13-03-2013, 16:36 | #1411 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
etraftaki nevaleyi görünce hazine diye üzerine atlayacagız neredeyse... |
|
13-03-2013, 16:40 | #1412 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
Tebrik ederim bitkilerimize perhiz yapanlar gibi yok protein yok şeker oranı fazla gibi hesaplr yapmaya gerek yok dünyamızın en mükemmel varlıgı toprak bir çok şeyi tolere edebile bir mucizedir bizler enzimlerimizi topragın şefkatlı kollarına verrelim iş tamamdır toprak bu hazinenin kıymetini fazlasıyla bilecektir enzime devam hele bu ayalrda hiç durmamalıyız |
|
13-03-2013, 21:22 | #1413 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
ilk denemem.. künyesi: 2 avuç bugday, 1 avuç finduk, 1 avuç ceviz içi, 1 avuç kaju fistik, 3-4 avuç terastaki saksilardan bilimum yabani ot yapraklari, 1 avuç hanimeli surgunleri, 1 patates, 2-3 patatesin kabugu (1 haftadir bekleyen), 1 elma, 1 avuç saksilardan isirgan otu(tohuma kaçmış), 2 adet kucuk aci biber, 1 carliston biber, 3-4 adet kuflenmiş kestane şekeri, 3-4 yumurta kabugu, 1 kaşık ekşi ev yapimi suzme yogurt, 1 kaşık sutas yogurt suyu, 1 kaşık tarihi geçmiş kuru maya, 400 gr pekmez, su.. kestane sekeri, tarihi gecmis maya hk emin olamadim.. yorum yaparsaniz sevinirim. Düzenleyen antihistaminik : 14-03-2013 saat 15:44 Neden: yumurta kabugunu unutmusum |
14-03-2013, 07:07 | #1414 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Konya,Milas
Mesajlar: 433
|
Elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var. Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum. Başka bir yöntem;İncirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek. Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum. Hangi yöntem daha sağlıklıdır. Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler. |
14-03-2013, 09:01 | #1415 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
süpersiniz.... |
|
14-03-2013, 09:05 | #1416 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
şöyle yapabilirsiniz eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır örnek olarak ilk etapta kabınıza göre iki kg incir üç kg nevale ve yarım kg pekmez 10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin kısaca kuru üzüm kuru incir kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm |
|
14-03-2013, 09:15 | #1417 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
şöyle yapabilirsiniz eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır örnek olarak ilk etapta kabınıza göre iki kg incir üç kg nevale ve yarım kg pekmez 10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin kısaca kuru üzüm kuru incir kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm |
|
16-03-2013, 17:04 | #1418 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
((( benim enzim ilk 2 gün fokur fokur giderken (saniyede bir kabarcik) 4. gunde hava cikisi tamamen durdu. 2 gundur 2 kere calkaladim. bir gelisme yok... oranlar soyleydi: 380 gr pekmez 1400 gr nevale (yukarida detayli var) 4 lt bekletilmis sebeke suyu. oranlarda bir sorun olmamasi lazim. (50 gr pekmez eksigim vardi) ne yapsam.. pekmez mi eklemem lazim acaba ?? keyfim kacti.. |
16-03-2013, 22:45 | #1419 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Artık bekleme zamanı. Gün geçtikçe gaz çıkışı azalır zaten. Merak etmeyin herşey yolunda.... |
17-03-2013, 00:15 | #1420 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
ben dayanamadim o 50 gr pekmez eksigini 1 litre su ile karistirip ekledim. boylece oranlar tam oldu, bir de guzelce calkaladim.. fokurdama basladi yine. ama bir daha ellemiyecefim keyfi bilir |
20-03-2013, 22:52 | #1421 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
sayin safranli benim bomba fisladi galiba . yukarida yazdigim uzere 2 gun sonra hava cikisi durdu 5. gunde az daha pekmez ekledim biraz salladim az bir hava cikisi oldu sonra yine durdu. çöp mü olacak , tekrar pekmez ekleyeyim mi yoksa artik kaderine mi terk edeyim ... sayin safranli yok galiba, fikri olan bir oneride bulunursa sevinirim. hepgül hn siz ne dersiniz çöp olma yolunda mi ? Düzenleyen antihistaminik : 21-03-2013 saat 16:44 |
30-03-2013, 08:06 | #1422 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz yine hava çıkışı olacaktır |
04-04-2013, 22:20 | #1423 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, vaktim oldukça enzim konusunu okuyordum. Yaklaşık 2 ay önce ufak bir kavanoza soyduğum elma kabuklarını koydum, üzerine iyi su ekledim ve mutfak penceresi önüne bıraktım. Kavanoz kapağı kapalıydı. (Malesef gaz çıkış düzeneği yapmaya da vaktim olmadı.)Ara ara ne olmuş acaba diyerek kapağı açtığımda fıslamalar tıslamalar oldu Tekrar kapattım. Bir kaç hafta önce yine açtım, hafif sirkemsi kokuyordu az içtim, tadı da sirke gibiydi ama bir yudumdan fazla içilecek gibi de değildi Bugün baktım iyice sirke gibi keskin kokuyor ama kötü bir koku yok. 10 katı kadar su karıştırıp evdeki çiçekleri bu suyla azar azar suladım. Bakalım n'olacak) Merakla bekliyorum. |
04-04-2013, 23:50 | #1424 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
|
Merhaba, Benim deney 2. ayında, hava çıkışı durdu, artık nargile sistemindeki suyu içine çekiyor. Ara-sıra bidonu çalkalıyorum. İçindeki malzemelerin çoğunluğu dibe çökmüş durumda, koku var ph metreyi sıfırlayamadığımdan ölçüm yapmadım. İşler iyi gitmiyor gibi ya hadi bakalım. |
10-04-2013, 13:03 | #1425 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
Ümidimi kestiğim çiçeklerim coştu. Son zamanlarda "çok iyi bir iş yaptım dediğim" tek işim bu oldu. Hafta sonu bir tane daha yaptım ( kuzenim evimizin laboratuara benzediğini söylemeye başladı ama durmak yok ). Yardımcı olan herkese teşekkürler. |
10-04-2013, 13:21 | #1426 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
Balık enzimini ise ilk kullandığım bitkilerde yapraklarda yanmaya sebep oldu, daha fazla seyrelterek kullandım. Yapraklarda etkisi çok fazla belli, hem daha koyu yeşil hem çok irileştiler. Bence tam bir tonik olmuş) Böylece kendi doğal gübremizi elde etmiş olduk. Katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkürler. |
|
10-04-2013, 21:33 | #1427 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-04-2013, 23:13 | #1428 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ? |
11-04-2013, 06:40 | #1429 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum. Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum. |
11-04-2013, 07:58 | #1430 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
Merhabalar, bende ilk enzim denememi iki gün önce yaptım ama sanırım bir hata yaparak şişeyi ağzına kadar doldurdum. Foşurdamaya başladı ve tepesindeki balonun içi dahi su doldu. Balona hava alması için açtığım deliklerden enzim dışarıya sızıyor. Şimdi ben balonu çıkartıp suyunu biiraz dökmelimiyim yoksa kendi haline mi bırakmalıyım? |
11-04-2013, 08:26 | #1431 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
bence aç ve içinden biraz çıkar yoksa her seferinde aynı problemi yaşarsın |
11-04-2013, 08:29 | #1432 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
evet bende açmak istiyordum bozulmasından korktum bişey olmaz diyorsanız açıp birazını akıtayım o zaman. |
11-04-2013, 08:30 | #1433 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
açarsan açtığın günden sonra süre tutarsın ilk günü unut başka problemi olmaz |
11-04-2013, 08:38 | #1434 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
|
tamamdır çok teşekkür ederim yardımın için o zaman hemen açayım ki zaman kaybetmeyeyim |
11-04-2013, 08:39 | #1435 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
|
Evet daha fazla taşırmadan aç. Hem zamandan hem enzimden tasarruf et. 1413 nolu mesajda resim var ona bak fikir edinirsin. |
11-04-2013, 09:25 | #1436 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
Enzimin içine koyduğunuz organik malzemeye göre fermentasyon süresi değişim gösterir. En doğrusu gaz çıkışının tamamen sonlanmasını beklemek. İlk gaz çıkışının sonlanmasından hemen sonra enzimi tekrar çalkalayıp bir süre daha gözlemlemek gerekiyor. Gaz çıkışı tamamen sonlandıktan sonra enziminiz kötü kokmuyorsa ( genellikle turşu kokusu iyi koku anlamına gelir ) enziminiz hazır demektir. En sık yapılan hata, enzim kurulurken maya kullanılmışsa, gaz çıkışı çok çabuk ve şiddetli başlar, daha sonra maya işini bitirince gaz çıkışı şiddetini azaltır. Bu aşamada enzimin olduğu düşünülür ama organik malzemenin fermentasyonu bu aşamadan sonra başlar. Bu süreçte gaz çıkışı yavaş olur. Yine koyduğunuz malzemelere göre süre farklılık gösterir. Maya kullanılmışsa ilk gaz çıkışı bittikten sonra enzimi çalkalayıp bir süre gözemlerseniz gaz çıkışının devam ettiğini görürsünüz. Kısaca, gaz çıkışı tamamen sonlanmalı, süreç içinde üstte beyaz tabaka gözlemlenmeli, süreç sonunda ph ölçülebiliyorsa ölçülmeli. Koku en kolay ipuçlarından biri. Sizin enzim özelinde, Sn. safranlı' nın tavsiyesini dikkate almanızı öneririm. Alıntı:
|
||
11-04-2013, 14:07 | #1437 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
doğamız için ne yapılsa azdır mutlu sonları duyunca biz dahada mutlu oluyoruz gönlünüzce olsun |
|
11-04-2013, 15:21 | #1438 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
11-04-2013, 18:22 | #1439 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Aşağı yukarı aynı sayılır. Benim düzenekte yan taraftaki küçük şişe yerinde akvaryum var, hortumla bidon içerisine hava basıyor. Ana bidon ağzında kapak yok, sürekli açık. |
11-04-2013, 18:47 | #1440 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
|
Benim kafam çok karıştı şimdi. Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım? Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin. Düzenleyen n.yıldız : 11-04-2013 saat 18:48 Neden: ? koymayı unutmuşum. |
|
|