agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-10-2007, 11:35   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-10-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 6
Ekmek dolması

ödemişliyim ben bizim oralarda ekmek dolması yaplır. Belirtmek isterim ki bizim oralarda bu dolma için ekmek ayrı yapılır ama normal ekmekle denmedim isterseniz bir deneyin.

1 gün ekmeği bayatlatın sonra içini kabuguna zarar vermeyecek şekilde çıkartın biraz zeytin yağında 1 adet soganı kavurun sonra içini 250gr kıymayı koyun bunları güzelce kavurun

kıyma karulduktan sonra içini çıkartmış oldugunuz ekmek içini koyun yarım demet maydanoz ve dere otuylada kavurduktan sonra ocaktan alın ve bu içi içini çıkartmış oldugunuz ekmeğin içine doldurun.

pişirecek oldugunuz tencereye biraz zetinyağı koyun üzerine halka halka patates koyun üzerine hazırladıgız ekmegi koyun ekmeğin üzerine küçük küçük tereyağı parçalrı koyun. ekmeğin üzerine gelmeyecek şekilde 1 çay bardağı su dökün ve kısık ateşte pişirin.

AFİYET OLSUN ŞİMDİDEN.....

 
ossgee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 12:16   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 568
Çok enteresan hem bayat ekmekleride kurtarır. Acaba normal ekmeği ortadan 2 ye böleceğiz ve içini çıkaracaz Yarım ekmek tarzında mı oluyor,
Yoksa ekmeği yandan uzunlamasına yaracağız içini boşaltacağız gibimi oluyor. Keşke servis edilmiş hali olsaydı.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2011, 09:22   #3
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bizim oralarda, (Tire'liyim) ozellikle Ramazanda fırınlar dolmalık ekmek satarlar.Bu ekmek küre şeklindedir. ekmeğin içinden çıkardığımız iç, el ile minik parçalara ayrılır, kıymalı içe eklenir.
Ekmek dolması yapmak için küre şeklinde bir ekmek almak lazım, kepekli veya çavdar ekmeği olabilir bilemiyorum. Küre şeklindeki (topan) ekmeğin tepesinden küçük bir dairenin yarısına kadar bir kapak keseceksiniz. Kapak kopmayacak ekmeğe bağlı kalacak. Bu kapağı açıp altından elinizle ekmeğin için, boşaltacaksınız.Ekmek hazırladığınız içle doldurulduktan sonta kapağı kapatılacak. Biz çocukken ekmek dolmasının pişeceği yayvan bakır kabın altına yaglanmış kendir parçaları konurdu ki ekmek pişerken tavaya yapışmasın.Su yerine et suyu da kullanilabiliyordu ve o suda biraz da salça eritiliyordu sanıyorum. Afiyet olsun çok güzel olur, salata ile iyi gider. Sahurda yenir.


Düzenleyen s.toprak : 29-08-2011 saat 09:24 Neden: Düzeltme
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2011, 11:52   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,222
Galeri: 3
Bir iki sey ilave edersek...

Bizde kulplu kapakli buyuk bakir kapta ve yemek gibi ocakta pisirilirdi. Kabin dibine asmadan kesilen ekmek capindaki comaklar yerlestirilirdi ekmek onlarin uzerinde piserdi. Ekmege yarim kure demek daha dogru olur dogru tarif icin. Kurenin ortasindaki kapak kubbe gorunumundedir. Asker tayininin buyuk kubbelisi de denebilir. Bizde sahurda olmak uzere haftada iki defa pisirilirdi ve yaninda sadece uzum hosafi olurdu.
-Klavyenin Turkce ozelligi kayboldu.. ozur dilerim...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2011, 13:13   #5
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,043
Galeri: 4
İlginç, ik kez duyuyorum. Bir fotografı yok mu, yapan arkadaşlar.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2011, 13:53   #6
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Benim büyüklerim de ekmek dolması yapardı, özel dolmalık yarım küre şeklinde ekmekten. Sevgili hosseda'nın dediği gibi bakır , kapaklı sahanda , çok kısık ateşte, et suyu ilavesiye pişirilirdi. Kıyma soğanla kavrulur, soğuyunca ufalanmış ekmek içleri, karabiber, maydonoz ilave edilir, bizimkiler hafif dövülmüş ceviz de koyarlardı. Ekmeğin satın alındıktan sonra 2 gün bayatlaması gerekiyor, içinin kolay çıkabilmesi, ve ufalanması için. Ayrıca pişirme çok önemli tencerenin altına iki çatal çapraz olarak yerleşirilip, ekmeğin tencereye yapışması önlenmiş olur. Pişirirken arada kaynayan tencereden et suyunu kaşıkla alıp, ekmeğin üzerine gezdirmek, ekmeğin yumuşamasını sağlamak lazım. Ateşten aldıktan sonra yarım saat dinlenmesi gerekiyor. Yanında sarımsaklı ya da sade yoğurt ve tereyağında kızdırılmış, kımızı biberle servis yapılır.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019