![]() |
|
|
Anket Sonuçlarını Göster: Noktadan sonra boşluk bırakılır mı? | |||
Evet, noktadan sonra boşluk bırakılır. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
234 | 84.78% |
Hayır, noktadan sonra boşluk bırakılmaz. |
38 | 13.77% |
Bilmiyorum... |
4 | 1.45% |
Oy Verenler: 276. Bu ankete oy veremezsiniz |
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#61 |
Ağaç Dostu
|
Başlığı görünce içeriğini okumadan hemen anketi oyladım. Yazım kurallarına uyduğumu düşünüyordum fakat bu kuralı yanlış biliyormuşum. Noktadan sonra boşluk olduğunu şimdi öğrendim. Tabii, forumda ne yazdığı okunmayan onca kişi varken benim farkındalığımı kim takar o da ayrı bir konu... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Biz ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
|
İlginç ve bilgilendiren bir sohbet olmuş. Bilgilendim. Hepinize teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
Saçma bir kural. Bize Türkçe öğretilirken böyle bir kural öğretilmedi. Nokta, virgül vb. noktalama işaretinden sonra bir harflik boşluk bırakılmaz, bitişik yazılır. Mesela "Ahmet,okula Ayşe ile beraber gitti.Okulda kar vardı." Aynen bu şekilde yazılır. Biz böyle öğrendik. Ama internet kuralı sandığım bu şey, demek ki geçerli bir kuralmış. Ben bu kurala uyuyorum ama bana göre saçma bir kural. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
7. satırdaki başlamasından kelimesinden sonra bir boşluk bırakılmamış olsa bile cümle doğru olarak anlaşılacaktır. Yani başlamasından kelimesinden sonra boşluk bırakılmamış olsa bile anlaşılacak olan şey "başlamasından anlaşılır" olacaktır. Paragraf olmasa bile, yazının gidişatından, konunun başka ayrıntılardan bahsedilip bahsedilmediği anlaşılacaktır. İnsan aklı bu yüzden var, algılamak için... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Bu tür tartışmaları sevmiyorum.(boşluk)O yüzden yalnızca izlemekle yetiniyorum.(boşluk)Ayrıca hiç duymadığım,(boşluk)gördüysem bile dikkatimden kaçan bir kural.(boşluk)Bu saatten sonra alışması da zor olan bir kural.(boşluk)Ama kendimi eğitiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() Öğrendiğinize ve istekli olduğunuza göre, noktalama işaretlerinden sonra, başparmağınızın klavyenin boşluk tuşuna gitmesi kaçınılmaz olacak. Bu tek hareket, parantezler dahil 8 hareketle boşluk yazmaktan daha kolay ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2008
|
Böyle bir konuya değinilmesini kutlarım. Bu konuda (noktalamdan sonra boşluk konusunda) o kadar çok yanlış yapılıyor ki... Özellikle öğrencilerin ödevlerinde buna çokça rastlıyoruz. Üniversite öğrencilerinin bu hataları sıkça yapması gerçekten yukarıda tartışıldığı gibi klavye nedeni ile mi yoksa bilmediklerinden mi... Daha önce bir kaç kez sorduğumda aldığım cevaplar genelde "Böyle biliyoruz" şeklinde oluyordu. Yani sorun klavyeden çok sanki bilmemekten kaynaklanıyor gibi. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
boşluktayız
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
|
Bana göre; belli bir saygı çerçevesinde , tartışmak doğruları bulmakta en önemli yardımcıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2012
|
Ben de bimiyordum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-07-2006
|
Ben de bilmiyordum..Korkarım ki bu 12 eylül sonrası imla değişiklikleriyle başlayan bozuşmanın bir ürünüdür. Ben daktilografide böyle bir boşluk olduğunu hatırlamıyorum. Ben kendimi dinozor sayarsam cyber world ise yeni bir çağ olmalı derim.. Pahalı da olsa ben de öğrendim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Ben kendimi bildim bileli bırakırım. Elle yazarken de, daktiloda da... Artık bilgisayarda da... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Ağaç Dostu
|
Üniversite yıllarımızda, on parmak daktilo dersinde önemle üzerinde durulan konulardan biriydi nokta ve virgülden sonra boşluk bırakılması gerekliliği. Üstelik gerçekten de yazılanları daha okunabilir kılıyor bu uygulama. Bence sadece bir tuşa basmayı bu kadar külfet görüp, bu konuda tartışmalara girmektense; bunu uygulamak çok daha akılcı bir çözüm olacaktır... Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Ağaç Dostu
|
Bir ara ben de boşluk bırakmazdım. Uyarıldım. Ve eskiden yazdığım yazılara bakınca, inanın okumakta çok çok zorlandım. Yazı yazarken ne zaman nokta koysam arkadaşlar gelir gözümü önüne. Ve her noktada onları hatırlarım. Ve ulaşabildiğim her mesajımı düzelttim. Bir boşluk bırakmak o kadar mı zor acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Okulda, felsefe tarihi dersinden bir arkadaş sıfır almış. "En az doksan bekliyordum gel bir konuşalım hocayla" dedi. "İlkokula geri git", dedi hoca. İlk cümleyi okumuş sıfır vermiş. "Sen daha yazmayı bilmiyorsun felsefe neyine", dedi. İlk cümleye küçük harfle başlamış ikinci cümle de öyle de, araya boşluk koymamış, sıfırı almış. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2012
|
Tahminimce her birimiz, gazete, kitap okuyoruz. Nasıl yazılmış olduğunu da görüyorsak, aynısını uygulamamız gerekmezmi? Bir çok imla kurallarını hatırlayamasam da, hatırladıklarımı uydulamaya çalışıyorum, affola. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Noktadan sonra boşluk bırakılır. İlk mesajda Sayın Malina'nın, işaretleri sayarak yaptığı anlatım; doğru anlatımdır. Türkçe'nin de, diğer diler gibi, yazım kuralları vardır. Herkes keyfine göre yazı yazamaz. Bizim, en çok kullandığımız noktalama işaretleri, nokta ve virgüldür. En azından bunların doğru kullanılması gerekir. Nokta ve diğer noktalı işaretler (?, !, ..., : Gibi) ile biten cümlelerden sonraki kelimeler mutlaka büyük harfle başlar. Bilgisayarda nasıldır bilmiyorum? Ancak kullandığım telefonda nokta ve noktalı işaretlerden sonra boşluk bırakılınca yazı kendiliğinden büyük harfle başlıyor. Yanlız bu kurala cıhazım ( : ) işaretinden sonra uymuyor. Sanırım İngilizce'de ( : ) yok ki cıhaza bu kural yüklenmemiş. Saygılarımla. İyi geceler. Halil Balaban |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2012
|
Sayın Halil Balaban'ın da dediği gibi bilgisayarda da aynısı olmaktadır. Worldde yazı yazanlar bilir. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmazsa yazım yanlışı olarak altı kırmızı çizili olarak gösteriyor. Artık aynı şekilde internet tarayıcıları da yazım yanlışlarına karşı uyarı veriyor ve noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmazsa, -da, -de gibi bağlaçların bitişik yazıldığında kelimenin altı kırmızı çizgili olarak bizi uyarıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Not: Noktalı virgülden ve virgülden sonra gelen sözcükler – özel isim değil iseler- küçük harfle başlar. Yok sa biz mi yanılıyoruz? Saygılarımla. Halil Bey, siz virgülü diğer noktalama işaretlerini ayırmak için kullanmışsınız. Hata bende. Biraz daha dikkatli olmalıyım anlaşılan. Düzenleyen Cumhur Tonba : 26-12-2012 saat 23:00 Neden: Son prağrafın eklenmesi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
agaclar.net
|
İşaretlerin arasına virgül koymuş ama ondan söz etmiyor elbette ![]() Noktalı virgül de göremedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2012
|
Ben farklı bir anlatım denemek istiyorum. İki kelimenin arasına boşluk bırakıyoruz; koyduğumuz noktalama işareti bir önceki kelimenin devamı gibi değerlendirilirse, neden boşluk verilmesin? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Ağaç Dostu
|
Evet, orada virgülü üç noktayı ve diğer işaretleri ayırmak için kullanmış. Hata bende. Teşekkürler malina |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2011
|
Ben de bunu otomatik yapanlardanım. Çok acelem olmadıktan sonra dikkat ediyorum. Bunun bir kural olduğunu bilmiyordum. Özellikle tezimi yazarken boşluk bırakarak yazmam gerektiğini anlamıştım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Evet virgülü, noktalama işaretlerini ayırmak için kullandım. Noktadan sonra büyük harf kullanmamız gerektiğini söylüyoruz. Ancak büyük harf noktayla biten tüm işaretlerden sonra kullanılır. Bunu kimse bahsetmedi diye yazdım. Birden fazla işaretten meydana gelen komplike işaretlerde (:, !, ?, ... Gibi) alttaki veya sondaki işaret nokta olduğu için; işaret nokta gibi değerlendirilir. Onun için de takip eden cümle büyük harfle başlar. Virgül ve noktalı virgülden sonra ise küçük harf kullanılır. Burada zaten bir itilaf veya yanlış yapılan bir şey olmadığı için onlardan hiç bahsetmedim. Noktadan sonra küçük harf kullanılan bazı kısaltmalar vardır ki (v.s., v.b. Gibi) onlar istisna kabul edilir. Küçük harfle yazılır. Sevgiyle kalın. İyi geceler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-03-2013
|
Merhabalar, Güzel bir konu olmuş verilen bilgilere bakarak forum ahalisinin kültürel seviyesi ve iletişim şekilleri hakkında epey bilgi edinmemi sağladı. Yeni üye olduğum için öncelikle forum ahalisinin iletişimi anlamaya çalışıyorum. Türkçe yazım kurallarına dikkat edilmesi beni ayrıca memnun etti. Hassasiyetinizden ötürü ayrı ayrı teşekkür etmek istedim. Bir forumun kalitesi o forumdaki iletişim ve iletişim dilinin nasıl kullanıldığı ile anlaşılır. Bu nedenle hem noktalama işaretlerinin kullanımına hem de yazım kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|