![]() |
|
![]() |
#781 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
|
Sn Sarıcan ve Kudret beye daha önce bahsettiğim PDF dokuman adresi aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Ancak kısıtlı zamanımı hızlı taramalarla değerlendirmeye çalışırken arka arkaya açtığım siteler nedeniyle sanırım ABD tarım Bakanlığı olarak aklımda kalan site aslında sanırım Sri Lankanın. Ancak A'dan Z'ye Topraksız Tarım, su değerleri, ec ve ph detay mantığını şematik olarak, ve de 2 - 3 farklı besin eriyiği oranı, hangisi diğeri ile karıştırılamayacağı, koltuk alma, fide ipe asma yöntemi, meyveyi yetiştirme aralığı fertilizasyon, nursery v.shakkında çok temel, açık, şemalarla tablolarla çok net anlaşılabilir bir çalışma. Sn Sarıcan'ın Hyponica - Hydroponic farkına ilişkin şematik tanım sanırım sayfa 10-11 şekil 14'de. Root dipping kök daldırma sistemi olarak geçiyor. Yalnız burada durgun suda. Köklerin 1/3'ü oksijen için suyun üstünde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Ağaç Dostu
|
adresi http://www.agridept.gov.lk/Techinfor...nics/H_Eng.pdf burada ayrıca Sevgili Kudret beyin ve ilgili diğer arkadaşların 2 ayrı tablodaki besin içeriği, element oranlarına ilişkin yorumlarını merak ediyorum. Kudret beyin ayaklı saksısı şekil 2'de. Diğer şematik anlatımlarını da hatırlayınca Kudret bey Tarım Bakanlığının paylaşım dokumanına rakip durumda ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Ağaç Dostu
|
Sn Sarıcan teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Ağaç Dostu
|
Enver beyin kavanoz sistemi ile bu dokumandaki Kök Daldırma sistemini ve de Torf Kum karışımı bir kaç saksıyı Topraksız Tarım heyecanım için kullanıyorum şu an. Akan su kültürü veya zaman ayarlı damlama yöntemini kurmadım. İki nedenle ; Öncelikle hava motoru 2 defa sigortaları attırınca dimyada pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım diye ve de çalışma hayatının getridiği kısıtlı zaman sorunu nedeniyle başladığım kavanoz sistemine devam ettim. Ayrıca sitedeki açıklamada da belirtildiği üzere en basit, en az zaman gerektiren, en az maliyetli sistem olan Root Dipping (kök Daldırma) yöntemini kendi yorumlarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Ağaç Dostu
|
Benim Topraksız Tarım heyecanımı bibliyografya gibi resimlerle tarih sırasında paylaşıyorum. En önemli sorunum salatalıktaki en alt yaprağın renk değişikliğinin sebebi. Yorumlarsanız çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Ağaç Dostu
|
Ayaklı saksı kapalı sistemi için devam çalışması görüntü 77 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Ağaç Dostu
|
Tekerlekli sistemin (2'si frenlidir ltf dikkat ![]() Balkonun kolay yıkanması, strafor balık kutusunun yıpranmaması, zamin sıcaklığı izole imkanı, büyüdüklerinde az da olsa yer açma imkanı için ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Ağaç Dostu
|
Çiçeklerle birlikte gelen neşenin resmi ve yardımcım oğlum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Merhabalar sevgili soilless, paylaşımlarınız için teşekkürler.ellerinize sağlık görülen o ki çalışmalar doğru yolda ve iyiye gidiyor.Her yeni başlangıç bazı zorluklarla karşılaştırır insanları . Ama bir müddet sonra zorluklar kaybolur,ama bu işin zevki ve keyfi inanın hiç bitmez. Sayın Şans43 arkadaşımızın bahçesine kurmuş olduğu sistemdeki salatalıklar gerçekten çok hoş.Bugün sevgili envorun yolladığı ama benim dikimde çok geç kaldığım marullardan Ankaradan gelen misafirlerime ikram ettim. İnanın doğru söylüyorum tek kelimeyle bayıldılar ve böyle marul yemediklerini söylediler. Domatesler ,çilekler bütün olumsuz hava şartlarına, fırtınaya rüzgara rağmen harika büyüyorlar. 6 mayıs ta ektiğim 60 adet kudret narı tohumunun 55 i çimlendi ve fideler 10 cm kadar oldular neredeyse.Tohumlar gecek sezon akıllı saksıda yetiştirdiğim k narlarının tohumları idi.Umuyorum bir süre sonra paylaşacak çok şeyimiz olacak ,yaz yaz yeni yeni geliyor.Herkese bol ürünlü zevkli çalışmalar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-05-2009
|
sn. soilles bahsettiğiniz yaprak sararması sorunu benim domataslerdede var.Ne yazıkki çözümünü bende bilmiyorum. En alttaki yapraklar sararıyor.Acaba hepsi sararırmı diyede endişeliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Ağaç Dostu
|
teşekkürler Kudret bey. Sn Fatihes Kudret beyle bugün yaptığımız görüşmeye istinaden o yaprağı bugün kestim. Diğer yapraklar çok sağlıklı. Şunu da belirtmek isterim ki 1 veya 2 gün arayla eşimin diktiği ve besin eriyiği vermediğimiz salatalıklarla sistemde besin eriyiğini yutan salatalıklar arasında inanılmaz fark var. Ayrıca her ikisi de sistemin içinde besin eriyiğini yutmasına rağmen tarım satıştan aldığım fidelerle Sn Enver beyin gönderdiği fideler arasında da var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Ağaç Dostu
|
terasta son durum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Ağaç Dostu
|
Çok bereketli ve coşkun bir görüntü var , fotoğraflardan bu enerji hissediliyor. Nazar boncuğu yerine kalp takmışsınız çiçeklere ![]() Kudret Bey konu açılmışken tarafıma çok sayıda özel mesaj geliyor.Besin eriyiği nereden bulacağız diye. Ben forumdan envor ve sizi işaret ediyorum. Envor en son yetişemediğini ve ara verdiğini belirtti. Acaba diyorum sizin işler müsaitse satış bölümünde konu başlığı açıp bu besin eriyiğini satamaz mısınız? Bu işe yeni başlayan arkadaşlar; besin eriyiklerini hazırlama bilgisini bilseler bile çuvalla gübre almalarına olanak yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-05-2009
|
Kudret bey domatesleri bahçeye nezaman ektiniz? Birde domatesleriniz kaç kök? şu anda günlük kaç litre su veriyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2009
|
*** herkese.Ben okulda kimyadan proje aldım.Hoca topraksız yetiştirme yap dedi.Bende domatesi seçtim.İstanbul'dan özel topraksız hydroponics domates sipariş verdim.Ben şimdi bunu nasıl yetiştireceğimi bilmiyorum.Hocayla birlikte araştırıyoruz.Lütfen yardımcı olun.(Suyuna neler koyulması gerekiyo? Hangi malzemeler lazım? Ne zaman yetiştirmem gerekiyo?)Bilgi verirseniz memnun olurum.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar sayın denizakvaryumu, Daha öncedende bu konuda bana destek ve önerileriniz olmuştu ,çok sağolun yakın alakanıza gerçekten teşekkür ederim.Şimdiye kadar talepte bulunan arkadaşlarımızı geri çevirmedim, ancak bu konu için ayrı bir başlık açılmasının faydalı olabileceği aklıma gelmedi.yardımcı olursanız niye olmasın. Gayemiz topraksız tarımı yaygınlaştırmak, merak edenlere yardımcı olmak değilmi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Ağaç Dostu
|
Sayın fatihes, 2 mart ta sevgili malbmanın gönderdiği pembe domates ve red robin tohumlarıyla, aldığım tohumları miniseraya dikimle süreci başlattık.21, sayfa 611 mesaj 4 nisan yani bir ay sonra fideler 23, sayfa637 nolu mesajda. 29 nisan da yerlerine dikim.24, sayfa 710 nolu mesaj.15 günlük sürec sonunda görünüm 25. sayfa 738 nolu mesal. ve bugünkü durum. Herzaman amatör aç gözlü olur derim ya her teknede (80*40 cm) 6 adet fide var. Daha önceki yıllarda böyleydi ama çok fazla olduğunun bilincindeyim. geçen sene 3 er tane diktim. ve 2 şer fideye düşürmenin iyi olacağını düşünüyordum. Sevgili envor da fide yollayınca iş değişti kıyamadım, ve yine 6 şar tane diktim, istiyenler aç gözlülük diyebilir ,darılmam haklısınız. Bu halleriyle günde 6 tekne 6 fide yani 36 kök 12-15 litre eriyik harcıyor.Havalar henüz çok sıcak değil tahminim havalar ısınınca bu miktar 40-50 litreye çıkabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#799 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10784 bu linke başvuru yapıyorsunuz, Malina onayladıktan sonra toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/ bu linkte yeni başlık açıyorsunuz. Envorun açtığı link http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11855 örnek olması açısından. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Ağaç Dostu
|
Kudret bey maşallah, Aynı günlerde sisteme koymuşuz. Bendeki fideler için super hızlı bir gelişim yorumları alıyorum toprakta yetiştiren arkadaşlardan ama bendekilerin en iyisi 4. salkım çiçekte ve 3-5 tanesi çiçek atıp meyveyi gösterdi. Titiz gözleme dayanan tecrübe, üstad farkı ve biraz da besin eriyikleri nasılsa yan odada hazırlanıyor, beğenmezsek nasılsa daha iyisi gelir rahatlığıyla fideler löp löp içiyor sanırım. ![]() ![]() Saygı ve sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Ağaç Dostu
|
Sn Murat 104, Sn Malbman bu konuda çok haklı. Neden mi? Yaklaşık 2-2.5 ay önce gazete haberinde topraksız tarım dikkatimi çekti. Araştırırken bu forumu buldum. 2 hafta süreyle geçmişe dönük okudum, izleyici kaldım. Hasta oldum. (Hep öyle oluyormuş ![]() Ama şu farkı belirtmek isterim, ders kitaplarından (bulsan bile ki hayli kısıtlı) çok farklı, bir sonraki mesajı, bilgiyi, yorumu merak ederek heyecanı, merakı, denemeleri, üzüntüsü, sevinci ile her duygunun yaşandığı bir roman, bir gerçek hayat dizisi tadında hem okuyor hem öğreniyorsun. Özellikle besin eriyiği hazırlama derslerindeki mesajlarda, arka sıralarda oturma, hoca ile göz göze gelmemek için camdan dışarı bakmalar... çok gülmüştüm. 2 hafta topraksız tarım konu başlıklarını incele, hocan arkadaşlarının yanına oturur, dinler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili soilless, geçenlerde fidelerden bahsetmiştik hatırlarsınız. Pişkin fide yani gerçekten olgunluğa erişmiş yerine dikilmeyi bekliyen fide ile henüz gelişmekte olan fidenin dikilmesi arasında fark olduğundan eminim. Ayrıca cins te çok önemli bir farktör. Arkadaşımın bahçesi için yetiştirdiği fidelerden aldım. Bulgar domatesi diye verdi. tarif bizim pembe domatese benziyor. 600-700 gram, ince kabuk pazarda satılmayan dalından koparılıp yenecek çok lezzetli bir cinsmiş. moralinizi düzeltmek için şimdi resmini çekeceğim. Diğer domateslerin 1/3 ü kadar resimde göreceksiniz.Domates parkurunun hepsi ayni eriyikle besleniyor. Fark ?.. Dün oğlum telefon etti. Torunuma bir saksıya torf+ kum a yetiştirdiğim fidelerden dikmiştim. Bizler geç kaldık onlar şimdiden haberdar olsunlar,bilsinler diye. Henüz 15- 16 gün oldu. ve sizi temin ederim herkese dağıttığım eriyiğin aynısını hazırladım .Bakın altını çiziyorum sizdeki eriyiğin aynısı. Babacım bu nasıl birşey saksı küçük olmasına rağmen fide 60-65 cm oldu ve çiçekleri var ,çok hızlı büyüyor diyor. Herkes taktir ederki ben araştırmaya gönül vermiş biriyim. tabiiki kendime göre yapabildiğimce deney yapıyorum. Çeşitli eriyikler hazırlıyorum.Hep ders çalışıyorum en iyisini yapayım diye .Ama sizler için ayrı kendim için ayrı hazırlayan bir zihniyetimin olmadığını hemen belirteyim asla böyle bir şey olmaz.Yaptığım, bulduğum başardığım iyi mutlaka sizede yansıyacakdır. bundan emin olunuz. Haklısınız dükkan yan tarafta ,Bazı arkadaşlarım gelip gördüler kendi çabalarımla hazırladığım çalışma ortamımı.Gayem bu imkankarı bir vatandaşlık görevi için kullanmamdır.herkes bundan lütfen emin olsun. Siz hiç moralinizi bozmayınız.Bilgi paylaşıldıkça büyür , paylaşmak için en iyi bilgiye ulaşmabilmek için çalışmakta kutsal bir görevdir.Ben bunun bilincindeyim. Ama yaptığımız en iyisidir şeklinde bir iddamda asla olamaz. Herkese sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Ağaç Dostu
|
İşte resimler cins farklılığının büyümedeki rolü açıkça belli oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kudret Abi, Titiz, sabırlı, araştırmacı yönünüze ve bilgi paylaştıkça büyür felsefenize hem burda forumdaki geçmiş mesajlarda hem de bizzat ben kendim şahit olduğum için aslında sizin bu yönünüzü vurgulamak istedim. Ama sanırım cümle mantığım, duygu mantığımın ötesine geçti. Kusura bakmayın yanlış anlaşılma için. Evet fide çeşidi, pişkin fide konusunu görüştük. Ama aslında yeni başladığım için fide farkını değerlendirmekten ziyade EC ayarlamasını yapabilmek için 1 saat harcayan benim ilk aklıma gelen, tecrübelerinize dayanarak kurduğunuz sisteminizin işleyiş mükemmelliğinin yarattığı fark olarak değerlendirmiştim. Tekrar maşallah. Saygı ve sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili envor latife ediyorsun. seninkilerin yanında benimkilerin lafımı olur. Seninkileri gördükçe bizde zıvanadan çıkıyoruz, nebulursak ekiyoruz. Anlıyorum dilin varmıyor ama çok sık diktiğimin farkındayım. Sağol çokteşekkür ederim,bu seneki parkur çok özel. Zira envor, malbman ve bana ait. Yolladığın fideler cinsini bilmiyorum ( yazarsan memnun olurum), sevgili malbmanın pembeleri, red rubinleri, ve benim durinta f1 lerim ve arkadaşımdan aldığım kendi yetiştirdiği çinsini bildiğimiz fideler.Hepsi tanıdık.yani yabancı yok. Herkese bol, bereketli hasadlar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Ağaç Dostu
|
Hocam bende profosyönellikten, amatörlüğe teğet geçiş yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#808 |
Ağaç Dostu
|
Biz bu saçları değirmende ağartmadık. Sana başlangıçta sık dedik dalga geçtin bizimle. Biraz da biz dalga geçelim mi şimdi. Benimde çilek ağacı balkonu işgal etmişti kaldırdım dün. 75 lik borular aynı senin domates fidelerinin yaptığı gibi kökler tarafından tıkandı ve taşmalar başladı. Meyvede yoktu, bende söktüm kaldırdım. Yoksa bütün yaz ben evde yokken balkon elden gidecekti. Etobur bitkiler gibi pabuç gibi yapraklar yüzüme saldırıyordu balkona girdiğimde. Şaka bir yana kontrolsüz bırakmak pek akılcı gelmedi bana sökmek zorunda kaldım. Yoksa yeşil manzarası yetiyordu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili soilless,çalışmalarınızı büyük bir zevkle izliyorum. Siz ,sayın( sarıcan ,akınselçuk. inch ve dahası),yani herkesitakip ediyorum ve ilk başladığım günlerdeki heyecanımı hatırlıyorum.İnanın günde 3 defa eriyik değiştirdiğim oldu bu neden büyümüyor diye. Gecede 2-3 defa kalkıp büyüyormu diye baktığım oldu. El insaf 2 saatte bitki büyürmü.?,ben bu heyecanı yaşadım.sizleri çok iyi anlıyorum. Tarım çok enteresan bir uğraş herşeyden önce insana sabrı telkin ediyor. Sabırsızlık, yaptığımızın doğru olup olmadığından emin olmamaktan kaynaklanıyor.Zaman içinde tecrübeler arttıkça bazı endişeler kalkıyor, sizde rahat ediyorsunuz bitkide. Bu aşamada duygularınızı çok iyi anlıyorum. Bakınız benim şanslı olduğum bir konu daha var. Şu anda yaklaşık 40 kök domates hatta daha fazlası var.Biri,üçü beşi geri kalıyorsa biliyorumki cinsinden.veya daha az güneş alıyor,veya rüzgara daha açık yerde ,çünkü ortam ve şartlar ayni. Eğer hepsinde ortak bir bozulma veya anormallik varsa ozaman arıza aramaya başlıyorum. Sizi ençok huzursuz eden deneme parkurunuzun küçük olması.Çevrenizdeki bahçelere bir bakın fideler ne boyda.fideniz gerçektenmi gelişmiyor? yoksa sizin beklentinizemi cevap vermiyor. Birazcık rahat olun herşey düzelecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
Sevgili kudret hocam ellerinize ve emeğinize sağlık.Bir maşallah da benden ne olu ne olmaz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
#bursa topraksız tarım |
|
|