15-11-2010, 22:29 | #121 |
Ağaç Dostu
|
Nerede yazmıştım bu alıntıyı |
16-11-2010, 14:58 | #122 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
Memleket doğruda isimleri karıştırmışım :)
Alıntı:
|
|
16-11-2010, 15:09 | #123 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
ali ok kayısı çeşitleri için
Roxana kayısı çeşiti ali ok un hagi resimi için acaba bir çeşit daha paylaşmış.saygılar.. |
18-11-2010, 20:03 | #124 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
19-11-2010, 12:05 | #126 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
Samsun 55 isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim.Sizinde bu konuda güzel yorumlarınızı bekliyorum |
23-11-2010, 18:35 | #128 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
Roxsana
Merhabalar:bahsetiğiniz resimdeki kayısı roxsanamıdır.saygılar.. |
07-12-2010, 23:16 | #130 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Sn Çaça nın bahsettiği "Sakıt" çeşidi kayısı Hatay/ Samandağ yöresinde iklimini bulmuş ve yetiştirilmektedir. Bu Malatyanın "Şekerpare" denilen, Tatlı, küçük, alyanaklı çeşidi veye benzeridir. Ama halkımız her tatlı kayısıya Şekerpare der o ayrı konu. Bu iki çeşit de Iğdır ve Hatay iklimlerinde (Sıcak olduğu için) erken turfanda olarak piyasaya girer ve Haziran başlarında meyveleri olgunlaşır. Malatya da en yaygın çeşit HACIHALİLOĞLU çeşididir. Bunun yanında İri olarak HASANBEY, SOĞANCI çeşitleri ve çöloğlu çeşidi vardır. Hasanbey genelde sofralıktır. Hacıhaliloğlu ise hem kurutmalık, hem reçel-kompostoluk hem de sofralık olabilir fakat geç olgunlaşır (Malatya da Temmuz ortası gibi). Oysa Akdeniz koşullarına uymuş erkenci sofralık çeşitler 1 ay daha erken olgunlaşır, ama genellikle tatsızdırlar. Kurutmalık çeşitlerden 3 kg yaş kayısı dan 1 kg kuru kayısı alınır. diğer kayısı çeşitlerinde bu rakam 5-6 kg. dır. Zerdali, ise çekirdekten çıkan yabani bir kayısıdır. Ekşimsi-Mayhoş tadı ile komposto için çok uygundur. Kurutulur, ve kurusu komposto da kullanılır. Çekirdekten çıktığı için her ağaç başka bir çeşittir!!! Kayısı kurutması ise: Genellikle kurutmalık çeşitlerde uygulanır. 2yöntemle kurutulur: 1. Gün kurusu : Olgunlaşan kayısılar yarılarak doğrudan güneş altına konur ve kurutulur. Oksitlenme nedeniyle rengi esmer olur, tadı güzel olur. 2. Kükürtlü kurutma: Taze kayısıya özel odalarda kükürt emdirilerek kurutulan özel bir yöntemdir. Bu kurutmada kurumuş kayısılar 1-2 yıl güvelenmeden bekletilebilir, Rengi altın gibi sarı olur fakat tadında kükürt vardır. |
|
08-12-2010, 10:41 | #131 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Kgursan bilgiler için teşekkürler.Bir Malatyalı olarak küçük bir düzeltme yapmak isterim.Gün kurusu, kayısı çekirdeği çıkarılmadan güneşe serilir,bir miktar suyu çekildikten sonra, çekirdekleri sıkılarak çıkartılıp tekrar güneşte kurutulur.Kuru kayısıda en lezzetli ve en sağılıklı olan bu yöntemdir.Sizin bahsettiğiniz yöntem ise kabuk dediğimiz, genelde çok etli olmayan mayhoş tatta olan kaysıların yarılarak kurutulması işlemidir.bunu kompostolarda kullanırız. |
11-12-2010, 00:02 | #134 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Sn Denizakvaryumu., Fırınlarda kurutma yı bilmiyorum. Yeni geliştirilmiş bir teknik ise bilmiyorum. Ama Temmuz ayında fırına gerek varmı?? Kükürt (SO2 olarak veya başka bir gaz formunda) kayısının etine işlediği için fırınlarda nasıl giderilir? bilmiyorum. |
|
11-12-2010, 00:07 | #135 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
26-01-2011, 08:53 | #136 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 49
|
kaysı ağaçlarının budaması,
merhabalar bizim de kaysı ağaçları var bahçede, yaklaşık on tane, şimdiye kadar hep annem ilgileniyordu, biz de gidip yazları afiyetle yiyorduk. ama artık onlar yaşlandılar ve bu işlerle çok fazla uğramıyorlar, budamayla ilgili detaylı ve görsel bilgi verebilen olursa çok sevinirim. bir de şubat ayı ortalarına doğru gidip budamayı düşünüyoruz. zaman uygun olurmu acaba. buraya ağaçlardan bir tanesinin daha önceden çekilmiş resmi var, onuda koymaya çalıştım ama başarılı olmadım manesef... Düzenleyen erguva_N : 26-01-2011 saat 09:58 |
15-02-2011, 14:21 | #137 |
Yeni üye
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
|
Tüm doga dostlarini sevgiyle selamliyorum. Bulundugum yerin rakimi 500 metre ve rüzgarli, ayda bir kac kere de firtinali. Kayisi agacinin ise rüzgari ve suyu uzun süre tutan sert topragi sevmedigini okudum. Ancak bir kayisi agacimin olmasini cok istiyorum. Hangi cinsi tavsiye edersiniz. Kayisi agacinin disinda diger meyve agaclarindan, fistik cami, sedir agaci, sarmasik gül agaci da dikmek istiyorum. Köklerin binaya, duvara, havuza zarar vermemesi icin mesafe ne kadar olmali? Agaclar arasinda asgari ne kadar mesafe olmali. Hepinize kolayliklar diliyorum. Sevgiyle kalin. |
26-02-2011, 21:55 | #138 |
Yeni üye
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
|
Merhaba kgursan Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi? Cok tesekkürler. Sevgiyle kalin. |
26-02-2011, 22:20 | #139 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Çünki meyve gözlerinde çiçek oluşumunun tamamlanması için soğuk gerekir ve çiçeklenme zamanında da kuraklık gerekir. Çiçek zamanı yağış-nem olursa "Çiçek monilyası" hastalığı olma ihtimali yüksek olur. |
|
10-03-2011, 21:29 | #140 |
Yeni üye
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
|
Kayisi agacinin meyve vermesi icin bahceye iki tane mi dikmem gerekiyor. Ikisinin de ayni cins mi, yoksa farkli cinsler mi olmasi gerekiyor? |
10-03-2011, 21:46 | #141 |
Ağaç Dostu.
|
Genellikle kendine verimlidir, kiraz gibi değildir. |
10-03-2011, 22:49 | #143 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: siirt
Mesajlar: 78
|
sofralık ekimler için ığdır kaysısı en iyisi enfes bir tadı var ve istediğiniz kadar yeyin rahatsız etmiyor.. bahçemde hangi tür olduğunu bilmediğim iri meyveli başka bir kayısı ağacı var ama 4-5 taneden sonra yeme isteğinizi yok ediyor..onada ığdır kaysısını aşılayacam.. |
12-03-2011, 18:09 | #144 |
Yeni üye
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
|
Sayin Beymen Igdir kayisisi sulu ve tatli mi? Mugla'da 500m rakimda yetisir mi? Burda dört fidanciya sordum. Hepsinde sekerpare var. Ancak tadi eksimsi ve eti samanimsiymis. Birinde Malatya kayisisi var. Ancak onun soguklama süresinin uzunlugundan dolayi buraya uygun olmadigini ögrendim. Tokali, Al Yanak'da bulamadim. |
12-03-2011, 20:30 | #146 |
Yeni üye
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
|
Muhtesem. Darisi benim bahcemin basina. |
12-03-2011, 21:25 | #147 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: siirt
Mesajlar: 78
|
sayın zeytin ağacı sizin bölgenizdeki neme nasıl bir tepki vereceğini bilmiyorum ..ama soğuklama olayı benim köydede kış uzun sürmez ..çok tatlı olmayan mayhoş bilindik kayısı tadından ayrı..başka güzel bir tadı var...ağıza atıldığında hemen ezilmeyen kıpır kıpır bir yemişliği var.. erkenci bir kayısı türü olduğu için sizn oraya uyacağını tahmin ediyorum..yinede uzamanların görüşünü alın..benimki amatör gözlemleme...saygılar.. |
28-04-2011, 17:49 | #149 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Geçen sene meyvesini beğenmediğim kayısı ağacına şekerpare ve ığdır şalağı cinslerini kalem aşısı olarak aşılamıştım. Iğdır şalağı oldukça obur büyüme gösterdi. Şekerpare ise normal büyüme hızında ve yoğun şekilde çiçeklendi. Iğdır şalağının soğuklanma ihtiyacı fazla olduğu için çiçeklenmesi çok az oldu ve sadece 5-6 adet meyve tutumu mevcut. Tabii bu benim düşüncem. Malum, İzmir' in kışından soğuk ihtiyacını karşılaması mümkün değil. Ama az da olsa ığdır şalağı bir başka güzel oluyor Elimdeki ikinci şekerpare fidanını da peynir tenekesine dikmiştim. Boyuna bakmadı bir kaç meyve de o tutmuş. Sanırım yan tarafta ağaçtaki aşılı abisinden aşağı kalmadığını ıspatlama çabası içinde. |
03-05-2011, 08:29 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
|
bölgemizdeki kayısılar %90 oranında soğuktan etkilendi. |
Etiketler |
ağaç dalı yatık |
|
|