agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Kayısı (http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/1547.htm)

trockya 13-07-2006 12:03

Kayısı
 
Yararlı olması dileğiyle;

1.GİRİŞ

GAP Bölgesi'nde sulamanın başlaması ile tarla bitkilerinden sonra meyveciliğe bir yönelme olacaktır. Ekonomik meyve yetiştiriciliği için uygun toprak ve ekolojik koşullar bu yöremizde mevcuttur. Ülkemizin bu çok büyük meyvecilik potansiyeline sahip bölgesinde uygun çeşitler kullanılarak hem sofralık hem de sanayiye yönelik yetiştiricilik yapmak mümkündür.

Kayısı; kurutulmuş, konserve ve taze olarak yıl boyunca tüketilebilen bir meyve türüdür. Dünya sofralık kaysı dış satımında İspanya ilk sırayı almakta ve bu ülkeyi İtalya, Yunanistan ve Fransa izlemektedir.

Kuru kaysı dışsatımında ise Türkiye ilk sıralarda yer almakta ve bu pazarın %80'ini elinde tutmaktadır. Ülkemizde, yoğun kaysı yetiştiriciliği daha çok kuru yetiştiricilik olarak Malatya bölgesinde yapılmak ta olup, GAP Bölgesi'nin taze sofralık kaysı üretiminde önemli bir yeri ve payı olacaktır.

2. ÖNEMLİ ÇEŞİTLER
GAP Bölge Kalkınma İdaresi başkanlığı tarafından yaptırılan araştırma neticesinde Bölgeye uygun kayısı çeşitleri Canino, J Foulon, Precoce de Colomer ve Screare olarak saptanmıştır.

Ayrıca KHGM Şanlıurfa araştırma Enstitüsü tarafından da Şekerpare, Hasanbey, Alyanak, Karacabey, Tokaloğlu (Yalova), Stark Early Orange, Paviot, Şam, İmrahor, Rewkosy, Ungari-Best, Wilsondelicious, Aprikoz çeşitleri Bölgemiz için önerilebilen çeşitler arasında yer almaktadır.

3. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
3.1 İklim İsteği

Kışları nispeten soğuk, yazları sıcak olan iklim bölgelerinde yetişen kaysı meyvelerinin yüksek kalitede olgunlaşabilmesi için yaz aylarında atmosferin kuru olması gerekmektedir. Havası nemli ve ilkbahar sisli geçen yerlerde çil hastalığına (Sclerotinia) tutulur ve meyve kalitesi düşer. Bu nedenle bahçelerin iyi havalanır bir şekilde kurulması gerekir. Bunun gibi ilkbaharın geç donları da bademden sonra çiçek açan bu meyve türünün herhangi bir yerde yetiştirilmesini sınırlamaktadır.

Kayısı üretimini olumsuz etkileyen iklim faktörleri; aşırı kış soğukları, ilkbahar geç donları, yaz aylarının serin ve yağışlı geçmesidir. Bu açıdan, GAP Bölgesi oldukça uygun iklim koşullara sahiptir.

Kayısı yağış isteği bakımından badem kadar, hatta bazı hallerde ondan da daha çok kurağa dayanır.

3.2 Toprak İsteği

Kayısı derin, geçirgen, iyi havalanan, sıcak ve besin maddelerince zengin olan ince dokulu, tınlı veya tınlı kireçli topraklarda en iyi yetişir. Kayısılar, çok nemli ağır topraklardan hoşlanmaz. Bu gibi topraklarda ancak erik anacı üzerine aşılanırsa büyümesine devam edebilir.

4. YETİŞTİRME TEKNİKLERİ








4.1 Çoğaltılması ve Kullanılan Anaçlar

Kayısı çeşitleri aşı ile çoğaltılır. Kaysının çoğaltılmasında kullanılan en uygun aşı, durgun göz aşısıdır. Aşı normal olarak toprak yüzeyinden 10-15 cm yükseklikten yapılırsa da kışları soğuk geçen yerlerde yüksekten aşılamak, yeni gövdeyi zerdaliden teşkil etmek daha güvenli olur.

Çöğürler tohum tavalarından şaşırtma parsellerine dikilir veya şeftalide olduğu gibi tohumlar sıralar üzerine ekilerek yerinde aşılanır. İkinci uygulama ile bir yıl kazanılmış olur.
Kayısıya anaç olarak zerdali, mirobolan eriği, badem ve şeftali kullanılır. Ancak, anaç seçiminde toprak şartları, topraktaki zararlılar, ağacın gelecekte alması beklenilen büyüklük ve meyvelerin kullanılma şekilleri ve kalitesi büyük rol oynar.

Kültür çeşitleri ile uyuşması, üzerindeki kalemin gelişmesi ve hatta kurak şartlara dayanması bakımından kaysı için en iyi anaç zerdalidir. Bu anaç nemotoda dayanıklı olduğu gibi derin ve geçirgen topraklarda tercih görür. Kireçli ve hatta kısmen tuzlu topraklarda da yetişir.

Badem kaysıya anaç olarak kireçli ve taşlı topraklarda kullanılır ancak, bademle kaysıların her zaman uyuşmadıkları unutulmamalıdır.

Kayısıya anaç olarak, özellikle alüviyal topraklarda, şeftali de kullanılsa da bu anaçla da çoğu zaman kayısıyla iyi uyuşmamaktadır. Nemli ve ağır topraklarda kaysıya anaç olarak eriğin kullanılması bir zorunluluktur.

4.2. Bahçe Tesisi


Tesis sırasında zerdali anacı üzerindeki ağaçlar arasında 10 X 10 bırakılmalı, erik anacı üzerinde bu 8 X 8 olabilir. Sulanmayan yerlerde bu mesafe ve aralıklar, 1,5 veya 2 katına çıkarılır

Fidanlar, bahçeye kışı ılık geçen yerlerde sonbaharda, yaprak dökümünden ilkbaharda gözlerin sürmesine kadar geçen periyot dikilir. Bununla birlikte, bu şartlarda, en iyisi, dikimin kış başında yani fidanlar kış dinlenmesine girdikleri zaman yapılmasıdır.

4.3 Yıllık Bakım İşleri
4.3.1.Toprak işleme

Kayısı bahçelerinde dikimden sonra ilk birkaç yıl açık toprak işlemesi yapılır. Bundan sonra, bahçelerde geçici bir örtü bitkisinin ekilmesi faydalı olur.

Bahçelerde daimi çayır toprakta suyun bol bulunduğu yerlerde ekilebilir. Kıraç alanlarda türlü materyalle yapılan malçlamanın gerek meyve miktarı gerekse meyve iriliği üzerine olumlu etki yaptığı bulunmuştur.

Sonbaharda yaprak dökümünden sonra bahçe yüzeysel olarak kültüvatör veya küçük bahçe pulluğu ile sürülür. İlkbaharda çağlalar fındık büyüklüğüne geldiğinde ve yabani otların çoğunluğunun çıktığı, yağışların bol olduğu dönemde, sıra araları yine aynı şekilde sürülür. Ağaç dipleri belle işlenir.

4.3.2 Sulama

Meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Sulama imkanlarının bulunduğu yerlerde toprağın geçirgenliği, sıcaklık ve buharlaşma şiddeti dikkate alınarak sulama aralıkları tayin edilmelidir.
Sulama sırasında suyun 1,50-1,80 m. yani köklerin en çok bulunduğu toprak bölgesine ulaşması istenir. Sık sık yüzlek yapılan sulamalar fayda yerine zarar verir.

4.3.3 Gübreleme


Bahçelerde geçici örtü bitkisi yetiştirilmesiyle ağaçların organik madde ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanmış olur.
Kayısı bahçeleri için her üç yılda bir, bir dönüm başına 3 ton çiftlik gübresi verilmesi uygun olup, suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr hesabı ile (örneğin: 10 yaşındaki ağaca 1 kg) verilmesi faydalıdır.

Fosforlu gübreler sonbaharda ağacın gövdesinden itibaren 1-1,5 m. dışına açılacak bir ark içerisine bant şeklinde verilmesi, azotlu gübrelerinde ilkbaharda mart başında 1/2 sini, mayıs başında 1/2 sini olmak üzere serpme şeklinde verilmesi gerekir.

4.3.4 Budama

Kayısı ağaçları sebest goble, değişik doruk dallı ve yatay palmet şeklinde taçlandırılırlar. Ağaçlarda taç şekli amacıyla yapılan budamalar esnasında ana ve yan dallar üzerinde uzanmış olan obur dallar ile aynı yönde birbirine çok yakın uzamış olan sürgünlerin kesilmesiyle büyüme teşvik edilmiş ve iyi bir bahçe kurulmuş olur.

Verimli ağaçların budanmasında esas ürünün iki ve daha yaşlı dallar üzerinde meydana geldikleri dikkate alınarak dalcıkların korunmasına çaba gösterilmeli Bu nedenle kaysılarda dalcık seyreltmesi yapılmaz. Ancak yapılan budamalarla da tacın iç kısmının iyi ışık görmesini ve bu dalların kurumamalarına yardım edilir.

Ağaçlar yaşlandıkça yeni sürgünlerin uzunlukları da azalmaya başlar. 40-75 cm'lik bir gelişme göstermesi gereken sürgünler artık bu kadar büyümüyorsa budamayı daha şiddetli yapmak gerekir. Kayısılarda budama yaraları mutlaka macunla kapatılmalıdır.

4.3.5 Seyreltme


Kayısılarda seyreltme daha çok sofralık olanlarda yapılır. Kurutmalık olanlarda yapılmaz
Seyreltme meyve iriliğini artırır, meyvelerin dallarda ve ağaçlar üzerinde iyi bir şekilde dağılmalarını sağlar ve meyvenin kalitesini yükseltir.

Kayısıların en iyi seyreltme zamanı çekirdeğin sertleşmeye başladığı zamandır. Seyreltme sırasında küçük meyveler koparılmalı, büyük olanlar bırakılmalı ve 4-8 cm mesafe ile seyreltilmelidir.

4.3.6 Herekleme

Ağaçlar büyüyüp yaşlandıkça dallar, yaprak ve meyvelerin ağırlığı ile aşağı doğru sarkar. Ürünün fazla olduğu özellikle olgunluğa doğru dalların kırılma tehlikesi artar bunu önlemek için dallara herek vererek kırılmaları önlenir.

4.3.7 Hastalık ve Zararlılarla Savaş

1. Dal yanıklığı kızılleke Sonbaharda yapraklar dökülünce

1. Bordo bulamacı % 2'lik veya
2. Bakırlı ilaç (%50 metalik)

2. Kabuklu Bit İlkbaharda tomurcuklar kabarmadan önce

1. Susracide 40 EC
2. Suprathion 40 EC

3. Dal yanıklığı kızılleke İlkbaharda tomurcuklar kabardığında

1. Bordo bulamacı % 1'lik veya
2. Bakırlı ilaç (% 50 metalik)

4. Kahverengi tomurcuk tırtılı İlkbaharda tomurcuklar kabardığında

1. Decis 2*5 EC
2. Lebaycid %50 EM
3. Thiodon 35 EC
4. Zolone 35 EC
5. Gusathion %20 EM
6. DDVP %50 EM
7. Gusathion 525 WP
5. Monilya Çiçekler % 1-2 açınca (Çiçeklenme 10-12 gün devam ederse ikinci ilaçlama yapılır.) 1. Benomyil (Benlate)
2. Thiophanate methyl
3. Carbenzadin
4. Vinlozolin

6. Kızılleke Meyveler zeytin çekirdeği iriliğine gelince

1. Dodine 65 W
2. Zineb % 65 WP
3. Thiram % 80 WP

4.3.8 Hasat








Kayısı ağaçları ekolojik şartlara ve kullanılan anaca göre 3-5 yaşında meyve vermeye başlar. Genellikle onuncu yıldan itibaren tam ürün alınır. Elli yaşından sonra meyve verimi düşmeye başlar.

Ağaç başına verim, bakım şartlarına ve ekolojik şartlara göre değişir. Canino çeşidinden ağaç başına 74.86 kg verim alınmıştır.

Sofralık ve uzak mesafeye nakledilecek olan kaysılar henüz sertken ve zemin rengi kısmen sarardığı zaman toplanır. Konservelik kaysılarda meyveler yumuşamaya başlayınca ve olgunluk rengini alıncaya kadar bırakılır. Kurutmalık kaysılarda meyveler ağaç üzerinde tamamen olgunlaşıncaya kadar bırakılır.

Bir ağaçtan hasat normal olarak 3 defa yapılır. Daha fazlada tekrar edilebilir.
Seçilen boylar (ekstra, 1. sınıf, II sınıf) ayrılan kaysılar bir kiloluk sepetlere veya 4-6 kiloluk tablalara konur. Ekstra meyveler tek sıra olarak düz veya çapraz istif edilir. Kaysı ambalajında da 30 x 40 x ve 30 x 50 cm boyundaki tablalar en elverişlidir.

Kayısılar uzun süre saklamaya gelmez, pazarda yığınağı önlemek ve uzak mesafelere sevk olgunluğunda toplanmış kaysıları sıfır derecede 7-10 gün saklamak mümkün olmaktadır

Kaynaklar:
1- Ege Üniversitesi Genel Meyvecilik Kitabı,
2- Ders notlarım ;)

malina 13-07-2006 14:31

Kaynak yazmamışsınız...

Bir de paragraf yapsanız, başlıkları kalınlaştırsanız ne güzel olacak :)

çiçeksever 09-10-2007 15:13

benim bahçemde bulunan kayısı ağacını meyvesi iyi olmadığından geçen sene şekerpare aşısı yaptım.Bu sene fındık büyüklüğünde meyve verdikten sonra kuruma başladı ve meyve ve yaprakları döküldü.Sebebi ne olabilir.

_Duygu_ 22-10-2007 22:02

Bizim bahçemizdeki kayısı ağacının kök boğazı kısmında reçineler oluştu.Bunları engellemek için ne yapmalıyım?Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler...

sans43 23-09-2008 02:35

3 Eklenti(ler)
Kayısı ağacım, maşallah bu sene çok verdi.

Eklenti 48025

Eklenti 48026

Eklenti 48027

evrim 18-10-2008 13:10

Alıntı:

Kayısı ağacım, maşallah bu sene çok verdi.
anlaşılan güzel bakmışsınız ağacınıza . ne kadar da güzel ne kadar çok meyve vermiş :)

dal 18-10-2008 20:12

Evet bu sene döküldü yerlere okadar çoktu.Ama bizim ığdır kayısıları harıç çok sık meyve verdi.Seyreltmek lazım mıydı bılmıyorum ama çok yordu ağacı yapraktan çok meyve vardı çünkü.

kemalcuce 01-12-2008 18:34

kayısı fidanı
 
Arkadaşlar burada kayısı cinsleri hakkında,yetiştirme konusunda,bahçe düzenlemesi,bakım konusunda sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim

kemalcuce 01-12-2008 18:38

ERKENCİ KAYISI FİDANLARI

Ninfa kayısısı meyveleri orta büyüklükte olup sofralık bir çeşittir.Uzun Nakliye sürelerine gelmez.Fakat erken hasat olduğu icin güzel piyasada fiyatları yüksek gider

Trintina kayısı dış görünüş olarak albenisi çok yüksek fakat yemesi ise albenisi işle ters orantılıdır.Uzun yollara dayanabilen bir kayısı çeşidi olup meyve ic piyasada ve ihracatta kendine yer bulmaktadır

kemalcuce 01-12-2008 18:41

BEBEKO

Albenisi ile yemesi çok hoş bir kayısı çeşididir.Hasat zamanı Mersin Mut bölgesi için Mayıs sonu Haziran baslarıdır.Uzun nakliyat sürelerine geldiği için ihracat piyasasında fazlasıyla yer almaktadır.

kemalcuce 01-12-2008 18:43

ZİRAAT ŞEKERPARESİ

Yemesi en az İtalyan tokalı ve alyanak kayısısı kadar mükemmel bir kayısı çeşididir.Fakat uzun yola gelemez zamanında hasat edilmezse hemen cıvıma başlar.İç piyasada rağbet gören sofralık kayısı çeşididir.

denizakvaryumu 01-12-2008 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ismailtosun77 (Mesaj 61278)
Değerli Badem dostları; Badem yetiştiriciliğinde en önemli sorun çeşittir. Çünkü badem soğuklama ihtiyacı en düşük meyve türlerinden birisidir. Ancak Yaltınsky, Primorsky, Piciantly, Ferragnes, Ferraduel gibi geç çiçek açan çeşitlerde soğuklama ihitiyacı 1000 saate kadar çıkmaktadır.

Bu nedenle; eğer badem yetiştiriciliğine karar verilecekse; öncelikle
toprak Analizi (Badem killi topraklarda asla yetişmez, yine badem toprak PH sinin 8-8.5 olduğu değerlere kadar yetişme şansı vardır.)

Sulama; Dikimi takiben ilk 2 sene sulama büyük önem arzetmeketdir. daha sonraki yıllarda ise sulama verimi doğrudan etkileyen bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Uygun çeşit; eğer plantasyon oluşturlacak bölge ege, Akdeniz, GAP bölgesi, ise sooğuklama gereksinimi düşük çeşitler de kullanılabilir ama mümkünse geç çiçek açan, ikiz meyve oranı düşük çeşitler tercih edilmelidir.

Anaç; badem de en önemli konulardan birisi anaçtır. Halen piyasada bulunan badem fidanlarının büyük kısmı tohum anacı üzerine aşılı çeşitlerdir. bizim tavsiyemiz GF677 klon anacı üzerine aşılı çeşit olmalıdır diyoruz.

Sonuç olarak; BADEM DE KENİNLİKLE ÇIPLAK KÖKLÜ FİDAN TERCİH EDİLMEMELİDİR. TÜPLÜ-AŞILI FİDAN MUTLAKA TERCİH SEBEBİ OLMALIDIR. ÇÜNKÜ ÇIPLKA KÖKLÜ FİDANLARDA SAÇAK KÖK OLUŞUMU ZAYIFTIR. DİKİMİ TAKİBEN FİDAN KAYBI YÜKSEK OLUR.

Saygılarımla..

Kemal Bey,
çıplak kök konusunda düşünceleriniz nedir?Badem ve kayısıda çıplak kökte kayıp yüksek mi?

kemalcuce 01-12-2008 19:27

Arkadaşlar önecelikle iyi günler dilerim

Elbette tüplü fidan dikmek çıplak kök fidan dikmekten kayıp aranı olarak daha düşük örnek olarak

100 adet çıplak kök 1 yaşlı badem fidanında kaybınız yüzde 5 ile yüzde 10 arasındadır
100 adet 1 yaşlı tüplü badem fidanında tutmama oranını maksimum yüzde 7 dir.

Burada esas olan şey çıplak kök fidanların sökümden sonra köklerinin özel solusyona batırılmasıdır.Bu karışım fidan köklerinin su kaybını ve nem oranının düşmesini engeller.

kemalcuce 01-12-2008 19:30

Arkadaşlar fidan alırken ister tüplü ister çıplak kök olsun 1 yaşlı olmasına dikkat edin fidan yaşı ne kadar büyükse tutmama oranıda o derece yüksektir.


nariçi 01-12-2008 19:54

Fidanda yaş konusu önemli gerçekten ancak aşılı durumda ne olacak.?

kemalcuce 02-12-2008 16:48

Sayın Nariçi

Fidanda kök 2 yaşında olabilir fakat aşı 2 yaşını geçmemelidir.Bu tutma oranını fazlasıyla düşürür.

nariçi 02-12-2008 16:57

Bundan sonra fidan alırken dikkat edeceğiz. Kaysı aşısını yapamıyorum ama bu konu herhalde aşı yapımı konusu içinde anlatılıyor olsa gerek.

denizakvaryumu 02-12-2008 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce (Mesaj 325273)

Burada esas olan şey çıplak kök fidanların sökümden sonra köklerinin özel solusyona batırılmasıdır.Bu karışım fidan köklerinin su kaybını ve nem oranının düşmesini engeller.

Kemal Bey,
siz çıplak kök fidanları gönderirken bu özel solusyona fidanları batırıyor musunuz?
Bu solusyona batırılan fidanların kökleri kaç gün toprağa dikilmeden dayanabilir?

salih parlar 03-12-2008 19:01

Sayın Troçkaya,sayın kemal bey,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.faydalanacağım.Mersin'deki bahçemde
kolomer,priana,trinta,ninfa,roksana ağaçları var roksana hariç verim ve ekeonomik olarak çok iyi.yeni yerime aurora ve bebeco dikmek istiyorum.Ekenomik olurmu ?
Salih Parlar

salih parlar 03-12-2008 19:04

Sayın sans 43,
O resimler üzerindeki tarihler doğrumu?Nerede çekilmiş?türü nedir?
Teşekkür ederim.

kemalcuce 05-12-2008 19:17

İyi günler salih bey

Bebeko cinsi kayısı iç piyasadan ziyade ihracta yönelik olan bir kayısıdır,hasat zamanı roksana ile karacabey arasındadır.Yemesi güzel ve uzun yola daynabilen bir çeşittir.Aorora ise turfanda çıkan bir kayısı çeşididir.İkisininde piyasa değeri vardır.


kemalcuce 05-12-2008 19:19

Çıplak kök fidanlara batırılan solusyon watersorp(su tutucu) olup firma olarak kulanıdıgımız bir üründür.


Mehmet Eskizara 05-12-2008 20:47

Sayın kemalcuce,kayısı hakkında verdiğiniz bilgiler için
teşekkürler.Benim bahçemde de tokalıoğlu tabir edilen cins
kayısı var.Tarım il md den 8 yıl önce almıştım.Bu cins hak-
kında da bilgi verirseniz sevinirim .Selamlarımla.

kemalcuce 06-12-2008 22:08

İyi günler Mehmet Eskizara
Mersin Mut bölgesinde 2 çeşit tokalı vardır bunlardan 1.si yerli tokalı 2.si ise italyan tokalı.Hangisinden bahsediyorsunuz tam olarak anlaymadım.Teşekkürler

yolac 07-12-2008 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce (Mesaj 325230)
Arkadaşlar burada kayısı cinsleri hakkında,yetiştirme konusunda,bahçe düzenlemesi,bakım konusunda sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim

Sayın kemalcüce,
Bendeniz,Kışları -10 dereceye kadar soğuyan çok güzel elma,armut,ceviz,şeftali yetişebilen Kocaeli Maşukiye beldesinde bir türlü kayısı yetiştiremedim.Iğdır,Manisa,Yalova civarlarından muhtelif zamanlarda fidanlar temin ettim.Diktim bir iki sene meyve verdikten sonra hepsi de kurudu.
Sizlerden öğrendiğim kadarıyla işte,( erik anaçı na yüksek mesafeden yapılan aşılı fidanlar kış soğuklarına daha dayanıklı olur )deniyor.Ancak benim, bir veya iki adet fidan satınaldığım için ;gerek cins ve gerekse diğer özellikleri tam anlamıyla belirleyerek satınalma imkanım pek olmuyor.
Sizden ricam,Soğuka dayanabilecek(sizin yörede yetişenler sıcak sever galiba)
Yalova(bize yakın)dan satınalabileceğim bir tür önerebilirmisiniz.
İyi bayramlar...

kemalcuce 07-12-2008 14:22

İyi günler

Öncelikle herkesin kurban bayramını kutlarım.Size önerebileceğim çeşit al kayısı olup bizim mersin mut civarında genelde yayla kesimlerine dikilir.Örneğin sertavul yaylası rakım 1600.Dilerseniz size bu fidandan temin edebiliriz.

yolac 07-12-2008 17:41

Sayın kemalcüce,
Size zahmet olmazsa iki adet önerdiğiniz alkayısı fidanı fiyatını bildirirseniz,sipariş verebilirim.Teşekkürler...

Mehmet Eskizara 07-12-2008 21:48

sayın kemalcuce, zannederim yerli tokalıoğlu olması
kuvvetle muhtemel.İlginize şimdiden teşekkürler.

kemalcuce 10-12-2008 10:17

Sayın Mehmet Eskizara

Yerli tokalı ile italyan tokalı arasında farklar arasında ilk sırada gelen büyüklüktür.İtalyan tokalı yerli tokalıya nazaran meyve iriliği acısından daha iyidir.Fakat uzun yola dayınımı fazla olmadıgından dolayı ihracata pek gelmez fakat yerli tokalıda bu sıkıntı yoktur.Her iki cinsinde aroması ve yemesi mükemmeldir.Teşekkürler

Mehmet Eskizara 14-12-2008 21:10

sayın kemalcuce verdiğiniz bilgiden anladığım kadarı ile
bendeki kayısının yerli tokalı olduğu anlaşılıyor.Dediğiniz gibi
aroması ve olgun olarak yemesi mükemmel.Çok teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024