![]() |
|
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
|
Kutu içinde satılan salyangoz ilaçları var, akşamları ıslatıp, yuvarladığınız topları, çok olan yerlere koyuyorsunuz, ertesi gün buralardaki bir sürü ölü salyangozu ve ilaç kalıntısını atıyorsunuz. Bu manzara hoşuma gitmiyor, yakaladıklarımı öldürmeden çöpe atmayı tercih ediyorum ama başa çıkamayacağım. Zehirli ilaç, her yerden temin edilemiyor, dikkatli olmak gerekiyor, arkadaşımın yavru köpeği zehirlenmişti. Bir de kükürt serpmeyi deneyeceğim, zaten diğer ilacı edinmem uzun zaman alacak, o zamana kadar bahçede bir şey kalmayacak. Yaprakların yenmesi bir şey değil de küçük bitkiler tamamen gidiyor, soğanlı çiçeklerin de açmasını seneye kadar beklemem gerekiyor. Goji berryleri son anda kuru dal olarak kurtarmıştım, geçen sene ektiğim bir avuç kadife çiçeği tohumundan kuru yerde kalan sadece iki kök sağlam kaldı, üzerine satın aldığım kadife çiçeği fideleri de tamamen gitti. Az alanlarda kahve denedim, sonuç iyiydi, öldürmüyor ama kaçırıyor. Bahçemde kabuklu kadar, kabuksuz da çok miktarda, satsam bahçenin masrafını çıkaracağım ![]() Not 1: Çocukken sümüklü böcekleri kaygan bir zeminde bir çizgiye dizer, tezahüratlar eşliğinde yarıştırırdık, geriye gidenler sahiplerini çok üzerdi. Bir turnuva mı düzenlesem acaba? Not 2: İlaçlama işini kızıma haber vermeden yapacağım, her ölen böceğe mezar yapıyor, üstelik bahçenin dengesini bozduğumuz için bize kızıyor ![]() Düzenleyen Kiraz : 03-03-2010 saat 20:45 Neden: kelime |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biliyorum siz çok kızgınsınız ama, bu kadar kızgınken bile espri gücünüz tam yerinde maşallah ![]() Ben de bilmiyorum salyangozlar için neler yapılabilir, seyrek de olsa bahçemde rastlıyorum. Bu konuda yeni bir şey öğrenirseniz paylaşın bizimle. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Lir, talaşın bahçeye de zararı da olmaz, deneyeceğim. Gerçi benimkiler çok azimli, 1 m yüksekliğindeki metal+tel rafa koyduğum kasaya tırmanıp, içindekileri talan etmişlerdi, umarım talaş için yeni formül bulmazlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sevgili Kiraz salyagozlar için köydeki hanımların yaptığı bir ilaç var ben denemedim ama zor değil isterseniz deneyin 20-30 kadar zakkum yaprağı varsa çiçeği 1 kutu bira 1 kahve fincanı kahve 4 tane aspirin 6 çay kaşığı tuz 7 damla tentirdiyot yapraklar kaynatıldıktan sonra diğer malzeme katılıp 1 gece açık havada bekletiyorlar bunu pompa ile toprağa sıkıyorlar bitkilere de sıkıyorlarmış ama bazı bitkilere zarar verebilir denemedim sorumluluk almak istemem Düzenleyen Hhatice : 27-03-2010 saat 18:12 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Hhatice, teşekkür ederim, mutlaka deneyeceğim. Geçen hafta topak şeklinde yapılan zehirden koydum, 30 topak başına yaklaşık 10'ar adetten en az 300 tane kabuksuz sümüklüböcek öldü, kabuklular azdı, saymadım. Manzara hiç hoş değildi ama başa çıkamadım, bu zamana kadar direndim, attığım kükürt de çok işe yaramadı. Bu kadar ilaca rağmen hala gezinenler var. Bahçenin her yanında olduklarından kahve, kül ve talaşı da nereye koyacağımı bilemedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
|
Sevgili Kiraz talas ve odun külü cok ise yariyor. Kisin odun külü serpince salyangoz yumurtalarini öldürüyor. Yine de cikiyorlar ama ne kadar azalsalar kardir. Sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Çiçeksever70, doğal yöntemlere devam edeceğim, ilacı çok mecbur kaldığım için kullandım. Hazır azalmışken, bundan sonra doğal yöntemlere geçmenin tam zamanı. Kahvenin de çok etkili olduğunu izledim, özellikle çimlenecek tohumların saksısına biraz serpince koruyor. Talaş ve külü de elimin altında bulunduracağım, toprağa da zararlı değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Ağaç Dostu
|
Bir kirpi ailesi bulayım o zaman ![]() Pekii ya kirpiler bunlardan başka bahçede ne yer ![]() Sevgili Hozat, artık bir şeyler yakıp külü elde edeceğim, teşekkürler. Bu kadar zehire rağmen iki gündür mügenin yeni çıkan filizlerinde, işbaşında sümüklüböcek buluyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavruları yer. Süt içer ve kedi mamalarını da yer. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer. Ancak engerek zehiri gibi bazı zehirlere karşı da dayanıksızdır. Yalnız geceleri etkindir. Çevre sıcaklığının 4°C’nin altına düştüğü zaman kış uykusuna yatar. Hamilelikleri 5-6 hafta sürer. Her doğumda 3-8 yavru doğurur. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde cinsel gücü artırdığına, mayasıl hastalığını tedavi ettiğine ve çocukların gece işemesini kesmesine yardımcı olduğuna inanıldığı için eti yenilmektedir. Türkiye’de avlanması yasaktır. Kırmızı listede "NT" kategorisindedir |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
|
Bir çok sitede geceleri kirpilerin yürüdüğünü görürüz, siteler nispeten kirpiler için korunaklı bölgelerdir. Dişleri tamamen çıktığında, kuru ve yaş kedi-köpek mamasını kolayca yerler. 400-450gr’a ulaşan yavruyu artık bahçenize rahatça salabilirsiniz. Bölgede çok kedi-köpek varsa telle çevrili bir bahçede salmanız iyi olabilir. Solucan, sümüklü böcek, kulağakaçan, böcek olarak ne bulurlarsa tadına bakacaklardır. Etrafta kediler onlara dokunacaklardır, kedilerden pek zarar gelmez. Bazı köpeklerde onlara dokunur, koklarlar ve giderler. Fakat bazı köpekler içgüdüsel olarak kendilerine hakim olamaz ve onları ısırmak isterler ki; bu büyüttüğünüz kirpinin gün görmeden ölmesi demektir. Artık gece vakti kendi başlarına böcek yeme işinde usta olduysalar, onları sitenizde belirli bir ağacın dibine koyduğunuz kedi-köpek mamasının civarında, akşam üstü yeşillik alana salmanızı tavsiye edebilirim. Her akşam yemek istiyoruz diye uğrayan Özgün arkadaşımın evine uğrayan geçen seneki kirpi yavrularımız aklıma geldi. Bir süre müptelası oldukları mamalar için, onun kapısını çaldılar http://www.frmtr.com/evcil-hayvanlar...eslenmesi.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
|
Kirpiler hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum, ne güzel bir yazı. Böcekle değil, bitkiyle beslendiğini sanıyordum ![]() " Kirpilerin sümüklü böcek yediklerini duyanlar bu hayvanları bazen bahçelerine hapsetmeye çalışırlar ve bu nedenle devamlı sümüklüböcek yiyen kirpiler bu canlıdan almış oldukları larvaları büyüterek ve en sonunda akciğer kurtlarının istilası nedeniyle kısa sürede ölürler." notu üzücü ama beni asıl üzen 10 sene kadar önce bir kirpinin ölümüne sebep olmam. Bulduğumuz sevimli bir kirpiyi oğlum için eve getirmiştik, bir geceliğine kalıp ertesi gün salınacaktı. Gece koli içinde, balkona koyduk, kolinin üzerine de çıkmaması için ağırlık. Ertesi sabah kirpiyi bulamadık. Gündüz bu kadar sakin, hareketsiz gördüğümüz kirpi, gece nasıl canlanıyormuş o zaman anladım. Kocaman koliden tırmanmış, üzerindeki ağırlığa rağmen çıkmış ve 7. kattan aşağı düşmüş. Yerinden alıp, ölümüne sebep olduğum için inanılmaz vicdan azabı duydum. Kirpileri çok severim ama artık her "kirpi" kelimesinde içim "cız" eder. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kiraz, sümüklü böceklerin sizi n kadar üzmüş oldukları fotoğraflardan belli oluyor.Kadife çiçeğini ile çevrili olan yere gelmediklerini öğrenmiştim, denedim. Fakat ona bile geldiler. Bende ne yaptıysam haziran böceklerinden yakayı kurtaramadım. Size geçmiş olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaç Dostu
|
Sn Özbey, geçen sene bunun için çimlendirdiğim onlarca kadife çiçeğini sümüklü böcekler büyük bir hızla yemişti, kadife kalmayınca satın aldıklarıma da el atmışlardı. Yağmur almayan, toprağı kuru alanda kendiliğinden çimlenen iki kadifeye dokunmamışlardı. Kadifeler belli bir boya ve sap kalınlığına ulaştıktan sonra kendilerini kurtarıyorlar diye düşünüyorum ya da körpe zamanlarında, kabuklulardan daha da obur olan kabuksuzlar faaliyette olduğu için şansları az oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Bitkilerin etrafına malç yaparak set oluşturmak.
Salyangozlar ve sümüklüböcekler genelde nemli ortamlarda daha iyi haraket ederek bahçenizdeki bitkilere ulaşırlar, malç malzemesi aktiflik göstererek üzerindeki nemi mikroorganizmalar kullanmaktadır. Arkadaşlar Bahçenizdeki bitkilerinizin etrafını organik mataryellerden yapapacağınız malçla örterek toprak alanda açıklık bırakmassanız salyangoz faaliyetlerinide kıstlamış olursunuz, malç malzemesinin üzerinde gezmek onların pek işine gelmediğinden bitkilerinizede musallat olmıyacaklardır. Düzenleyen epsody : 09-04-2010 saat 23:03 Neden: mesaja ekleme. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sebze adası yapan arkadaşlar adayı oluşturan çerçeveyi bakır folyo bir şerit ile dönerlerse kabuklu veya kabuksuz bu sürüngenlerin folyoyu aşıp adaya girememeleri lazım. Şahsen henüz denemedim, ama bilgi böyle. Tüm adalara bu şeridi geçirmek planlarımda yer alıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Malç'ın önemi Solyangoz'a (sümüklü böcek)etki gösteriyor.
Alıntı:
Saman malçı'nında aynı etkiyi göstereceğine inancım büyük, zehir ve kimyasal kullanmadan bu alandada doğal yöntemlerle mücadele sağlanabilir, uygulayacak arkadaşlara kolaylıklar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-03-2010
|
arkadaslar salyangozlar icin bende nacizhahe bir fikir veriyim istedim. bir litrelik su sisesini yarisindan biraz yukarda kesin, bu islemden sonra siseyi topraga dort santim kala topraga gomun, gomdugunuz sisenin icine bir bardak bira koyun. Bu siseleri ne kadar bahcelerinizde cogaltirsaniz okadar salyangoz bu tuzaklara dusecek ve birdaha cikmayacaklardir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2009
|
Arkadaşlar, Bahçeme şaşırttığım sabah ve gece sefası fidelerini 1 haftadır yiyen siyah kabuksuz sümüklü böcekler yüzünden zor durumdayım..Kahve tanelerin mi toprağa serpmeliyim?Kahvenin toprağa zararı olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ev yapımı ilaç, mücadele, salyangoz |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|