24-07-2008, 20:51 | #121 |
agaclar.net
|
Bir yerde okudum, bayma kızartması... Bildiğin kızartma, yani üzerine yoğurt dökülüp yenen cinsten. Bamyaların büyük olması gerekiyormuş. İlk fırsatta 3-5 tane kızartıp bir deneme yapacağım. Daha önce deneyen olursa, sonucu yazsın |
24-07-2008, 20:54 | #122 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Hemen şimdi kızartıp deneyeceğim tadımlık bakalım nasıl olacak ? |
24-07-2008, 21:08 | #123 |
Ağaç Dostu
|
İstanbulda hiç görmedim, burada pazarda çok iri bir bamya türü satılıyor, babam da onu seviyor.(herhalde kolay ayıklandığı için) Alırken birkaç kere sordular, kızartmamı yapacaksın diye, ama denemedim. Bu hafta alırsam deneyeceğim. |
24-07-2008, 21:12 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Vallahi kızartıp denedim 5 tane . Evde herkese tattırdım hepsinden iyi not aldım. Yani iri bamyaları tepesini ayıklayıp unlayıp kızarttım ve çıtır çıtır oldu Üzerine hafif sarmısaklı yoğurt ile servis yaptım herkes beğendi ve şimdi hadi gerisi yokmu diyorlar bu satırları yazarken. Yarın birde bir taşımlık haşlayıp süzecek ve unlayıp kızartacağım aynı şekilde bakalım nasıl olacak |
24-07-2008, 23:22 | #125 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Buradayım burada olmasına da 'günahla goyvemeyo'.... Sevgili Malina, Bamya kızartmasını tatmış bir arkadaşımız var... Sevgili nevsune!... deneyimini şuraya yazmış: Bamya Yemekleri # 77 Kendisi bildiğim kadarıyla inatçı ve meraklıdır da... Mutlaka o iri bamyaları bulmuş ve kızartıp afiyetle yemiştir. Sesimiz ulaşırsa nasıl pişirdiğini de bize anlatır... |
||
26-07-2008, 20:04 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Bamyalar tarife göre rengi dönene kadar ve limon suyu ilavesi ile haşlandı. Süzülüp soğutulduktan sonra porsiyonlara bölünüp dondurucuya aktarıldı. Hedefte Sevgili Hassomanın tarifine göre VİŞNE LİKÖRÜ var Vişneler Uşak bölgesinden gelecek aksilik olmazsa Düzenleyen Mahmut Leventoğlu : 30-07-2008 saat 23:00 |
22-11-2008, 19:30 | #127 |
Ağaç Dostu
|
Maalesef sarmısak eşimin midesine dokunuyor ve dolayısıyla evde sarmısak kullanmıyoruz (oh söyledim rahatladım). Tabii ben dört dönüyorum özellikle sebzeleri sarmısaksız nasıl pişireceğim diye (özellikle dolma ve sarmayı sarmısaksız bir düşünün, neyse sarmaya bir yol buldum da dolma çok yavan oluyor) . Neyse çok uzattım, bamyayı sarmısaksız pişirmeyi kayınvalidemden ögrendim ve açıkçası klasik tarife göre ben daha çok sevdim bunu. Tüm bir soganı zeytinyağında az çevirip, domates salçası ekliyorum, salçayı da biraz kavuruyorum. Sonra bamyaları ve küp doğradıgım domatesleri ekleyip birlikte kavurmaya devam ediyorum. 5 dk kadar kavurduktan sonra, sıcak suyunu ve bolca (daha önceden haşlanmış) nohutu ekliyorum. Ne diyeyim sarmısaksız denemek isterseniz güzel oluyor. Bu yaz kışa hazırlık olsun diye 10 kg bamya hazırlayıp dondurucuya koydum,bu hafta ilk kez pişirdim. Ama eşim ''bu kuru bamya gibi olmuş'' deyip pek begenmedi. Yazık emeklerime |
07-07-2011, 14:37 | #128 |
Moderatör
|
B a m y a ....dendiğinde ben de pek çok kişi gibi burun kıvırırdım. Hatta evimizde pişen türlünün içinde olan tek tük bamyaları çatalımın ucu ile tabağımın kenarına çıkarttığımı gören babam sitem ederdi. Sitemi de hoş olmayan cinsten olurdu " eşek hoşaftan ne anlar?" Oğuz da bu konuda benden aşağı değildi. Tatil için gittiğimiz bir tatil köyünde nasıl olduysa zeytinyağlı olarak pişen bamyadan bir kaşık almıştım. O an tadı bana çok lezzetli geldi ve Oğuz'a " sen de bir tadına baksana" dedim. İkimiz de şaşınlıkla tekrardan tabaklarımıza aldık, daha sonra da ahçıdan nasıl yapıldığını öğrendim. Şimdi, genelde herkesin 1/2 kg olarak pişirdiği bamya bizim evde en az 1, 1.5 kg olarak pişiyor. Oysa biz evde iki kişiyiz. Geçen gün Gönen'den bir kilo aldığım bamyayı zeytinyağlı (ki bizim evde sadece zeytinyağlı olarak pişer) pişirdim. Dün bir bugün iki, neredeyse bitecek. Başlıkta, zetyinyağlı bamyadan bahsedilmiş ama açık açık tarifini görmedim. Az kalan bamya bu akşam biter, hemen kalanının fotoğrafını çekip sizlere yüklemek istedim. Tarifini de vereyim. Banyaları hiçbir işleme tabi tutmadan önce bol suda birkaç sefer yıkayın. Süzgeçten aldığınız bamyaları havlu kağıt ile iyice kuruladıktan sonra tepelerini külâhvari temizleyin. Ben temizlenen bamyaları da limonlu suya koymam, öylece kuru kuru temizlerim. Bol kuru soğanı ufak ufak doğradıktan sonra zeytinyağ ile hafifçe pembeleştiririm bu arada tuzunu ilave ederim. Temizlenmiş bamyalar ile birkaç diş sarımsak ve üzerine çıkacak kadar da sıcak suyunu koyarım. Yayvan tencereden tıkırtılar gelmeye başladığında sıkılmış limon suyu ve arkasından şekeri ilave ederek aşağı yukarı 15-20 dakika pişiririm. Bamyaların tepeleri hafifçe pişmeye başladığında tencereyi hafif hafif bir iki sallayıp, küçük küçük doğranmış bol domatesi de tencenin üst kısmına serer gibi ilave ederim. Hiç kaşık kullanmayın, domateslerin pişmesi de aşağı yukarı 20 dakika sürer. Sonra ateşi söndürün. İyice soğuduktan sonra bir kaşık yardımı ile üst kısıma yerleştirdiğiniz domatesleri, bamyaları zedelemeden ayrı bir tabağa alın. Servis yapacağınız kaba bamyaları boşaltıp, bir iki sallayarak tabağa yerleşmelerini sağlayın, sonra tabağa aldığınız domatesleri de yine serecesine bamyaların üzerine yerleştirip servis yapın. Afiyet olsun. (bitmek üzere olanlardan ancak bu kadarı fotoğraf oldu) |
26-01-2012, 11:32 | #129 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Harika olmuş Emeğinize sağlık.Bende Bizim Konya.com adresinden aldığım tarifi koyayım. BAMYA ÇORBASI: MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça YAPILIŞI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür. Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yağ ve ince doğranmış soğanlar konur. Kavrulur. Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur. Özleşinceye kadar pişirilir. Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır. |
06-02-2012, 16:16 | #130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Bamyaları sadece baş tarafları kesilir. Sulu olmamalı.Bu nedenle başlarını kesmeden önce yıkamalı. Sonra patates kızartır gibi tavada kızartılır. Yalnız kızartırken karıştırmamak gerekir.Yoksa bamyalardan uzayan bir salgı çıkıyor. Karıştırmak yerine çatal batırıp tek tek çevrilir. Hepsi sade yağda kızardıktan sonra bir tabağa alınır. Onlar tabakta beklerken tavaya ince ince soğan doğranır ve kavrulur. Buna ince kıyılmış domates eklenir. Bu sırada arzuya göre baharat eklenir.Domatesler iyice kavrulduktan sonra tabaktaki bamyaların üzerine dökülür.. Afiyet olsun.. |
|
|