29-05-2007, 14:19 | #61 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sevgiler.. |
|
30-05-2007, 23:48 | #62 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Billur hanım nasip olursa bir gün ailece gelip bahçe mahsülü bamyalarımızdan nezle olmayan bir yemek yaparınız bize inşallah ) |
31-05-2007, 11:01 | #64 |
Ağaç Dostu
|
Masaya bir tabak da benim için koyun desem acaba yüzsüzlük mü etmiş olurum |
31-05-2007, 13:22 | #65 |
Doğadelisi
|
Bilakis.. Hem zaten Rikeb'e giderken sizi davet etmeyi düşünmekteydim.. Benim konuğum olarak tabi.. |
31-05-2007, 17:34 | #67 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Hassoman ve sizide bekleriz tabi.bizim kültürümüzde vardır.Misafir dokuz rızkıyla gelir.Birini yer sekizi kalır.Yani ben kerdayım.Bekleriz efendim.Bİllur hanım zaten ahçımız. |
31-05-2007, 19:45 | #69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Çanakkale'nin Çan ilçesi merkezden 70 km herzaman beklerim.Kapım ve gönlüm açık.Neden olmasın tanışırız.Eşimde misafiri sever.İşyerinden yazdığımdan cevabınızı geç gördüm. |
31-05-2007, 20:41 | #71 |
Doğadelisi
|
Bamya Sevenler Derneği
Hiç unutur muyum sevgili oğlum sebo'yu ben, Rikeb kabul ettiğine göre bamyalar ondan olsun, diğer tüm masraflar benden.. Sevgili Hassoman'da özel konuğumuz, geliyoruz Rikeb çabuk büyüt bamyalarını.. |
17-07-2007, 15:20 | #72 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Billur Korkmaz, Bamya Sevenler Derneği faaliyetine son mu verdi yoksa? Yazın bol bol bamya yedik. Kışın ne yapacağız peki?.. Kuru bamya da güzel oluyor ama taze bamyayı aratıyor yine de. Konserve?.. I-ıh hayatta olmaz... Hele kokusu çekilir gibi değil. E, ne yapacağız o zaman sevgili Billur? Ne yapacağız; dondurucuya bamya atacağız. Efendim taze bamyalarımızı pazardan aldık, heyecanla eve geldik. (Rikep bahçeden toplar artık). Hemen ocağa bir tencere su doldurduk; içine tuzu, limon suyunu ekledik. Su kaynaya dursun bakalım. Biz bu arada bamyanın çürüğünü, çarığını ayıklayalım, yemeğini yapacakmışız gibi temizleyelim. Su kaynamaya başladı. Harlı ateşte. Bamyaları hemen kaynayan suya attık. Tencere kapağını kapatmadan 10 dakika kadar haşladık. Bamyalar sararmaya başlayınca hemen tencereden delikli kepçe ile alıp bir kevgirin üzerine aldık. Ilınınca porsiyonlara göre bölerek vakumlu kaplara ya da buzdolabı torbalarına koyduk ve dondurucuya kaldırdık.. Tenceredeki suyu en kısa zamanda yapacağımız çorbada kullanmak üzere bir kenara ayırdık. Hadi bakalım, kim demiş yılbaşı yemeğimizin hindi etli bamya yemeği olamayacağını?.. Not: Bamyalar henüz bitmeden başka saklama yöntemlerine açığız efendim. |
17-07-2007, 15:55 | #73 |
Doğadelisi
|
Sevgili Hassoman, Bugün aklımdan geçti epeydir bamya konusuna bakmadım ve bu arada sanırım Rikeb'de sağolsun bamyaları bizsiz götürüyor maaşallah.. Bir kaç kez aldım pişirdim bol kıymalı ve limonlu hatta içine yeşil sivri biber de doğradım hafif acılı olsun diye.. Bamya ile özlem giderdim de pazarda hala fiat aynı, tıpkı altın fiatı gibi fix ve 6 YTL. ucuzlayacağını da sanmıyorum.. Kışlık bamya saklama usüllerini bilmem pek, Konyalı bir komşumuzda ipe dizilmiş kurusunu görmüştüm yıllar önce ama hiç tatmadım.. Konservesine gelince hiç yiyemiyorum ilave katkı maddeleri sayesinde uzun ömürlü olduğunu bildiğimden zararlı olarak düşünmekteyim.. Gelelim dondurucuya istifleme yöntemlerinee, efendim ben sadece bamyaları güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra ayıklıyordum ve dediğiniz şekilde buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya koyuyordum.. İşteee demek ki bundan böyle sizin yöntemlerinizle saklayacağız efendim.. Değerli Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz Sayın Hassoman.. |
17-07-2007, 23:15 | #75 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Ben sözümün arkasındayım. Billur hanım hala sizleri bekliyorum bu arada bu sene benimde bamyalarım olmadı pek daha ancak bir kez yiye bildim. Bu demek değil ki dostlara bamya yok siz gelene kadar bamyalar olur. Yemek misafirle bereketlenir, eşinizle bekleriz efendim. |
18-07-2007, 01:22 | #76 |
Ağaç Dostu
|
Ben de az tohum ekmişim. Her gün bir avuç toplayıp biriktirip öyle pişiriyorum. Bamya yemeğinin içine 2 adet kabukları tamamen soyulmuş patlıcanı uzun parmak gibi doğrayıp eklemenizi tavsiye ederim. Bamya az olunca bu tarifi buldum da Gerçekten lezzetli oluyor. Bu arada bamya yetiştirmek çok zahmetsizmiş meğerse. Pazarlarda çok pahalı satılınca yetiştirilmesi çok zordur sanırdım. Tohumları şöyle bir serptim arada az suladım. Yeşillenmeye başlayınca suyu iyice azalttım. Şimdi hiç bir şey istemiyor. Haftada bir gün suluyorum o kadar. Çiçeklendikten sonra iki günde yenecek büyüklüğe geliyor. Herkese bamya yetiştirmeyi tavsiye ederim. |
18-07-2007, 06:36 | #77 |
Ağaç Dostu
|
Fethiye'de köylü pazarından aldığımız parmağımdan uzun bamyaları(daha önce hiç böylesini görmemiştim) kızartıp, üzerine de sarımsaklı nar ekşisi döküp ikram etmişlerdi. Değişik bir lezzetti. Yine de ben ne varsa sarımsaklı yoğurtta var deyip, öyle denemiştim. Favorim de yoğurtlusu oldu. Geçen yıl Ankara'da sadece 1 yerde bulmuştum o koca bamyaları. İyi ki aklıma getirdiniz, bir ara gidip bir bakayım yine var mı? Hem bunlar nezle falan da olmuyorlar |
18-07-2007, 14:16 | #78 |
Guest
Mesajlar: n/a
|
Babannem şimdi etli etli yapsa yanına da pirinç pilavı... Ohhh ay nasıl canım çekti. Eti doğrarlar küçük küçük (ya da bamyalık satın mı alıyorlar dı neyse). Bazen etli kemik de koyar. Nasıl pişirirler ne bilmem de pişince üstüne de şöyle bol limon... Yanında da pirinç pilavı (Bazen yapmasalar da onsuz da güzeel ama tercihen pilav ile ) ... Biz burada genelde hep kuru bamya yiyoruz. (yaş yediğimizi pek hatırlamıyorum) Ağzım sulandı, avcumu yalayayım |
18-07-2007, 14:35 | #79 |
Guest
Mesajlar: n/a
|
Belki ben de bağda bir yerlere ektirebilirim ama 1 yıl sonra ancak yiyebiliriz heralde ektiğimizi Neyse o zamana kadar kuru Hala ağzım sulu |
18-07-2007, 15:43 | #80 |
Doğadelisi
|
İzmirliden daha güzel kim pişirebilir ki bamyayı, biz klasik usülünü biliyoruz; soğan, kıyma veya et kavrulup bol domatesli ve bamyaların üstüne bir adet limon suyu boca edip pişirmek.. Hadi merakta bırakmayınız bizi lütfen, tarifleri verin ki bamya konusundaki alternatif pişirme usüllerimiz çoğalsın.. Şimdi tam zamanı.. |
18-07-2007, 16:31 | #82 |
Guest
Mesajlar: n/a
|
Bamyaaa Yakın zamanda bamya yaptıracağıım (yaşasın yemek yemek) |
18-07-2007, 17:10 | #83 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alternatif bamya yemeği ne olabilir? Mesela balıklı bamya? Evet Giritliler bamyayı tavuklusunu da yapıyorlar balıklısını da... Malzemeler: Bamya, beyaz etli iri balık (çupra, levrek, sarpa, sarı kanat kefal vs.. Sofrada kişilere göre porsiyon ayarı size ait..), Bol domates (Ben abartıyorum bazan eleştiriyorlar) Sarımsak (kabuğuyla) Limon suyu.. Balığı (balıkları) zeytinyağında alt üst olarak şöyle üstünkörü kızartıyoruz. Tam pişmeyecek yani. Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri alınmış domatesi dilimliyoruz. Balık altına sığacak kadarını tepsiye koyuyoruz. Bu domates dilimlerinin üzerine tavadan aldığımız balıkları diziyoruz. Kalan domateslerle; yıkanmış, ayıklanmış bamyaları, kabuklu sarımsakları balığın (balıkların) üzerine yayıyoruz.... Üzerine limon suyunu, zeytinyağını gezdirip, tuzunu usulünce ilave ederek veriyoruz fırına... İşte size sadece domates suyuyla pişmiş enfes bir balıklı bamya yemeği. Sarımsakları kabuğuyla ağzınıza götürüp ilik gibi emeceksiniz. Kırmızı şarabınız da benden olsun sevgili Billur. (İçine buz atarak içerseniz ertesi gün baş ağrısı çekmezsiniz) Ne diyeyim gari size... Afiyet olsun... |
|
18-07-2007, 18:21 | #84 |
Doğadelisi
|
Ah ahh teşekkürler Sayın Hassoman üstadımız, her zaman her yerde zorda darda kalmamız mümkün değil siz olduğunuz sürece.. Allah uzun ömürler versin efendim.. Sahiden her konuda takviye bilgiler ve tariflerle imdadımıza yetişiyorsunuz, ben de bunları arkadaşlarımla paylaşıp inanılmaz keyf alıyorum.. Mesela bugün reçel yapan yan komşuma köpürmesin diye içine bir kaşık tereyağı katması gerektiğini ve bu bilgiyi Ağaçlar.Net'ten Sayın Hassoman'dan öğrendiğimi bile söyledim.. Tarif ve şarap için teşekkürlerimle.. |
18-07-2007, 18:22 | #85 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Hassoman, çok teşekkür ederiz. Mutlaka deneyeceğim. Az önce eve döndüm, manavdaki bamyalar biraz yumuşamış o yüzden almadım. Alsaydım mutlaka bugün dener, lezzeti sizlere bildirirdim. Ben sizlere en son şekillendirdiğim bamya yemeğimi anlatayım. Çünki artık kuzu eti kullanmıyorum. Bamyada doğranmış soğanı da sevmediğimden kendime göre tarif çıkardım. Kullandığım malzemeler: -Bamya -Tavuk (Göğüs olmayacak) -Arpacık soğan -Domates (İsteğe göre) - 1 adet limon ve kesinlikle zeytinyağı. Bamyaları güzelce yıkadıktan sonra bir kaba bir adet limonun suyunu koyuyorum. Temizlediğim bamyaları bu limon suyunun içine koyuyorum, arada kabı hoplatarak (kaşık veya el ile değil) limon suyunun tüm bamyalara bulaşmasını sağlıyorum. Bu arada kullandığım tencere kesinlikle pilav tenceresi tarzında yayvan bir tencere. Bamyalar mümkün olduğunca geniş bir tencerede pişerse güzel oluyor. Tencereye az miktarda zeytinyağını koyuyoruz (yağın çok olması lezzetini ağırlaştırıyor), hemen tavuk etlerimizi koyuyoruz 1/4 çaybardağı kadar da su.. Tavuk etini suyunu çekene ve az kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarma aşamasına gelmeye başladığında ocak ateşini yükselterek arpacık soğanlarımızı ekliyoruz. Bir süre hepsini birlikte harlı ateşte tahta kaşık ile döndürüyoruz ve bamyalarımızı da buna dahil edip bamyaların çoğunun rengi değişinceye kadar kısa süre kavurur gibi karıştırıyoruz. Bunu yaparken bamyalara zarar vermeyecek şekilde kaşığa dikkat etmemiz gerek. Kısa kavurma işleminden sonra ateşi yarım kısıyoruz, limonsuyunun olduğu kaba 1/4 çaybardağı su koyup kalan limon suyu ile birlikte hepsini tencereye boşaltıyoruz. Üzerine 2 adet domatesi ortadan ikiye bölerek (4 parça halinde) kabuğuyla kapatıyoruz. Çok az tuz atarak bamyalar ısınıp buhar çıkarmaya başladığında ocağı en son kısık haline getirip artık hiç dokunmadan pişmeye bırakıyoruz. Bu kendi suyunda, su eklenmeden.. Eğer bol sulu olsun kaşık kaşık da suyunu içeyim derseniz -ki bunu da çok yaparım- en az iki su bardağı suyu kaynatıp, bamya epey piştikten sonra eklerim ve 5 dakika kadar da o suyla kaynatırım. En son her iki şeklinde de fırını yüksek derecede kızdırıp, pişen yemeği fırın tepsisine dikkatlice alır üzeri kızarıncaya kadar fırınlarım. Afiyet olsun.. |
18-07-2007, 18:36 | #87 | |
Guest
Mesajlar: n/a
|
Alıntı:
Zamanı mı geçiyor? Çok yakın gelecekte yiyebilirim Belki önümüzdeki şu bir hafta ama burda taze bamya çok olmuyor heralde... Yarın çok zor da belki sonraki ya da ondan sonraki gün Bu konuya girince gene ağzım sulanmaya başladı. (Hele üstteki tarifi okuyunca ) |
|
18-07-2007, 18:44 | #88 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Bamyacılar çoğaldı ben en iyisi BAMYA KALEMTRAŞI projesini acilen gündeme almalıyım. Şaka bir yana dostlar Bamyanın her türlüsünü yiyebilirim. |
19-07-2007, 00:28 | #89 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=hfz;132207]Ben sizlere en son şekillendirdiğim bamya yemeğimi anlatayım.... ...malzemeler: -Bamya -Tavuk (Göğüs olmayacak) -Arpacık soğan -Domates (İsteğe göre) - 1 adet limon ve kesinlikle zeytinyağı. Sayın hfz, İşte Girit usülü tavuklu bamya yemeğinin malzemesi bunlar... Sadece fırında yapılıyor o kadar. Ha bir de soğan yok sanırım... Sevgili, Billur Korkmaz, Bamya Sevenler Derneğinizin üyeleri bayağı faal durumdalar yani... Sanırım mutlusunuzdur. |
|
|