24-08-2006, 09:20 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Bamya Yemekleri
Etlisi mi olur etsizi mi? Hangisi daha makbuldür? Koruk suyu mu, nar ekşisi mi? Ya kapari? www.sebzeler.org |
24-08-2006, 09:42 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Nasıl iki adet var? Düzenleyen cemada : 24-08-2006 saat 09:43 Neden: Yanlış sözcük |
24-08-2006, 09:47 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
peki |
24-08-2006, 09:49 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Nezleye dirençli bamya ne mi demek? Nezle oluca en çok ne olur? Burnumuz akar. Peki uygun pişirlmeyen bamyada en çok ne sevilmez? Ben de bunu farklı bir dille anlatayım dedim yani. |
24-08-2006, 12:13 | #8 |
meyve sineği
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 194
|
sümüklü bamyaaa! ne yapayım tutamadım kendimi. yanlış pişirilmiş bamya gördüğüm zaman verdiğim tepki böyle oluyor. |
24-08-2006, 21:10 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
etiyle gelmişsin. iyi yaptın, memet çatlasın |
24-08-2006, 21:30 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
eski kaynanam egeliydi. sayesinde etsiz yemeye alıştım ama ben zaten zayıf bir kişiliğimdir. |
24-08-2006, 22:16 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Konyalılar dedim de, Hasan bey, siz de sebzelere uğrayın da bir bamya çorbası tarifi verin. Önce üye olacaksınız ama. Siz bilmezseniz de eşinizden öğrenin. |
24-08-2006, 22:45 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Evet, etli bamya bizim buralarda karizması yüksek bir yemektir. Düğün yemeklerinin vazgeçilmezidir. Çok sıcak gelir sofraya ve bazı kurnazlar sofrada "yahu bu bamya da çok soğumuş" diyerek diğerlerinin bamyayı tedbirsizce ağızlarına almalarına sebep olurlar. Sonucu bilirsiniz işte. Söz açılmışken ben size Konya düğün yemeklerinin yeniş sırasını yazayım. Tatlının yerine dikkat! Önce Yoğurt çorbası gelir. Arkasından da üstü (bazan da hem altı hem üstü) etli pilav. Pilavdan sonra da bamya yenir. Bamya mutlaka çiçek bamya olmalıdır. Bamyayı irmik helvası takip eder. İrmik helvasından sonra tekrar etli pilav yenir. Son olarak da zerde. Zerde de pirinç ve su ile yapılan bir tür tatlı. Sonra da çay içilir. |
|
24-08-2006, 22:57 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Bütün bunlarıııııı sebzelere üye oluyoooorrrr orada da yazıyorsunuuuuzzzz |
25-08-2006, 09:33 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Bamya savaşlarında et kullanan bir silahşör daha kazandık -Hasan bey- Aybala da katıldı ama tarafsız gibi. İki ordunun tam ortasında kıra uzanmış gökyüzünü seyrediyor. Ha bu arada ordular geri çekilmiş dinleniyordu kendi cephelerinde o geldiği zaman. Et sevmeyen birisi olarak kraldan çok kıralcı kimliğimle ne iştir anlamıyorum ya neyse |
25-08-2006, 10:14 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Eski kaynanam Egeli diye, 15 yıllık Konya geçmişimi kolay unutmam yahu. |
25-08-2006, 11:53 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Bamya ile ilgili siteye yazdıklarınız çok güzel. Etkileyici bir üslup kullanıyorsunuz. Noktalamalardan sonra bazen boşluk bırakmıyorsunuz ama yine de grameri sizin kadar hatasız kullananı görmedim. Orada devam etmenizi, Konya'ya özgü sebze yemeklerini, hatta şimdi unutulmuş olanları da yazmanızı rica edeceğim. |
25-08-2006, 11:56 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Konya Life diye aylık çıkan bir dergide, Sayın Saime Yardımcı'nın tarifleri yer alıyor. Çoğunlukla unutulmuş tarifleri veriyor. Kendisi sanırım rahmetli eşi tarafından Mevlana soyuna kadar kökleşen bir geçmişe sahip. Konya kültürüne sahip çıkanlardan. O dergiyi bulmanızı, özellikle eski sayılarını, öneririm. |
25-08-2006, 12:18 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim. Konya'nın oldukça değişik yemekleri vardır ama sebzeler Ege ve Akdeniz'de olduğu kadar baskın değildir sofralarımızda. Et ve tahılın büyük yeri vardır. Şimdiye kadar yemeklerin sadece yeme işlemi ile ilgiliydim. Anlaşılan bu değişecek. |
25-08-2006, 12:43 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Evet, et ve tahıl doğru. Ama şimdilerde böyle. Eskiden, Meram Bağları döneminde bol sebze yetişiyordu ve elbette et ve tahıllar sebzeler ile zenginleştiriliyordu. |
25-08-2006, 16:01 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Etle yapılan bamya yemeği ile bamya tadı tam olarak alınamaz. Yemeğe ağırlık veren "et" yoğun tadıyla bamyanın ve diğer tüm sebzelerin tadını "gölgeleyeceği" için eğer bir sebzenin gerçekten tadına varmak istiyorsanız onu ya çiğ olarak yemelisiniz ya da zeytinyağlısını yapmalısınız. |
25-08-2006, 20:14 | #28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Alıntı:
|
|
26-08-2006, 12:04 | #29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bamyanın tadı alınmaz olur mu burada pazarda kadınlar kendi yetiştirdikleri bamyaları satarlar minicik ve inanılmaz lezzetli olur sadece ayıklaması çok zahmetli annem gelip bamya pişirsin |
|
19-11-2006, 01:20 | #30 |
Ağaçsever
|
izmirde bi arkadasima yemege gitmistim. annesi bamya sever misin diye sordu. hem de cok severim. bamya geldi kiyma yok icinde. belli etmemistim ama cok yavan gelmisti o bamya bana. ahh egeliler... bursada hep kiymali yapariz.limonuda siktin mi tadindan yenmez. bamyanin tadinida fazlasiyla aliyorum her defasinda sanirim pisirme seklinden kaynaklanan bazi problemler var. |
|
|