agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-08-2009, 19:46   #1
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Badalan fasulye

Bu hafta içinde bir arkadaşım bana, Kuzey Ege'de bilinen badalan fasulyesi gönderdi. İnternetten baktım, badalan konusunda bir bilgiye rastlayamadım. Pişirmeden önce fotoğraflamak, belki bu konudaki eksikliği tamamlayacaktı.

Barbunya fasulyesine benziyor, ama üzerinde kırmızı lekeleri yok


Name:  badalan1.JPG
Views: 7105
Size:  46.5 KB



Ayıklanmış hali de normal kuru fasulyeye benziyor.

Name:  badalan2.JPG
Views: 6923
Size:  38.9 KB


Hazırlanışı:


Name:  badalan3.jpg
Views: 6224
Size:  54.2 KB


Fasulyeler yıkandıktan sonra suları süzülürken, bir tencerede kuru soğan ve zeytinyağı alışkanlıklara göre pişirilir. Üzerine kabukları soyulmuş domatesler doğranır ve biraz sonra da fasulyeler dökülür. Domatesler eriyince, kararınca su, tuz ve az şeker eklenir. Zevke göre birkaç diş sarmısak eklendikten sonra ağzı kapatılır ve kısık ateşte pişirilir.


Name:  badalan4.jpg
Views: 6065
Size:  34.6 KB

Badalanı bana üşenmeden, hazırlayıp, gönderen sevgili arkadaşıma sevgilerimle...



Name:  badalan5.jpg
Views: 6559
Size:  45.8 KB

Bu da benim payıma düşendi.

 

Düzenleyen Müjgan : 29-08-2009 saat 22:43
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 21:39   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26,009
Galeri: 103
Sevgili müjgan güzel bir tarif vermiş.
Manyas yöresinde daha ziyade göl çevresinde yetişen bu fasülyeye köylüler Balaban fasülye, Kazak fasülyesi veya süt fasülye de diyorlar.
Bizim buralarda genelde Balaban diye geçiyor. Ben de Balaban olarak internette aradığımda bulamadım.

Bildiğimiz kuru fasulyenin kurumamış hali gibi. Pişmesi çok kolay, bir gece önceden de ıslatmak gerekmiyor.

Ben, etli kuru fasulye, veya pastırmalı kuru fasülye gibi pişiriyorum. Helmeli helmeli çok güzel oluyor.

Her sene bu vakitler, aşağı yukarı elli kg alıyorum. Eğer üşenmezsem arkadaşlarla da tarlaya gidip topluyorum. Ama temizlenmişi almak daha kolayıma geliyor.
Çocuklar, eş dost da seviyor.
Aldıklarımı birer pişirimlik piknik poşetlerine koyup hemen derin doldurucuya atıyorum. Lâzım oldukça da çıkartıp, çıkartıp kullanıyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 21:54   #3
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili müjgan güzel bir tarif vermiş.
Manyas yöresinde daha ziyade göl çevresinde yetişen bu fasülyeye köylüler Balaban fasülye, Kazak fasülyesi veya süt fasülye de diyorlar.
Bizim buralarda genelde Balaban diye geçiyor. Ben de Balaban olarak internette aradığımda bulamadım.

Bildiğimiz kuru fasulyenin kurumamış hali gibi. Pişmesi çok kolay, bir gece önceden de ıslatmak gerekmiyor.

Ben, etli kuru fasulye, veya pastırmalı kuru fasülye gibi pişiriyorum. Helmeli helmeli çok güzel oluyor.

Her sene bu vakitler, aşağı yukarı elli kg alıyorum. Eğer üşenmezsem arkadaşlarla da tarlaya gidip topluyorum. Ama temizlenmişi almak daha kolayıma geliyor.
Çocuklar, eş dost da seviyor.
Aldıklarımı birer pişirimlik piknik poşetlerine koyup hemen derin doldurucuya atıyorum. Lâzım oldukça da çıkartıp, çıkartıp kullanıyorum.
Teşekkürler Güler'cim.
Bu gün ilk kez denedim. Gerçekten çok lezzetli bir fasulye imiş. Kuru fasulye gibi haşlama gereği olmadan pişiyor. Evdeki ahali de pek sevdi.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 22:00   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26,009
Galeri: 103
Sevgili Müjgân, ben yine de bir kaç dakika (düdüklüde 3 dakika-normal tencerede 0n dakika) haşlanması taraftarıyım. Gaz yapmama açısından, ama daha evvel ıslatmaya gerek yok.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 22:19   #5
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili Müjgân, ben yine de bir kaç dakika (düdüklüde 3 dakika-normal tencerede 0n dakika) haşlanması taraftarıyım. Gaz yapmama açısından, ama daha evvel ıslatmaya gerek yok.
Bu gün özellikle gaz kısmına dikkat ettim. Haşlanmadan piştiği halde evde çıt yok.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2009, 13:21   #6
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 640
Kuru Fasulyenin kurumamaış hali midir? Bardunya gibi yani? Barbunyanın tazesi daha lezzerli olduğuna göre o zaman bu da çok güzeldir muhakkak.

Buzluğa konması fikrine bayıldım. Yarın köyü bir kolaçan edeyim bakayım bulabilecek miyim.

Müjgan Hanım, sizinkinin cinsi de çok güzelmiş uzun uzun. Elinize sağlık.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2009, 14:11   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26,009
Galeri: 103
Sevgili limon, İstanbul'da bulabilir misin bilemiyorum. Genelde Manyas ve çevresine özgü bir fasülyedir Balaban.

İstanbul'a gelirken birkaç dostuma getireceğim. Bir-iki pişirimlik de sana veririm. Eğer beğenirsen seneye bol bol alırız.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 11:41   #8
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 640
Teşekkür ederim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 14:23   #9
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Karamürselin köylerinde görmüş beğenmiştim. Gerçekten de çok lezzetli bir tür.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 15:18   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26,009
Galeri: 103
Yaz Güler, bir pişirimlik de sevgili Habibe'ye....

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 16:16   #11
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Teşekkür ederim. Beni mahçup ediyorsun Güler

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 16:28   #12
Ağaç Dostu
 
trida's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2009
Şehir: istanbul & Kastamonu
Mesajlar: 247
Galeri: 10
Bu akşama yetişmez, ama yarın akşamın iftar yemeği belli oldu.

Kuru fasulye, pilav.

Ellerinize sağlık Güler hanım, afiyet şeker olsun.

trida Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2009, 15:31   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
Bizdede kollanmayan çokca döken lokanta fasülyesi dediğimiz cins var şekli aynı . iki hafta önce toplayıp kış için kaldırmıştım. Yeşili ile yarı yarıya pişirmiştim salça kullanmadan bol domatesli ve acılı çokk güzel olmuştu . İnşallah seneye sizin tarifiniz gibi deneyeceğim .

nerimos19 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 07:24   #14
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,012
Galeri: 261
Yıllar önce Konya Ermenek fasulyesi almıştım(kuru), tadı süperdi, bir daha bulamadım.
Badalan fasulyeyi de sevgili Güler'in bir mesajında tanıdım, tam bir kuru fasulye delisiyim, istediğim fasulyeyi bulabilmek için azar azar alıp deniyorum, ben karar verinceye kadar kış bitiyor

Bahsi geçen Badalan fasulyesinin tazesi nasıl oluyor acaba, yani taze fasulye olarak tüketiliyor mu?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 09:01   #15
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26,009
Galeri: 103
Pazarda biraz buldum. Siz tohumluk istiyorsunuz diye aldım. Bu taze şeilde tüketilmiyordur.
Daha doğrusu kabuğu ile tüketilmiyordur.
Hemen temizleyip derin dondurucuya atılıyor, daha sonra da bir gece evvel ıslatmaya gerek kalmadan kullanacağınız zaman çok az haşlayarak kullanıyorsunuz.


Name:  P9282234 (600 x 450).jpg
Views: 5378
Size:  57.1 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 11:30   #16
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,012
Galeri: 261
Harikasın sevgili Güler, çok ama çok sevindim.
Sen olmasan bizler ne yapardık

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 16:53   #17
Ağaç Dostu
 
badem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: İstanbul, Balıkesir-Akçay
Mesajlar: 150
Galeri: 10
arkadaşlar badalan fasülye kuru fasülyenin tazesidir çok lezzetli olur.haşlamaya gerek yoktur. gaz yapmaz balıkesir edremit akçayda çok olur .ayılayıp dondurucuya koyup istediğiniz zaman pişirin .

badem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 17:29   #18
Ağaçsever
 
ilknurk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2009
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 72
sevgili arkadaşlar. bizlerde trabzonda aynı usullerle derin dondurucuya atıyoruz ve kış boyunca tüketiyoruz. trabzonda kuru fasulyenin tazesi olarak bilinir. burda bahsedilen adını bilmiyoruz. eğer derin dondurucuya koymadan bir taşım kaynatıp süzer ve soğuduktan sonra poşetleyip kaldırırsanız daha lezzetli oluyor. en azından ben öyle yapıyorum ve daha çok seviliyor. sevgilerimle.

ilknurk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 17:36   #19
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,012
Galeri: 261
Benim çocukluğumda annem tandır yakardı, ekmeğimizi kendimiz pişirirdik, ekmek piştikten sonra küçük toprak çömleklere etli kuru fasulye, nohut, ve ya et gibi yemekler koyup tandırda, rahmetli annemin tabiri ile 'imil imil' pişerdi.
Akşam olduğunda tam kıvamında pişen fasulye genişçe bir sahana boca edilir ve sofraya konurdu, nereden başlayacağımı bilemezdim, yemeye kıyamazdım, o ne lezzet Allahım, o gün bu gündür bu lezzeti yakalamaya çalışıyorum ama hiç bir zaman annemin pişirdiği tandır fasulyesi gibi olmadı.
Şimdi, bütün umudum badalan fasulyede, seneye kendi kuru fasulyemi kendim yetiştirip, o mu güzel bu mu güzel diye düşünmeyeceğim.
Sevgili Güler, Müjgan hanım, güzel diyorlarsa güzeldir.
Tekrar teşekkür ediyorum sevgili Güler, binlerce öpücük.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 17:47   #20
Ağaç Dostu
 
lastmohikan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
sırrı odun ateşinde yavaş yavaş pişmesidir diye biliyorum.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 19:10   #21
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26,009
Galeri: 103
Sevgili arkadaşlar, madem bu kadar merak ediyorsunuz ben de fazla miktarda derin dondurucuya koymuştum.
Diyorum ki; beş kilo kadarını kuşbaşı kuzu eti ile pişireyim de İstanbul gurup toplantısına getireyim. Tadını merak eden arkadaşlar tadına bakarlar, ne dersiniz?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017