![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Badalan fasulye
Bu hafta içinde bir arkadaşım bana, Kuzey Ege'de bilinen badalan fasulyesi gönderdi. İnternetten baktım, badalan konusunda bir bilgiye rastlayamadım. Pişirmeden önce fotoğraflamak, belki bu konudaki eksikliği tamamlayacaktı. Barbunya fasulyesine benziyor, ama üzerinde kırmızı lekeleri yok ![]() ![]() Ayıklanmış hali de normal kuru fasulyeye benziyor. ![]() Hazırlanışı: ![]() Fasulyeler yıkandıktan sonra suları süzülürken, bir tencerede kuru soğan ve zeytinyağı alışkanlıklara göre pişirilir. Üzerine kabukları soyulmuş domatesler doğranır ve biraz sonra da fasulyeler dökülür. Domatesler eriyince, kararınca su, tuz ve az şeker eklenir. Zevke göre birkaç diş sarmısak eklendikten sonra ağzı kapatılır ve kısık ateşte pişirilir. ![]() Badalanı bana üşenmeden, hazırlayıp, gönderen sevgili arkadaşıma sevgilerimle... ![]() ![]() Bu da benim payıma düşendi. ![]() Düzenleyen Müjgan : 29-08-2009 saat 23:43 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Moderatör
|
Sevgili müjgan güzel bir tarif vermiş. Manyas yöresinde daha ziyade göl çevresinde yetişen bu fasülyeye köylüler Balaban fasülye, Kazak fasülyesi veya süt fasülye de diyorlar. Bizim buralarda genelde Balaban diye geçiyor. Ben de Balaban olarak internette aradığımda bulamadım. Bildiğimiz kuru fasulyenin kurumamış hali gibi. Pişmesi çok kolay, bir gece önceden de ıslatmak gerekmiyor. Ben, etli kuru fasulye, veya pastırmalı kuru fasülye gibi pişiriyorum. Helmeli helmeli çok güzel oluyor. Her sene bu vakitler, aşağı yukarı elli kg alıyorum. Eğer üşenmezsem arkadaşlarla da tarlaya gidip topluyorum. Ama temizlenmişi almak daha kolayıma geliyor. Çocuklar, eş dost da seviyor. Aldıklarımı birer pişirimlik piknik poşetlerine koyup hemen derin doldurucuya atıyorum. Lâzım oldukça da çıkartıp, çıkartıp kullanıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu gün ilk kez denedim. Gerçekten çok lezzetli bir fasulye imiş. Kuru fasulye gibi haşlama gereği olmadan pişiyor. Evdeki ahali de pek sevdi. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Kuru Fasulyenin kurumamaış hali midir? Bardunya gibi yani? Barbunyanın tazesi daha lezzerli olduğuna göre o zaman bu da çok güzeldir muhakkak. Buzluğa konması fikrine bayıldım. Yarın köyü bir kolaçan edeyim bakayım bulabilecek miyim. Müjgan Hanım, sizinkinin cinsi de çok güzelmiş uzun uzun. Elinize sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Moderatör
|
Sevgili limon, İstanbul'da bulabilir misin bilemiyorum. Genelde Manyas ve çevresine özgü bir fasülyedir Balaban. İstanbul'a gelirken birkaç dostuma getireceğim. Bir-iki pişirimlik de sana veririm. Eğer beğenirsen seneye bol bol alırız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
Bizdede kollanmayan çokca döken lokanta fasülyesi dediğimiz cins var şekli aynı . iki hafta önce toplayıp kış için kaldırmıştım. Yeşili ile yarı yarıya pişirmiştim salça kullanmadan bol domatesli ve acılı çokk güzel olmuştu . İnşallah seneye sizin tarifiniz gibi deneyeceğim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Yıllar önce Konya Ermenek fasulyesi almıştım(kuru), tadı süperdi, bir daha bulamadım. Badalan fasulyeyi de sevgili Güler'in bir mesajında tanıdım, tam bir kuru fasulye delisiyim, istediğim fasulyeyi bulabilmek için azar azar alıp deniyorum, ben karar verinceye kadar kış bitiyor ![]() Bahsi geçen Badalan fasulyesinin tazesi nasıl oluyor acaba, yani taze fasulye olarak tüketiliyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Moderatör
|
Pazarda biraz buldum. Siz tohumluk istiyorsunuz diye aldım. Bu taze şeilde tüketilmiyordur. Daha doğrusu kabuğu ile tüketilmiyordur. Hemen temizleyip derin dondurucuya atılıyor, daha sonra da bir gece evvel ıslatmaya gerek kalmadan kullanacağınız zaman çok az haşlayarak kullanıyorsunuz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
arkadaşlar badalan fasülye kuru fasülyenin tazesidir çok lezzetli olur.haşlamaya gerek yoktur. gaz yapmaz balıkesir edremit akçayda çok olur .ayılayıp dondurucuya koyup istediğiniz zaman pişirin . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-05-2009
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 72
|
sevgili arkadaşlar. bizlerde trabzonda aynı usullerle derin dondurucuya atıyoruz ve kış boyunca tüketiyoruz. trabzonda kuru fasulyenin tazesi olarak bilinir. burda bahsedilen adını bilmiyoruz. eğer derin dondurucuya koymadan bir taşım kaynatıp süzer ve soğuduktan sonra poşetleyip kaldırırsanız daha lezzetli oluyor. en azından ben öyle yapıyorum ve daha çok seviliyor. sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Benim çocukluğumda annem tandır yakardı, ekmeğimizi kendimiz pişirirdik, ekmek piştikten sonra küçük toprak çömleklere etli kuru fasulye, nohut, ve ya et gibi yemekler koyup tandırda, rahmetli annemin tabiri ile 'imil imil' pişerdi. Akşam olduğunda tam kıvamında pişen fasulye genişçe bir sahana boca edilir ve sofraya konurdu, nereden başlayacağımı bilemezdim, yemeye kıyamazdım, o ne lezzet Allahım, o gün bu gündür bu lezzeti yakalamaya çalışıyorum ama hiç bir zaman annemin pişirdiği tandır fasulyesi gibi olmadı. Şimdi, bütün umudum badalan fasulyede, seneye kendi kuru fasulyemi kendim yetiştirip, o mu güzel bu mu güzel diye düşünmeyeceğim. Sevgili Güler, Müjgan hanım, güzel diyorlarsa güzeldir. Tekrar teşekkür ediyorum sevgili Güler, binlerce öpücük. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
|
sırrı odun ateşinde yavaş yavaş pişmesidir diye biliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Moderatör
|
Sevgili arkadaşlar, madem bu kadar merak ediyorsunuz ben de fazla miktarda derin dondurucuya koymuştum. Diyorum ki; beş kilo kadarını kuşbaşı kuzu eti ile pişireyim de İstanbul gurup toplantısına getireyim. Tadını merak eden arkadaşlar tadına bakarlar, ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2018
Şehir: Manisa
Mesajlar: 1
|
Arkadaşlar merhaba Badalan fasulyesini geçen yılBursa dan almıştık. Eşim tekrar istiyor yaşını Nasıl temin edebiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-12-2019
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
Ailem Manyas'ta göl kenarında bu fasulyeden üretiyor. Isterseniz size gönderebilirim. Bana bu mail adresinden ulaşabilirsiniz: yasinsert10@gmail.com |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|