agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Evim, Evim; Güzel Evim :) > Mutfak > Mutfak - Diğerleri




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-08-2008, 14:37   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34,215
Galeri: 90
Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeğinin kabuğu da yararlı

Kabak çekirdeğinin içinden bahsediyoruz ama yapılmış bilimsel çalışmaları incelerken geçen yıl yayınlanan bir çalışma dikkatimi çekti. Çünkü çalışmanın konusu, kabak çekirdeğinin çitleyip attığımız ‘beyaz renkli kabuğu’ ile ilgili.

Çekirdeğin kabuğu demir bakımından zengin; 30 gramında 4 mg civarında demir var. Bir fikir vermesi bakımından demir bakımından zenginleştirilmiş tahıl ürünleri ile karşılaştırdığımızda, bu tahıl ürünlerinin 30 gramında 7 mg civarında demir bulunuyor. Yani yemeyip attığımız kabukları, para verip aldığımız bir ürüne yakın demir taşıyor; ilginç değil mi?

Yapılan çalışmada, 20-37 yaşları arasında sekiz sağlıklı bayana dört hafta boyunca her gün 30’ar gram demir bakımından zenginleştirilmiş tahıl ürünü ve çekirdek kabuğu veriliyor.

Deneye başlandığında ve regli döneminin 20’inci gününde kan örnekleri alınıyor ve demir analizleri yapılıyor (retikülosit sayımı, hemoglobin, hematokrit, serum ferritin, total demir-bağlama kapasitesi, transferin ve transferin doygunluk yüzdesi). Deney başlangıcı ve sonrasında kan demir değerleri arasında belirgin faklılaşma görülüyor. Tabii çalışmanın esas hedef grup olan hamile kadınlarda ve genç çocuklarda ve daha uzun süreli olarak tekrarlanması gerekiyor.

Bilhassa zenginleştirilmiş demir ürünlerinin temin edilmesinde güçlükle karşılaşılan köy gibi yerlerde hamilelikte ve adolesanlarda demir desteği olarak yararlanılması bana çok akılcı geliyor.

Yapılan çalışmalarda, kabak çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan protein kısmının deney hayvanlarında protein yetmezliğine bağlı şikayetleri giderdiği, karaciğerde toksinlerin yol açtığı hasarı onardığı ve vücudun antioksidan kapasitesini yükselttiği gösterilmiştir.

Bir başka deneysel çalışmada ise, kabak çekirdeği yağının kalbin ve böbreklerin antioksidan kapasitesini artırdığı ve dört haftalık uygulama ile yüksek tansiyonlu sıçanlarda tansiyon düşürücü ilaçlarının daha etkili olmasını sağladığı bildiriliyor.

Kabak çekirdeği yağının antioksidan özelliklerinin incelendiği bir deneysel çalışmada ise romatizma hastalarında iltihap giderici ilaçla (indometasin) birlikte verildiğinde, ilacın karaciğer üzerindeki olumsuz etkilerini önlediği tespit edilmiş.

PEKİ YA KAVRULUNCA?

Kabak çekirdeği genellikle kavrularak tüketilmektedir. İstenen aromayı sağlayabilmek için kavurma işleminin uygulanması gerekiyor. Kavurma işlemi sırasında çekirdeğin bileşiminde ne gibi değişiklikler olmaktadır? Yapılan çalışmalar kavrulurken kabak çekirdeği içerisindeki uçucu bileşenlerin oranlarının değiştiğini, bilhassa lipit oksidasyonuna bağlı parçalanma ürünlerinin ortaya çıktığını gösteriyor.

Kavrulmuş kabak çekirdeğine lezzeti kazandıran bileşikler olan alkillenmiş pirazinler ve 2-asetilpirolün oluşması için kavurma işleminin en az 90 derecede yapılması gerekiyor. Kavrulma sırasında uçucu olmayan bileşenlerde de değişim görülüyor. Yapılan çalışmada ilginç olarak, vitamin E ve fitosterol içeriğinde bir miktar artış gösterdiği bildiriliyor. Ama kanımca bu kavrulma sırasında uçucu bileşenlerin ve nemin uzaklaştırılmasına bağlı olarak gözlenen oransal bir değişiklik. Fazla kavrulursa oksidasyona dayanıksız olan linoleik asit gibi yağ bileşenlerinin kaybı söz konusu olabilir, bence.

TUZLAMADAN YEMELİSİNİZ

Kabak çekirdeğinin dört hafta süre ile sıçan ve kobaylara uygulanması ile böbrek, karaciğer ve kan değerlerinde herhangi bir olumsuz değişime yol açmadığı gözlenmiş.

Sanırım kabak çekirdeğini kavurmadan, tuzlamadan ve kabuklarını çıkarmadan tümüyle kullanmak en doğrusu. ‘Neden kavurmadan kullanılması gerekiyor’ diye sorarsanız, protein, amino asit gibi ısıya hassas bileşenlerinin bozunmasına yol açmamak için... ‘Neden tuzlamadan yenmeli’ diye sorarsanız da tuzun fazlasının zararlı olduğunu artık herkes biliyor; vücutta su tutulmasına (ödem) yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. O halde, bu haliyle (kavrulmadan, tuzlanmadan ve ayıklanmadan) eğlencelik olarak keyifle yemenin bir yolunu bulmalı!

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 10:58   #2
Ağaç Dostu
 
anilozer112's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2005
Şehir: Düzce
Mesajlar: 377
Galeri: 47
Küçüklüğümden beri kabuklaruyla yemeye alıştığım için kabuklarıyla yerim hep. Kabuksuz kabak çekirdeğini duymuştum. Ben kabuklusunu tercih ederim.

anilozer112 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 21:51   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,470
Galeri: 226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
[B][B]
‘Neden kavurmadan kullanılması gerekiyor’ diye sorarsanız, protein, amino asit gibi ısıya hassas bileşenlerinin bozunmasına yol açmamak için... "....." (kavrulmadan, tuzlanmadan ve ayıklanmadan) eğlencelik olarak keyifle yemenin bir yolunu bulmalı!........
Kabak çekirdeğinin yararlılık alanı oldukça geniş gerçekten... Yalnız, kavrulmadan yediğiniz zaman evden dışarı çıkmamanızı öneririm... Kabak tatlısı için aldığım kabağın çekirdeklerini hemen oracıkta kavurmadan keyifle yemiş Kızılay' a (Ankara) çıkmıştım... O anda başıma gelenleri anlatmak bile istemiyorum... Güven Park'ın tuvalet kapısına benim kadar hızlı ulaşan kimse olmamıştır herhalde... Ve içerde benim kadar uzun kalan... O tuvaleti yapan kimse ondan Allah razı olsun...

Aman dikkat!..
Kavrulmamış kabak çekirdeği yedikten sonra kendinizi test etmeden evden ayrılmayın... Benden söylemesi...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2009, 12:05   #4
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 384
merhaba;
çiğ kabak çekirdeği eskiden beri küçük çocuklarda solucan düşürmek için yedirilir (bal ile katılır)
kolay gelsin

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2009, 17:25   #5
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 1,713
Galeri: 107
Her kabağın çekirdeği yenir mi? Eğer yenmezse çekirdeği yenen kabağın fotoğrafını yükler misiniz?

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 15:48   #6
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 384
sayın sakagun, bal kabağının çekirdeği yenmez, tadı acıdır, kuruyemiş olarak tüketilmez, çekirdeği yenen kabak bizim buralarda karakabak dediğimiz (beyazıda vardır, uzun ve yuvarlak çeşitli) çekirdek amaçlı üretilen (balkabağının tam tersi, bununda etli kısmı yenmez) kabaktır, aynı kabak bölgelere göre değişik isimler almaktadır.

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 15:55   #7
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 1,713
Galeri: 107
Teşekkürler Selim 50. Bahsettiğiniz karakabak sütlü tatlısı yapılan kabak mı?

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 18:59   #8
Ağaç Dostu
 
petulya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 143
kabak çekirdeği unu

Karadenizde, ben Trabzon ve çevresini biliyorum, kabak çekirdeklerini toplarlar, kavururlar, kabuğuyla birlikte öğütüp un haline getirirler buna "gavut" derler, bunu az birazda toz halindeki mısır unuyla karıştırıp, çorbalarda kıvam yapıcı **** bizim bildiğimiz un helvası gibi terayağlı tatlı helva yapımında kullanırlar..

Aslında herşeyin unu yapılır, leblebinin, bademin, arpanın, çavdarın vs..
ve yöresine göre gavut kullanılan o ürünün adını alır gibi...

petulya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2009, 08:31   #9
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 384
Merhaba sayın sakagun,
evet sütlü kabak dediğimiz tatlının yapıldığı kabaktır, ama kabak taze iken henüz kabuğu sertleşmeden yapılır.
Afiyet olsun

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2009, 08:33   #10
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 384
Sayın petulya bizdede kabak çekirdeği kavrulur, öğütülür ve evde yapılan helva gibi bazı tatlıların üzerine konulur.

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2009, 22:10   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Sn Selim 50,
Ban kabağının çekirdeği acıdır yenmaz diyorsunuz. Bizim buralarda(Bandırma) pazardan aldığımız tatlı kabaklarının çekirdeklerinin tadı gayet güzel. İri sert kabuklu. Biz bunları kurutup yiyoruz. Acaba bunlar başka bir çeşitmi. Bu konuda bilginiz varmı? Selamlar.

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 08:08   #12
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 384
merhaba sayın amatör hobici;
doğrudur bal kabağı çekirdeği acıdır, denemek için birkaç tane yiyebilirsiniz, ama kavrulup kuruyemiş olarak veya ticari tüketimi yoktur, söylediğiniz yine bal kabağının veya farklı bir kabak çeşidi olabilir.

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 08:42   #13
Ağaç Dostu
 
Orhan Özbilgiç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,760
Galeri: 83
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selim_50 Mesajı Göster
sayın sakagun, bal kabağının çekirdeği yenmez, tadı acıdır, kuruyemiş olarak tüketilmez, çekirdeği yenen kabak bizim buralarda karakabak dediğimiz (beyazıda vardır, uzun ve yuvarlak çeşitli) çekirdek amaçlı üretilen (balkabağının tam tersi, bununda etli kısmı yenmez) kabaktır, aynı kabak bölgelere göre değişik isimler almaktadır.


Sayın Selim_50;
Diğer kabakların çekirdeğinin yenip yenmediğini bilmiyorum. Ancak, Samsun-Çarşamba yöresinde yenilebilir çekirdek için, sizinde sözünü ettiğiniz Kara Kabak ekiliyor.Ama ticari anlamda değil! Tarla-bahçe kenarlarına, üç beş çekirdek.... Aynı kabağın reçelinin çok güzel olduğu, yanılmıyorsam reçel yapımında kireç kullanıldığı aklımda kalmış.
Eğer; 10 gün önce bu sayfayı farketseydim buraya resmini de yükleyebilirdim.Arkadaşım da vardı çünkü. Koyu yeşil bir kabak işte.. Ama sakız kabağı değil! Zira onunda dolmalık olarak kullanılan koyu yeşilleri var.
İnşaallah gelecek sonbahara, ikisinin de resimlerini yüklerim.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 08:08   #14
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 384
merhaba sayın orijin;
sözünü ettiğiniz bölgede büyük arazi olmadığı veya daha kazançlı tarım yapıldığı için bu tür küçük ölçekli ticari faaliyet fazla bir gelir getirmez, onun için sadece insanlar kendilerine yetecek kadar ekiyordur,kabak içanadolu da özellikle konya ovasında, tahılla mübadeleli olarak ekilen bir üründür, toplama makinası ve çakirdeğini çıkarmak için patozu dahi vardır.

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2011, 13:51   #15
Ağaçsever
 
Lavanta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2011
Şehir: Denizli
Mesajlar: 31
Sevgili doğa dostları ; kabak çekirdeğinin cilt için faydalarından bahsetmek istiyorum.Harici olarak kullanıldığında cildi aydınlatır,yüzeyel lekelerden arındırır,cilt üzerinde peeling etkisiyle temizler parlaklık verir. Özellikle geniş gözenekli, akne ve sivilceli cildi olanlar, sigara içenler (ciltlerinde matlık ve renk farklılığı ) düzenli kullanırlarsa ;aydınlık,temiz,ferah,sıkı bir cilde kavuşurlar.
Ayrıca cildi sıkılaştırır, göz altlarındaki morlukları giderir.

Malzemeler

-1 Tatlı kaşığı bal kabağı çekirdeği.(İşlem görmemiş.Çiğ,tuzsuz )
-1 Tatlı kaşığı süt veya yoğurt suyu,
-1Tatlı kaşığı bal,
Kabak çekirdeğinin içleri dövülerek inceltilir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır, buzdolabında 3 saat bekletilir. Uygulamaya başlamadan tekrar karıştırılır ve cilde ince bir tabaka halinde sürülür.20dk ile 30 dk sonra önce ılık sonra soğuk su ile cilt yıkanır.

İnatçı lekeler ve sivilce izleri için karışıma 1 tatlı kaşığı su ve 1 tatlı kaşığı yulaf unu ilave edilir.İlk hafta 3 günde 1 kez, devamında hafta da 1 uygulanır. Cilt kurulandıktan sonra mutlaka uygun nemlendirici uygulanır..

Kolay gelsin....

Lavanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014