agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)




Beğeni Düzeni312Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-10-2010, 19:50   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Topraksız ortamda bitki yetiştirme ve iç içe saksı yöntemi ile ilgili tartışma ortamını başlatabilecek düzeyde bilgi paylaşımını gerçekleştirdiğimi düşünüyorum.En sık kullanılan ve en pratik olan bu yöntemin uygulama yapabilecek düzeyde anlaşılmasından sonra diğer yöntemler ile ilgili bilgi akışına devam etmeyi planlıyorum.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 07:54   #32
Ağaç Dostu
 
huzunperest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 643
Galeri: 23
Verdiğiniz bilgiler oldukça değerli, hepsini arşivime ekledim. Teşekkür ederim.

Katı ortam materyalini belirli zaman sonra yıkamak ya da değiştirmek gerekiyor mu?

huzunperest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 14:06   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın Hüzünperest, katı ortam materyali uzun süre dayanabilmeli ve bitkiye zarar verecek bir salınım yapmamalıdır (inert olmalıdır)
Yaygın olarak kullanılan Hydroton içeren tek bitkim aynı zamanda en eski bitkim.Yaklaşık 6-7 yıldır aşırı derecede ilgisiz davranmama ve sürekli teknik hatalar yapmama rağmen oldukça loş bir yarı kapalı mekanda sağlıklı şekilde yaşayan, yavaş yavaş büyüyen Graptopetalum paraguayense.3-4 yaşında ve diatomitte yaşayan değişik bitki ailelerinden bir çok bitkim var.
Katı ortamın belirli aralar ile çeşme altında akar suda yıkanması mineral birikimi riskini ortadan kaldıracağı ve kökleri koruyacağı için iyi olur.Ne kadar sıklıkla yapılacağı konusunda kesinleşmiş bir düşüncem yok.Ancak çok sık gerekli olacağını sanmıyorum.Bir kaç ayda bir iyi olabilir.Bu konuya da yeterince özen göstermediğimi belirtmeliyim.Köklerde aşırı minerale bağlı kayıp olduğunu düşündüğüm herhangi bir bitki hatırlamıyorum.Hoyaların bendeki ömürleri 1 yıla yaklaştı ancak sadece 3 tanesini 1 kez yıkamış olmalıyım.Yine de nispeten uzun aralıklar ile de olsa katı ortamı yıkamak önereceğim bir uygulama.


Düzenleyen Hydrosuccess : 04-10-2010 saat 14:08 Neden: ekleme
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 16:33   #34
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Topraklı bitkilerdeki gibi, saksı büyütme olayı varmı?

Köklerde budamaya gerek duyulabiliyor mu?

İç kap giderinden katı ortam materyali az da olsa dış kapta birikebiliyor mu?

Zamanla materyalde azalma olur mu? Olabilirse neler yapılabilir.
Teşekkürler.

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 18:20   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın Yeşillim,
İç içe saksı yönteminde daha önce belirttiğim gibi bitki toprakta/saksıda yetiştirmeye göre daha küçük kapta yaşayabilir ve bu bitki sağlığı için tercih edilir.Bitki (Kuşkusuz öncelikle sözkonusu olan Hoya, ama diğer bitkiler de ) baştan itibaren daimi olarak yaşayacağı büyüklükte kaba dikilebilir.Eğer tohumdan üretim veya çok küçük çelik köklendirme sözkonusu ise bir büyük kaba geçiş yapılabilir.(Sıklıkla gerekli olmayan bir durum)Bu geçiş her mevsimde kolaylıkla ve nerdeyse % 100 başarı ile gerçekleştirilebilir. Toprakta/saksı kültüründe olduğu gibi her yıl/iki yılda bir toprak değişimleri,saksı büyütme ihtiyacı sözkonusu değildir.
Saksı kültüründe kök budama ihtiyacı oluyor mu açıkçası ben bilmiyorum.İç içe saksı yönteminde bazı bitkilerin (Hoyaların çoğunun) kökleri iç saksının altından dış kabın içine hatta kenarlardan yukarı uzanmakta, zaman zaman kurumakta,kısmen ölüp kopmaktadır.Bu durum normal bir süreç olup sorun yaratmaz.Bitki koşullarına uyum sağlayıp süreç içinde kendisi köklerini ''budamaktadır''
Zamanla kullanılan katı ortam materyalinde azalma olmaz daha doğrusu olmamalıdır.Eğer azalma oluyorsa yanlış bir materyal seçilmiş ve sistem başından yanlış kurulmuştur.
Katı ortam materyalinin alt kaba birikip birikmediği sorusu pratikte yaşanabilecek sorunların tarafınızdan algılandığını gösteriyor.Tebrik ederim.Bu durum iç kabın altındaki delikler ve materyalin büyüklüğü arasındaki ilişkiye bağlı.Önce Hydroton için cevaplayayım.Hydroton pişmiş kil topçukları olduğu için üretim sürecinde ve nerdeyse elle bile kırılabilen bir materyal olduğundan sonrasında ufalanır ve paketten tozlu olarak çıkar.Bitki dikiminden önce veya dikim sonrası yıkanmalıdır.Türkiyede satılanlar genellikle iri taneli (1 cm çapında) olduğundan iç saksının standart alt deliklerinden düşmez ve doğrudan koyulabilir.Diatomit ise kolay ufalanan organik kökenli bir birikim kayasının parçalanmasından oluşmakta olup paketten tozlu olarak çıkar. Uygulama olarak öncesinde yıkamak zor olduğundan bitki dikildikten sonra yıkanmalıdır.Diatomit milimetreden santimetreye giden büyüklükte parçalardan oluştuğundan iç kabın altındaki standart deliklerden dış kabın içi ve dışarıya dökülebilir.İç kabın altına olabildiği kadar ince bir elyaf (Akvaryumcularda bulunanlar idealdir.) koyulmalıdır.
Bu arada diatomit tozunun aynen perlit tozu gibi solunmaması gerektiğini belirteyim.Her ikisi de yüksek silisyum içeriği nedeniyle silikozis gelişimine neden olur.Uygulama en iyisi açık havada yapılmalıdır.


Düzenleyen Hydrosuccess : 19-10-2010 saat 22:17
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2010, 22:19   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: İZMİT/KOCAELİ
Mesajlar: 283
Diatomit hak.

Sayın Hydrosuccess,

Kullandığınız iri taneli diatomiti satın alabileceğimiz yer hakkında mümkünse bilgi verebilirmisiniz.

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2010, 22:33   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Diatomiti maden olarak büyük miktarda bulmak mümkün.Türkiyede birkaç yerde internetten bile satış yapan diatomit madenleri var.Hobi düzeyinde en kolay kedi kumu olarak bulabilirsiniz.Prensip olarak hiçbir markayı tavsiye etmem ya da isminden bahsetmem.Yalnız çok farklı içerikli kedi kumları olduğunu söylemek isterim.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2010, 22:55   #38
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Benim kullandığım kumun üzerinde diatomit içerdiği açık seçik yazıyor .
Bulunan en ucuz kum olduğunu söyleyebilirim .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2010, 20:34   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
İç içe saksı yöntemi hakkında bilgi sahibi olup yöntemi denemek isteyenleri cesaretlendirmek için sıklıkla yaptığım ve yapmaya devam ettiğim uygulama hatalarını paylaşmak istiyorum.
İç saksıyı çıkarmadan besin eriyiğini üstten dökmek; Bu yanlış uygulama benim gibi belirli düzeyde tecrübe edinmiş olanlar için bile büyük risk taşımaktadır.İçeride ne kadar sıvı olduğunu bilemeyeceğimiz için 2 kez üst üste fazla sıvı verilmesi çok büyük olasılıkla köklerin oksijen eksikliğinden çürümesi ve bitki kaybı ile sonuçlanır.Bu yöntemde daha önce de vurguladığım gibi dış kabın içinde hangi seviyede besin eriyiğinin olduğunun düzenli olarak gözlenmesi zorunludur
Besin eriyiğinin eksilen kısmının tamamlanması;Bu yanlış uygulama bilgi eksikliği yoksa sadece insani zaaf ile bitki ile daha az ilgilenmek için yapılmaktadır.Benim de bu hatayı yaptığımı itiraf etmeliyim.Eğer daha önce belirlenmiş olan seviye geçilmiyorsa ve alışkanlık haline gelmedikçe ciddi problem yaratmadığını söyleyebilirim.
Besin eriyiğinin yanlış oranlarda hazırlanması;Bu yanlış uygulamayı nerdeyse her gün yapmaktayım. Bu hatadan dolayı bir problem yaşadığımı gözlemlemedim.Hatta bunun bitki için iyi olabileceği konusunda gözlemlerim var. Özellikle Hoyalar için kireçsiz su önerilmekle birlikte tüm bitkilerim gibi Hoyalara da kireçli ve klorlu çeşme su veriyorum.

Başta Hoyalar olmak üzere tüm ev bitkilerinin toprak kültürüne göre topraksız yetiştirme yöntemlerinde bakım hatalarından daha az etkilendiğini belirtmeliyim.
Bu durum tüm temel gereksinimleri bu yöntemle yeterince ve sürekli olarak sağlanan bitkilerin geliştirdiği yüksek direnç ve yaşamı sürdürme gücü ile açıklanabilir.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2010, 21:27   #40
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Sayın Hydrosuccess,
besleyici sıvı seviyesi 1-3 cm arası değişecekse , dış saksı şartmıdır , bunu sadece daha derince bir altlık kullanarak yapsak olmaz mı ?
Ben saksı ebatına göre değişen kaseler kullanıyorum .
Aklıma takılan bir şey daha , 4-5 tane küçük saksı ortak bir dış kabı paylaşsalar problem olur mu ?
Tabi size göre yolun başında sayılırım . Tavsiyelerinize ihtiyacım var .
Saygılar .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2010, 22:01   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın Jezebel,
Teorik olarak olabilir ancak pratikte problem yaratır.Besin eriyiği çok hızla buharlaşır, besin eriyiği ışık göreceği için birkaç gün içinde yoğun ve önlenemeyen alg (yosun) gelişimi olur,kökler dış ortamın tüm etkilerine daha fazla maruz kalır, 3 cm derinliği sağlayacak saksı altlığı bulunamaz,iç kabı şeffaf tercih etme olasılığı sıfırlanır.Ayrıca dışta ışığı geçirmeyen ve tercihen açık renkli kap olması bitkiyi yazın açıkta güneş altında aşırı ısınmadan korumaktadır.(İstanbul'da kişisel tecrübem)
Ortak dış kap tek tek dış kaplara bir alternatif oluşturabilir ancak kaplar arasında yine büyük boşluk kalacağından daha önce bahsettiğim olumsuzluklar yine oluşabilir.Benim teorik olarak ürettiğim çözüm ışık geçirmeyen kapaklı bir dış kap seçip her iç kap için kapakta uygun delikler açmak.Ancak hoyalar gibi çok büyüyen bitkiler ile uğraşırken bu kapağı tüm bitkiler ile birlikte kaldırıp besin eriyiği ile ilgilenmek bile çok zor olur.Ben gerçekleştirmesi mümkün ancak pratik değil diye düşünüyorum.Bunun ötesinde eğer farklı türler aynı kapta yetiştirilecekse (akvaryum bitkileri ile ilginiz var mı bilmiyorum) öngörülemeyen gelişim sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. ''Allelopathy'' konusunu araştırmanızı öneririm...

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2010, 22:37   #42
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Ortak altlığı kaktüslerim için düşünmüştüm , hepsi çok ufaçık saksılarda .
Yeni gelen hoya çeliklerimi topraksız köklendirmeyi denemekteyim .
Kalanchoe yaprağım başarıyla köklü yavrular oluşturdu .
Şeffaf saksı bulmak bu arada hayli zor . Alakasız kapların altına delikler açmaktan başka çözüm göremedim .
Bakalım hayırlısı .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2010, 22:51   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
İç kapların şeffaf olmasına gerek yok ancak kişisel bir tercih olabilir.Benimkilerin tama yakını bildiğimiz kahverengi/siyah saksılar.Ancak dış kap mutlaka ışık geçirmeyecek yapıda olmalı.Bu kap daha büyük (iç içe saksı yöntemi için öneriyorum) altında delik olmayan plastik veya porselen bir saksı ya da boyutları uygun herhangi bir şey olabilir.Metali zamanla besin eriyiğine salınım yapabileceği ya da çürüyebileceği için önermem.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2010, 19:25   #44
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sayın HYDROSUCCESS

Topraklı ortamda çelik köklendirirken mümkün olduğunca küçük saksı tercih ediyoruz.

Hoya carnosa ile ilk denemeyi yapmak istiyorum. Topraksız ortam için ilk saksı büyüklüğü ne olmalı?

Teşekkürler.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2010, 20:29   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Türkiyenin de içinde bulunduğu subtropikal iklim kuşağında yaşayan bazı bitki türlerinde şaşırtma yani bitkinin bir kaptan daha büyük kaba ya da toprağa geçirilmesi uygulanan ve yarar sağlayan bir yöntem.Bu uygulamada kökler ortam değişimi yaşar ve taşıma sırasında kısmen hasarlanır.Oluşan stress bitkiyi uyarır ve daha güçlü/hızlı büyümeyi teşvik eder.
Hoyalar da dahil çoğu ev bitkisi tropikal iklim kuşağından gelmekte olup doğalarında bu tarz önemli değişimler yer almamaktadır.Bu bitkiler mevsimsellikle sadece daha az veya daha çok büyümekte/çiçeklenmekte ya da en kötü durumda koşullar düzelene kadar bir durgunluk haline ( sıklıkla yaşandığını gözlemlediğim bir durum.Hoyam 3-4 aydır bir yaprak bile çıkarmadan duruyor....vb.) girmektedir.Köklerin yer değişimi (yani bir çeşit şaşırtma) Hoyaların doğalarında pek olmayan bir durum.
Bu nedenle ben çelikten büyüttüğüm tüm hoyalarımı gelişimleri ilerlediğinde de yaşayacakları büyüklükte kaplara diktim.Bana köklü olarak (her ne kadar zayıf da olsa) gelen 5 adet Hoya ise yeni yaprak ve filiz gelişimlerini nerdeyse çelik köklenmesi kadar geç gerçekleştirdiler.Yani toprak kültüründen köklü bitkinin topraksız ortama geçişi gecikerek ancak tam başarı ile oldu.Sonuç olarak Hoyaların kap değişiminin (ölümcül olmamakla birlikte) kökler ve bitki için olumsuz anlamda strese neden olduğunu söyleyebilirim.1 yıl içinde Hoyalarımdan (bazıları çok fazla büyümekle birlikte) hiç birinin kaplarını büyütmedim.Bunun için bir gereklilik duymuyorum. Ancak bir kap değişimi yaparsam bunun bitkiyi ciddi strese sokacağına inanıyorum.Bunu en başta da öngördüğüm için (diğer bitkilerdeki geniş tecrübelerimin ışığında) tüm Hoyalarım başta büyük gibi görünen şimdi ideal büyüklükte kaplarda köklendirildi.En küçük türlerde iç kap 9 cm çapından başlıyor en büyük türlerde 15 cm çapa kadar ulaşıyor.Halen üzerinde çiçek öbekleri olan H. bilobata ve obscura sadece 10 cm çapında iç kaplarda ve sürekli büyüyorlar.H. carnosa nispeten büyük bir tür.12- 15 cm çapında iç kaplar yeterli olur.Daha büyük kaplar kullanılabilir ancak hem gereksiz, hata yapılırsa kök çürüme riski artar hem de çok büyük bitkiye (evde pek de istenmeyen bir durum) neden olabilir.

polemos beğendi.
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2010, 09:41   #46
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Düşünüyorum da piyasada bulunan bambu çubukları hani az su içinde duran suyu bittikçe
ilave edilen bu sistemin basit şekli olsa gerek doğru mudur?

Bir de iç kapta kök büyüdüğünde saksı değişimi olmadığı halde yer kaplamasını bir türlü
aklımda yerleştirememiştim. Bu durumda kök kendini iç kap deliklerinden dışarı salıyor.
Peki iç kapın dışına çıkan köklerin üzerine binen ağılıktan dolayı problem yaşanabilir mi?
Herhalde kökler kendini bir şekilde onarıyor.

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2010, 14:18   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın Yeşillim,şans bambusu ile ilgili yorumunuz doğru.Şans bambusu (Lucky Bamboo) aslında bambu değil Dracaena sanderiana bitkisinin dal çelikleridir.Köklerinin oksijen ihtiyacı nispeten az olduğundan durgun su kültürü benzeri bir ortamda uzun süre (ama sonunda çürüyerek) bakılıp köklendirilir.Aslında bu çelikleri iç içe kap yöntemi ile çok kolaylıkla sonsuza kadar bakmak ve büyütmek mümkündür.Bu açıdan (ilgilenmediğim için denemedim ama eminim) topraksız yetiştirmeye çok uygun ve kolay bir bitkidir.
Diğer sorunuz ilk başta benim de endişe ettiğim bir konuyla ilgili.Çoğunlukla iç kap olarak plastik saksı kullanıyorum.Bu saksıların altı düz olmuyor ve bazen 7-8 mm'ye ulaşan çıkıntılar nedeniyle alt deliklerden çıkan kökler için güvenli bir mesafe kalıyor.Ayrıca Hoya kökleri daha önce de gösterdiğim gibi iç kabın kenarından yandan yukarı doğru uzanıyorlar.(Doğada da kökleri ağaç kovukları, çatlaklardan dışarı gövde boyunca uzanımlar gösteriyor.)Sonuç olarak kökler bize problem çıkarmadan, kendi kendilerine kap içinde uygun konumlarını buluyorlar.Kaza ile oluşan kök kopmalarının sağlıklı bitkide bir problem çıkardığını görmedim.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2010, 20:39   #48
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Diatomit e dikilen çelik ve bitkinin yıkanmasını biraz daha açarmısınız Sayın Hydrosuccess
çeşme suyuyla mı nasıl yıkanacak (ilk dikimde) hemen ardından dış kaba bitki besini mi veriliyor.

Diatomit i buldum. İç ve dış kap da kolay Sıra bitki besini araştırmasını yapmamda.
Denemek istiyorum da biraz daha cesaretlenmem lazım.
Teşekkür ederim.


Düzenleyen yeşillim : 19-10-2010 saat 20:53 Neden: ek cümle
yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2010, 22:01   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın Yeşillim, topraksız yöntem ile bitki yetiştirmek toprakta yetiştirmekten çok daha kolay ve zevkli.Açıkçası bitkilerim saksılarda/toprakta çürümeye başlayınca bu yöntemi kullanmaya başladım.
Siz ve eğer varsa bu yöntemi uygulamak isteyen diğer hoyaseverlere ilk tavsiyem gelişmiş/köklü bitkiler değil çelik ile başlamaları.Sanırım artık herkesde bulunan carnosadan alınacak uygun bir çelik (açıkçası carnosa suda bile kökleniyor) acemilik aşamasında kolaylık sağlar.Köklü bitkinin topraksız ortama transferi çıkabilecek sorunlar açısından tekniğin uygulanmasını zorlaştırır. Bununla birlikte yıllar önce bu yönteme transfer ile başladığımı da belirtmeliyim.
Çeliğinizin altta kalan bölümünü yapraklar da kısmen materyal içinde kalacak şekilde dikin.Ben prensip olarak yaprak azaltması yapmıyorum.(Bu forumda önerilenin aksine) Bitkinin fotosentez yapmak için yaprağa ihtiyacı bulunmakta.Bitkinin dikildiği iç kabı doğrudan çeşme altında hafif su akışı ile tozlar kaybolana kadar yıkayın.Dış kabın içine daha önce önerdiğim seviyenin maksimumu kadar (3-4 cm) su (sadece su) koyun.Carnosa için yüksek nemli ortam oluşturmanıza gerek yok.Doğrudan güneş görmeyen aydınlık bir yer uygun olur.Bu suyu birkaç günde bir daha önce belirttiğim teknik ile yenileyin.İlk filiz gelişmeye başlayınca önce 1/4 doz ile başlayarak su yerine besin eriyiği verin.Bitkinizi artık daha aydınlık bir yere aktarabilirsiniz. Besin eriyiği sulandırma oranını da giderek sıvı gübre lehine arttırabilirsiniz.Sıvı gübre olarak başlangıçta herhangi iyi bir markanın azottan zengin/yeşil yapraklı bitkiler için olanından tercih etmeniz uygun olur.
Bu tarz bir denemede tek kaybınız bir carnosa çeliği olur.Bununla birlikte başarı ihtimalinin % 100'e çok yakın olduğunu başarısızlık için epey çaba göstermek gerektiğini belirtmeliyim...
Çalışmalarınıza ait görselleri bu konu başlığında bizimle paylaşırsanız memnun olurum.Başarılar dilerim.


Düzenleyen Hydrosuccess : 20-10-2010 saat 07:05
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 00:26   #50
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim Mesajı Göster
Diatomit i buldum. İç ve dış kap da kolay Sıra bitki besini araştırmasını yapmamda.
Denemek istiyorum da biraz daha cesaretlenmem lazım.
Teşekkür ederim.
Sevgili yeşillim, Diatomit'i nereden buldunuz? Kargo ile gönderim yaparlar mı? Kedi kumu şeklinde bulmak kolay ama saksının deliklerinden akıp gidecektir.

Perlit , vermikulit ve adını unuttuğum minik kaya parçaları gibi bir malzemeden oluşan karışımı denemek istiyorum. İri taneli Diatomiti bulunca bir saksı da onunla deneme yapacağım.

Hepimize hayırlı olsun diyorum

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 09:19   #51
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Smile

Sayın maki01,
Kedi kumu olarak( içeriği diatomit)olan markette yerini tesbit ettim. 37 numaralı mesajı okumanızı tavsiye ediyorum.
İç kabın altına deliklerden taşmaması için akvaryumcularda satılan elyaftan
alıp, deliklerden dökülmesin diye İç kapta süzgeç görevi yapar, zamanla kök deliklerden dışarı çıkacak olursa
kökler elyaf dışına kendi isteğiyle çıkar ve problemi ortadan kaldırır diye düşünüyorum.

Başlayalım artık ne güzel fikir alışverişi de yaparız. Sayın Hydrosuccess'e konu ile ilgili
çekinmeden soruyor ve cevabını alıyorum. Bu fırsatı değerlendirmek lazım.

Sanırım fotoğraflı sorularım gelecek Sn Hydrosucces, hepimize başarılar diliyorum.


Düzenleyen yeşillim : 21-10-2010 saat 16:21
yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 15:41   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın Yeşillim, konuya hakim olmaya başladığınızı söyleyebilirim. Öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum.Önerilerinizin tamamı doğru yaklaşımlar içeriyor.Tek bir konuda pratik katkım olabilir.İç kabın tabanına koyulacak elyaf mümkün olduğunca ince olmalı eğer değilse yanlara doğru çekerek inceltilmeli.Kalın elyaf kök oksijenasyonunu bozabilir.Sizin ve eğer varsa diğer hoyaseverlerin çalışmalarının görsellerini büyük bir merak ve heyecan ile beklediğimi belirtmeliyim.
Sayın Maki01, daha önce de belirttiğim gibi Hoyaların topraksız yöntemle yetiştirilmesinde kullanılabilecek farklı katı ortam materyalleri veya karışımları konusunda hemen hiç çalışma ve tecrübe yok.Her deneme çok değerli ve öğretici olacak.Ben kullandığım materyalin rahatlık verici kolaylığı ve avantajları nedeniyle alternatif üretmeye çalışmadım ama denemelerin sonuçlarını da çok merak ediyorum.Gelişmeleri bizimle paylaşmanız çok yararlı olur.Yalnız karışımlara (yüksek nem nedeniyle çürüyeceği için) organik materyallerin (torf,cocopeat,moss,ağaç kabuğu vb.) karıştırılmasını hiç tavsiye etmem.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 15:55   #53
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sayın Hydrosuccess,

Perlit, vermikulit ve curufdan oluşacak katı ortam malzemelerim. Curuf uygun mudur sizce?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 18:54   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
sayın Maki01, perlit ve vermikülit topraksız tarımda zaten kullanılan materyaller ancak curufu tercih etmenizin özel bir nedeni mi var.Metal sanayii artığı gözenekli ve olasılıkla ortama salınım yapabilecek bir materyal.Açıkçası ben tercih etmezdim.Eğer bir karışım oluşturulacaksa her bir materyalin eklenmesinin bir gerekçesi olmalı.Örneğin perlitin havalanmayı arttırıcı karışımın yoğunluğunu azaltıcı etkilerinden yararlanmak gibi.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 19:25   #55
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sayın Hydrosuccess,

Curuf bana Aydınlar Madencilik'ten hediye olarak geldi. Açıkcası hiç bir bilgim yok. Ancak görünümü mineral yönünden zengin gibi geldi. Sadece bu nedenle denemek istedim. Biraz da bir an önce başlama isteği etkili oldu sanırım.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 20:39   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın Maki01, açıkçası uygulama tekniğine tam hakim olmadan riskli materyalle çalışmak başarısız sonuçlara yol açabilir ve fatura yönteme çıkarılabilir.Önerim katı ortam materyali olarak karışımlar ile değil tek materyal ve mümkünse diatomit ile başlanması.Curuf daha çok açık tarımda toprağa karıştırılıyor.Sınırlı bir kullanımı var.Zengin mineral içeriği saksı gibi sınırlı bir ortamda yoğun/kontrolsüz salınım oluşturur.Genel amaç mineral eksiğini tamamlamak değil tüm gereksinimleri kontrol altında tutabilecek bir sistem oluşturmak olmalı.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 22:43   #57
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Tamamdır sayın Hydrosuccess

Diatomiti yani kedi kumunu nereden temin edebileceğim konusunda sevgili yeşillim bilgi verdi. Diatomitle başlayayım.

Perlit ve vermikuliti menekşe ve hoya harçlarımda kullandığım için tanıyorum. Nem sağlama kapasiteleri oldukca iyi. Ne fazla ne eksik. Diatomiti hiç kullanmadım. Perlitte çeliğin malzeme içinde kalan kısmı 1-1.5 cm olsa bile köklendirebiliyorsunuz.

Diatomitte kullanacağımız çeliğin materyal içinde kalacak olan kısmının uzunluğu ne olmalı?

Daha önceki mesajlarınızda bahsetmiş olabilirsiniz. Çok yoğun ve yorgun bir dönem geçiriyorum. Tekrar soruları için kusura bakmayın lütfen...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2010, 13:35   #58
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Hoya Carnosa ile başladım

Diatomit' i iç kabın içine koymadan önce kabın altına elyaf koydum. Elyaf o kadar şeffaf ki...

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yeşillim : 21-10-2010 saat 16:22
yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2010, 13:51   #59
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
İç kap dış kabın zeminine oturdu, diatomiti kabın yarısına kadar doldurup musluğun altında tazyiksiz suyla yıkadım.
Carnosa çeliğinin bir gözü içeride olmak üzere tekrar diatomit ilave ettim, tekrar yıkadım. Destek için teli yerleştirdim.
Sayın Hydrosuccess, bu konuda her daim eleştirilerinizi bekliyorum.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yeşillim : 21-10-2010 saat 16:25 Neden: materyal adını düzelttim
yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2010, 13:58   #60
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Hayırlı olsun sevgili yeşillim

Destek telini saksıya sabitlediniz mi? Bitki büyüyünce devrilmemesi için ne yapmalıyız?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024