14-12-2014, 16:00 | #121 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 6
|
Alıntı:
|
|
14-12-2014, 16:24 | #122 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 6
|
ayrıca kültür mantarının yetıstırılıcıgını merak edenlere hıtaben; http://i.hizliresim.com/vQg5kr.jpg |
17-02-2015, 15:45 | #123 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2014
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 14
|
Mantar miseli satın almak için en güvenilir yer neresidir? önerileri bekliyorum... |
17-02-2015, 22:25 | #124 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
|
Alıntı:
Mantar Tohumu İstiridye mantarı tohumu, mantar tohumu, mantar miseli, misel, istiridye mantarı miseli | Mantar Tohumu ben buradan almıştım memnunum ama bir dahakine kocaelideki tohumuda deneyecem mutlaka farkı avrdır diye düşünüyorum ben memnunum randımandan ama diğerinide denemem lazım ... |
|
13-05-2015, 09:32 | #125 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-11-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 9
|
agar besiyeri çalışmalarım, ev şartlarında besiyeri içerikleri,sterilizasyon biraz zorlu oluyor ama insanoğlu işte deneye deneye... şu anda oyster misel çeşitleri ile beraber len.edodes,ganoderma,enoki gibi miselleri çalışıyorum |
13-05-2015, 09:43 | #126 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-11-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 9
|
misel çalışması önemli,misel çeşitliliği de...
ilk resim pl.oysteratus(blue oyster) klasik MEA üzerinde ( ilk mesajımdan itibaren) agar transferini 15 güne bir,2 yıldır yapmaktayım,giderek direnç kazandı..yani kış soğuklarından,yaz sıcaklarına canlılığı meyve sağlığı gayet iyi ikincisi Reishi-ganoderma lucidum.henüz bebek..bikaç transfer sonrası sanırım kompost için hazırlığa başlayacağım.. üçüncüsü pleurotus Djamor (pembe istiridye) kaprissiz ürüyor,agar transferi de,steril muhafaza etmek de zor olmadı.. dördüncüsü Len.edodes ..agara biparça selüloz eklenirse daha kolay yayılıyor beş ve altıncı ise golden oyster...bu çok uğraştırdı..bunlae sanırım 7.-8.agar çalışması...çok yavaş yayılıyor..agardaki en küçük bileşimden etkileniyor..iyice adapte olamasını bekliyoruz.. |
26-05-2015, 17:22 | #127 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
|
Arkadaşlar ben petri kabında kültür mantarı için bir deneme yaptım ufaktan bir beyazlanma pamuklanma oldu ama bu beyazlanma artmıyor şimdi ne yapmalıyım bide siteye fotoğraf kıyamadım bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum |
26-05-2015, 19:41 | #128 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
|
|
27-05-2015, 10:07 | #129 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
|
sanırım cep telefonundan bağlandığım için fotoğraf koyamadım site Yöneticileri mobil sayfa yapsalar çok güzel olur |
27-05-2015, 14:18 | #130 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
|
Evet arkadaşlar fotoğrafı yükledim bilen arkadaşlar bir bakıp ilgilenirse çok sevinirim |
21-02-2016, 19:25 | #131 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-02-2016
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 4
|
miselin üzerine kaç cm torf konmalı |
24-02-2016, 22:18 | #132 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2016
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 6
|
bu nedir bilmiyorum
hocalarım osmaniyeden yazıyorum. bu dut kütüğünde ortaya çıkan bir mantar ama daha önce görmedim bunu nedir ne işe yarar... |
04-03-2016, 22:37 | #133 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-02-2016
Şehir: donets
Mesajlar: 5
|
istiridye mantarı
Herkese merhabalar. Ben ukrayna,donetskte yaşamaktayım burada istiridye mantarı 100-150 metre kare alanda yetiştirmek istiyorum bu konu hakkında hiç bilgim yok sadece internetten bilgi edinmeye çalışıyorum sizlerden riçam 150 metre alandan ne kadar mantar elde edebilirim zarar etme şansımız ne kadar acaba şimdiden teşeekkürler.email adresim. sayanoram0044@mynet.com |
31-03-2016, 23:01 | #134 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-03-2016
Şehir: ÇANKIRI
Mesajlar: 30
|
Arkadaşlar deneme amaçlı torfu kompost olarak kullanıp kültür mantarı yetiştirmeyi düşünüyorum az veya çok bu şekilde bir sonuç alabilirmiyim? |
09-04-2016, 00:38 | #135 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2016
Şehir: manisa
Mesajlar: 1
|
Merhabalar, forumdaki değerli bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. bütün başlıkları baştan sonra okuduğum halde iklim koşulları konusunda tam emin olamadığım bir kaç sorum olacak; Misellenmiş kompost 2. evreye geçtiğinde yani pin oluşmaya başladığında ısının düşüp 16-17 derece arasında sabit tutulması için şöyle bir yöntem uygulanabilinir mi? Kompostu poşet içinde satılan büyük ebatlarıyla değil de, dondurma kasesinde ya da kavanoz içinde misel oluşturmasını sağlayıp, büyük bir plastik kaba koyup içine soğuk buhar üfleme makinesi ile mevcut sıcaklığı bu şekilde tutma imkanı sağlanabilir mi yaz aylarında? Misellenmiş kompostun içine sürekli soğuk buhar verilmesi mantarda komtaminasyon oluşturur mu? Aydınlatma konusunda da flüoresan lamba ile yapılacak olan 10-12 saatlik aydınlatma karanlık bir ortamda mı olmalı yoksa direkt gün ışığının olmadığı hafif bir mekanda da yapılabilinir mi? Son olarak da mantarlar pin oluşturmaya başladığında olması gereken nem oranı yüzde kaç olmalıdır? Aranıza yeni katıldım, belki gereksiz ya da acemice sorular sorduysam mazur görün, yardımınız için teşekkürler |
19-04-2016, 23:38 | #136 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-04-2016
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 3
|
Öncelikle herkese merhabalar, saygılar sevgiler Bir konuda bilgiye ihtiyacım var. Kağıda alınmış mantar sporlarını nasıl yetiştirebiliriz ? Bu konuda hiçbir bilgim yok, forumda okuduğum çoğu yerde hep terimsel ifadeler kullanılmış hiçbirşey anlamadım. Rica etsem basit bir şekilde işin en başından yapılması gerekenleri anlatabilirmisiniz ? Teşekkürler |
20-04-2016, 09:37 | #137 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Spordan mantar üretmek işin tekniğini de bilmeyi gerektiriyor malesef. Teknik terimleri anlamıyorsanız bolca okuma yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada sporlarınızı steril ortamda toplamış olmanız gerekiyor. Alkolle dezenfekte edilmiş bir alumünyum folyo üzerine kapattığınız mantarın üzerine bir bardak kapatarak yapabilirsiniz. İşlem sırasında havadan gelebilecek kirletenlere karşı da önlem almalısınız, detaylar aşağıda anlatılıyor. Kısaca anlatayım: 1- İlk yöntem: a- Öncelikle patates dekstroz agar ya da benzer özellikte bir besiyeri hazırlayıp steril petri kaplarına dökmeniz ya da hazırlanmışını satın almanız gerekiyor. (Hazır almak istiyorsanız Gül Biyoloji Laboratuarı ile iletişime geçip bulunduğunuz şehirde çalıştıkları dağıtıcı firmayı öğrenip onlardan temin edebilirsiniz. Ya da aşağıdaki bağlantıdan direk sipariş verebilirsiniz: Patates Dekstroz Agar (20'li paket)Oksilab ) b- Petri kaplarınız hazır olduktan sonra çalışma ortamınızı steril hale getirmeniz gerekiyor. yüzeyleri çamaşır suyuyla, alet edevatınızı alkolle temizleyip varsa HEPA filtreli hava temizleyici ile havayı bir süre temizleyip işe öyle başlamalısınız. Yüzünüze maske kafanıza da bone geçirmeniz iyi olur. Ellerinizi de alkolle temizlemeyi unutmayın. c- Sonra varsa inoculation loop (aşılama halkası) ya da temiz bir bıçağı ateşte iyice kızdırıyorsunuz, transferi yapacağınız petri kabını çok az açıp bıçağı agarın kenarında iki taraflı dokundurarak söndürüyorsunuz. Böylece hem sıcaklığı düşmüş oluyor hem de üzerinde steril agardan yapışkan bir tabaka oluşuyor. d- Sonra bıçağı sporların üzerine getirip dokunduruyorsunuz, sporlar bıçağa yapışıyor. Bıçağı tekrar petri kabına götürüp kapağı mümkün olduğu kadar kısa süre açarak orta kısmına "S" çizerek sürüyorsunuz. Kontaminasyon riskine karşı çok sayıda petri kabına transfer yapmalısınız. e- Petri kabını tarih ve çeşit bilgisi ile etiketleyip kenarlarını bant veya streç filmle kapatıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde çimlenmeye bırakıyorsunuz. f- Ara ara kontrol edip misellerin iplikçikler halinde veya pamuksu şekilde büyüyüp büyümediğini kontrol ediyorsunuz. Bu aşamada kontaminasyon belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bakteriyel kontaminasyon olduğunda petri kapına dokunulan yerlerde bulanık şekilsiz yapılar oluşur, bir süre sonra kötü koku petri kabının dışından hissedilir hale gelir. Transfer sırasında küf bulaştıysa değişik renklerde renkli yuvarlak yapılar büyümeye başlar. Başka çareniz yoksa kontamine olmuş petri kaplarından transfer yapabilirsiniz ama çok tavsiye edilmiyor. Mümkünse kontaminasyon belirtilerinin başında temiz bir bölgede miseller gelişebilmişse o kısımdan acil transfer yapabilirsiniz. Kontaminasyon yayıldıysa hiç açmadan atın. g- Çimlenen sporlar petri kabında koloniler oluşturacak. Bunlardan temiz ve hızlı büyüyen misellere sahip olanlarından yeni temiz petri kaplarına transferler yaparak miselleri izole ediyorsunuz. h- Temiz bir petri kabını tek bir koloniyle tamamen kolonize edebildikten sonra buğdaya aşılama ordan da komposta aşılama yapıyorsunuz. Bu aşamaya gelebilirseniz detaylarını başka bir gönderide yazarım. 2- İkinci yöntem, spor şırıngası yöntemi: a- Eczaneden steril su ampülleri satın alıp ya da düdüklüde suyu kaynatıp soğutarak steril su elde ediyorsunuz. b- Steril şırıngaya steril suyu çekip sporların üzerine azar azar boşaltıp iğnenin ucuyla karıştırıp geri iğnenin içine çekebilirsiniz. Ya da sporları steril suyun içine boşaltıp biraz çalkalayıp steril şırıngaya çekebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız spor şırıngasını 1 sene kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. c- 1- Bu şırıngayı nemlendirilmiş ve sterilize edilmiş buğday veya başka bir tahıl üzerine boşaltabilirsiniz. c-2- Ya da yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına dökülmüş steril agar üzerine ufak bir damla damlatıp petri kabını öne yana arkaya yatırarak agar üzerinde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu adım 1-e adımı ve sonrası ile devam ediyor. Alıntı:
Düzenleyen verdoque : 07-06-2016 saat 09:05 |
|
22-04-2016, 03:35 | #138 |
Ağaç Dostu
|
Ankara'nın Çankaya'sında da geçerli mi yöntem? |
15-05-2016, 19:05 | #139 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Arkadaşlar bir şey soracağım.Kompost falan iyi olunca lezzetli oluyor mu bu mantar?Yani sonuçta bunun miselinide ziraatçiden alıyoruz,üstünde hiç oynanmadıysa bile fabrika ürünü sonuçta.Markette satılan ile evde yaptığımız mantar arasında belirgin bir fark oluyor mu lezzet bakımından? |
16-05-2016, 08:53 | #140 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Kütükte yetişenin daha lezzetli olduğu iddia ediliyor, ama lezzet öznel bir şey olduğu için kişiye göre değişir. Ben belirgin bir fark olacağını sanmıyorum. Mantarın sağlıklı gelişmesi için gerekli tüm mineral ve elementler sağlandığı sürece lezzet çok değişmez diye düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta sonu aynı çeşit istiridye mantarını kütüğe, samanla hazırladığımız komposta, ayrıca dış mekanda saman ve odun talaşı ile hazırladığımız yataklara aşılama yaptık, sonuç alabilirsek lezzet farkını buradan yazarım. Ancak P. Eryngii mantarının doğadan toplanmış olanı ile ticari satılanı arasında dağlar kadar fark var, onu söyleyebilirim. P. ostreaus (istiridye mantarı) için de öyle olduğunu duydum. Ticari üretime uygun şekilde çeşit geliştirirken verim, yetiştiricilikte hedeflenen sıcaklık aralığı, gelişme hızı gibi faktörler öne çıkarken lezzet malesef arka plana düşüyor. Bu sebeple ticari üretilen mantarların aynı türden doğada yetişen mantarlara lezzet açısından erişmesi çok zor. Doğadan toplanmış P.Eryngii mantarını besi ortamında ürettim, buğday ve sonrasında komposta aşılayıp meyve almaya çalışacağım, başarabilirsem doğadan toplanmış olanla arasındaki lezzet farkını görür onu da yazarım. Alıntı:
Düzenleyen verdoque : 17-05-2016 saat 10:39 |
|
16-05-2016, 20:55 | #141 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Teşekkürler cevap için.Mantarı açık ortamda yetiştiremez miyiz?Doğada zifri karanlık yerlere gizlenmiş halde bulunmuyor sonuçta.Misel komposta iyice yayılınca açığa çıkaramaz mıyız? |
17-05-2016, 09:07 | #142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Tabii dışarıda da yetiştirilebilir. Hatta sebze bahçesinde hazırladığınız mantar yatağına miselleri aşılayıp sonrasında fidelerinizi de ekebilirsiniz. Yatak bir yandan malç görevi görecek bir yandan da mantar tarafından parçalanarak verimli toprağa dönüşecek. Mantar aşılanan kütükler de sarım aşaması sonrasında birkaç santim toprağa gömülerek dış mekanda gölgelik bir yerde yetiştirilebiliyor. Dışarda yetiştirmenin dezavantajı hava şartlarının izin verdiği birkaç ay dışında ürün alamıyor olmanız. Bazı çeşitler (gelişmek için bakterilere veya bilinmeyen bazı faktörlere ihtiyaç duyanlar) özellikle dışarıda yetiştirilebiliyor. Stropharia rugosoannulata (King Stropharia), Morchella sp (Kuzugöbeği, morel mushroom) gibi. Dışarıda yetiştirirken dikkat etmeniz gereken nokta aşıladığınız mantarın özelliklerini iyi bilmeniz ve teşhis edebilmeniz. Çünkü dışarıdaki mantar yatağı yabancı mantar sporlarına açık olduğu için ektiğiniz mantardan farklı çeşit mantarlar da çıkabilir. Aşağıda bununla ilgili bir video var: https://www.youtube.com/watch?v=A0gzSQcuOMU |
17-05-2016, 15:37 | #143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Hmmm zaten miseli oturunca dışarı çıkarmak istiyordum,teşekkürler. |
18-05-2016, 15:11 | #144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Acaba misel iyice yayıldıktan sonra çıkarırsam yabancı mantar kapabilir mi?Endişelendim şimdi. |
18-05-2016, 15:54 | #145 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Torbayla mı çıkaracaksınız? |
28-05-2016, 14:26 | #146 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Öyle değil.Mesela uygun saksıda komposta ekip üstüne toprak attık,Sonra iyice yayılıp ürün vermeye başladı diyelim.Bunu balkonda üstünü herhangi bir şeyle kapamadan muhafaza edebilir miyiz?Yabancı mantar kapar mı? Birde miseli ziraatçiye sordum yok dedi.En garanti internet dışında nereden temin edilir? |
30-05-2016, 11:30 | #147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
|
@çamkokusu Mantarlar bitki olmadığından sözünü ettiğiniz şekilde yetiştirmek mümkün değil. |
30-05-2016, 11:39 | #148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
|
@verdoque Kütükte yetişen mantarlar kesinlikle daha lezettli oluyor. Sizin sözünü ettiğiniz öznel durum kütük ile kompost arasında değil kütük ile kütük arasında geçerlidir. Örneğin kavak kütüğünde yetişen kayına göre daha lezzetlidir denildiğinde bu kişiye göre değişiklik gösterir. Komposta bulunan besin karışımı fazla olmadığından ve genelde geri dönüşümlük malzemelerden oluştuğundan yetişen mantarın beslenip üzerine çekeceği koku tad gibi etkenler az ya da hiç olmuyor. Yonga da aynı şekilde mantara lezzet verir. |
30-05-2016, 13:04 | #149 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Dışarda başka mantar bulaşma ihtimali her zaman mevcut. Ama tamamen kolonize olmuş bir kompostta yabancı mantar çıkma ihtimali düşük denebilir. Aşıladığınız mantarın özelliklerini iyi bilir ve teşhis edebilirseniz sorun olmaz. Ben Bursamantar (Biotech marka) ve Naturamantar (Futar marka) ile görüştüm. Bursamantar daha az miktarda (minimum 6kg) gönderebildiği için onu tercih ettim. Misel kalitesinden memnun kaldım, samanla yaptığımız kompost 15. günde pin vermeye başladı. Alıntı:
|
|
06-06-2016, 19:05 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Merhaba.Kültür mantarı denemeye karar verdim.Misel alamayacağım için mecbur marketten alınan mantarın sporunu alacağım.Ne çeşit bir komposta aşılamalıyım? Spor dökmesinin önlenmesi dışında,sağlığımıza zararlı olacak herhangi bir genetik değiştirme işlemine maruz kalıyorlar mı? |
|
|