View Single Post
Eski 16-05-2016, 08:53   #140
verdoque
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Kütükte yetişenin daha lezzetli olduğu iddia ediliyor, ama lezzet öznel bir şey olduğu için kişiye göre değişir. Ben belirgin bir fark olacağını sanmıyorum. Mantarın sağlıklı gelişmesi için gerekli tüm mineral ve elementler sağlandığı sürece lezzet çok değişmez diye düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta sonu aynı çeşit istiridye mantarını kütüğe, samanla hazırladığımız komposta, ayrıca dış mekanda saman ve odun talaşı ile hazırladığımız yataklara aşılama yaptık, sonuç alabilirsek lezzet farkını buradan yazarım.

Ancak P. Eryngii mantarının doğadan toplanmış olanı ile ticari satılanı arasında dağlar kadar fark var, onu söyleyebilirim. P. ostreaus (istiridye mantarı) için de öyle olduğunu duydum. Ticari üretime uygun şekilde çeşit geliştirirken verim, yetiştiricilikte hedeflenen sıcaklık aralığı, gelişme hızı gibi faktörler öne çıkarken lezzet malesef arka plana düşüyor. Bu sebeple ticari üretilen mantarların aynı türden doğada yetişen mantarlara lezzet açısından erişmesi çok zor. Doğadan toplanmış P.Eryngii mantarını besi ortamında ürettim, buğday ve sonrasında komposta aşılayıp meyve almaya çalışacağım, başarabilirsem doğadan toplanmış olanla arasındaki lezzet farkını görür onu da yazarım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu Mesajı Göster
Arkadaşlar bir şey soracağım.Kompost falan iyi olunca lezzetli oluyor mu bu mantar?Yani sonuçta bunun miselinide ziraatçiden alıyoruz,üstünde hiç oynanmadıysa bile fabrika ürünü sonuçta.Markette satılan ile evde yaptığımız mantar arasında belirgin bir fark oluyor mu lezzet bakımından?


Düzenleyen verdoque : 17-05-2016 saat 10:39
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön