agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

nariçi 15-11-2009 21:48

Arkadaşlar kurutmayı burukluğun gitmesi için yapmıyoruz. Kalıcı olması saklanabilmesi veya değişik bir lezzet-tat denemesi için yapıyoruz.
Ben denemek için 20 adet bugün kurumaya bıraktım..
Çok miktarda kurutan arkadaşlar, nasıl tüketecekler? Pazarlayacaklar mı acaba?

Lilium 15-11-2009 21:54

1 Eklenti(ler)
Sizlere ucuz yollu bir hurma kurutacağı.:p Bugün kurdum.

Eklenti 114307

Sizlerin başına gelen sanırım benim de başıma gelecek gibi görülüyor. Nedenini ise havaların serin ve rutubetli oluşuna bağlıyorum, geçen yıl aynı yerde yaptığımız hurma çok güzel olmuştu bu yılda aynı yerde bir kaç tane yaptık yaklaşık on gün oldu, izlenimlerim onların da küf oluşturması.

Bugün yaptıklarımı elimde olsa evin içine koyacağım,
hanımdan tırsmasam
Der mi hurmalarını da al git, der mi der arkadaş:D

MeyveliTepe 15-11-2009 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 533296)
Sn MeyveliTepe

Hurmaların üzerinde görünenlerin kesinlikle küf olduğunu söyleyebilirim.Aksi halde şeker olsaydı rengi beyaz olurdu.Görülmeye başlayan küfler noktalar halinde,(biraz daha büyük) bulunduğu bölgelerde 5-6 nokta bir arada şeklinde düşünebilirsiniz.

Meyvelerin büyüklüğü hemen hemen 3 te 1 e düştü.İçleride hala yumuşak.Bu arada tadına da bakmaya başladık.Şimdiden mükemmel olduğunu söyleyebilirim.En azından ağzımızda bir burukluk olmuyor.

Unutmadan size şunu sorayım musadenizle :Tekrar bu şekilde kaynar suya sokup çıkarsak
acaba ne olur?

Yani beyaz değilse yeşil renkte mi? Öyle ise küf. Hava akımının yeterli gelmemesi anlamına gelir. Tekrar kaynar suya daldırmak küfü öldürmek için işe yarayabilir. Yine de aklıma yatmayan, hurmaların boyu üçte bire indiyse iyi su kaybetmişler demektir. Böyleyken niye küf oldu?

MeyveliTepe 15-11-2009 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 533302)
Çok miktarda kurutan arkadaşlar, nasıl tüketecekler? Pazarlayacaklar mı acaba?

Eş, dost akraba, bütün yıl lokum gibi yeniyor. Çikolataya para yok. Zaten hepsi GDO'lu :)

borap 16-11-2009 09:55

Üç tür hurma saptadım.

1. Minyatür hurma -Akçakoca,
2. Sert ve elma gibi yenen hurma -Eski Kuzguncuk sırtları
3. Trabzon hurması .

Bir de uzmanına sorum var : Kurutmak için aldığımız hurmayı soymasak acaba olur mu. Mantığını bulmaya çalışıyorum.

copur 09 16-11-2009 09:56

Küflenen hurmalara dışarıdan küf yapabilecek bir madde bulaşma olasılığı var mı acaba? Benim hurmalarım balkonda asılı üst katlardan silkilecek gıda artıkları bulaşacak diye korkuyorum. Çünkü balkonun altında, apartman bahçesindeki ağaçcıkların yapraklarında öyle maddelere rastlıyorum.

MeyveliTepe 16-11-2009 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi borap (Mesaj 533420)
Üç tür hurma saptadım. 1.Minyatür hurma -Akçakoca, 2.Sert ve elma gibi yenen hurma -Eski Kuzguncuk sırtları 3. Trabzon hurması .
Bir de uzmanına sorum var : Kurutmak için aldığımız hurmayı soymasak acaba olurmu. Mantığını bulmaya çalışıyorum.

Kabuğunu soymazsanız kurumaz, olgunlaşıp yumuşar. Öyle de güzel olur ama kurumuş hurma yerine olgunlaşmış hurmanız olur :)

MeyveliTepe 16-11-2009 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 533421)
Küflenen hurmalara dışarıdan küf yapabilecek bir madde bulaşma olasılığı var mı acaba? Benim hurmalarım balkonda asılı üst katlardan silkilecek gıda artıkları bulaşacak diye korkuyorum. Çünkü balkonun altında, apartman bahçesindeki ağaçcıkların yapraklarında öyle maddelere rastlıyorum.

Arkadaşlar, kurutmak için astığınız hurmaların dış yüzeylerinde ilk 24 saat içinde kuru bir tabaka gözlemelisiniz. Şayet dokunduğunuzda bu kuru tabaka yerine ıslak bir yüzey ile karşılaşıyorsanız bir terslik var, hurmalar hava akımını alamıyor anlamına gelir ve büyük ihtimal küflenirler.

Bu kuru tabaka aynı zamanda koruyucudur. Üst balkondan atılan şeylerin miktarına ve türüne de bağlı elbette, ama hurmanın yüzeyi yapışkan ve nemli olmadığı sürece risk azdır.

borap 16-11-2009 10:15

1 Eklenti(ler)
Minyatür hurma- Akçaabat. Kesit ve tohum.
Eklenti 114355

borap 16-11-2009 10:17

Teşekkürler MeyveliTepe, anladım.

borap 16-11-2009 10:26

Sn MeyveliTepe, Kükürtlü suya daldırıp çıkartsak, küf oluşumunu enggelleriz sanıyorum. Örneğin, ben şaraplık üzümleri kükürtlü suyla yıkarım problem olmaz. Ne dersiniz?

MeyveliTepe 16-11-2009 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi borap (Mesaj 533441)
Sn MeyveliTepe, Kükürtlü suya daldırıp çıkartsak, küf oluşumunu enggelleriz sanıyorum. Örneğin, ben şaraplık üzümleri kükürtlü suyla yıkarım problem olmaz. Ne dersiniz?

Bu konuda bir fikrim yok maalesef.

denizakvaryumu 16-11-2009 11:20

Kükürt yerine daha doğal bir çözüm olsa çok daha iyi olur.

jokobo67 16-11-2009 13:18

sn meyveli tepe
ben de hurma kurutmaya başladım şuan hurmaları tek tek soyup ipe astım birbirine deymeyecek şekilde.bazıları kopmaya başladı.asarken de sapından deil de iğneyle delip öle astım sıcaak suya sokmadan. bi askıncası olurmu sizce şuan da tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum kısa bir açıklama yaparsanız sevinirim soyulmasından kurumasına kadar

MeyveliTepe 16-11-2009 13:37

Kaynar suya daldırıp çıkarsaydınız daha iyi olurdu. Hurmaları çok yeni astıysanız ve dışı hala nemli ise kaynar su hazırlayıp daldırın. Dış yüzeyleri kuruyup ince bir kabuk bağladı ise öyle kalsın. Havadar, mümkünse rüzgar alan bir yerde dursun. Gerisi zamana kalmış.

jokobo67 16-11-2009 13:42

aslında ben ilk olarak soba yanında kurutmayı denedim fakat sulandılar daha sonra camı pencereyi açıp öyle denedim. dış yüzeyi kabuklaşmaya başladı. bir de sapından değil de iğne ile delerek astım. bir mahsuru olur mu.yaklaşık 1 tona yakın

msn den daha ayrıntılı konuşabilir miyiz

bunun kuruması ve saklanması hakkında daha ayrıntılı bilgisi olan var mı

bir de kuruduktan sonra neler yapabiliriz

MeyveliTepe 16-11-2009 14:00

Bende MSN yok. Buradan yazışalım. Başka arkadaşların da merak ettikleri şeylere değiniriz belki.

Bir ton hurma çok ciddi bir miktar. O kadar soba bulamazdınız zaten :)

Şaka bir yana, hurmanın kuruması, aynı başka şeylerin de kuruması gibi nemin uzaklaştırılması demektir. Nemi uzaklaştıran ise hava akımıdır. Nisbeten (hurmaya göre) daha kuru hava hurmadaki nemin bir kısmını alıp gitmeli, yerine yine daha kuru başka hava gelmelidir. Bu ne kadar hızlı olursa hurma o kadar iyi kurur. Uzun sözün kısası iyi rüzgar, iyi kurutma demek. Aynı çamaşır kurutma gibi. Rüzgara asarsanız hemen kurur. Kapalı ve havası değişmeyen yerde çok geç kurur, bu esnada üreyen mikroorganizmalar da küflendirir.

Kurutmada ısı bir faktör değildir. Rüzgar olsun, isterse tipi olsun yine hem de gayet güzel kurur.

Bu arada ben bin civarında hurma kurutuyorum. Yaklaşık 180-200 kilo gibi. Bir ton için en az 5 bin hurma olmalı. Miktarı yanlış mı anladım ?

jokobo67 16-11-2009 14:02

sn meyveli tepe iğneyle delerek asıp bi mahsuru olmaz herhalde

MeyveliTepe 16-11-2009 14:10

Ben hep saplarından bağlıyorum. İğne nasıl olur gözümde pek canlanmadı. Bir fotoğraf var mıdır?

jokobo67 16-11-2009 14:22

örnek verecek olursam aynı tesbih gibi

bir de kuru ile yaş arasındaki ağırlık farkı ne olur

denizakvaryumu 16-11-2009 14:29

Sn.jokobo67

1 ton hurmanın resmini görmek mümkün mü?

MeyveliTepe 16-11-2009 14:45

10 kg yaş hurma kuruduğunda 1.5 - 2 kg'a düşer.

akcan67 16-11-2009 15:13

Küf yapmış hurmaların tümünü kaynar sudan tekrar geçirdim.Sanırım kuruma işlemi devam ederken küf sorununu çözmüş olacağız.Bu arada en çok suyu kaybeden hurmalarda küf gözükmediğini söyleyebilirim.

Hurmalarında küf oluşan arkadaşlar şuna dikkat etmelerini tavsiye ederim.Kurumaya başlayan hurmalarda küf oluşumunun önüne geçmek için, kaynar suya tekrar hurmaları attığımız zaman,hali hazırda yumuşamış hurmalar daha bir hassas hale geliyor.Asmak için bağladığımız ipler bile hurmaların üzerinde iz yapabiliyor.
Tecrübeyle sabittir.

jokobo67 17-11-2009 13:48

kuru hurma isteyen varmı

jokobo67 17-11-2009 13:50

sn akcan67 ereğlinin neresinden

Lilium 17-11-2009 13:54

Ne çabuk kuruttunuz.

akcan67 17-11-2009 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jokobo67 (Mesaj 533950)
sn akcan67 ereğlinin neresinden

Kadıtarlasında oturuyorum.

Sanırım sizde ereğlidensiniz.Bu arada yanlış okumadıysam 1 ton hurma kuruttuğunuzu yazmışsınız,merak ettim doğrusu bu kadar hurmayı nasıl temin ettiniz ve nasıl hazırladınız.Resimlerinide yüklerseniz hep beraber göz ziyafeti yapmış oluruz.

Lonicera 17-11-2009 14:55

Bugün daha fazla dayanamayıp kurumaya bıraktığım hurmalardan birini yedim. İçi hala yumuşak olan hurma resmen koyu reçel kıvamına gelmiş. Tam olgun taze hurmadan kat kat daha tatlı. Uzun süredir bu kadar güzel bir lezzet tatmamıştım. Geriye kalanların da tam olarak kuruyabileceğini sanmıyorum artık:))

Sn MeyveliTepe'ye bu lezzet ile bizleri tanıştırdığı için sonsuz teşekkürler.

MeyveliTepe 17-11-2009 15:06

:)) Afiyet olsun.

Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum.

akcan67 17-11-2009 15:27

Henüz sonuca gelmeden Sn Loniceranın da dediği gibi hurmaların tadı mükemmel.Tabi bir tane yemekle yetinebilirsek sonuca ulaşabileceğiz.
İnşallah küf sorununu da çözebiliriz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024