agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

denizakvaryumu 19-03-2009 10:23

Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)
 
1 Eklenti(ler)
Sn.MeyveliTepe nin blogdaki bu yazısını buraya aktarmamak olmazdı.

Benim gibi unlu tatlı sevmeyenler için muhteşem bir tat şöleni.

Artık herkes korogaki yapabilir :)

Blogdaki fotoğraflar kopyalanamadığı için buraya aktaramadım.Sn.MeyveliTepe görsellik için foto eklemesi yapar sanırım :)

Teşekkürler MeyveliTepe

----------------------------------

Hurmayı kurutsakta mı saklasak...

Cevizler, kestaneler, zeytinler, inşaat işleri, bahçe bakımı ile ilgilenirken, hiç bir şey beklemeden sessizce meyvelerini sunan sevgili Hurma ağacımızı hakettiği şekilde onurlandırmanın zamanı geldi de geçiyor.

Trabzon Hurması, bazen Cennet Meyvesi adıyla tanınan, yaz sonuna doğru portakal rengi iri domates görünümünde meyveler veren bu ağacı biraz ihmal ettiğimizi kabul ediyorum. Hurmaya pek düşkün olmadığımızdan olsa gerek, yapraksız çıplak dallarıyla zeytinler arasında duran bu ağacın yanından bu da hurma deyip geçiyorduk. Taa ki hurma ağacımız çirkin bir ördek yavrusuyken yazla birlikte kuğuya dönüşünceye kadar. Önce açık yeşille başlayıp renkleri giderek koyulaşan parlak, yuvarlak hatlı yapraklar, sonra da aralarında yerini alan turuncu meyveleriyle adeta bir yılbaşı ağacına dönüşüverdi. Derken olağan üstü bir renk cümbüşüyle sarı ve kırmızının farklı tonlarıyla bezenince bakılası bir sonbahar armağanı oldu. Bütün bu güzellik yetmezmiş gibi tek bir ağaç yaklaşık iki yüz kilo meyve de verdi. Sanki zeytinlere gösterilen ihtimamdan o da biraz sebeplenmiş, bize cömertçe teşekkür ediyordu.

Hurmanın fazla meraklısı olmadığından, dağıtacak yer aramaktansa yardımcımız İsmail’e sen ne istersen yap bu meyveleri dedik. O da birazını bize, birazını kendine ayırdıktan sonra satmış, kilosu bir lira bile değilmiş. Lakin biraz araştırma, bu meyvenin Japonca’da “Kaki” ve Latince’de “Diosypyros Kaki” olan adının neden “meyvelerin hası” veya “tanrıların yemişi” anlamına geldiğini öğrenmemize yetti. Tarih öncesi devirlerden beri kuzey batı Çin’de yetişen (orada adı “shi zi”) ve çok eskiden Japonya’ya da getirilmiş olan Hurma’nın meziyetleri saymakla bitecek gibi değil.

Bir kaynağa göre, Kuzey Amerika yerlileri Hurmanın bizde halk dilindeki adıyla “o... hurması” diye bilinen yabani cinsiyle çok eski yıllardan beri tanışıyormuş. Kızılderililer meyveleri yaklaşık yeşil erik kadar olan yabani hurma ağacının kabuğunu kaynatarak elde ettikleri gargara suyunu pamukçuk diye bilinen ağız içi mantarlarını iyileştirmekte, C vitamininden zengin meyve ve yapraklarını iskorbüt hastalığından koruyucu, buruk meyvelerin kaynatılmış suyunu kanlı gaita, lapasını da siğillerin tedavisinde merhem olarak kullanıyorlarmış. Ayrıca kavurulan tohumlarının kahve yerine iç savaş sırasında Amerikan askerleri tarafından yaygın olarak kullanıldığı da söylenenler arasında.

Çin’de ise olgunlaşınca veya kurutularak yenen hurma, tanenli asidinden kurtulsun ve kurusun diye donda bırakılıyor. Japonya’da ise değeri çok daha fazla, özel ve geleneksel bir yöntemle kurutarak sakladıkları hurma yılbaşının olmazsa olmazlarından biriymiş. Japon usulü kurutulan ve “korogaki” adıyla bilinen kuru hurmalar aynı bizim kuru incirlere benzer biçimde pudra şekerine bulanmış gibi görünüyor. Bu pudramsı tabaka, kuruduğunda meyvenin yüzeyine çıkan şekerden dolayı kendiliğinden oluşuyormuş. Hurmanın kurutularak saklanması olasılığı bu konuda daha fazla bilgi edinmeye yöneltiyor bizi ve öğrendiklerimizi hem uygulamaya çalışıyor hem de köydeki dostlarımızla paylaşıyoruz haliyle. Kulağımıza gelenlere göre köy kahvesinde konu tartışılmış ve herkes hurmanın kurutulamayacığında hemfikir olmuş. Biz de bu meydan okumaya karşı koyamadık, Japon usulü hurma kurutma yöntemini araştırıp uygulamaya karar verdik. İki farklı yönteme göre hazırlanmış yaklaşık on adet hurmayı Japon usulüne göre, yılbaşı topları ya da ampuller misali iplerle bir çıtaya bağlı olarak balkonumuzda kurumaya bıraktık. Görüntüleri öyle güzel oldu ki kurumasalar bile en azından süs oldular. Ama bir de kururlarsa, işte o zaman kurumaz diyenlere köy kahvesinde kendi ellerimizle ikram etmeyi düşünüyoruz.

Amerika, Japonya ve bunun gibi hurma sever ülkelerde turta, kek, ekmek ve tatlılarda kullanılan meyvenin toz haline getirilen kabuklarından tatlandırıcı yapıldığını ve yapraklarının turp turşusuna lezzet vermek için kullanıldığını duyunca şaşırdım doğrusu. Bunun gibi ilginç ve pratik bilgi çok. Örneğin hurmalar bir torba veya kutuda muzlarla bir arada saklanırsa daha çabuk olgunlaşıyormuş. İştah açıcı özelliği olan hurmanın, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı söyleniyor. Genellikle öksürük kesici, kanamayı durdurucu, bağırsak gevşetici, besleyici ve mideye yararlı olan meyvenin özelliklerinin olgunluk derecesine göre değiştiği belirtiliyor. İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşetici olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi geliyor. Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktaymış. Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı oluyormuş. Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürüyor ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılıyormuş. Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtiliyor. Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılıyormuş, Tüm bu bilgileri çeşitli kaynaklardan toplayarak referansları vermeyi de ihmal etmeyen bu sitenin dışında bazı yerlerde içerdiği demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanıldığını söyleyenler de var. Ayrıca Çinlilerin binlerce yıllık deneyimleri bu meyveyi yalnızca ateş düşürücü ve akciğer temizleyici olarak kullanmakla sınırlı kalmamış, Çinli kadınlar taze dilimleri ciltlerini nemlendirmek ve güzelleştirmek için de kullanmışlar. Japonya’da hurma suyu balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte kullanılmaktaymış. Merak edenler için diğer bir çoğuna olduğu gibi bu ağaca ve yetiştirilmesine ilişkin pek çok bilgiye ağaçlar netten ulaşmak mümkün.

Bu kadar yararı ve pratik kullanımı olan hurmanın diğer kültürlerde neden baştacı edildiğini anladıktan sonra değerlendirmemek çok yazık olurdu. Biz de tanrıların yemişini, meyvelerin hasını sunan hurma ağacımızı meyvelitepenin sembolü olarak benimseyip sitemize baş tacı yaptık.

http://meyvelitepe.typepad.com/meyve...ami-sakla.html

------------------------------------

"Korogaki" yapımı .....

Hepimiz çakılarımızı biledik. Ağaçtan bir sele topluyoruz, sonra oturup hepsini soyuyoruz, iplere bağlıyoruz. Mutfakta, kaynamakta olan suya daldırıp ona kadar sayıyoruz. Çıkarıp, sundurmanın altında hazırladığımız askı çıtalarına bağlıyoruz

http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/hasat/

Eklenti 67686

ormancık 19-03-2009 10:37

Karadenizli arkadaşlar bu tarifi hemen uygulamalı bence:)

feriha 19-03-2009 13:33

Acaba bu meyveyi marketlerden alan bizler de kurutamaz mıyız?

Mevsiminde uygun denilecek fiyata ister sert ister yumuşak hurma

satılıyor. Özellikle sertlerinden alıp, soyup, sıcak suya daldırıp asabiliriz gibi

geliyor.

Denemek istiyorum:o

MeyveliTepe 19-03-2009 13:57

Feriha hanım, markete pazara gelenler genelde karpitlenerek geliyor. Bu da içlerinin az çok yumuşak olmasına sebep oluyor. En güzeli bir ağacı gözünüze kestireceksiniz, sahibiyle önceden konuşarak Ekim ayı gibi meyveler henüz sararmış durumdayken alacaksınız.

Belki büyük şehirlerde bu imkan yoktur. Ama, köylerde kasabalarda hemen her bahçede bir hurma ağacı bulunur. Kimbilir, belki sonbahara doğru ilgi duyan üyelerle böyle bir organizasyon yapılabilir.

Lonicera 19-03-2009 14:13

Sn MeyveliTepe, inşallah bu sene bahçenizde hurma çok olur da, sizden almak nasip olur artık:))

MeyveliTepe 19-03-2009 14:25

Sn.Lonicera, küçük bir fidanı saymazsak bende sadece bir ağaç var. Maaşallah, her yıl 100 kilonun üstünde meyve veriyor. Köyde her evde böyle birer ağaç var. Şimdiye kadar meyveler ağaçta çürüyordu. Dediklerine göre seneye ziyan etmeyip kurutacaklarmış :)

Sn.Aslan_K'nın hurma bahçesi var. Fidanları henüz küçük ama olsun. Üyeler arasında hurma rekoltesi tesbit etsek tonlarca çıkar diye tahmin ediyorum.

feriha 19-03-2009 14:30

Acaba diyorum bir fidan alsam saksıda kurutacak kadar meyve alırmııyım?

Hani normal bir ağaç bu kadar çok veriyorsa:rolleyes:

denizakvaryumu 19-03-2009 14:33

Sizin terasa yakışır, kilolarca olmasa bile 5-6 tane meyve olacağını tahmin ediyorum.

denizakvaryumu 19-03-2009 14:37

Bu arada kurutmalık isteyenler FUYU cinsi Trabzon hurması fidanı dikmesin.

http://www.trabzontarim.gov.tr/oku.php?tn=569

feriha 19-03-2009 14:45

Sanırım en akıllıcası Ekim ayı gibi ağaç sahibi üyelerimizden meyve almak.

Sayın Meyvelitepe nin dediği gibi karpitlenmeden sararır sararmaz bir miktar

alıp denemek.

Sevgili hurma ağacı olan arkadaşlar bedelini ödemek kaydıyla bir miktar

meyvenize dalında iken talibim.

Şimdiden teşekkür ederim.:p

Lonicera 19-03-2009 14:53

O zaman organizasyona katılacak hurma ağacı sahibi arkadaşların ( ürünleri toptan satmadan) bu başlığa katılımı gerekiyor. Ben de şimdiden bir miktar talip olduğumu belirtmek isterim. Herhangi bir işlem görmeyen hurmaya buralarda ulaşmak tanıdık olmadıktan sonra zordur herhalde. Zaten uygulansa bile bunu anlama şansımız yok.

MeyveliTepe 19-03-2009 15:51

Tamam işte. Daha vaktimiz var. Eminim çok güzel bir organizasyon yapabiliriz. Üstelik sadece hurma için de değil. Sosyal dayanışmanın da ötesinde, hem alanın hem de satanın karlı olacağı bir şey olur bu. Alternatifler böyle yaratılır. Bu fikri çok sevdim.

Lonicera 19-03-2009 16:18

Sn MeyveliTepe, siz o zaman yavaş yavaş yapım için buradan püf noktaları vermeye başlarsınız. Gerçi blogunuzdaki bilgiler buraya aktarılmış ama bazı noktaları merak edenimiz olur. Benim merak ettiğim hususlar var, örneğin hurmalar tüm işlemlerden geçip asıldıktan ne kadar bir süre sonra tüketilme aşamasına geldiği, ayrıca çok miktarda yapılırsa nerede ve hangi koşullarda muhafaza edilebileceği gibi.

denizakvaryumu 19-03-2009 16:21

Bence en iyisi kurutulmuşunu satın almak :)

ormancık 19-03-2009 16:23

Bence de kurutulmuşunu satın almak çünkü balkonda yer kalmadı:)

nazlı06 19-03-2009 18:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 382911)
O zaman organizasyona katılacak hurma ağacı sahibi arkadaşların ( ürünleri toptan satmadan) bu başlığa katılımı gerekiyor. Ben de şimdiden bir miktar talip olduğumu belirtmek isterim. Herhangi bir işlem görmeyen hurmaya buralarda ulaşmak tanıdık olmadıktan sonra zordur herhalde. Zaten uygulansa bile bunu anlama şansımız yok.





Zamanı gelince bir salı günü TİRE'ye buyrun gelin. Pazarda köylüler bolca satıyorlar. Fiyatıda marketlere göre uygun oluyor. Bekleriz efendim misafirimiz olursunuz. Biz 3 tane hurma fidanı diktik ama 2 yıl sonraya meyve verirmiş. Bende alıp deneyeceğim.

Lonicera 19-03-2009 19:01

Sn nazlı06, nazik davetiniz için çok teşekkür ederim, inşallah nasip olursa gelmek isterim. Geçen yıl ben de 1 fidan edinip bahçeme dikmiştim. Dediğiniz gibiyse bir ihtimal bu yıl meyvesini görebileceğim desenize;)

MeyveliTepe 19-03-2009 19:41

3 Eklenti(ler)
Eklenti 67800
Japonlar hurmaları böyle kurutuyorlar

Eklenti 67801
Biz de böyle yaptık

Eklenti 67802
Kurumuş durumları da böyle. Meyvelerin dışındaki beyazlık meyve yüzeyine çıkmış olan doğal şeker. Pudra şekerini andırır bir tadı var. Meyvenin içi de çikolata gibi.

MeyveliTepe 19-03-2009 19:44

Hurmaların kuruması yaklaşık üç ay sürüyor. Çıtalar, üstü kapalı ama hava akımına açık bir yerde olmalı. Mevsim itibarıyla kurumayı sağlayan güneş ve ısı olmaktan çok hava akımıdır.

denizakvaryumu 19-03-2009 20:10

...Yine aynı aile bir de kurutulmuşlarını satıyor bu meyvenin. Kurutulmuş cennet meyvelerine hoshi gaki deniyormuş Japoncada. Geçen gün gitmişken ilk defa bu kurularından da aldım ve ilk ısırıkta bu meyveye de hurma denmesinin sebebinin tesadüf olmadığını düşünmeye başladım: kuru cennet meyvesi ile hurmanın tadı o kadar benziyor ki! Hem meyve olgunlaşmadan kurutulduğu halde o burukluğundan da eser yok. Çekirdekler kurumuş, dikkatle yemek gerekiyor.

Nasıl kurutulduğuna gelince:

Eylül - ekim aylarında elma gibi sertken toplanan cennet meyveleri soyuluyor, iki tanesi bir ipin ucuna bağlanIp, dengelenip asılıyor.

Havanın kuruluğuna bağlı olarak 3 - 7 gün içinde etrafında bir kabuk bağlıyor.

Bunu hafifçe yuvarlayarak masajlayıp içinin de yumuşamasını, kurumasını sağlıyorlar. Bu masajlama işlemi 3 - 5 güne bir, 3 - 5 hafta boyunca tekrarlanıyormuş.

Sonunda yuvarlanamayacak kuruluğa geldiğinde buzlukta saklıyorlar.

Buzlukta saklamalarının sebebi de bizim buraların gereğinden fazla sıcak olması diye düşünüyorum.

Çok çok emek sarfediliyor bu işlem için ama harika bir sonucu var. Mevsimi geçti denemek için, belki seneye?

http://www.yogurtland.com/turkce/200...ennet-meyvesi/

---------------------------------------

Yazıdaki masajlama işlemi nasıl yapılıyor merak ettim.? :D

nazlı06 20-03-2009 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 383093)
Hurmaların kuruması yaklaşık üç ay sürüyor. Çıtalar, üstü kapalı ama hava akımına açık bir yerde olmalı. Mevsim itibarıyla kurumayı sağlayan güneş ve ısı olmaktan çok hava akımıdır.




Sn. meyvelitepe, hurmaları kuruturken sineklerden nasıl korudunuz? Kurutma askılarının üzerine ince bir bez yaysak sineklerden kurtarmış olabilirmiyiz?

MeyveliTepe 20-03-2009 20:48

İlginçtir ama sinek gelmedi. Oysa meyve sebze biraz dışarda kalınca hemen küçük meyve sinekleri gelir. Şayet sinek gelecek olursa ince tülbent gibi bir şey kullanılabilir tabii. Yeterki hava akışı kesilmesin.

Lonicera 12-10-2009 14:23

Sezonun ilk hurmalarını bugün bir markette gördüm. Üstelik tam da aradığım şekilde, sert ve hafif sarı renkte. Korogakiyi şimdilik 3 kilo ile denemek niyetindeyim.Yarın ilk işim hepsini gerekli işleme tabi tutup bir an önce kurumaya bırakmak.

Lonicera 13-10-2009 19:16

Bugün hurmaları bir güzel soyup Sn MeyveliTepe' nin vermiş olduğu bilgiler dahilinde kaynar suda bir süre tutup iplere bağladım ve astım. Miktar az olduğu için fazla uğraştırmadı, fakat bir kısım hurmanın sapları olmadığı için bu bölümde akla karayı seçtim:). Korogaki yapmaya niyetlenen arkadaşlar varsa buna çok dikkat etsinler. Meyveyi seçerken hem tam olgunlaşmamış olmasına hem de mutlaka bir miktar saplı olmasına özen göstersinler.

Güneş almayan balkonda bir köşeye ip gerip herbirini tek tek birbirine değmeyecek şekilde astım. Komşular gördüğünde ne düşünecekler bilemiyorum artık:)

MeyveliTepe 13-10-2009 19:22

Sn.Lonicera,
Hurmaları astığınız yer güneş alabilir. Bir mahzuru yok. Mutlaka hava akımına ve rüzgara açık olsun. Kurumayı esas sağlayan hava akımı oluyor.

3 Kg hurmadan topu topu yarım kilo kurumuş hurma olur. Kuruduğunda yeni hurma bulma imkanınız kalmamış olur ve 30 kilo almadığınıza çok pişman olursunuz. Benden söylemesi :)

Lonicera 13-10-2009 19:29

Hadi bakalım, şimdi tekrar hurma mı arayacağız? Bahçede, üzerinde 3 adet meyvesi olan bir küçük fidanım var. Gözünün içine bakıyorum ama kıyamıyorum koparmaya:) Yolumuz civar köy ve ilçelere de düşmüyor ki. Yarın yine market market dolaşmaya devam desenize.

akcan67 13-10-2009 20:38

merhaba
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 510924)
Hadi bakalım, şimdi tekrar hurma mı arayacağız? Bahçede, üzerinde 3 adet meyvesi olan bir küçük fidanım var. Gözünün içine bakıyorum ama kıyamıyorum koparmaya:) Yolumuz civar köy ve ilçelere de düşmüyor ki. Yarın yine market market dolaşmaya devam desenize.

Sn Lonicera

Almış olduğunuz hurmanın fiyatı ne kadar acaba.Bu bölgede henüz olgunlaşmaya başlamadı.Bende denemek için sabırsızlanıyorum.O kadar çok ki neredeyse ağaçların üzerinde çürüyüp gidiyor.

MeyveliTepe 13-10-2009 20:59

Arkadaşlar,
Hurmalar çok sert olmalı. Genelde manava pazara gelenler karpitle olgunlaştırılarak geliyor. Onlardan kurutmaya çalışmayın, olmazlar. Mümkünse civardan hurma ağacı bularak satın almanız daha iyi olur.

Lonicera 13-10-2009 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 510984)
Sn Lonicera

Almış olduğunuz hurmanın fiyatı ne kadar acaba.

Sn akcan67, buradaki markette kilosunu 2 TL. ye satıyorlar. Bulunduğunuz bölgede olgunlaşmadıysa sanırım daha iyi. Meyvesinin çok sert olması gerekiyormuş. Benim aldıklarım çok sert ve sap kısmına doğru hafif yeşil renkti.

MeyveliTepe 13-10-2009 21:18

Köylüden, ağaç sahibinden alırken ödedikleri fiyat 80 kuruşu geçmez.

Lonicera 13-10-2009 21:23

Haklısınız Sn MeyveliTepe. Üreticiye belki çok daha az ödüyorlardır. Son tüketiciye gelene kadar kimbilir kaç kişi nemalanıyordur.

akcan67 13-10-2009 21:31

Sanırım ben bu meyveyi 50 krş gibi alma şansım olur.

tugrul bıyıklı 13-10-2009 22:49

vallahi ilk önce domates kurutmakla başladım ve çok güzel oldu. sonra elma armut ve meyvelere dadandım :) fakat hurma hiç aklıma gelmedi. çok merak ettim hemen arayışa geçeceğim :) yerken verdiğiniz tavsiyeleri hatırlayıp minnetimi sunacağım. sabırsızlanıyorum yarın hemen arayacağım hurma ağacı :) :)

Lonicera 16-10-2009 14:55

Bugün kurumaya bıraktığım hurmaları kontrol ettim. İçlerinden bir kısmı sap ve çanağı meyveden ayrılıp yere düşmüş. Ayrıca tamamına yakını olgunlaşmış diyebilirim. Parmağımı biraz bastırsam içine girecek neredeyse. Bunların kuruyabileceğini düşünemiyorum. Dış kısımlarında hafif bir katman oluştuğu gibi meyve boyutu da epey küçülmüş. Sap kısımlarından hepsinin kopacağını sanıyorum. Yere düştüğünde de domates gibi etrafa saçılacaklar. Acaba bir hata mı yaptım yoksa bu japonlar işin püf noktasını saklamış olabilirler mi?:) Belki de marketten alınan hurmaların akıbeti böyle oluyor. Sn MeyveliTepe, sizin kurutma aşamalarında yaşadığınız sorunlar olmuş muydu?

MeyveliTepe 16-10-2009 15:13

Sn.Lonicera,

Malesef sanırım sizin hurmalar karpit yemiş. Zaten manavdan aldım dediğinizde kuşkulanmıştım. Bizim geçen seneden kalan kurumuş hurmalarda bile saplar sapasağlam. Uğraşsanız bile bile kopmuyor.

Bu işin tek sırrı, olgunlaşıp yumuşamamış hurmaların ağaçtan toplandığı haliyle soyulup kurutulmasıdır.

Lonicera 16-10-2009 15:22

O zaman bu iş bu yıl yattı desenize. Bu saatten sonra da bulmak mümkün olmaz artık. Ne yapalım artık seneye kendi ağacımızdan ne çıkarsa bahtımıza.

MeyveliTepe 16-10-2009 15:43

Aslında hurmalar daha olmadı bile. Sizin bulduklarınız erken toplanıp suni işlemden geçmiş olsa gerek. Bizim burada daha en az 3-4 haftası var.

Lonicera 16-10-2009 16:26

Oysa ham görünüyorlardı, sapa yakın yeşil renk ve oldukça sert. Adamlar tilki gibi, her numarayı biliyorlar. Bizde sazan gibi atladık üstüne:)

MeyveliTepe 16-10-2009 16:38

Olmamış meyveyi pazara erken getirip yüksek fiyattan satabilme çabasının bir ürünü.

denizakvaryumu 22-10-2009 11:13

Küçük meyveli Trabzon hurması yani kara hurma da kurutulabilir mi?

Neticede kurusu küçük bir erik kadar olur sanırım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024