agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

tenar 22-11-2009 16:29

Sn akcan67, bu bilgi için çok geç artık:) çünkü ben hurmaları getiren kadın 2 dedi, 2 verdim artık. Özellikle istediğim için 2 demiş olabilir. Ben de bir daha bulamaycağımı düşünerek sevinerek aldım zaten. Helal olsun napalım. 5 kilo getirmişti.
Dün pazara gittiğimde gördüm, bahçeden ne çıkarsa getirmişti teyzemin birisi, 1,5 dedi. Fazla canım acımasın diye başkasına da sormadım, ondan da elindeki kalan 1,5 kiloyu aldım.
Akşam 6 kilosunu işledim. Dün geceden beri bütün kapıları açık oturuyorum evde, onlar çabucak kabuklansın küflenmesin diye üşümeye razıyım:) Yoğurt mayaladım o sıcak ister, onu da iyice sarıp sarmalayarak korudum. Ev haala ısınmış değil:)

Artık yeter; ev sıcak, herhalde sorun olmaz, gündüzki akım yeterli olur diye düşünüyorum.

MeyveliTepe 24-11-2009 21:18

2 Eklenti(ler)
Eklenti 115228

Hurmalar gayet iyi durumda. Herhangi bir küflenme vs. yok. Mükemmel yenecek durumdalar. Saklanabilmeleri için biraz daha kurumaları lazım.

Eklenti 115229

Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :)

nariçi 24-11-2009 21:41

İki ayaklı kuşlar derken ...
uçan kuşlarda iki ayaklı.:)
İnsan kuşlardan mı zarar var?
Burda hurma 40 kuruşla başlıyor manavda 60-100 civarında.

MeyveliTepe 24-11-2009 21:44

Düzelttim. Sanırım daha açıklayıcı oldu :)

nariçi 24-11-2009 21:52

Enteresan tarafı bu kuşların bıyıklı olmasıymış.:eek:

Bugün hava durgun daha önce kuru yüzeyli olan hurmaların yüzeyi nemli gibi geldi. Bu işin birincil koşulu rüzgarlı hava.

denizakvaryumu 24-11-2009 21:55

Hurmaların daha çabuk kuruması için alttan yukarıya ortadan bıçakla yarılamaz mı?

MeyveliTepe 24-11-2009 22:17

Öyle daha iyi olacağını sanmam. Çünkü kuruma sürecinde önce dışı ince ama geçirgen bir kabuk bağlıyor, sonra içi süratle olgunlaşıp yumuşuyor, sonra da yumuşayan içi yavaş yavaş koyulaşıp kayısı kıvamına geliyor. Söylediğiniz gibi kesilme sonucunda bu süreç bozulabilir.

Lilium 24-11-2009 23:34

Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba

Güler 24-11-2009 23:43

Sevgili lilium sen de benim gibi yap sus otur. Bu sene biz bu işi beceremedik, seneye yine talim yaparız. ;)

Lilium 25-11-2009 03:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 537187)

Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :)

Yok yok güler abla seneye kadar bekleyemeyeceğim, bizde bıyıklı kuş olup bir yerlere dalarız, sanada bıyık takar aramızda idare ederiz.;)

MeyveliTepe 25-11-2009 07:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 537256)
Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba

Üç hafta oldu galiba :)

denizakvaryumu 25-11-2009 07:58

Sabahları kırağıdan arabanın camları buz tutuyor,5 dakika buzları çözmek için uğraşıyorum bu durumda Ankara gibi yerlerde dışarıda hurma kurutma sanırım mümkün olmayacak.

MeyveliTepe 25-11-2009 08:40

Sn.Denizakvaryumu, soğuk bölgelerde de kurur. Isının kurumaya bir etkisi yok. Bana kalırsa daha da iyi kuruyacaktır çünkü havadaki nem oranı daha az. Korede tipi yemiş, don görmüş hurmanın daha iyi olduğuna dair bir yerlerde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.

MeyveliTepe 25-11-2009 08:44

1 Eklenti(ler)
Eklenti 115238

Bir haftadır bizim buralarda hava böyle. Ona rağmen olumsuz bir etki olmadı.

denizakvaryumu 25-11-2009 08:53

Hımm teşekkürler.

Bu açıklama çok iyi geldi :) gelecek sene inşallah çok sayıda hurma kurutacağım.

Güler 25-11-2009 10:12

Ben karar verdim evdeki vantilâtörden daha büyüğünü alacağım, bakalım bu sefer başarılı olabilecek miyim? :p

Lilium 25-11-2009 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 537269)
Üç hafta oldu galiba :)

Sormamın nedeni dış ortam ile iç ortam farklılıkları, bazı arkadaşların dışarıda küflenip cürüdüklerini yazınca bunun nem ve rutubetten kaynaklanabileceğini düşündüm, rutubetsiz ılık hatta sıcak bir ordamda daha iyi olabileceğini düşünüp sıcak odaya aldım, gördüm ki çok daha kısa bir sürede kuruyabiliyorlar.

Sizinkiler üç haftada bu duruma gelmişler, benimkiler bir haftada sizinkilerden daha da fazla kuruduğunu fotoğraflardan tespit edebiliyorum.
Demek istediğim şudur ki rüzgarlı hava yeterli olabilir ama sıcak hava da kurumayı hızlandırıyor.

Lilium 25-11-2009 12:15

Alıntı:

Isının kurumaya bir etkisi yok.
Ben aynı kanıda değilim, ısının kurumada etkisi olduğunu düşünüyorum,
Alıntı:

Bir haftadır bizim buralarda hava böyle. Ona rağmen olumsuz bir etki olmadı.
Öyle tahmin ediyorum ki hurmaları astığınız gün havalar böyle olsaydı küflenip çürürlerdi, meyvalar kabuk yapıncaya kadar ki ilk iki gün havaların ılık sıcak ve ya güneşli olması önemli diye düşünüyorum.

MeyveliTepe 25-11-2009 13:34

Sn.Lilium, bu iş tamamıyle nem transferi ile ilgilidir. Konu ile ilgili fizik kuralları birebir geçerlidir.

Bu yıl hurma kurutmada üçüncü yılım ve her türlü hava durumunu fazlasıyla yaşadım diyebilirim. İlk yıl deneme yılıydı, 8-10kg kadar. Geçen yıl 175 kilo, bu yıl da 200 kilodan fazla. Fırın kurutmasını da etkilerini izlemek bakımından denedim.

Siz nasıl istiyorsanız öyle yapabilirsiniz. Büyük miktarlar için daha iyi bir yol bulursanız ne güzel, hep birlikte öyle yaparız.

cukurovalı 25-11-2009 13:52

1 ay oldu kurutmaya başlayalı ve ilk hacminin üçte birine düştü hurmalar.

Meyvelerin dışında beyazlık, doğal şeker, mutlaka meydana gelmesi gerekiyormu.

denizkedisi 25-11-2009 17:00

Arkadaşlar hurmanın karpitlenmiş olduğu nasıl anlaşılır?

nariçi 25-11-2009 20:12

Kuru hurma!
 
4 Eklenti(ler)
Bunlar 8 gün oldu askıya koyalı (solmamış olanlar iki günlük). Kuruma şartları bakımından rüzgarın önemi herşeyden önce geliyor. <<<<<<<<<Sayın meyvelitepe haklı. Benim ilk gözlemlediğim de öyle.
Eklenti 115338
Eklenti 115339
Eklenti 115340
Eklenti 115341

Güler 25-11-2009 20:16

Maşallah, maşallah, haydi bir neticelendirin de göğsümüz kabarsın.

akcan67 26-11-2009 00:06

Arkadaşlar

Hurmaların kururken ilk önce dışlarının kabuk bağlaması için hava akımı şart.Durgun bir havada bu oluşum daha çok zamana yayılıyor.Dolayısıyla küflenme ihtimali çabuk gerçekleşiyor.İkinci hafta yaptığım hurmalarda ilk günlerde havalar yağmurlu geçtiğinden dolayı küflenme oldu. Fakat ilk hafta ve üçüncü hafta yaptığım hurmaların kuruması gayet güzel.

Hurmaları kurutma işlemine başlamadan önce en azında ilk bir kaç günün hava durumunu iyi gözlemleyip hurmaları öyle asmak lazım.

karaaslan50 30-11-2009 11:13

Sayın denizakvaryumu, Nevşehir Ankara'dan daha soğuk olmasına rağmen yaklaşık 2 ay önce astığım hurma kurudu ve 10 gün önce yenilerini astım onlarda kurumaya başladılar. Bilginiz olsun, selamlar.

nariçi 30-11-2009 15:34

Hurmaların kuruması havadaki neme bağlı, Nevşehir Ankara'dan daha kuru havaya sahip. Ormanlar kuzeydan Ankara yakınlarına kadar sokuluyor (Özellikle göknarlar bile yakında). Bu nedenle Nevşehir de kuruma daha çabuk ve sağlıklı olur.

gurbik67 30-11-2009 22:01

arkadaşlar herkese teşekkürler.
bu hurma kurutma işine ben de merak salmaya başladım. ama merak ettiğim konularda var.
kurutma işlemi ortalama kaç hafta sürer
kurutulmuş hurmanın raf ömrü nedir
kurutulmuş hurmanın tadı tazesine yakınmıdır.

Lilium 01-12-2009 01:09

5 Eklenti(ler)
Sıcak ortamda bir kaç tanede olsa on beş günde kurutabildiğim hurmalar, daha tam olarak kurumasada yenilebilir duruma geldiler, bu gidişle tam kuruyamıyacaklar galiba, çünkü dayanamıyorum bir iki bir iki derken bir iki tane kaldı.:p
Eklenti 115829

Eklenti 115830

Eklenti 115831

Eklenti 115832

Eklenti 115833

Güler abla yarın salı pazarda bir kaçtane de olsa bulabiliriz hele bi gel.:)

Güler 01-12-2009 07:09

Oooo başarmışsınız sevgili Lilium. Size kocaman bir Bravo. Peki ipten erken almadın mı?
( Sevgili Lilium, çocuklar henüz gittiler, evde iş çok.)

denizakvaryumu 01-12-2009 19:48

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 539070)
Sıcak ortamda bir kaç tanede olsa on beş günde kurutabildiğim hurmalar, daha tam olarak kurumasada yenilebilir duruma geldiler, bu gidişle tam kuruyamıyacaklar galiba, çünkü dayanamıyorum bir iki bir iki derken bir iki tane kaldı.:p

Sn.MeyveliTepenin kuruttuğu hurmalarda, hurmaların dışı beyazdı.

Bu beyazlık ne zaman oluşuyor?

Eklenti 115903


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024