Sn akcan67, bu bilgi için çok geç artık:) çünkü ben hurmaları getiren kadın 2 dedi, 2 verdim artık. Özellikle istediğim için 2 demiş olabilir. Ben de bir daha bulamaycağımı düşünerek sevinerek aldım zaten. Helal olsun napalım. 5 kilo getirmişti.
Dün pazara gittiğimde gördüm, bahçeden ne çıkarsa getirmişti teyzemin birisi, 1,5 dedi. Fazla canım acımasın diye başkasına da sormadım, ondan da elindeki kalan 1,5 kiloyu aldım. Akşam 6 kilosunu işledim. Dün geceden beri bütün kapıları açık oturuyorum evde, onlar çabucak kabuklansın küflenmesin diye üşümeye razıyım:) Yoğurt mayaladım o sıcak ister, onu da iyice sarıp sarmalayarak korudum. Ev haala ısınmış değil:) Artık yeter; ev sıcak, herhalde sorun olmaz, gündüzki akım yeterli olur diye düşünüyorum. |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 115228
Hurmalar gayet iyi durumda. Herhangi bir küflenme vs. yok. Mükemmel yenecek durumdalar. Saklanabilmeleri için biraz daha kurumaları lazım. Eklenti 115229 Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :) |
İki ayaklı kuşlar derken ...
uçan kuşlarda iki ayaklı.:) İnsan kuşlardan mı zarar var? Burda hurma 40 kuruşla başlıyor manavda 60-100 civarında. |
Düzelttim. Sanırım daha açıklayıcı oldu :)
|
Enteresan tarafı bu kuşların bıyıklı olmasıymış.:eek:
Bugün hava durgun daha önce kuru yüzeyli olan hurmaların yüzeyi nemli gibi geldi. Bu işin birincil koşulu rüzgarlı hava. |
Hurmaların daha çabuk kuruması için alttan yukarıya ortadan bıçakla yarılamaz mı?
|
Öyle daha iyi olacağını sanmam. Çünkü kuruma sürecinde önce dışı ince ama geçirgen bir kabuk bağlıyor, sonra içi süratle olgunlaşıp yumuşuyor, sonra da yumuşayan içi yavaş yavaş koyulaşıp kayısı kıvamına geliyor. Söylediğiniz gibi kesilme sonucunda bu süreç bozulabilir.
|
Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba
|
Sevgili lilium sen de benim gibi yap sus otur. Bu sene biz bu işi beceremedik, seneye yine talim yaparız. ;)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sabahları kırağıdan arabanın camları buz tutuyor,5 dakika buzları çözmek için uğraşıyorum bu durumda Ankara gibi yerlerde dışarıda hurma kurutma sanırım mümkün olmayacak.
|
Sn.Denizakvaryumu, soğuk bölgelerde de kurur. Isının kurumaya bir etkisi yok. Bana kalırsa daha da iyi kuruyacaktır çünkü havadaki nem oranı daha az. Korede tipi yemiş, don görmüş hurmanın daha iyi olduğuna dair bir yerlerde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
|
Hımm teşekkürler.
Bu açıklama çok iyi geldi :) gelecek sene inşallah çok sayıda hurma kurutacağım. |
Ben karar verdim evdeki vantilâtörden daha büyüğünü alacağım, bakalım bu sefer başarılı olabilecek miyim? :p
|
Alıntı:
Sizinkiler üç haftada bu duruma gelmişler, benimkiler bir haftada sizinkilerden daha da fazla kuruduğunu fotoğraflardan tespit edebiliyorum. Demek istediğim şudur ki rüzgarlı hava yeterli olabilir ama sıcak hava da kurumayı hızlandırıyor. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Sn.Lilium, bu iş tamamıyle nem transferi ile ilgilidir. Konu ile ilgili fizik kuralları birebir geçerlidir.
Bu yıl hurma kurutmada üçüncü yılım ve her türlü hava durumunu fazlasıyla yaşadım diyebilirim. İlk yıl deneme yılıydı, 8-10kg kadar. Geçen yıl 175 kilo, bu yıl da 200 kilodan fazla. Fırın kurutmasını da etkilerini izlemek bakımından denedim. Siz nasıl istiyorsanız öyle yapabilirsiniz. Büyük miktarlar için daha iyi bir yol bulursanız ne güzel, hep birlikte öyle yaparız. |
1 ay oldu kurutmaya başlayalı ve ilk hacminin üçte birine düştü hurmalar.
Meyvelerin dışında beyazlık, doğal şeker, mutlaka meydana gelmesi gerekiyormu. |
Arkadaşlar hurmanın karpitlenmiş olduğu nasıl anlaşılır?
|
Kuru hurma!
4 Eklenti(ler)
Bunlar 8 gün oldu askıya koyalı (solmamış olanlar iki günlük). Kuruma şartları bakımından rüzgarın önemi herşeyden önce geliyor. <<<<<<<<<Sayın meyvelitepe haklı. Benim ilk gözlemlediğim de öyle.
Eklenti 115338 Eklenti 115339 Eklenti 115340 Eklenti 115341 |
Maşallah, maşallah, haydi bir neticelendirin de göğsümüz kabarsın.
|
Arkadaşlar
Hurmaların kururken ilk önce dışlarının kabuk bağlaması için hava akımı şart.Durgun bir havada bu oluşum daha çok zamana yayılıyor.Dolayısıyla küflenme ihtimali çabuk gerçekleşiyor.İkinci hafta yaptığım hurmalarda ilk günlerde havalar yağmurlu geçtiğinden dolayı küflenme oldu. Fakat ilk hafta ve üçüncü hafta yaptığım hurmaların kuruması gayet güzel. Hurmaları kurutma işlemine başlamadan önce en azında ilk bir kaç günün hava durumunu iyi gözlemleyip hurmaları öyle asmak lazım. |
Sayın denizakvaryumu, Nevşehir Ankara'dan daha soğuk olmasına rağmen yaklaşık 2 ay önce astığım hurma kurudu ve 10 gün önce yenilerini astım onlarda kurumaya başladılar. Bilginiz olsun, selamlar.
|
Hurmaların kuruması havadaki neme bağlı, Nevşehir Ankara'dan daha kuru havaya sahip. Ormanlar kuzeydan Ankara yakınlarına kadar sokuluyor (Özellikle göknarlar bile yakında). Bu nedenle Nevşehir de kuruma daha çabuk ve sağlıklı olur.
|
arkadaşlar herkese teşekkürler.
bu hurma kurutma işine ben de merak salmaya başladım. ama merak ettiğim konularda var. kurutma işlemi ortalama kaç hafta sürer kurutulmuş hurmanın raf ömrü nedir kurutulmuş hurmanın tadı tazesine yakınmıdır. |
5 Eklenti(ler)
Sıcak ortamda bir kaç tanede olsa on beş günde kurutabildiğim hurmalar, daha tam olarak kurumasada yenilebilir duruma geldiler, bu gidişle tam kuruyamıyacaklar galiba, çünkü dayanamıyorum bir iki bir iki derken bir iki tane kaldı.:p
Eklenti 115829 Eklenti 115830 Eklenti 115831 Eklenti 115832 Eklenti 115833 Güler abla yarın salı pazarda bir kaçtane de olsa bulabiliriz hele bi gel.:) |
Oooo başarmışsınız sevgili Lilium. Size kocaman bir Bravo. Peki ipten erken almadın mı?
( Sevgili Lilium, çocuklar henüz gittiler, evde iş çok.) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu beyazlık ne zaman oluşuyor? Eklenti 115903 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024