agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

triple 02-11-2009 09:35

Hurmanın bu sekilde3 kurutuldugu gibi Turkmenistand da ve ozbekistanda da Kavunun bu sekilde kurutulmusunu yapiyorlar oda muhtesem bir tad oluyor. Fakat merak erttigim birsey var ki oda istanbulda bu kadar nemin yuksek oldugu bir sehirde kurutma işlemi yapmak kuf olumsadan bunu saglamak imkansız gibi!!! istanbuldakiler buna dikkat etmeli bence. Aksi taktirde kuf mantarlarından dolayı saglıksız bir işlem yapmıs olabiliriz. Patlıcan biber kuruluarı bile istanbulda kuf yapiyolar
saygılarımla herkese yesili bol guzel saglıklı bir hayat diliyorum

MeyveliTepe 02-11-2009 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 526396)
Bu arada, olgunlaşan hurmalardan çok güzel cevizli kek de oluyor. 2-3 tane olgun hurma kabuğu çıkartılıp blenderden geçirilip bol ceviz ile kek hamuruna katılıyor. Böyle yapılmış kekte hurma çikolata etkisi yapıyor. Yapmayı ben bilmiyorum ama bu kekin yiyicisi olarak kuvvetle tavsiye ederim :)

Eşim bana bile söylemedi. Göz ucuyla gördüğümü yazdım.

Hurma kurutmak bir bakıma hurmanın sadece kısa bir dönem değil, yıl boyu tüketilebilir olmasını güzel bir lezzetle sağlıyor.

Aynı şekilde kek vb. şeyler için kullanımı da yine meyvenin değerlendirilebilme biçimlerinden biri. Eşim, olgunlaşmış hurmaları blenderleyip birer kek olacak şekilde dondursak mı diye düşünüyor. Bu da yine bu meyvenin uzun süreli kullanılabilmesini sağlayan bir şey. Kek konusunda mutfak bölümümüzde pek çok uzman arkadaş olduğunu biliyorum. Yaptıkları keklerde yaratıcılıklarını da kullanarak olgun hurmayı muhtelif şekillerde kullanabilirler. Hoş bir lezzetin yanı sıra çikolata, kakao etkisi yaptığını söyleyebilirim.

Lilium 02-11-2009 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 526394)
O kadar yorgun oluyorum ki biri bana masaj yapsın diye bakarken sevgili hurmalarım hiç kusura bakmasınlar o yüksekliğe tırmanıp da bir de onlara masaj yapamam.

Güler abla sen hiç uğraşma, bahçede bir toplantı yap, vallah biz onlara bir masaj çekeriz, sen masaj çekmek için arasan da bulamazsın.:p:p

aslan_k 05-11-2009 16:04

Geçen hafta havanın azizliğine uğramış ve İstanbul'da kalmak zorunda kalmıştım. Bu hafta Hurmaları toplamaya gidiyorum Pazar günü, bu konuyu okudukça sabırsızlanıyorum.. Bir de arabaya sığacaklarmı bilemiyorum :confused:...:D

Kiraz 05-11-2009 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 526493)
Eşim, olgunlaşmış hurmaları blenderleyip birer kek olacak şekilde dondursak mı diye düşünüyor.

On sene hadar önce bol miktarda topladığımız kayısıları, ayıklayıp, biraz pişirip blenderdan geçiriyordum ve tek kullanımlık miktarlarda poşetlerle dondurucuda saklıyordum. Bunu keklerde, tartlarda, çocuklara meyve suyu yapmada kullanıyordum.

Aynı şekilde hazırladığım bir miktarı da marmelet yapıyordum, hurmadan da marmelat denenebilir. Genelde topladıklarımız yumuşak olduğundan ya da bir kaç günde yumuşadığından en uygun çözüm bu olmuştu.

Kurutamadığımdan, biraz sert olanların da çekirdeklerini çıkarıp buzluğa koyuyordum, bazı tatlılarda kullanıyordum. (Belki kaynar suya batırıp saklamak daha iyi sonuç verebilir)

Hurmadan da çok çeşitli faydalanma yolları olabilir, kayısıya benzer bir meyve sonunda.

Not: Hurmayı hiç severek yemem, genelde de yemem ama kurutulmuşunu merak ettim doğrusu.

aslan_k 09-11-2009 10:10

HURMALAR iSTANBUL'DA.. ilgilenen olursa ?
 
Arkadaşlar hurmalarımı dün topladım, şansıma hava da çok güzeldi.

Çok uğraştım ama arabanın her köşesini değerlendirerek tüm Hurmaları İstanbul'a taşıdım :eek: iyi ki yalnız gitmişim.. Zaten küçük olan balkonumuzun tamamını işgal ettiler ama olsun.

Akşama çektiğim fotografları yükleyeceğim.

MeyveliTepe 09-11-2009 20:47

1 Eklenti(ler)
Eklenti 113493

İşe başladık :)

akcan67 09-11-2009 21:49

2.Faslı dün akşam bende bitirdim.Sanırım bu sene ilk ben başladım.
Yolunuz buralara düşerse buyrun ikramımız olur.

copur 09 10-11-2009 07:28

2 Eklenti(ler)
Dün çektiğim resimlerim. İçleri halen yumuşak.

aslan_k 10-11-2009 21:06

4 Eklenti(ler)
Hurmaları İstanbul'a getirdim demiştim ya işte bir kaç fotograf

aslan_k 10-11-2009 21:26

4 Eklenti(ler)
Bunlarda evden, ön balkon doldu, arka balkon da yarın dolacak inşallah..Düzeneği Bauhaus'tan aldığım çıtalarla yaptım :o

MeyveliTepe 10-11-2009 21:29

Sizinkisi çok profesyonel olacak anlaşılan :)

denizakvaryumu 10-11-2009 21:33

Kasalardaki hurmalar turuncu rengini almış ,kurutulması mümkün olacak mı?

Sn.MeyveliTepe hurmaların oldukça sertken toplanmasını öneriyordu?

aslan_k 10-11-2009 21:53

Sizinki kadar değil Sn Meyvelitepe :) hepsini kurutacak yerim malesef yok. Sadece alt mesajda gördüğünüz çıtalar hepsi o ;) İstanbul'daki arkadaşlara duyurulur !

Hurmalar gayet sert öyle tutuncu göründüğüne bakmayın, Grany Smith Elma gibi sertler.

akcan67 10-11-2009 23:18

Sn aslan k

Maaşallah.Sanki yarın pazara satışa çıkacakmışsınız gibi.

yasarugur 11-11-2009 12:19

Bir arkadaşımın bahçesinde bu meyve ağacından var ,sanırım bu konudan haberi yoktur,meyveleri mahallemizdeki bir bakkal aracılığıyla satıyor,ona da göstereceğim bu satırları,umarım ilgilenir ve uygular,bana da satın almak düşer,kurumuş hurmalardan kek yapma fikri ilgimi çekti...

nariçi 11-11-2009 17:16

Arkadaşlar, havalar soğumaya başladı ve nemlendi, bu mevsimde kuruma başarılı olurmu. Yağmurda arasıra yağıyor. Yumuşamadan daldan toplayıp ipliklere bağlayıp asılıyor fotoğraflardan anlaşılan başka bir işlem var mı? Ben de deneme kurutması yapacağım.

Güler 11-11-2009 17:41

Sevgili nariçi,
hurmaları ham olarak topluyorsunuz, güzelce soyup kaynayan su içine batırıp 1-2-3diyerek ona kadar sayıp, sıcak sudan çıkartıyorsunuz.

Sonra saplarından mesafeli olarak bağlıyorsunuz yani hurmalar birbirlerine değmeyecek. İsterseniz önce bağlayın sonra sıcak suya batırın.

Daha sonra bu ipe dizdiğiniz hurmaları üstü kapalı ama hava ceryanı olan bir yere asıyorsunuz.

Çok mühim not: Hurmaları kurutan hava sirkülasyonu, mutlaka sağı solu açık olsun.
Ben bütüm bu aşamaları yaptım ama İstanbul'a giderken depoya aldım, pencereleri açık bırakmam kâfi gelmedi bütün hurmalarım küflendi.
Hem 95 adet hurmam gitti hem de emeklerim.

nariçi 13-11-2009 16:26

Teşekkür ederim, sizinde canınız sağ olsun. Biz denemelik yapacağız.

MeyveliTepe 13-11-2009 16:31

Üstüne yağmur yağmasın fakat hava akımı olsun. Mümkünse doğrudan rüzgar yesin. Karda bile kurur.

MeyveliTepe 13-11-2009 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 531417)
Ben bütüm bu aşamaları yaptım ama İstanbul'a giderken depoya aldım, pencereleri açık bırakmam kâfi gelmedi bütün hurmalarım küflendi.
Hem 95 adet hurmam gitti hem de emeklerim.

Güler hanım üzüldüm. Küf beyaz ise ve derine işlememişse küflü yüzeyi tekrar soyup kaynar suya daldırıp kurtarmak mümkün olur belki.

nariçi 13-11-2009 16:47

Sayın meyveli tepe konu mesajlarını baştan beri okudum. Siz bu konuda tecrübelisiniz.

MeyveliTepe 13-11-2009 16:51

Sn.Nariçi, kurumayı sağlayan rüzgar. Soğuk sıcak farketmez.

Geçen hafta astığımız hurmalar iki gün doğrudan lodos yedi. Büyüklükleri yarıya düştü ve afiyetle yenebiliyor. Burukluk da kalmamış. Tabii, saklanabilir hale gelmesi için kurumaya devam. Yine de gelip geçerken bir tane alıp yemesi çok hoş oluyor.

feriha 13-11-2009 17:42

Bende marketten aldığım en sert durumdaki trabzon hurmalarını denemekten geri duramadım. Tahmin edeceğiniz gibi kabuğunu soyunca içinde yumuşamalar vardı ve tek çare gördüğüm turbo fırında düşük ısıda gelip gidip çalıştırarak kurumasını sağlamaya çalışıyorum.

Bakalım küflenmeden sonuç alınabilecek mi?

MeyveliTepe 13-11-2009 18:02

Geçen yıl fırında oluyor mu diye denemiştim, bir şeye benzememişti :)

Güler 13-11-2009 18:13

Sevgili MeyveliTepe, yok yok bayağı kötü durumdaydılar. Hele üzerindeki binlerce sineği gördükten sonra onu yiyebilmem imkânsızdı. At sineği gibi binlerce sinek sanki tünemişti.

Ama çok olgun hurmaları ağaçtan topladım, rondodan geçirip hurma püresi yapıp derin dondurucuya ileride pastalarda kullanmak üzere depoladım.
Yarı olmuşlardan da hergün üç-beş tane yiyorum.
Korogaki denemesi seneye kaldı.

akcan67 15-11-2009 18:27

Hurmalarımız tam olmaya başladı derken, bugün üzerinde minik minik oluşmaya başlayan küfleri görünce hayli canım sıkıldı.Yapılan tüm işlemler doğru olmasına rağmen neden böyle oldu anlamış değilim.Dışarıda üstü yağmur almayacak bir yerde ve her tarafı açıkbir şekilde asmıştım.Sn Meyvelitepenin dediği gibi küflü yerleri tekrar soyup kaynar suya atmayı düşündüm ama soyulması pek mümkün değil.Bir tanesini denemek istedim fakat olmadı.Gayet yumuşamış durumdalar ve bakalım bu durumu nasıl kurtarabiliriz.Durumu kurtarmak adına deneyen arkadaşların fikirlerini yazmasını bekliyorum.

Kurtaramassak gitti bizim 300 hurma

Güler 15-11-2009 19:15

Eyvahhh, inşallah benimkiler gibi olmaz. Acaba daha mı ham koparsaydık.?

MeyveliTepe 15-11-2009 19:16

Küçük beyaz noktalar mı, yoksa parça parça küf mü? Küçük beyaz noktacıklarsa küf olmayabilir, kuruma sırasında mevye yüzeyine çıkan şeker tanecikleri olabilir.

Meyve büyüklükleri en az yarıya inmiş olmalı, değil mi?

Benim astıklarımın sayısı bini geçti. On günlük bir zamana yayıldığı için değişik kuruma seviyelerinde. İlk asılanların büyüklükleri 1/3'e geldi. İçleri yumuşak olabilir. Sorun değil. Bir müddet sonra o yumuşaklık azalacaktır.

akcan67 15-11-2009 21:35

Sn MeyveliTepe

Hurmaların üzerinde görünenlerin kesinlikle küf olduğunu söyleyebilirim.Aksi halde şeker olsaydı rengi beyaz olurdu.Görülmeye başlayan küfler noktalar halinde,(biraz daha büyük) bulunduğu bölgelerde 5-6 nokta bir arada şeklinde düşünebilirsiniz.

Meyvelerin büyüklüğü hemen hemen 3 te 1 e düştü.İçleride hala yumuşak.Bu arada tadına da bakmaya başladık.Şimdiden mükemmel olduğunu söyleyebilirim.En azından ağzımızda bir burukluk olmuyor.

Unutmadan size şunu sorayım musadenizle :Tekrar bu şekilde kaynar suya sokup çıkarsak
acaba ne olur?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024