31-12-2012, 16:36 | #421 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim bu yıl hazırladığım zeytinlerin ilk partisini aşağıdaki reçeteye göre yaptım. Bekledikçe tuzun çok azaldığını görünce ikinci partiye sizin gibi yumurtanın suda batmadan durmasını (ama suyun ortalarında bir yerde, tam üzerinde değil) ölçü aldım tuz için.. Gayet de lezzetli oldu zeytinler. Direk salamuradan çıkarıp öylece yiyoruz. Bazen de biraz yıkayıp zeytinyağı ve kekik koyuyoruz üzerine.. Zeytinler 2-3 yerinden çekirdeğe kadar jiletle çizilir ve bir hafta kadar suyu hergün veya iki günde bir değiştirilerek klorsuz suda bekletilir. (Suyu birgün önceden kaba alıp ağzı açık bekleterek klorun uçması sağlanır ) Zeytinler aralarına ve kavanozun yanlarına ince limon dilimleri dizilerek ve sıkıştırarak cam bir kavanoza doldurulur. 1 lt suya 1-2 tepeleme yemek kaşığı iyotsuz kaya veya deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu hesabı ile hazırlanmış salamura çözeltisi kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülür ve havayla teması kesmek için tabaka yapacak şekilde bir miktar zeytinyağı ile yüzeyi kapatılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bırakılır.Yaklaşık bir ayda olur. Bir ay dense de biz onbeş günde yemeğe başladık,hala yiyoruz... Yumuşama veya tuzlanma olmadı, gayet güzeller... Düzenleyen Eser İlhan : 21-01-2015 saat 20:28 |
|
31-12-2012, 19:39 | #422 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2012
Şehir: Giresun
Mesajlar: 7
|
bizim zeytin ağaçlarımız var ama zeytin yapmayı bilmediğimiz için zeytinler dökülüp çürüyor.bundan sonra değerlendirecem, teşekkürler . ayrıca zeytinlerin ağaçta lekelere ve çürümeye karşı ne yapmalıyız, bilgilendirirseniz çok memnun olurum |
31-12-2012, 19:48 | #423 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin başlığını incelemenizi öneririm. Orada bütün sorularınızın cevaplarını, hatta daha fazlasını bulacaksınız |
31-12-2012, 20:14 | #424 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
|
Alıntı:
|
|
07-02-2013, 14:27 | #425 |
Ağaç Dostu
|
İnterprete'nin bahsettiği şekilde, yeşil zeytinin bir miktarını çizme ve kırma yapmadan kurmuştum. Bugünlerde, soslamak için (ekşi-tuz) küçük kavanoza azar azar alıp, tüketiyoruz. Büyük bidonda ilk kurduğumdan beri, sadece bir kez suyunu değiştirdim. Acılığı tamamen gitmiş. Gayet lezzetli. Üzerinde minik kişniş tohumları var. Eğer kişniş tohumu ile yapmayı düşünürseniz, tüm bidonda değil de ayrı bir yerde, az miktar zeytinde deneyin. Severseniz, birer yemek ya da tatlı kaşığı kişnişi esas bidona ilave edersiniz. Yine, sirke-şeker-çiçekyağı ile yaptığım siyah zeytini de yemeye başladık. Yiyenler çok beğeniyor ama ben bana sirkesi sanki biraz fazla olmuş gibi geldi (belki de sirke sevmediğim için öyle geliyordur). Bir daha ki sefere, 1 su bardağı sirke ile yapacağım. |
07-02-2013, 16:35 | #426 |
Ağaç Dostu
|
Buradaki zeytinleri görünce insanın ağzının suyu akıyor. Bilgi veren tüm asrkadaşlara çok çok teşekkürler. Eşim Biga/Çanakkale'li. Köyü Biga, Gönen/Balıkesir arasında. Sınırda. Denize bakan bir yamaçta kurulu. 3 km. denize uzaklığı. Son on senede çok miktarda bahçe kuruldu. Bu sene niyetim 15-20 kilo alıp evde hazırlamak. Hele buradaki fotoğrafları görünce coştum. |
02-09-2013, 20:55 | #427 |
Ağaçsever
|
Yıllardır yeşil çizik ve kırma zeytinimizi kendimiz evde yapıyoruz. Zeytinlerimizi tanıdıklar vasıtasıyla tarife göre aldırıp göndertiyoruz, genelde gemlik geliyor, ama bir standart yakalayamadık haliyle ve gözümüz kapalı güveniyoruz mecburen. Bu sene zeytinimizi UBYİ aracılığıyla almak istiyorum. İlgili konuya yazmadan önce danışmak isterim kırmalık zeytin olarak hangi tür zeytin(ler) uygundur. Ayrıca kırmalık zeytini daha fazla yapıp daha uzun süre dayanmasını sağlayacak bir yöntem var mı? Zeytinimizi Uzun süre dayanması için normal suda çizmeden atıp gerektiğinde bir miktar alıp işlemden geçirerek tüketiyoruz. Şimdiden teşekkürler. |
02-09-2013, 22:05 | #428 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Bizim çukurova bölgesinde yeşil zeytin çok yapılır. Bidon, bidon. Ama biz muhakkak zeytini kırarak salamura yaparız. Kırdığımız yeşil zeytinleri bidona alıyoruz. Sonra üzerine tatlı su (musluk suyu) koyup gün aşırı, zeytinin acılığı gidene kadar suyunu değiştiriyoruz. (yaklaşık 1 hafta kadarTadına bakınca acı olup olmadığı anlaşılıyor). Sonra tuzlu su, limon dilimleri ve 1 çay bardağı kadar elma sirkesi eklediğimiz bu suda tamamen kalıyorzeytinler. Gayett te uzun süre kış bitimine kadar yiyoruz. Zaten bidon tükeniyor kış bitmeden...Siyah zeytini ise direk bidona alıp üzerine kaya tuzu koyuyoruz. Her gün gidip gelip bidonu sallıyoruz.Tuz iyice karışsın diye. Tuzunu çekince olmuş oluyor.Tabi tadına da bakıyoruz anlamak için. Yani bir oranı tarifi yok. Göz kararı herşey... |
03-09-2013, 15:07 | #429 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 490
|
Kırma ve çizik zeytin en güzel Edremit zeytinden olur. Limon sarısı rengini alan zeytinleri kırma , birazcık pembeleşmeye başlarken toplananlardan da çizik zeytin yapar iseniz daha lezzetli yemiş olursunuz. |
05-09-2013, 16:55 | #430 |
Ağaçsever
|
Çok teşekkürler, UBYI'ye soralım bize göre bir miktar edremit zeytini sağlayabilecek arkadaşımız varsa bu sene de turşu gibi yeşil zeytin yemek zorunda kalmayız |
09-11-2013, 13:14 | #431 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Marketlerde azıcık kaliteli yağlı sele zeytin fiyatları 10-15 lira arasında.. Daha güvenilir, daha ucuz sele zeytin yapmayı düşünüyorsanız Pendik pazarına gelin derim bu haftalarda.. Sahilde Greenpark oteli yanında kuruluyor her cumartesi.. Az önce döndük pazardan.. Bu hafta daha da bollaşmış siyah Gemlik zeytinler..Fiyatları da oldukça iyi..Boylarına göre 3 ila 5 lira arasında..Çizmelik zeytin de var bol bol.. Ben yağlı sele için 3 numara dediğimiz daha ufak zeytinleri tercih ediyorum.. Sanıyorum, İstanbul pazarlarında en bol zeytin gelen pazarlardan biri Pendik pazarı.. Yalova'lısı, İnegöl'lüsü, Bilecik'lisi bile var.. Meraklıları, Pendik civarında olanlar için yazayım dedim.. Erken gelirseniz en güzellerinden ama biraz pahalı alırsınız, akşamüstüne doğru gelirseniz fiyatlar kırılır, pazarlık bile yaparsınız.. Zeytinlerin kıvırcık olması için biraz daha, 2-3 hafta daha beklemek gerek..Zeytinlerin dalında kıvırcıklaşması için soğukları yemesi lazım.. Kasım sonu gibi.. |
22-11-2013, 11:27 | #432 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-11-2013
Şehir: Baku
Mesajlar: 1
|
Arkadaslar siyah zeytinde yotlu tuzun kullanimi yan etkileri ne ola bilir? |
22-11-2013, 12:00 | #433 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,964
|
Alıntı:
İyot eksikliği gibi iyot fazlası da insan sağlığında olumsuz etkiler yapabiliyor. Bir çok insanın, aksine hiç iyot almaması gerekiyor ama tuz politikasıyla onlara da iyot yüklenmiş oluyor, bu da başka bir garabet. Tavsiyem, rafine edilmemiş kristal iri tuz kullanılması. 1,5 kilosu 1 lira civarında. Bunları da rafine iyotlu tuzdan kristalmiş gibi yapanlar var, dikkat etmek gerek. |
|
21-11-2014, 17:50 | #434 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-08-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
|
Alıntı:
Hurma zeytin, bir zeytin türüdür denilebilinir de. Her zeytin ağacının zeytini, hurma zeytin olmaz, olmuyor. Diğer bir mesajda da belirtiltilmiş, asıl yetiştiği yer (İzmir) Çeşme ilçesidir. Tabi Çeşme ilçesine yakın, Urla - Karaburun'da da yetişir. Bir başka zeytin ağacını aynı yere dikseniz de, o ağaçtan hurma zeytin alınamaz, denendi, görüldü. |
|
22-11-2014, 11:42 | #435 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
|
bidon sele soruları
Tatilde anneme gittiğimde sofralık zeytinini kendisinin yaptığını gördüm. Bidon sele usulü ile siyah zeytin yapmıştı. Hem çok lezzetli hem de az tuzluydu. Evin küçük beyi bu zeytini çok sevdiği için ben de bu sene sofralık zeytinimizi bidon sele usulü ile kendim yapmak istedim. Burhaniye'ye geçen hafta sonu yaptığımız ziyaret sırasında çeşidini bilmediğim bayağıca bir zeytini bidonlara koydum, içine de iri tuz ekledim. Annem, her gün bidonu yuvarlamalısın, dediği için bidonları her gün yuvarlıyorum. Ancak ilk kez yaptığım için tecrübesizim ve bazı sorularım var, cevaplarsanız sevinirim. 1- Bidonlara koyduğum zeytinleri tatlanana kadar her gün mü çevireceğim? 2- Zeytinlerin olgunluk dereceleri farklıydı. Tam siyah olanları bir bidona, kırmızı renkli olanları bir başka bidona koydum. Her ikisi de bu usul ile olur mu? 3- Tam siyahlaşmayan kırmızı zeytinlerin başka şekilde tatlandırma yöntemi var mı? 4- Diyelim kırmızı zeytinleri çizmem gerekiyordu. Tuzladığım bidondan şimdi alıp çizsem ve başka usul devam etsem olur mu? 5- Zeytinler bir haftanın sonunda renklerini kaybettiler ve kimisi kırmızı kimisi yeşil renk aldı. Bu durum normal mi? 6- Yeşil zeytinin hiç sele yapılmadığını görüyorum. Yeşil zeytinden sele yapılmaz mı? |
23-11-2014, 22:45 | #436 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 149
|
1.5-10 günde bir çevirsen yeterlidir.İlk hafta günaşırı çevirin ve kapakları gevşetip çıkan gazı tahliye edin. 2.Olur. 3.Ilık rüzgarların estiği günlerde imkan bulursanız zeytinlerin kapağını açıp balkonda falan bol havalandırırsanız kırmızı zeytinlerde siyahlaşır. 4.Kırmızı zeytinler çizilerek salamurada yapılabilirdi bu aşamadan sonra bence gerek yok. 5.Normaldir.3. maddeyi uygularsan zeytinler siyahlaşır. 6.Yapılmaz |
23-11-2014, 22:57 | #437 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 149
|
7.1 kg zeytine 70 gr tuz eklemek yeterlidir.İdeal olan miktar bence budur.Fazlası tuzlu yapar zeytini. 8.5 litrelik 1 pet şişe 3,2 kg zeytin alır 210 gr tuz(1 su bardağı) 10 litrelik pet şişe 6,5 kg zeytin alır,420 gr tuz idealdir. |
22-12-2014, 13:29 | #438 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sebebini henüz bilmediğim zeytin ağacımdaki zeytinler yerlere dökülmeye başladı. Ben de ağaçtan tamamını topladım. Ancak ne tam siyah ne yeşil. Siyahımsı mor )) Bu şekildeki zeytini nasıl değerlendirebilirim? Yumuşak oldukları için kırma ihtimalini hiç hesaba katmıyorum. Çizsem mi, tuza mı yatırsam yoksa başka bir yöntemle mi yapsam? Yaklaşık 10 kg. zeytin bu şekilde bekliyor. |
23-12-2014, 07:35 | #439 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 490
|
Sayın Lonicera, üstteki tarifi aynen uygulayın. Bunun adı yuvarlama zeytindir. |
23-12-2014, 12:15 | #440 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Hemen işe koyulayım o zaman. Teşekkürler sn.Melih Bakırlıoğlu. |
05-01-2015, 23:46 | #441 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
06-01-2015, 08:11 | #442 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Ben de ilk bu sitede görüp zeytinle başladım, şimdi artık ekmek, yoğurt, bira ve şarabı evde düzenli olarak yapıyorum. peyniri bir kere denedim ama daha fazla mesai isteyen bir konu. |
06-01-2015, 22:28 | #443 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bidon sele diye isim bile uydurmuşum. Sn. Tirkaki, siz işi ilerletmişsiniz. Lakin kendi adıma bilmemek ayıp değildir öğrenmemek ayıptır diyerek tez vakitte şarap yapımı başlığına terfi etmem gerektiğini düşündüm sizin yazınızı okuyunca. |
|
07-01-2015, 21:36 | #444 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
18-01-2015, 19:30 | #445 |
Ağaç Dostu
|
Sahire hanım, 5 lt.lik bidona siyah zeytinleri doldurup, - 2 su bardağı sirke, - 1 çay bardağı çiçekyağı, - 1 yemek kaşığı şeker, ve yeteri kadar kaya tuzu ile kurmuştum. Bidonda biriken kara suyu, zeytinin acılığı çıkıncaya kadar arada boşaltım. Sirkeli olarak ilk zamanlar çok lezzetli oldu ama bir iki ay sonra iyice ağır oluyor zeytinler. Sanırım sirke çok baskın kalıyor. Bu nedenle 1 su bardağı sirke kullanmanızı öneririm. Sirke, değişik aroma versin diye kullanılıyor genelde. Eğer sirkeyi seviyorsanız deneyin. Kolay gelsin. (1 aydır internette değildim. Umarım geç kalmamışımdır tarifi vermek için. Bu zamanda genelde zeytin kalmıyor). |
07-03-2015, 12:27 | #446 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn. Melih Bakırlıoğlu' na teşekkürlerimle. Nefis bir zeytin oldu. |
09-03-2015, 08:13 | #447 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 490
|
Rica ederim, faydam oldu ise ne mutlu bana. Afiyet ile yiyin. |
26-03-2015, 07:08 | #448 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,033
|
Ilk 5defa bu sene bende yaptim ama tuzunu biraz fazla kacirmisim.Azaltmak icin ne onerirsiniz? |
29-09-2015, 11:41 | #450 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2014
Şehir: SİLİFKE
Mesajlar: 45
|
Arkadaşlar tansiyondan ötürü tuz diyetim var zeytini de çok sevdiğim halde tüketemiyorum salamura hiçbirşey tuzdan dolayı yemiyorum peynir turşu gibi bu yıl kendime yeşil ve siyah zeytin yapmayı düşünüyorum tatlandırmak ve uzun süre saklamak için nasıl tuzsuz salamura yapabilirim bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim benim için önemli olan aylarca bozulmadan saklamak tatlandırmak önemli değil zeytin acısını severim.Limon tuzu zararlımı diyede araştırıyorum. |
|
|