agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni102Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-03-2012, 20:31   #31
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sayın bobis,

İlginize teşekkürler.

Söz konusu sandığa başka talipler de çıktı, ama benim onu ticari olarak üretecek bir durumum yok.

Başka bir işi (mühendislik) yapıyorum ve tüm vaktimi alıyor.

Olumlu yanıt veremediğim için üzgünüm. Bununla beraber, kendiniz yapmak isterseniz buradan sorularınızla ilgili olarak yardım etmeye çalışırım.

Selamlar..

Ayazkızı beğendi.
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 21:41   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
çok güzel bilgiler teşekkürler...

elve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 22:32   #33
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Sayın Serpent,

Mesajlarınızı okurken yapmış olduğunuz Kurutma Sandığı projesi ilgimi çekti.

İzniniz olursa, bu projeyi yöneticilerinden olduğum turkeyforum.com DIY (Kendin-Yap) Bölümünde sizin adınızla yayınlamak isterim. Yararlanmak isteyen başka arkadaşlar da olabilir.

Ayazkızı beğendi.
MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 22:52   #34
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
Sayın Serpent,

Mesajlarınızı okurken yapmış olduğunuz Kurutma Sandığı projesi ilgimi çekti.

İzniniz olursa, bu projeyi yöneticilerinden olduğum turkeyforum.com DIY (Kendin-Yap) Bölümünde sizin adınızla yayınlamak isterim. Yararlanmak isteyen başka arkadaşlar da olabilir.

Sayın MeTePe,

İlginize teşekkürler.

Bu denli uğraşıp uzun uzun kurutma tekniklerini anlatmak ve keza yaptığım sandığın detaylarını vermekten amacım insanların bunlardan yararlanabilmeleri içindir.

Bilgi ne kadar çok yayılırsa bu beni ancak mutlu eder.

Dolayısıyla talebinizi olumlu karşılıyor ve hatta ifade yönünden gerekli düzenlemeleri yapmanıza da izin veriyorum.

Saygılarımla..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 20:42   #35
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Güneş enerjili sebze meyve kurutma sandığının denenmesi

Güneş enerjili kurutma sandığımı denedim ve elma kuruttum.

Karşılaşılan sorunlar ve sandığın performansıyla ilgili bilgiler şöyle:

3 kg elmayı soyup dilimledik. Hazırladığımız 750 g su ve 1 g C vitamini eriyiğine kısım kısım atıp 3-5 dakika bekletip çıkardık ve suyunu süzdük. Elmaları kurutma tepsilerine dizdik. Burada yaptığımız hata şu oldu. Elmaların suyunu süzdükten sonra sandığa yerleştirmeden önce temiz bez üstüne koyup fazla sularını alsaydık, sandık öncelikle o fazla suyu uçurabilmek için uğraşmayacak ve kurutma bir günde bitecekti.

Kurutma işlemine sabah saat 8 de başladık. Akşam saat 16 da yani 8 saat sonra sandığın alt tepsilerindeki elmalar tamamen kurumuştu. Alt tepsileri üstekilerle yer değiştirdik. Gün batarken üstten alıp alta yerleştirdiklerimiz tam kurumamıştı. Bu nedenle kurutma ertesi gün öğleye kadar sürdü. Bir dahaki sefere C vitaminli suya bandırdığımız elmaları temiz bezle kurulayıp sandığa ondan sonra yerleştireceğiz. Böyle yapınca sanırım elmalar bir günde kuruyacaktır.

C vitaminli sosa batırdığımız için elmalarda hiç kararma olmadı. Görünümleri de lezzetleri de mükemmel.

Biz kurutma yaparken hava sıcaklığı yaklaşık 24 derece idi sandığın içinde sıcaklık ise 55 dereceydi. Yani aslında çok sıcak olmayan bir havada bile bu sandıkla kurutma yapılabiliyor.


Sandık boyası da yapıldıktan sonra. Biz ona Kara Murat ismini taktık.

Name:  s-sandık-00102.jpg
Views: 2037
Size:  70.5 KB


Kabuğu soyulup dilimlenmiş elmalar C vitaminli sosa batırıldıktan sonra sandık tepsilerindeki durumları

Name:  s-sandık-00100.jpg
Views: 2117
Size:  70.5 KB


Sandıkta kurumuş elmaların durumu

Name:  s-Sandık-00105.jpg
Views: 1984
Size:  64.6 KB


3 kg yaş elmadan kurutulduktan sonra kalanlar (aslında sürekli tadına bakıldığı için azalmış durumda)

Name:  s-Sandık-00114.jpg
Views: 1862
Size:  52.1 KB


Saygılarımla..


Düzenleyen Serpent : 04-05-2012 saat 21:00 Neden: kelime düzeltmesi
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 22:32   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 160
Sayın Serpent
Meyve kurutma için çalışmalarınızı baştan sona okudum.Faydalandım,bilgilendim.Teşekkür ve tebrik ederim.Baştan sabırsız davranıp bir mesaj yazmıştım.Cevabı almış oldum.Yapmaya çalışırsak yardım edeceğinizi tahmin ediyorum.Başka bir yerde yayınlanmasına izin verdiğinizden çıkardım.
Hoşçaakalın.

Nevin Marangoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 23:37   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.Serpent
önceki mesajlarınızda aflatoksin için ölçüm yaptıracağınızı yazmıştınız...
Kuruttuğunuz meyveler için bu ölçümü yaptırabildiniz mi?

Ayazkızı beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2012, 10:53   #38
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sayın denizakvaryumu,

Henüz düşündüğüm aflatoksin analizini yaptıramadım. Çünkü bu aralar hep seyahatteyim. Bugün bile yeni bir seyahate gideceğim ve bir hafta yokum. Mesajınıza da bu yüzden ancak bugün cevap verebiliyorum.

Düşündüğüm analizi yaptırmak istiyorum.

Bu sandıkta elma, domates, erik, vişne, kayısı ve hatta şeftali gibi meyve ve sebzeleri kuruttuk. Bunlardan bir veya iki tanesini analize vermeyi düşünüyorum.

İlginiz için teşekkürler, selamlar..

kasap.94 ve Ayazkızı beğendi.
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2012, 10:46   #39
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Arkadaşlar,

Önceki mesajlarımda kuruttuğum ürünlerin aflatoksin analizini yaptırmak istediğimi belirtmiştim.

Bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı (AGKL) 'nı telefonla aradım. Bana işlerinin başlarından aşkın olduğunu bu nedenle numune kabul etmediklerini söylediler. Halbuki gerekli ücreti (132 TL) ödeyeceğimi ve sonuçların çıkması için bekleyebileceğimi de belirtmiştim. Bana Ulusal Gıda Referans Laboratuvarını aramam söylendi. Onlar ise bu analizi sadece kuru incir için yaptıklarını ve AGKL yi aramamı söylediler.

Özetle bu analize ait bedeli karşılamayı göze aldığım halde yaptıramadım.

Refik Saydam Hıfzı Sıhha kurumu yapar mı diye baktığımda ise onların analiz ücretinin ise 250 TL den fazla olduğu anlaşıldığı için hiç aramadım ve bu analiz sevdasından vazgeçmek zorunda kaldım. bir ihtimal onlar da işimiz çok diyeceklerdi.

Bu konuda sizleri bilgilendirmek istemiştim.

Selamlar..

İlave:

Önceki mesajlarımda kullanımı hakkında bilgi verdiğim Potasyum Metabisülfit'in aflatoksin küflerini nasıl etkilediğine ait bilimsel makaleleri inceledim. Sonuçta bu ürünün aflatoksin üremesini çok şiddetli bir şekilde baskıladığını öğrendim. Kuruttuğumuz ürünlerin pek çoğunda bu maddeyi kullandığımız için kafam rahat bir şekilde kuruttuklarımızı tüketebileceğiz.

Tekrar selamlar, saygılar..


Düzenleyen Serpent : 21-11-2012 saat 11:02 Neden: İleve yapıldı.
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 11:51   #40
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Aflatoksinin önlenmesi

Arkadaşlar,

Kuruttuğum ürünlerde istediğim aflatoksin analizlerini yaptıramayınca, gıdalardaki aflatoksin oluşması nasıl önlenir şeklinde bir araştırmaya girdim.

Gördüğüm kadarıyla, bunun için iki önemli maddeden bahsediliyor. Bunlardan bir tanesi Potasyum meta bi sülfit diğeri sitrik asit (limon tuzu).

Bilindiği gibi Potasyum meta bi sülfit sanayi tarafından şarap yapımında da kullanılıyor. Bu maddenin bir çok zararlı bakteriyi öldürmenin yanı sıra aflatoksin üreten mantarları da öldürdüğü ve hatta ortaya çıkmış aflatoksini azalttığı bilimsel makalelerde anlatılıyor.

Keza sitrik asit de bu iş için kullanılabiliyor. Ancak, sitrik asit ve C vitamini bir arada kullanılırsa bu etkinin zayıfladığı da bildirilmiş.

Dolayısıyla, ürünlerinizi kuruturken bu iki maddenin bu özelliklerini göz önüne almanızı tavsiye etmek istiyorum.

Limon tuzu kolayca bulunabilen bir madde. Potasyum meta bi sülfit ise biraz daha zor bulunuyor. Tarım ilaçları satan yerlerde bulabilirsiniz. 25 kiloluk paketler Internette kilosu 28 TL den satılıyor. Kilolukların fiyatı ise yaklaşık 50 TL/kg. Ben tarım ilacı satan bir yerden 50 gramlık kutuların tanesini 5 TL ye almıştım ki kilosu 100 TL gibi bir fiyata geliyor.

Gelecek yıl yapacağım ürün kurutmalarında bu hususlara daha çok dikkat edeceğim.

Selamlar..

Ayazkızı beğendi.
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 18:23   #41
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,924
Sayın Sepent böyle güzel bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Trabzonda açık havada kurutma işlemi çok zor oluyor.Bu güneş enerjili kurutma sistemi çok harika bir sistem bende en yakın zamanda böyle bir sistem yapmayı düşünüyorum.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ediyorum.Saygılar selamlar.

Ayazkızı beğendi.
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 19:13   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-10-2013
Şehir: Çorum
Mesajlar: 1
Tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş

onurfm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2013, 16:13   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 15
sayın serpent

malzeme listesini yazabilirmisiniz.

teşekkürler
kutuka

kutuka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2014, 10:32   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2014
Şehir: trabzon
Mesajlar: 1
bitirme projesi

öncelikle merhaba..Ben fen bilgisi öğgretmenliği son sınıf öğrencisiym..Bitirme olarak proje dersim var ve meyve sebze kurutma sandığı yapmayı düşünüyoruz..Sizin bu yaptıklarını daha basit bir sekilde tasarlamayı düsündük...Bi kutu yapacagız içine sineklik raf..kutunun dışı siyah renk ısıgı iyice ceksin diye kutumuz tahtadan olcak, gunese bakan bölümü camdan olacak ısıgı geçirsin diye..sebze kurutunca kutunun içince buhar olurşmasını engellemk için bir fan koyacagız o fanıda günes piliyle çalıstıracagız..Bunu daha nasıl geliştirebilriz hatalarımız nelerdir yardımcı olabilir misin?Mesela bir kaç kisiyle konustuk akü lazım dedi günes enerjisini depolamak icin bu sefer de maliyeti çok oluyor öprenci oldugumuz altından nasıl gelecegiz bilmiyoruz akü ye gerek var mdır?Birde günes ısgını hangi cam geöirebilir?bilgiğimiz cam koysak sebze meyvemizi kurutabilir mi?

mervek1453 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2015, 12:46   #45
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,000
Galeri: 107
Güneş enerjisiyle meyve sebze kurutma makinesinden eşim de yaptı.

Name:  IMG_1673.jpg
Views: 1549
Size:  58.7 KB

6 tepsili.
Name:  IMG_1674.jpg
Views: 1317
Size:  39.6 KB

Biberleri dün koydum. Armut, şeftali ve eriği 2 gün önce.
Name:  IMG_1677.jpg
Views: 1195
Size:  48.3 KB



Erik ve elmaları bugün koydum.
Name:  IMG_1675.jpg
Views: 1290
Size:  48.8 KB

Kavun, karpuz da deneyelim dedik.
Name:  IMG_1676.jpg
Views: 1209
Size:  34.8 KB

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2015, 05:58   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,446
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mervek1453 Mesajı Göster
öncelikle merhaba..Ben fen bilgisi öğgretmenliği son sınıf öğrencisiym..Bitirme olarak proje dersim var ve meyve sebze kurutma sandığı yapmayı düşünüyoruz..Sizin bu yaptıklarını daha basit bir sekilde tasarlamayı düsündük...Bi kutu yapacagız içine sineklik raf..kutunun dışı siyah renk ısıgı iyice ceksin diye kutumuz tahtadan olcak, gunese bakan bölümü camdan olacak ısıgı geçirsin diye..sebze kurutunca kutunun içince buhar olurşmasını engellemk için bir fan koyacagız o fanıda günes piliyle çalıstıracagız..Bunu daha nasıl geliştirebilriz hatalarımız nelerdir yardımcı olabilir misin?Mesela bir kaç kisiyle konustuk akü lazım dedi günes enerjisini depolamak icin bu sefer de maliyeti çok oluyor öprenci oldugumuz altından nasıl gelecegiz bilmiyoruz akü ye gerek var mdır?Birde günes ısgını hangi cam geöirebilir?bilgiğimiz cam koysak sebze meyvemizi kurutabilir mi?
Bu sayfanın size katkısı olabilir mi?

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 12:24   #47
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,000
Galeri: 107
Meyveler kurudu.
Son birkaç gündür yağmurlu hava yüzünden kavun ve karpuz dilimlerimlerinin bazılarında küflenmeler oldu. Dilimleri daha ince doğramak gerek.

Biberler güneş görmediğinden kızarmadan kurumuşlar.

Son işlem olarak, böcek yumurtası vb. varsa ölsün diye kurumuş meyveleri 80 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirdim.

Tepsileri yeniden doldurdum. Bu sefer nane, melisa, erik ve elma kurutuyorum.

Eklenen Resimler
     
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2016, 12:01   #48
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Bende domates kurutmak istiyorum aranızda kurutan var mıdır. Tecrübelerini paylaşsa.

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2017, 17:19   #49
Ağaç Dostu
 
kasap.94's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2008
Şehir: balıkesir gönen
Mesajlar: 1,196
Galeri: 6
Sayın:Serpent, bu değerli bilgileri bizlerle paylaşmış olduğunuz için, size çok teşekkür ederim.

Yücel Özlem beğendi.
kasap.94 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2018, 11:11   #50
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,113
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent Mesajı Göster
Güneş enerjili kurutma sandıklarını iki adet olarak yaptığımı önceki mesajlarımda yazmıştım. Daha önceki mesajlarımda fotoğrafları gözüken sandığın yalıtımının alüminyum folyo kaplı radyatör arkalığı sünger olduğunu da bildirmiştim.

İkinci sandığın yalıtımını özellikle alüminyum folyo kaplı cam yünü radyatör arkalığı yaptım. Çünkü bu sandığı hibrit hale getirmek istiyordum.

Bugün hurdaya çıkmış bir çamaşır makinesinden söktüğümüz bir termostat (30-90 derece ayarlı), iki adet bildiğimiz ampül duyu ve biraz kablolama ile sandığı ayrıca elektrikle ısınabilen bir hale getirdik. Şimdilik iki adet 60 W ampül taktık. Ampüller kurutma odasının en altına takıldı.

Böylelikle, havanın bulutlu olduğu dönemlerde ve kurutmaya gece de devem edilmesi gerektiğinde sandığımız işlevine devam edebilecek. Bu, özellikle uzun kurutma gerektiren domates gibi sebzelerin kurutulmasında işe yarayacak.
Sayın Serpent İyi günler, önce çabanızdan dolayı sizi kutlamak, sonra da aklıma takılan bir iki konuyu sormak istiyorum.

1-Yalıtım için, cam yünü, sünger ya da köpük yerine daha doğal bir malzeme diye düşündüğüm perlitin kullanılmasına ne dersiniz?

2-Bir dönem mutfaklarda çokca kullanılan Alüminyum kaplar artık kullanılmıyor. Bunların zararlarına dair bir çok yayın var. Ancak alüminyum folyo mutfaklarda gıda ambalajlarında sanırım halen kullanılıyor. Çevre, ve sağlıklı beslenme konusunda ahkam kesen bazı ustalar dahi yemek tariflerinde bu malzemeye yer veriyorlar. Alüminyom kaplar için sözkonusu olan zararlar açısından bu folyolar masum mu? bu açıdan kurutma sandığı üretiminde başka bir seçenek düşünülmeli midir?
Sevgiler...

kasap.94 beğendi.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2018, 02:40   #51
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 54
Yaptığımız kurutucu

Bahçeye yaptığımız Güneş enerjili kurutma sistemi, İlk başta küflenme sorunları yaşadım anca sonra tavan kısmına bir fan ilavesi ile ve biberleri keserek dizdikten sonra çok iyi sonuçlar aldım.

Eklenen Resimler
    
kasap.94 beğendi.
ayhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2018, 10:31   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Bu sisteme fan ilave ederek sıcak hava sirkülasyonu sağlayıp ceviz kurutmada yapılabilir.

kasap.94 beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019