View Single Post
Eski 26-11-2012, 10:51   #40
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Aflatoksinin önlenmesi

Arkadaşlar,

Kuruttuğum ürünlerde istediğim aflatoksin analizlerini yaptıramayınca, gıdalardaki aflatoksin oluşması nasıl önlenir şeklinde bir araştırmaya girdim.

Gördüğüm kadarıyla, bunun için iki önemli maddeden bahsediliyor. Bunlardan bir tanesi Potasyum meta bi sülfit diğeri sitrik asit (limon tuzu).

Bilindiği gibi Potasyum meta bi sülfit sanayi tarafından şarap yapımında da kullanılıyor. Bu maddenin bir çok zararlı bakteriyi öldürmenin yanı sıra aflatoksin üreten mantarları da öldürdüğü ve hatta ortaya çıkmış aflatoksini azalttığı bilimsel makalelerde anlatılıyor.

Keza sitrik asit de bu iş için kullanılabiliyor. Ancak, sitrik asit ve C vitamini bir arada kullanılırsa bu etkinin zayıfladığı da bildirilmiş.

Dolayısıyla, ürünlerinizi kuruturken bu iki maddenin bu özelliklerini göz önüne almanızı tavsiye etmek istiyorum.

Limon tuzu kolayca bulunabilen bir madde. Potasyum meta bi sülfit ise biraz daha zor bulunuyor. Tarım ilaçları satan yerlerde bulabilirsiniz. 25 kiloluk paketler Internette kilosu 28 TL den satılıyor. Kilolukların fiyatı ise yaklaşık 50 TL/kg. Ben tarım ilacı satan bir yerden 50 gramlık kutuların tanesini 5 TL ye almıştım ki kilosu 100 TL gibi bir fiyata geliyor.

Gelecek yıl yapacağım ürün kurutmalarında bu hususlara daha çok dikkat edeceğim.

Selamlar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön