30-09-2011, 08:45 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Patlıcanlı ezme
Geçen sene kuzenimden öğrendiğim patlıcanlı ezmeyi sizlerle paylaşmak istedim.gecen sene denemek için az yapmıştık, bitmesin diye kavanoza dısından ekmek batırıp yediğimiz bir lezzet oldu bizim için bu sene bol bol yaptık bize,amcamlara, dayımlara, abimlere,,,,,,,,,,,yorulduk......... MALZEMELER 1 kg patlıcan 2 kg yeşil biber 2 kg kırmızı biber isteğe göre acı biber 8 kg domates maydonoz sarımsak 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı sirke tuz YAPILIŞI -Patlıcanlar alaca soyulup 1 saat kadar tuzlu suda bekletilir, -Suyunu sıkıp rondoda cok ezmeden parçalanıyor.Rondodan tencereye eklerken de suyunu sıkılıyor. -Sıvı yağ koyulan tencerede patlıcanlar kavrulsun,,sürekli karıştırılıyor. -3 çeşit biberde başları ve tohumları alınıp rondoda çekiliyor,sonra biberler ekleniyor.Karıştırarak pişiriliyor. -Biraz pişince kabukları soyulan rondodan çekilen domatesleri ekleniyor. -Domatesler suyunu çekince rondodan çekilen maydonoz ve sarımsakda eklenir. tuzunu koyup bi lezzet testinden geçirildikten sonra sirkeyide ekleyip sıcak sıcak kavonozlara dolduruluyor.Bir bez ile kavanozun ağız kısmını silip kapağını kapatıp ters çevirin bunu sıcakken yapmak gerekiyor.AFİYET OLSUN Bir kış afiye yenilebilecek bir ezme,kahvaltıda ve yemeğin yanında yenilebiliyor. Acı istege göre değişebilir.Sevmeyen acı koymasın. Biz çok miktarda yaptık 30 kg domatesler ile, sizin denemeniz için az ölçüler verdim.Bu tarifte 5 kavanoz fln çıkar.Farklı lezzet arayanlar denerse memnun kalacaklarından eminim.Lezzet göreceli kavramdır biz cok sevdik umarım beğenirsiniz. Düzenleyen hanndan : 30-09-2011 saat 10:51 |
30-09-2011, 08:49 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Domatesler eklendikten sonra çektiğim resim ama dumandan etkilendiği için makina, cok net çıkmadı resim. |
30-09-2011, 09:48 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
son hali |
30-09-2011, 10:37 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Çok lezzetli olacağı belli, denemek lazım. |
30-09-2011, 10:48 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Umarım beğenirsiniz. |
30-09-2011, 10:52 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Bu tarz tadlar benim sevdiğim tadlar o yüzden hiç şüphem yok ama denenmiş bir tarif her zaman bulunamıyor. |
30-09-2011, 10:57 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Doğru haklısınız, biz cok severek yiyoruz. Bunun için gelen misafirlerimizde aynı kanıda. 2 senedir yapıyoruz,annemin 20 kg bi tenceresi var sanki düğün yemeği yapar gibi yapıyoruz. |
30-09-2011, 16:44 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Çok güzel olacağına eminim. Denemeliyim. Ancak bu malzemeyi alacak tencerem yok, yarım malzemeyle yapıp sonucu yazarım. Biraz sakıncalı bir tarif hem iştah açar hem de çok ekmek yedirir gibi görünüyor. Tarif için teşekkürler. |
01-10-2011, 15:01 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Bugün malzemeleri az miktarda kullanarak denedim, harika oldu.. Biber acı çıktı.. Sıcakken tadına baktım çok lezzetli.. Bir miktar daha yapıp maydanoz yerine fesleğen ve dereotuyla deneyeceğim. Kışın hazır spagetti sosu olarak kullanayım diyorum oğlum sever. Teşekkürler hanndan.. |
01-10-2011, 17:13 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ben burda eşimin yengesinden öğrendim aynı malzemeler küçük küçük doğraıyor ve pişirilmeden biz de çok seviyoruz kısırın yanında özellikle harika oluyor |
01-10-2011, 20:09 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
|
Cemo hemşerimin dediği gibi gerçekten harika meze olur hafif acılı |
01-10-2011, 20:10 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
|
Pardon üzerine gezdirilecek zeytinyağını unuttum |
01-10-2011, 20:14 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Sayın zenfree, haklısınız aslın iştah açıyor insan yedikçe yiyesi geliyor o nedenle sakıncalı bence Sayın Feriha Hanım, hemen yapmanız ayrıca sevindirdi beni, afiyet olsun...dere otu ve fesleğen farklı bi tat olur belkı az miktarda önce bi deneyin isterseniz. Sayın alperfect, kısırın yanında evet harika oluyor ama sizin yediğinizde patlıcanı pişirmedenmi ekleniyordu? Sevgili cemo ablacım, düğün yemeğinde renklendirir sofranı...sen sağol. Sayın Selehattin67, umarım beğenirsiniz, acı miktarı değişebilir isteğe göre. |
01-10-2011, 20:20 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
|
Beğenmek ne kelime bayıldım hemen yapılıyor tarif için çok teşekkürler |
01-10-2011, 20:25 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Rica ederim, aslında tarifi yazarken çekimser davrandım, öyleki benim beğendiğimi sizler emek verip de beğenmezseniz üzülürdüm diye düşünmüştüm. İyikide yazmışım o zaman |
01-10-2011, 23:07 | #17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 48
|
Handan hanım tarifinizi okuduğumda güzel olacağını tahmin ederek hemen bir kilo patlıcandan denedim.Bekleme süresi ne kadar acaba ? |
02-10-2011, 06:56 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Sayin Asbilgic,bekleme suresi derken yanlismi anladim.Mesela tursu gibi bi sure gecirmesine gerek yok,Hemende tuketebilirsiniz zaten pisme suresini tamamladigi icin hazir.Buzdolabinda kavanozunda 2 senede kalabilir.En iyisi siz tadina bakin tekrar malzeme almak zorunda kalabiirsiniz |
02-10-2011, 12:02 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Evet pişirmeden yapılıyor o yüzden hemen yeniyor bir müddet olgunlaşması gerekiyor |
02-10-2011, 21:26 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
|
Handan'cığım tarif için teşekkür ederim. Böyle değişik tarifler olursa çekinmeden yaz ki bizde öğrenelim. Birbirimizden öğrenecek çok şeyler var..Eline sağlık afiyet olsun.. |
28-06-2012, 01:34 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Kahvaltılık domates biber sosu
Merhabalar, yıllar önce Bulgaristan'dan göçmen gelmiş bir tanıdığımda tattığım ve kalbî duygularıma tavan yaptıran bir tariftir. Kahvaltılarda masadaki popüleritesini hiç yitirmeyen bu sosu bir kez denerseniz, her yaz başınıza iş alacak ve eminim bundan hiç gocunmayacaksınız) 2 kg. kırmızı salçalık biber 2 kg. domates 6-7 adet patlıcan 20 diş sarımsak ( taşköprü ise yeterlidir, iri dişlerdense aldanmayın, miktarı 2 katına çıkarın, zira anca lezzetini buluyor ) 18-20 adet acı sivri biber ( acı secmeyenler tatlı kullanabilirler ) 2 su bardağı zeytinyağı 4 çorba kaşığı tuz. - Kırmızı biberleri haşlayıp kabuklarını soyuyoruz. - Patlıcanları közlüyoruz ya da daha kolayı yağlı kağıt serili tepsiyle fırına verip içi yumuşayana kadar pişiriyoruz. - Domatesleri, haşlanıp soyulmuş kırmızı salçalık biberleri, kabukları temizlenmiş patlıcakları ve tohum yatakları temizlenmiş sivri ( tercihen acı ) biberleri, soyulmuş sarımsakları rondodan geçiriyoruz. - Büyükçe bir tencereye hepsini boşaltıp tuz ve yağını da ekleyip kaynatmaya başlıyoruz. - Orta ateşte ara ara karıştırarak 1/3 oranında suyunu kaybedip koyuca bir sos kıvamına gelene dek ( yaklaşık 2 saat kadar ) sabırla kaynatıyoruz. - Temiz ve kuru kavanozlara sıcak sıcak boşaltıyoruz ve kapaklarını kapatıyoruz. - Kavanozları kapakları üzerine ters çevirip soğuyana kadar yerlerinden kıpırdatmadan dinlendiriyoruz ( 10 - 12 saat kadar ). Küçük kavanozlar seçelim ki tek kullanımlık olsun. - Afiyet olsun! Sağlıcakla... |
28-06-2012, 08:26 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Bu tarif için teşekkürler deneyip sonuçlarını yazacağım inşallah, saygılar Bir soru geldi aklıma biberleride közlesek daha iyi değil mi? |
28-06-2012, 08:39 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
|
ah ben bunu çok severim yapıp koysam evdekiler bir saatte bitirir |
28-06-2012, 10:25 | #24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Sevgili ayhat ve dünyam1, ilginize teşekkür ederim Bir keresinde biberleri közleyerek de yapmayı denedim. Ama lezzet açısından emin olun pek bir fark olmadı. Sadece fazladan 2 saat daha ter dökmüş oluyorsunuz. Ben de tarifin aldığım şekline sadık kalmayı yeğledim. Yine de geliştirilmeye açık bir tarif. Keyfe keder, maydonoz,reyhan, nane ya da kişniş ile de takviye edilebilir. Sağlıcakla... |
13-08-2012, 08:49 | #25 |
Ağaç Dostu
|
7-8 yıl önce komşum yapmıştı; tadını çok beğenmiştim. Tarifi burada bulunca, havalarda biraz serinleyince dün yaptım. Pembe domates, top patlıcan, kamber, kapya, demre ve kıl biberle yaptım. Maraş biberi de toplamıştım ama demrenin acısı yeterli geldiği için kullanmadım. Tadı enfes oldu... Hava serin giderse yarın bir parti daha yapacağım. Sayın hanndan, Sayın LavantaSE, tarifleriniz için teşekkür ederim. |
14-08-2012, 13:38 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Tarifi verenlere çok teşekkür ederim. Bu gün yaptım. Zaten patlıcanlı, domatesli sosları çok severim. Katkı maddesi olduğunu bile bile Ajvar sosu almadan yapamam. Çok iştah açıcı olduğu kesin, Evde herkes pehrizde en de misafirlerime yediririm diye düşünüyorum. |
14-08-2012, 14:04 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Dün gece ben de pazardan aldığım yuvarlak patlıcanların 3 tanesi ile denedim. Kırmızı biberleri ve patlıcanları közleyerek yaptığım bu sosu ilk kez denememe rağmen çok başarılı oldu. Tarif için teşekkürler ) Lütenitza ile bir farkı yok sanırsam. |
04-07-2015, 19:35 | #30 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2015
Şehir: Washington, D.C.
Mesajlar: 1
|
Yardim
Alıntı:
|
|
|
|