Merhabalar,
yıllar önce Bulgaristan'dan göçmen gelmiş bir tanıdığımda tattığım ve kalbî duygularıma tavan yaptıran bir tariftir. Kahvaltılarda masadaki popüleritesini hiç yitirmeyen bu sosu bir kez denerseniz, her yaz başınıza iş alacak ve eminim bundan hiç gocunmayacaksınız
)
2 kg. kırmızı salçalık biber
2 kg. domates
6-7 adet patlıcan
20 diş sarımsak ( taşkö
prü ise yeterlidir, iri dişlerdense aldanmayın, miktarı 2 katına çıkarın, zira anca lezzetini buluyor )
18-20 adet acı sivri biber ( acı secmeyenler tatlı kullanabilirler )
2 su bardağı zeytinyağı
4 çorba kaşığı tuz.
- Kırmızı biberleri haşlayıp kabuklarını soyuyoruz.
- Patlıcanları közlüyoruz ya da daha kolayı yağlı kağıt serili tepsiyle fırına verip içi yumuşayana kadar pişiriyoruz.
- Domatesleri, haşlanıp soyulmuş kırmızı salçalık biberleri, kabukları temizlenmiş patlıcakları ve tohum yatakları temizlenmiş sivri ( tercihen acı ) biberleri, soyulmuş sarımsakları rondodan geçiriyoruz.
- Büyükçe bir tencereye hepsini boşaltıp tuz ve yağını da ekleyip kaynatmaya başlıyoruz.
- Orta ateşte ara ara karıştırarak 1/3 oranında suyunu kaybedip koyuca bir sos kıvamına gelene dek ( yaklaşık 2 saat kadar ) sabırla kaynatıyoruz.
- Temiz ve kuru kavanozlara sıcak sıcak boşaltıyoruz ve kapaklarını kapatıyoruz.
- Kavanozları kapakları üzerine ters çevirip soğuyana kadar yerlerinden kıpırdatmadan dinlendiriyoruz ( 10 - 12 saat kadar ). Küçük kavanozlar seçelim ki tek kullanımlık olsun.
- Afiyet olsun!
Sağlıcakla...