agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni17Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-09-2011, 08:45   #1
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Patlıcanlı ezme

Geçen sene kuzenimden öğrendiğim patlıcanlı ezmeyi sizlerle paylaşmak istedim.gecen sene denemek için az yapmıştık, bitmesin diye kavanoza dısından ekmek batırıp yediğimiz bir lezzet oldu bizim için bu sene bol bol yaptık bize,amcamlara, dayımlara, abimlere,,,,,,,,,,,yorulduk.........
MALZEMELER
1 kg patlıcan
2 kg yeşil biber
2 kg kırmızı biber
isteğe göre acı biber
8 kg domates
maydonoz
sarımsak
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı sirke
tuz


YAPILIŞI
-Patlıcanlar alaca soyulup 1 saat kadar tuzlu suda bekletilir,
-Suyunu sıkıp rondoda cok ezmeden parçalanıyor.Rondodan tencereye eklerken de suyunu sıkılıyor.
-Sıvı yağ koyulan tencerede patlıcanlar kavrulsun,,sürekli karıştırılıyor.
-3 çeşit biberde başları ve tohumları alınıp rondoda çekiliyor,sonra biberler ekleniyor.Karıştırarak pişiriliyor.
-Biraz pişince kabukları soyulan rondodan çekilen domatesleri ekleniyor.
-Domatesler suyunu çekince rondodan çekilen maydonoz ve sarımsakda eklenir.
tuzunu koyup bi lezzet testinden geçirildikten sonra sirkeyide ekleyip sıcak sıcak kavonozlara dolduruluyor.Bir bez ile kavanozun ağız kısmını silip kapağını kapatıp ters çevirin bunu sıcakken yapmak gerekiyor.AFİYET OLSUN
Bir kış afiye yenilebilecek bir ezme,kahvaltıda ve yemeğin yanında yenilebiliyor.
Acı istege göre değişebilir.Sevmeyen acı koymasın.

Biz çok miktarda yaptık 30 kg domatesler ile, sizin denemeniz için az ölçüler verdim.Bu tarifte 5 kavanoz fln çıkar.Farklı lezzet arayanlar denerse memnun kalacaklarından eminim.Lezzet göreceli kavramdır biz cok sevdik umarım beğenirsiniz.

 
mrduran, Sudenur ve Jakin beğendi.

Düzenleyen hanndan : 30-09-2011 saat 10:51
hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 08:49   #2
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Domatesler eklendikten sonra çektiğim resim ama dumandan etkilendiği için makina, cok net çıkmadı resim.

Eklenen Resimler
 
mrduran ve Jakin beğendi.
hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 09:48   #3
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
son hali

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 10:37   #4
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Çok lezzetli olacağı belli, denemek lazım.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 10:48   #5
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Umarım beğenirsiniz.

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 10:52   #6
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Bu tarz tadlar benim sevdiğim tadlar o yüzden hiç şüphem yok ama denenmiş bir tarif her zaman bulunamıyor.

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 10:57   #7
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Doğru haklısınız, biz cok severek yiyoruz. Bunun için gelen misafirlerimizde aynı kanıda. 2 senedir yapıyoruz,annemin 20 kg bi tenceresi var sanki düğün yemeği yapar gibi yapıyoruz.

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 16:44   #8
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,673
Galeri: 341
Çok güzel olacağına eminim. Denemeliyim. Ancak bu malzemeyi alacak tencerem yok, yarım malzemeyle yapıp sonucu yazarım. Biraz sakıncalı bir tarif hem iştah açar hem de çok ekmek yedirir gibi görünüyor. Tarif için teşekkürler.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 15:01   #9
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Bugün malzemeleri az miktarda kullanarak denedim, harika oldu..

Biber acı çıktı.. Sıcakken tadına baktım çok lezzetli..

Bir miktar daha yapıp maydanoz yerine fesleğen ve dereotuyla deneyeceğim.

Kışın hazır spagetti sosu olarak kullanayım diyorum oğlum sever.

Teşekkürler hanndan..

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 17:13   #10
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 280
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ben burda eşimin yengesinden öğrendim aynı malzemeler küçük küçük doğraıyor ve pişirilmeden biz de çok seviyoruz kısırın yanında özellikle harika oluyor

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 18:43   #11
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,238
Galeri: 13
Tam da düğün üstü ne meze olur bu yahuuu)
Sağolasın handan)

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 20:09   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
Cemo hemşerimin dediği gibi gerçekten harika meze olur hafif acılı

Selehattin 67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 20:10   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
Pardon üzerine gezdirilecek zeytinyağını unuttum

Selehattin 67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 20:14   #14
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Sayın zenfree, haklısınız aslın iştah açıyor insan yedikçe yiyesi geliyor o nedenle sakıncalı bence

Sayın Feriha Hanım, hemen yapmanız ayrıca sevindirdi beni, afiyet olsun...dere otu ve fesleğen farklı bi tat olur belkı az miktarda önce bi deneyin isterseniz.

Sayın alperfect, kısırın yanında evet harika oluyor ama sizin yediğinizde patlıcanı pişirmedenmi ekleniyordu?

Sevgili cemo ablacım, düğün yemeğinde renklendirir sofranı...sen sağol.

Sayın Selehattin67, umarım beğenirsiniz, acı miktarı değişebilir isteğe göre.

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 20:20   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
Beğenmek ne kelime bayıldım hemen yapılıyor tarif için çok teşekkürler

Selehattin 67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 20:25   #16
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Rica ederim, aslında tarifi yazarken çekimser davrandım, öyleki benim beğendiğimi sizler emek verip de beğenmezseniz üzülürdüm diye düşünmüştüm.
İyikide yazmışım o zaman

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 23:07   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 48
Handan hanım tarifinizi okuduğumda güzel olacağını tahmin ederek hemen bir kilo patlıcandan denedim.Bekleme süresi ne kadar acaba ?

asbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2011, 06:56   #18
Ağaç Dostu
 
hanndan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
Sayin Asbilgic,bekleme suresi derken yanlismi anladim.Mesela tursu gibi bi sure gecirmesine gerek yok,Hemende tuketebilirsiniz zaten pisme suresini tamamladigi icin hazir.Buzdolabinda kavanozunda 2 senede kalabilir.En iyisi siz tadina bakin tekrar malzeme almak zorunda kalabiirsiniz

hanndan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2011, 12:02   #19
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 280
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanndan Mesajı Göster
Sayın alperfect, kısırın yanında evet harika oluyor ama sizin yediğinizde patlıcanı pişirmedenmi ekleniyordu?

.
Evet pişirmeden yapılıyor o yüzden hemen yeniyor bir müddet olgunlaşması gerekiyor

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2011, 21:26   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Handan'cığım tarif için teşekkür ederim. Böyle değişik tarifler olursa çekinmeden yaz ki bizde öğrenelim. Birbirimizden öğrenecek çok şeyler var..Eline sağlık afiyet olsun..

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 01:34   #21
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Kahvaltılık domates biber sosu

Merhabalar,
yıllar önce Bulgaristan'dan göçmen gelmiş bir tanıdığımda tattığım ve kalbî duygularıma tavan yaptıran bir tariftir. Kahvaltılarda masadaki popüleritesini hiç yitirmeyen bu sosu bir kez denerseniz, her yaz başınıza iş alacak ve eminim bundan hiç gocunmayacaksınız)

2 kg. kırmızı salçalık biber

2 kg. domates

6-7 adet patlıcan

20 diş sarımsak ( taşköprü ise yeterlidir, iri dişlerdense aldanmayın, miktarı 2 katına çıkarın, zira anca lezzetini buluyor )

18-20 adet acı sivri biber ( acı secmeyenler tatlı kullanabilirler )

2 su bardağı zeytinyağı

4 çorba kaşığı tuz.


- Kırmızı biberleri haşlayıp kabuklarını soyuyoruz.
- Patlıcanları közlüyoruz ya da daha kolayı yağlı kağıt serili tepsiyle fırına verip içi yumuşayana kadar pişiriyoruz.
- Domatesleri, haşlanıp soyulmuş kırmızı salçalık biberleri, kabukları temizlenmiş patlıcakları ve tohum yatakları temizlenmiş sivri ( tercihen acı ) biberleri, soyulmuş sarımsakları rondodan geçiriyoruz.
- Büyükçe bir tencereye hepsini boşaltıp tuz ve yağını da ekleyip kaynatmaya başlıyoruz.
- Orta ateşte ara ara karıştırarak 1/3 oranında suyunu kaybedip koyuca bir sos kıvamına gelene dek ( yaklaşık 2 saat kadar ) sabırla kaynatıyoruz.
- Temiz ve kuru kavanozlara sıcak sıcak boşaltıyoruz ve kapaklarını kapatıyoruz.
- Kavanozları kapakları üzerine ters çevirip soğuyana kadar yerlerinden kıpırdatmadan dinlendiriyoruz ( 10 - 12 saat kadar ). Küçük kavanozlar seçelim ki tek kullanımlık olsun.
- Afiyet olsun!

Sağlıcakla...

Eklenen Resimler
 
mrduran, Sudenur ve Jakin beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 08:26   #22
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Bu tarif için teşekkürler deneyip sonuçlarını yazacağım inşallah, saygılar

Bir soru geldi aklıma biberleride közlesek daha iyi değil mi?

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 08:39   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 564
ah ben bunu çok severim yapıp koysam evdekiler bir saatte bitirir

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 10:25   #24
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Sevgili ayhat ve dünyam1, ilginize teşekkür ederim

Bir keresinde biberleri közleyerek de yapmayı denedim. Ama lezzet açısından emin olun pek bir fark olmadı. Sadece fazladan 2 saat daha ter dökmüş oluyorsunuz. Ben de tarifin aldığım şekline sadık kalmayı yeğledim. Yine de geliştirilmeye açık bir tarif. Keyfe keder, maydonoz,reyhan, nane ya da kişniş ile de takviye edilebilir.

Sağlıcakla...

LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 08:49   #25
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,607
Galeri: 1
7-8 yıl önce komşum yapmıştı; tadını çok beğenmiştim. Tarifi burada bulunca, havalarda biraz serinleyince dün yaptım.

Pembe domates, top patlıcan, kamber, kapya, demre ve kıl biberle yaptım. Maraş biberi de toplamıştım ama demrenin acısı yeterli geldiği için kullanmadım. Tadı enfes oldu... Hava serin giderse yarın bir parti daha yapacağım.

Sayın hanndan, Sayın LavantaSE, tarifleriniz için teşekkür ederim.

LavantaSE beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2012, 13:38   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,909
Tarifi verenlere çok teşekkür ederim.
Bu gün yaptım. Zaten patlıcanlı, domatesli sosları çok severim.
Katkı maddesi olduğunu bile bile Ajvar sosu almadan yapamam.
Çok iştah açıcı olduğu kesin, Evde herkes pehrizde en de misafirlerime yediririm diye düşünüyorum.

LavantaSE beğendi.
Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2012, 14:04   #27
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Dün gece ben de pazardan aldığım yuvarlak patlıcanların 3 tanesi ile denedim. Kırmızı biberleri ve patlıcanları közleyerek yaptığım bu sosu ilk kez denememe rağmen çok başarılı oldu. Tarif için teşekkürler ) Lütenitza ile bir farkı yok sanırsam.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2012, 14:23   #28
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,607
Galeri: 1
Bildiğim kadarıyla Lütenitza'da domates miktarı daha az ve yeşil biber yerine havuç kullanılıyor.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2012, 14:37   #29
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Hımm.... sağolasınn )

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2015, 19:35   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-07-2015
Şehir: Washington, D.C.
Mesajlar: 1
Yardim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanndan Mesajı Göster
Geçen sene kuzenimden öğrendiğim patlıcanlı ezmeyi sizlerle paylaşmak istedim.gecen sene denemek için az yapmıştık, bitmesin diye kavanoza dısından ekmek batırıp yediğimiz bir lezzet oldu bizim için bu sene bol bol yaptık bize,amcamlara, dayımlara, abimlere,,,,,,,,,,,yorulduk.........
MALZEMELER
1 kg patlıcan
2 kg yeşil biber
2 kg kırmızı biber
isteğe göre acı biber
8 kg domates
maydonoz
sarımsak
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı sirke
tuz


YAPILIŞI
-Patlıcanlar alaca soyulup 1 saat kadar tuzlu suda bekletilir,
-Suyunu sıkıp rondoda cok ezmeden parçalanıyor.Rondodan tencereye eklerken de suyunu sıkılıyor.
-Sıvı yağ koyulan tencerede patlıcanlar kavrulsun,,sürekli karıştırılıyor.
-3 çeşit biberde başları ve tohumları alınıp rondoda çekiliyor,sonra biberler ekleniyor.Karıştırarak pişiriliyor.
-Biraz pişince kabukları soyulan rondodan çekilen domatesleri ekleniyor.
-Domatesler suyunu çekince rondodan çekilen maydonoz ve sarımsakda eklenir.
tuzunu koyup bi lezzet testinden geçirildikten sonra sirkeyide ekleyip sıcak sıcak kavonozlara dolduruluyor.Bir bez ile kavanozun ağız kısmını silip kapağını kapatıp ters çevirin bunu sıcakken yapmak gerekiyor.AFİYET OLSUN
Bir kış afiye yenilebilecek bir ezme,kahvaltıda ve yemeğin yanında yenilebiliyor.
Acı istege göre değişebilir.Sevmeyen acı koymasın.

Biz çok miktarda yaptık 30 kg domatesler ile, sizin denemeniz için az ölçüler verdim.Bu tarifte 5 kavanoz fln çıkar.Farklı lezzet arayanlar denerse memnun kalacaklarından eminim.Lezzet göreceli kavramdır biz cok sevdik umarım beğenirsiniz.
Sayin hanndan ben Amerika da yaşıyorum. Sirke olarak elma'mı yoksa üzüm sirkesimi? Yağ'da sızma'mı **** ayçiçek'mi? Teşekkürler

Jakin beğendi.
AyDem66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019