agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen hassoman

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-03-2011, 11:33   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Kestaneli pekmez helvası

Kestane diye diye bol kalorili tariflere takıldığımın farkındayım. Sonunda kestaneyi çizdirmesek iyi...
Ama arada bir kendimize bir güzellik yapsak fena olmaz.
Bir yanda bol kalori var ama diğer yanda egzotik tat, hoş koku ve harika bir lezzet var.

Doğa mıdır acımasız olan yoksa nefsimiz mi bilmiyorum, yiyeceklerdeki tat ve nefaset arttıkça sakıncası da sanki o oranda artıyor gibi. Mesela salça, yağ, tuz, et, şeker, un, baharat…
Hadi bakalım, bunlardan kendinizi uzak tutun tutabilirseniz tutun.

Bu yüzden gelin ara sıra kendinizi şımartın, unutun kilolarınızı…
Diyabetik bir sorununuz yoksa ne gam değil mi ama…

Ve bu sefer vereceğim reçete gerçekten fişek gibi, zıpkın gibi…
Bu helvayı yedikten sonra içinizde biriken, damarlarınıza dolaşan enerjiyi nasıl açığa vurursunuz bilemem gari… En iyisi kendinizi dağ yollarına vurmak, zirveye tırmanmak...

Name:  Kes hel b.jpg
Views: 952
Size:  16.9 KB

Malzemeler:
1 su bardağı un
½ paket tereyağı (sıvı yağ ya da zeytinyağ da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı süt
¾ su bardağı pekmez
1 çay bardağı pişmiş kestane kırığı (aida bardağı olabilir) (kavrulmuş ceviz de olur)
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı zencefil
1 küçük çay bardağı (aida bardakla değil) kıyılmış kayısı
1 küçük çay bardağı kıyılmış incir
1 küçük çay bardağı kıyılmış hurma
1 derince tava ve tahta kaşık...

Yapımı:
Önce tavanızı boşken ocak üstünde ısıtın.
Sonra tereyağı ekleyin.
Yağ eriyip ısındıktan sonra unu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Unu sürekli karıştırarak iyice kavurun.
Ne zamana kadar?
Unun kaşığa yapışmadığını görünceye kadar.
Bu arada unun rengi kahverengiye doğru koyulaşmıştır.
Karıştırmaya ara vermeden azar azar sütü, azar azar pekmezi ve kestaneleri ekliyoruz.
Muhallebi kıvamından koyu hâle gelinceye kadar karıştırıyoruz.
İndirmeye yakın tarçın+zencefil ekliyoruz...
Karıştırıp ocaktan indiriyoruz.
Islatılmış bir cam kaba koyuyoruz.
Üzerine kıyılmış kayısı + incir + hurma serpiyoruz...
Afiyet olsun, yarasın...

 
mazda_ozan beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 17:13   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Sayın hassoman,
Yok, yok bu helvada. Kuvvet macunu mu?
"Isıtılmış cam kaba koyuyoruz"
"tahta kaşık"
Neden ki?

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 21:18   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum Mesajı Göster
"...."
Yok, yok bu helvada. Kuvvet macunu mu?
"Isıtılmış cam kaba koyuyoruz"
"tahta kaşık"
Neden ki?
Bu tatlıyı yapmamda bana kaynaklık eden "pekmez tatlısı" oldu. Sanırım bir Osmanlı tatlısı bu.
Biraz geliştirdim o kadar.
Isıtılmış değil, ıslatılmış cam kap olacak, yapışmaması için.
Tahta kaşık ise tadını bozmaması için.
Aslında ocak üstü tüm yemek yapımlarında tahta kaşık kullanmak gerek...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 22:01   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Ve bu sefer vereceğim reçete gerçekten fişek gibi, zıpkın gibi…
Bu helvayı yedikten sonra içinizde biriken, damarlarınıza dolaşan enerjiyi nasıl açığa vurursunuz bilemem gari… En iyisi kendinizi dağ yollarına vurmak, zirveye tırmanmak.....
Sayın hassoman, Özür dilerim.
Yukarıdaki parağrafın etkisinde kalarak, helvanın malzemelerini okudukça;
buda mı var? diye diye, helvanın etkisine girmişim!
Yemeden "gözüm görmez olmuş"
Haklısınız "fişek gibi, zıpkın gibi" helva olmuş.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019