agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kestaneli pekmez helvası (http://www.agaclar.net/forum/kiler/23764.htm)

hassoman 16-03-2011 11:33

Kestaneli pekmez helvası
 
1 Eklenti(ler)
Kestane diye diye bol kalorili tariflere takıldığımın farkındayım. Sonunda kestaneyi çizdirmesek iyi... :p
Ama arada bir kendimize bir güzellik yapsak fena olmaz.
Bir yanda bol kalori var ama diğer yanda egzotik tat, hoş koku ve harika bir lezzet var.

Doğa mıdır acımasız olan yoksa nefsimiz mi bilmiyorum, yiyeceklerdeki tat ve nefaset arttıkça sakıncası da sanki o oranda artıyor gibi. Mesela salça, yağ, tuz, et, şeker, un, baharat…
Hadi bakalım, bunlardan kendinizi uzak tutun tutabilirseniz tutun.

Bu yüzden gelin ara sıra kendinizi şımartın, unutun kilolarınızı…
Diyabetik bir sorununuz yoksa ne gam değil mi ama…

Ve bu sefer vereceğim reçete gerçekten fişek gibi, zıpkın gibi…
Bu helvayı yedikten sonra içinizde biriken, damarlarınıza dolaşan enerjiyi nasıl açığa vurursunuz bilemem gari… En iyisi kendinizi dağ yollarına vurmak, zirveye tırmanmak...

Malzemeler:
1 su bardağı un
½ paket tereyağı (sıvı yağ ya da zeytinyağ da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı süt
¾ su bardağı pekmez
1 çay bardağı pişmiş kestane kırığı (aida bardağı olabilir) (kavrulmuş ceviz de olur)
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı zencefil
1 küçük çay bardağı (aida bardakla değil) kıyılmış kayısı
1 küçük çay bardağı kıyılmış incir
1 küçük çay bardağı kıyılmış hurma
1 derince tava ve tahta kaşık...

Yapımı:
Önce tavanızı boşken ocak üstünde ısıtın.
Sonra tereyağı ekleyin.
Yağ eriyip ısındıktan sonra unu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Unu sürekli karıştırarak iyice kavurun.
Ne zamana kadar?
Unun kaşığa yapışmadığını görünceye kadar.
Bu arada unun rengi kahverengiye doğru koyulaşmıştır.
Karıştırmaya ara vermeden azar azar sütü, azar azar pekmezi ve kestaneleri ekliyoruz.
Muhallebi kıvamından koyu hâle gelinceye kadar karıştırıyoruz.
İndirmeye yakın tarçın+zencefil ekliyoruz...
Karıştırıp ocaktan indiriyoruz.
Islatılmış bir cam kaba koyuyoruz.
Üzerine kıyılmış kayısı + incir + hurma serpiyoruz...
Afiyet olsun, yarasın...

ligustrum 16-03-2011 17:13

Sayın hassoman,
Yok, yok bu helvada. Kuvvet macunu mu?
"Isıtılmış cam kaba koyuyoruz"
"tahta kaşık"
Neden ki?

hassoman 16-03-2011 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 769368)
"...."
Yok, yok bu helvada. Kuvvet macunu mu?
"Isıtılmış cam kaba koyuyoruz"
"tahta kaşık"
Neden ki?

Bu tatlıyı yapmamda bana kaynaklık eden "pekmez tatlısı" oldu. Sanırım bir Osmanlı tatlısı bu.
Biraz geliştirdim o kadar.
Isıtılmış değil, ıslatılmış cam kap olacak, yapışmaması için.
Tahta kaşık ise tadını bozmaması için.
Aslında ocak üstü tüm yemek yapımlarında tahta kaşık kullanmak gerek...

ligustrum 16-03-2011 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 769237)
Ve bu sefer vereceğim reçete gerçekten fişek gibi, zıpkın gibi…
Bu helvayı yedikten sonra içinizde biriken, damarlarınıza dolaşan enerjiyi nasıl açığa vurursunuz bilemem gari… En iyisi kendinizi dağ yollarına vurmak, zirveye tırmanmak.....

Sayın hassoman, Özür dilerim.
Yukarıdaki parağrafın etkisinde kalarak, helvanın malzemelerini okudukça;
buda mı var? diye diye, helvanın etkisine girmişim!
Yemeden "gözüm görmez olmuş"
Haklısınız "fişek gibi, zıpkın gibi" helva olmuş.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024