Kestane diye diye bol
kalorili tariflere takıldığımın farkındayım. Sonunda kestaneyi çizdirmesek iyi...
Ama arada bir kendimize bir güzellik yapsak fena olmaz.
Bir yanda bol kalori var ama diğer yanda
egzotik tat, hoş
koku ve harika bir
lezzet var.
Doğa mıdır acımasız olan yoksa nefsimiz mi bilmiyorum, yiyeceklerdeki tat ve nefaset arttıkça sakıncası da sanki o oranda artıyor gibi. Mesela
salça, yağ, tuz, et, şeker, un, baharat…
Hadi bakalım, bunlardan kendinizi uzak tutun tutabilirseniz tutun.
Bu yüzden gelin ara sıra kendinizi şımartın, unutun kilolarınızı…
Diyabetik bir sorununuz yoksa ne gam değil mi ama…
Ve bu sefer vereceğim reçete gerçekten fişek gibi, zıpkın gibi…
Bu helvayı yedikten sonra içinizde biriken, damarlarınıza dolaşan enerjiyi nasıl açığa vurursunuz bilemem gari… En iyisi kendinizi dağ yollarına vurmak, zirveye tırmanmak...
Malzemeler:
1 su bardağı
un
½ paket
tereyağı (sıvı yağ ya da zeytinyağ da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı
süt
¾ su bardağı
pekmez
1 çay bardağı pişmiş
kestane kırığı (aida bardağı olabilir) (kavrulmuş
ceviz de olur)
1 Tatlı kaşığı
tarçın
1 Çay kaşığı
zencefil
1 küçük çay bardağı (aida bardakla değil)
kıyılmış kayısı
1 küçük çay bardağı
kıyılmış incir
1 küçük çay bardağı
kıyılmış hurma
1 derince
tava ve
tahta kaşık...
Yapımı:
Önce tavanızı boşken ocak üstünde ısıtın.
Sonra
tereyağı ekleyin.
Yağ eriyip ısındıktan sonra
unu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Unu sürekli karıştırarak iyice kavurun.
Ne zamana kadar?
Unun kaşığa yapışmadığını görünceye kadar.
Bu arada unun rengi kahverengiye doğru koyulaşmıştır.
Karıştırmaya ara vermeden azar azar
sütü, azar azar
pekmezi ve kestaneleri ekliyoruz.
Muhallebi kıvamından koyu hâle gelinceye kadar karıştırıyoruz.
İndirmeye yakın
tarçın+zencefil ekliyoruz...
Karıştırıp ocaktan indiriyoruz.
Islatılmış bir cam kaba koyuyoruz.
Üzerine kıyılmış
kayısı + incir + hurma serpiyoruz...
Afiyet olsun, yarasın...