![]() |
|
![]() |
#31 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Sn.yolaç, Karadut pekmezini hiç yapmadık, ama komşu köylerde yapanlar var. Karadut pekmezi nasıl yapılıyor öğrenebilirim. Karadut ile beyazdut pekmezi birbirinden nasıl ayrılır; Her halde; tatından ayrılır, karadut pekmezi biraz ekşimsi olur. Hafif boğazımızı yakar. diye düşünüyorum. Ama yapan çevre köyler var öğrenebilirim. Yoksa, 20 kg beyazdut suyuna, 2 kg. karadut suyu koy, al size karadut pekmezi; oluyorsa bazı ayrıtılıları öğrenmek gerekiyor. ![]() Araştırmaya değer. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Pekmezin helvalaştırılmış biçimi olan ve çöven katılmasıyla yapılan, cevizle yenmesi doyumsuz olan 'bulama' konusunu ise başka konuya mı bıraksak, ne dersiniz?demiş gece arkadaşımız ![]() Tekirdağ ve çevresinde yapılan bu helvayı pek çok kişi bilmez .Hem çok besleyici hem çok lezzetli olan bulamamız malesef unutulmaya mahkum ![]() yapımı zor ve bahçe gereken bu güzel yiyeceği mutlaka ileri nesillere taşımamız lazım diye düşünüyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
/
Giriş Tarihi: 01-02-2010
|
Hlil önen .Bizlere bu tarifi vermen den dolayı çok teşekkür ederim. benim bir sorum olacak . Bizde dut böğürtlen vede kuşburnu var. bunların içine koyduğumuz ekstra birşey varmı? Düzenleyen ağaççı : 01-02-2010 saat 10:30 Neden: bağlaç olarak bilgi verebilirsen dedim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
/
Giriş Tarihi: 01-02-2010
|
H hatice hanım . Tekirdağda ahlat , ahlat gazozu denilen asitli bir içecek hakkında çok kısır bir bilgi edindim. Ayrıntılı bir araştırma yapsak diyorum . Yoksa yok olmaya mahkum olacak sanırım. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
(Siteye hoş geldin. Seracılık yapacağına ve balık avcısı da olduğuna göre, site içinde sıkca karşılaşacağız demektir.) ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Halil Önen, Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Konuyla ilgili yazın verceğiniz ilave bilgileri de merakla beklemekteyim. Maalesef piyasada satılan özellikle gıda maddelerine asla güven olmuyor. Her şey gönlünüzce olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2009
|
arkadaşlar pekmeze katılan toprak hakkında biraz bilgi verirseniz...Temini,nasıl ayırtedilir ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-08-2010
|
Mosto cotto
Merhaba Siteyi yaptığım aramalarda hep görüyor ve çok beğeniyordum.Üyelik kısmet bugüne imiş ![]() Başlıktaki isim İtalya'nın Calabria bölgesinde söylendiği şekli ile bizim pekmezin "gün balı" versiyonu.Çok ilginç. Hemen bu sayfayı link verdim.En azından resimlerden anlayabilirler.Ben de onların sayfasını ekliyorum: http://www.calabriafromscratch.com/?...1#comment-1859 Eski yemek hazırlama ve koruma yöntemleri de diğer bir ilgi alanım. Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
|
beyaz dut pekmezinin yapılışı
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Ağaç Dostu
|
Önce dut elenir. Kazana su konularak kaynaması beklenir ve bu arada dutlar yıkanır. Kaynayan suyun içinekonulur. Dutlar iyice kaynayıp şırası eline yapışacak şekılde olduğunda süzülme işlemi başlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaç Dostu
|
kaynayan dutlar tekneere alınarak süzülür
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
|
Süzülen şıra pekmez tepsilerine yayılırken tekrar ince süzgeçten süzülür. Birgün sonra güneş doğmadan tepsiler tek tek kazana süzülür.Buna dip alma deriz çünkü dutlar nekadar yıkansada genelde dibinde tortu oluşturuyor. Tepsiler yıkanır iyice kurulanır ve şıralar tekrar tepsilere yayılır. Bu işlemden sonra tepsilerdeki pekmezler katılaşmaya başladığı zaman hepsi birkaç tepside toplanır. Yaklaşık dört gün sonra pekmezin yüzüne sarı bir köpük gelir ve anlarızki pekmezimiz olmuştur. Tepsiler teker teker güneşten alınarak pekmezi konulacak kabın ağzına iki kat tülbent geçirerek süzülür. Kabın ağzı hemen kapatılmaz . Birhafta veya on gün kabın ağzı temiz bir bez bağlanarak saklanır. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Ağaç Dostu
|
Önemli bir püf nokasıda şıra konulan kapların hepsi öncedenkaynamş dutla ovulur. Çünkü pekmez ekşir. Bu işleme kimse dikkat etmiyor ama bir müddet sonra pekmez ekşimeye başlıyor.Biz pekmez yaptığımız kapların hiçbirini başka şeyde kullanmıyoruz. Pekmez işlemi bitince hepsi sarılıp kaldırılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
|
Sayın yolaç karadut pekmezinin şırası dahaçok kaynatılıyor. Bİzim yaptığımız beyaz dut pekmezi.Karadut pekmezini bizim büyükler mutlaka evde bulundururlar çünkü ağız yaralarına çok iyi geliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi bilgilendirebildiysem nemutlu bana. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
karadut pekmezinin nasıl yapıldığı konusunda bir bilgi alabildiniz mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |
Ağaç Dostu
|
ekşi karadut şurubu
Alıntı:
Aslında pekmez değil şurup yapımı. Eczacılar ilaç yerine alıyormuş. Ağız yarları ve uçuk tedavisinde de kullanılıyormuş. Yapımı çok kolay Ekşi _ çok eriyince ekşi değildir_ karadut bir kapta sıkılır. Posası süzülür. (Çekirdekleri geçirmeyen incelikte elek olmalı) Güneşe serilir, yassı tepsilerde. 4 veya 5 gün _ güneşin ısısına göre _ bekletilir, macun kıvamına yakın cam kaplara konur. Biraz tatlı isterseniz içine şeker eritebilirsiniz. Kısaca ez, süz güneşe koy ... Köy ekmeğini şöle bir daldır, kahvaltıda ye... Ya da; Bir yemek kaşığı buz gibi suya koy, karıştır şerbet niyetine iç. Tatlı karadut pekmezi de, sevgili fatma sunay' ın dediği gibidir. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ekşi olanının bu kadar pahalı olmasının sebebi, 'az olan şeyler değerlidir' _ altın gümüş vb. gibi_ diye düşündüm ama 'topal at azdır değerli midir' ![]() Ekşi karadutun azlığının yanında, hasat _ toplama zorluğu_ olmalı. Silkeleyince düşmüyor. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
![]() Ben çocukken karadut ağaçları ne çoktu. Yaşadığım şehir itibarı ile mi ben göremiyorum, yoksa eskisi gibi değil mi popülasyonları... Üstümüz başımız leke olacak diye annem bizi ağaçtan uzak tutmaya çalışırdı, şimdi ise beyaz lekesiz bir elbise giyip, dut toplasam yeri... yani o kadarr... ![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi, denizakvaryumu ve Halil Beyin bahsettiği ekşi karadut; normal kara dut değil. (karışıklık olmasın ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Ağaç Dostu
|
Toprak konusunu tam öğrenemedim. Bizim komşular pekmez yaparken sıradan bahçe torağı koyuyorlarmış yeterki temiz olduğuna kaanat etsinler. Diğer taraftan beyaz topraklardan eskiden köy evlerini badana yapmak için kazarlardı hatta geçenlerde bu konuda bir haberde çıktı, eşilen toprak mağarasında çöküntü neticesi ölümler olmuş. Bu beyaz topraklar da kanserojen özelliği taşıyormuş diye de literatürde rastlamıştım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|