agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni164Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-01-2010, 11:15   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolac Mesajı Göster
Sayın Halil Önen,
Öncelikle pekmez konusunda bizleri aydınlattığınız için çok teşekkürler.Ancak benim merakım da kardut pekmezi nasıl yapılır ve piyasada karadut pekmezi diye satılan pekmezlerin doğruluğunu araştırma yöntemi varmıdır?
Diğer bir deyişle piyasada bulunan pekmezin karadut mu yoksa beyazdut pekmezi mi olduğunu nasıl anlayabiliriz? Sağlıklı yıllar dilerim.

Sn.yolaç,
Karadut pekmezini hiç yapmadık, ama komşu köylerde yapanlar var.

Karadut pekmezi nasıl yapılıyor öğrenebilirim.

Karadut ile beyazdut pekmezi birbirinden nasıl ayrılır;


Her halde;
tatından ayrılır, karadut pekmezi biraz ekşimsi olur. Hafif boğazımızı yakar. diye düşünüyorum.

Ama yapan çevre köyler var öğrenebilirim.


Yoksa, 20 kg beyazdut suyuna, 2 kg. karadut suyu koy, al size karadut pekmezi; oluyorsa bazı ayrıtılıları öğrenmek gerekiyor.

Araştırmaya değer.


Saygılar

mrduran ve dadaşım beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 11:38   #32
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Pekmezin helvalaştırılmış biçimi olan ve çöven katılmasıyla yapılan, cevizle yenmesi doyumsuz olan 'bulama' konusunu ise başka konuya mı bıraksak, ne dersiniz?demiş gece arkadaşımız
Tekirdağ ve çevresinde yapılan bu helvayı pek çok kişi bilmez .Hem çok besleyici hem çok lezzetli olan bulamamız malesef unutulmaya mahkum
yapımı zor ve bahçe gereken bu güzel yiyeceği mutlaka ileri nesillere taşımamız lazım diye düşünüyorum

mrduran ve porselen beğendi.
Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 10:27   #33
/
 
Giriş Tarihi: 01-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
Hlil önen .Bizlere bu tarifi vermen den dolayı çok teşekkür ederim. benim bir sorum olacak . Bizde dut böğürtlen vede kuşburnu var. bunların içine koyduğumuz ekstra birşey varmı?

mrduran beğendi.

Düzenleyen ağaççı : 01-02-2010 saat 10:30 Neden: bağlaç olarak bilgi verebilirsen dedim .
ağaççı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 10:34   #34
/
 
Giriş Tarihi: 01-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
H hatice hanım . Tekirdağda ahlat , ahlat gazozu denilen asitli bir içecek hakkında çok kısır bir bilgi edindim. Ayrıntılı bir araştırma yapsak diyorum . Yoksa yok olmaya mahkum olacak sanırım. Saygılarımla.

mrduran beğendi.
ağaççı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 13:47   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ağaççı Mesajı Göster
Hlil önen .Bizlere bu tarifi vermen den dolayı çok teşekkür ederim. benim bir sorum olacak . Bizde dut böğürtlen vede kuşburnu var. bunların içine koyduğumuz ekstra birşey varmı?
Sn. ağaççı, dut' dan pekmez yapmayı bu yaz öğreneceğim. Ekstra bir şeyler katılıyor mu? bilmiyorum, araştıracağım.

(Siteye hoş geldin. Seracılık yapacağına ve balık avcısı da olduğuna göre, site içinde sıkca karşılaşacağız demektir.)

mrduran beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2010, 23:10   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Istanbul & Kocaeli
Mesajlar: 446
Galeri: 1
Sayın Halil Önen,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Konuyla ilgili yazın verceğiniz ilave bilgileri de merakla beklemekteyim.
Maalesef piyasada satılan özellikle gıda maddelerine asla güven olmuyor.
Her şey gönlünüzce olsun.

yolac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 00:08   #37
Ağaç Dostu
 
birgaripyolcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
arkadaşlar pekmeze katılan toprak hakkında biraz bilgi verirseniz...Temini,nasıl ayırtedilir ...

porselen beğendi.
birgaripyolcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2010, 10:43   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-08-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Mosto cotto

Merhaba

Siteyi yaptığım aramalarda hep görüyor ve çok beğeniyordum.Üyelik kısmet bugüne imiş

Başlıktaki isim İtalya'nın Calabria bölgesinde söylendiği şekli ile bizim pekmezin "gün balı" versiyonu.Çok ilginç. Hemen bu sayfayı link verdim.En azından resimlerden anlayabilirler.Ben de onların sayfasını ekliyorum:

http://www.calabriafromscratch.com/?...1#comment-1859

Eski yemek hazırlama ve koruma yöntemleri de diğer bir ilgi alanım.
Selamlar

mrduran ve porselen beğendi.
rachel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 16:21   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
beyaz dut pekmezinin yapılışı

Name:  Resim 265.jpg
Views: 5004
Size:  56.3 KB

Name:  Resim 266.jpg
Views: 4859
Size:  70.6 KB

Name:  Resim 267.jpg
Views: 5262
Size:  64.1 KB

Name:  Resim 268.jpg
Views: 5904
Size:  56.5 KB

Name:  Resim 269.jpg
Views: 4781
Size:  70.7 KB

mrduran ve porselen beğendi.
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 16:24   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Önce dut elenir. Kazana su konularak kaynaması beklenir ve bu arada dutlar yıkanır. Kaynayan suyun içinekonulur. Dutlar iyice kaynayıp şırası eline yapışacak şekılde olduğunda süzülme işlemi başlar.

mrduran ve porselen beğendi.
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 16:31   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
kaynayan dutlar tekneere alınarak süzülür

Name:  Resim 271.jpg
Views: 5229
Size:  63.4 KB

Name:  Resim 272.jpg
Views: 4702
Size:  70.2 KB

Name:  Resim 273.jpg
Views: 4713
Size:  45.5 KB

Name:  Resim 270.jpg
Views: 5283
Size:  53.8 KB

Name:  Resim 274.jpg
Views: 4755
Size:  43.4 KB

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 16:43   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Süzülen şıra pekmez tepsilerine yayılırken tekrar ince süzgeçten süzülür. Birgün sonra güneş doğmadan tepsiler tek tek kazana süzülür.Buna dip alma deriz çünkü dutlar nekadar yıkansada genelde dibinde tortu oluşturuyor. Tepsiler yıkanır iyice kurulanır ve şıralar tekrar tepsilere yayılır. Bu işlemden sonra tepsilerdeki pekmezler katılaşmaya başladığı zaman hepsi birkaç tepside toplanır. Yaklaşık dört gün sonra pekmezin yüzüne sarı bir köpük gelir ve anlarızki pekmezimiz olmuştur. Tepsiler teker teker güneşten alınarak pekmezi konulacak kabın ağzına iki kat tülbent geçirerek süzülür. Kabın ağzı hemen kapatılmaz . Birhafta veya on gün kabın ağzı temiz bir bez bağlanarak saklanır. Afiyet olsun.

mrduran ve porselen beğendi.
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 16:49   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Önemli bir püf nokasıda şıra konulan kapların hepsi öncedenkaynamş dutla ovulur. Çünkü pekmez ekşir. Bu işleme kimse dikkat etmiyor ama bir müddet sonra pekmez ekşimeye başlıyor.Biz pekmez yaptığımız kapların hiçbirini başka şeyde kullanmıyoruz. Pekmez işlemi bitince hepsi sarılıp kaldırılıyor.

mrduran ve porselen beğendi.
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2010, 20:40   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Istanbul & Kocaeli
Mesajlar: 446
Galeri: 1
Sayın Fatma Sunay,
Acaba Kara Dut pekmezi de aynı şekildemi yapılıyor.Yoksa sadece beyaz dut pekmezi mi yapıyorsunuz.
Karadut pekmezinin ilaç yerine kullanıldığı söyleniyor.Doğru mu?

yolac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2010, 23:57   #45
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Fatma sunay'a teşekkür ederiz.

porselen beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2010, 19:47   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Sayın yolaç karadut pekmezinin şırası dahaçok kaynatılıyor. Bİzim yaptığımız beyaz dut pekmezi.Karadut pekmezini bizim büyükler mutlaka evde bulundururlar çünkü ağız yaralarına çok iyi geliyor.

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2010, 19:49   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Sayın nariçi bilgilendirebildiysem nemutlu bana.

fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2011, 11:53   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn.yolaç,
Karadut pekmezini hiç yapmadık, ama komşu köylerde yapanlar var.

Karadut pekmezi nasıl yapılıyor öğrenebilirim.
Halil Bey,

karadut pekmezinin nasıl yapıldığı konusunda bir bilgi alabildiniz mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2011, 22:03   #49
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Karadut pekmezinden kastınız ekşi karadut mu? yoksa diğer tatlı karadut türümü?
Saygılar

mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2011, 08:42   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Ekşi olanı yani şifalı denileni.

1 lt si 35-40 TL ye satılıyor bugünlerde.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2011, 19:28   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
ekşi karadut şurubu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Halil Bey,

karadut pekmezinin nasıl yapıldığı konusunda bir bilgi alabildiniz mi?

Aslında pekmez değil şurup yapımı.
Eczacılar ilaç yerine alıyormuş. Ağız yarları ve uçuk tedavisinde de kullanılıyormuş.

Yapımı çok kolay

Ekşi _ çok eriyince ekşi değildir_ karadut bir kapta sıkılır.
Posası süzülür. (Çekirdekleri geçirmeyen incelikte elek olmalı)
Güneşe serilir, yassı tepsilerde.
4 veya 5 gün _ güneşin ısısına göre _ bekletilir, macun kıvamına yakın cam kaplara konur.
Biraz tatlı isterseniz içine şeker eritebilirsiniz.

Kısaca ez, süz güneşe koy ...

Köy ekmeğini şöle bir daldır, kahvaltıda ye...

Ya da;
Bir yemek kaşığı buz gibi suya koy, karıştır şerbet niyetine iç.


Tatlı karadut pekmezi de,
sevgili fatma sunay' ın dediği gibidir.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2011, 20:11   #52
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
biz blenderden geçirip tülbentten geçirdik. ama 1günde ancak süzüldü. sonra da derin dondurucuda sakladık. lazım oldukça kullanıyoruz

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2011, 13:09   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
.

Kısaca ez, süz güneşe koy ...


Demek ki kaynatılmıyormuş...Bir yaş daha yaşlandırdınız beni

Çok teşekkürler.

mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2011, 18:20   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Ekşi olanı yani şifalı denileni.

1 lt si 35-40 TL ye satılıyor bugünlerde.

Ekşi olanının bu kadar pahalı olmasının sebebi,

'az olan şeyler değerlidir' _ altın gümüş vb. gibi_ diye düşündüm ama 'topal at azdır değerli midir' çıkarımına takıldım.


Ekşi karadutun azlığının yanında, hasat _ toplama zorluğu_ olmalı. Silkeleyince düşmüyor.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2011, 19:43   #55
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Eczacılar ilaç yerine alıyormuş. Ağız yaraları ve uçuk tedavisinde de kullanılıyormuş.
Halil Bey, artık eczanelerde bulundurduğumuzu pek söyleyemeyiz, zaten talep de olmuyor. Eskiden soran, alan oluyordu ama şimdi değişik ilaçlar yüzünden itibarı yok.

Alıntı:
Bir yemek kaşığı buz gibi suya koy, karıştır şerbet niyetine iç.
En ideal kullanımı da bu olmalı bence.
Ben çocukken karadut ağaçları ne çoktu. Yaşadığım şehir itibarı ile mi ben göremiyorum, yoksa eskisi gibi değil mi popülasyonları... Üstümüz başımız leke olacak diye annem bizi ağaçtan uzak tutmaya çalışırdı, şimdi ise beyaz lekesiz bir elbise giyip, dut toplasam yeri... yani o kadarr... )

mrduran, porselen ve yağmur beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2011, 20:30   #56
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Beyaz dut pekmezi yaparken toprak koyulmuyor herhalde! söz edilmedi.

Karadut pekmezi veya şerbeti kolay. Yazın karadut satan seyyar satıcılar oluyor alır yaparız.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2011, 21:01   #57
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın nariçi, denizakvaryumu ve Halil Beyin bahsettiği ekşi karadut; normal kara dut değil. (karışıklık olmasın)

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2011, 21:09   #58
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bir urmutut var sapından zor kopan, iri koyu yeşil yapraklı, bir de beyaz dut gibi forumda ancak siyah ve az ekşimsi dut,

Toprağı da beyaz dut pekmezi için sormuştum.

mrduran beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2011, 21:31   #59
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Ekşi kara duta urmu dutu da deniliyor. Bizim bölgede kan dutu olarakta geçiyor. Yanılmıyorsam urmu dutu sizin bölgedede bolca yetişiyor ki pazara geliyor.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2011, 22:03   #60
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Toprak konusunu tam öğrenemedim. Bizim komşular pekmez yaparken sıradan bahçe torağı koyuyorlarmış yeterki temiz olduğuna kaanat etsinler.

Diğer taraftan beyaz topraklardan eskiden köy evlerini badana yapmak için kazarlardı hatta geçenlerde bu konuda bir haberde çıktı, eşilen toprak mağarasında çöküntü neticesi ölümler olmuş. Bu beyaz topraklar da kanserojen özelliği taşıyormuş diye de literatürde rastlamıştım..

mrduran beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024