agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-11-2012, 11:23   #841
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Kusur kalır mıyım, kalmam tabii ki
Eklenti 344528

Komşunun Gerze'deki bahçesinden gelen Trabzon hurmalarından 2 tane bana düşmüştü. Gerçi ben korogaki denemesine fırsat bulana dek az biraz yumuşadılarsa da, kururlarsa hiç değilse tadını öğreneceğim..
Off, of bir tadını alsanız, eminim seneye onlarca yaparsınız.
Hele yanında biraz da iç cevizle deneseniz......

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 12:38   #842
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Bahçesinde hurma ağacı olan biri varsa oradan koparmaya bakın, manavda satılanlar karpitli olabilir.
Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek?

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 12:49   #843
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek?
Kalsiyum karbür (CaC2) bileşiğine ticarette verilen ad.Muz hurma vb.meyveleri daha çabuk olgunlaştırmak için bu maddeyi kullanıyorlar.

hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 12:52   #844
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek?
Karpit CaC2 formüllü madde.
Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır.
Ucuz ve bol bir malzeme,
Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir.

Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır.
Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır.
Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur.

selis beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 13:36   #845
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Karpitli olduğunu nasıl anlarız peki?

Biraz önce markete gittim.. Bir kaç tanesine dokundum.. Renkleri sarıydı ve yumuşaktı.. Turuncu rengini almadan yumuşadığı için bu karpitli olduğu anlamına mı geliyor? Ya da diğer seçenek nedir?

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 13:55   #846
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Yumuşak olanları kullanmayın. Oğuz beni dinlemedi 3 tane hafifçe yumuşamışlardan astı, şimdi üçü de yerde yatıyor. Bende görsün diye temizlemiyorum.(domuzluksa, domuzluk)


Düzenleyen Güler : 23-11-2017 saat 07:25
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 14:01   #847
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Ben de nereye gitti diyordum.

Galiba çok bir seçenek yok.
Yine de yeşil olanları alın derim...
Karpit zararlı bir madde olduğunu biliyorum.
İnsan sağlığı açısından zararı var mı, derseniz, bu soruyu bir bilen cevaplamalı.

selis ve çiftçi5234 beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2012, 20:03   #848
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hberbul Mesajı Göster
Kalsiyum karbür (CaC2) bileşiğine ticarette verilen ad.Muz hurma vb.meyveleri daha çabuk olgunlaştırmak için bu maddeyi kullanıyorlar.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Karpit CaC2 formüllü madde.
Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır.
Ucuz ve bol bir malzeme,
Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir.

Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır.
Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır.
Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur.
Bilgiler için teşekkürler.

Tura beğendi.
serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2012, 20:18   #849
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
malesef benim aldıklarım karpitli çıktı aldım bir sonraki gün soyayım dedim hemen hemen hepsi yumşamış ne yapalım hanımla beraber tüm mahalleye dağıttık

Selehattin 67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2012, 22:47   #850
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 09:06   #851
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
küflendiği ve bunun sonucunda sineklendiği için ben 60 tanesini çöpe attım. şimdi tekrar yapmaya cesaret edemiyorum yine çürüyecek emeklerim boşa gidecek diye.

bu yıl meyve çok boldu. ancak toplanan meyvelerin bekleme süresi diye birşey yok 1 hafta içinde çürüme ve bozulmalar başlıyor.

tarımı yapılan meyvelerden bahsetmiyorum. bağda bahçede bir köşeye dikilmiş, ilaç gübre atılmadan, budama yapılmadan kendiliğinden meyve veren elma, armut, vs bahsediyorum.

bu tamamen iklimden kaynaklanan birşey. bahar aylarındaki yağmurlarla taşınan toz içindeki maddelerin gübre gibi toprağı etkilemesi bunu sonucunda meyve kalitesinin o yıl için ortaya çıkması.

bir meyve ne kadar büyük, gösterişli, albenili olursa dayanıklılığı o ölçüde azalıyor. normal kendi boyutlarında fazla gösterişli olmayan meyvelerin dayanılılığıda daha fazla oluyor.

market önlerinde gördüğünüz karpuz kadar büyük elmalardan bahsetmiyorum. onlarda gösterişli ama koyun bir köşeye bir yıl hiç çürümeden dursun. yetişirken aldığı kimyasal madde ve ilacın haddi hesabı yok ******.

athena -asena beğendi.
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 10:06   #852
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,826
Olmuyor
Hiçbir meyvada muaffak olamadım İstanbul havası uygun değil
Kayısı. erik .üzüm .dut olmadı

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen ahmeter : 10-11-2012 saat 10:11 Neden: ek
ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 12:14   #853
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter Mesajı Göster
İstanbul havası uygun değil
Ben geçen yıllarda domates bile kurutmuştum.
Güler sağ olsun, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 15 kadar hurma kurutuyorum.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 21:47   #854
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.
Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 21:53   #855
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.
Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 21:58   #856
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2012
Şehir: Kocaeli, Avşa Adası
Mesajlar: 1,142
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?

Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?..

Halil Önen beğendi.
Ben fakir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 22:00   #857
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.
Geçen sene de yağmur vardı hatta kış erken başlamıştı belki bu kadar rutubet olayı olmayabilirdi. Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.

Lilium ve çiftçi5234 beğendi.
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 22:14   #858
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ben fakir Mesajı Göster
Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?..
Onu lilium'a sormalısınız.

Halil Önen beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 22:38   #859
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?
Sorma güler abla,
O zaman çok meraklıydım üşenmedim nasıl nasıl bu tadı tatmalıyım diye az uğraşmadım, aynı asenanın dediği gibi baktım ki küflenecekler klimanın karşısına koyarak kuruttum ve o güzel tadı tattım. Yoksa aşercektim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 22:40   #860
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ben fakir Mesajı Göster
Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?..
Ilık olması daha iyi sonuç verir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 22:42   #861
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.
Olabilir, Ben geçen yıl bir bölümünü sobalı odada kuruttum.

Ama çok sıcak olmamalı.

athena -asena beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 22:56   #862
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.
Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 23:15   #863
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu
1 saat tir balkondaki hurmaları soba yanan odaya almakla uğraşıyordum . böyle deneyelim olmazsa yeni soyacaklarımda deneriz artık.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 00:01   #864
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
Hurmalarımın bir kısmını balkona bir kısmını da tekire(serander) asmıştım.
Birkaç gündür tekire çıkmamıştım.Bu gün baktığımda 1 tanesi dışında hepsinin küflendiğini; küflenmeyene de eşek arıların üşüştüğünü gördüm. Balkondakiler ise güzel güzel kurumaya devam ediyor.

çiftçi5234 beğendi.
kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 01:50   #865
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Tekir deyince aklıma geldi af buyurun.

Tekirdeki dariyi
Gitti yedi ya ferük
Bana çalım ediyu
Difirüksün difirük (İma yoktur)

sarin, Halil Önen ve kaknus beğendi.
çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 09:30   #866
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Kurutma işleminde hava akımı sıcaklıktan çok daha fazla önemli

sarin ve çiftçi5234 beğendi.
KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 11:37   #867
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
Isı almasıyla belkide hurmalar iç nemden dolayı terleyebilir diye düşünüyorum

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 16:15   #868
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
5 büyük poşet Çöpe giden hurmalar.

Eklenen Resimler
 
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 17:12   #869
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Hay Allah çok üzüldüm sevgili athena -asena, arkadaşımız kasap94 hurmalarını batırdığı sıcak suyun içine yabani kekik atıyordu, küflenmeye pirelenmeye iyi geliyor demişti. İsterseniz onun başlığını bir okuyun.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 21:18   #870
Ağaç Dostu
 
kasap.94's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2008
Şehir: balıkesir gönen
Mesajlar: 1,196
Galeri: 6
Kaynatılmış kekik (yaşlılar güve otu derdi) suyuna batırmak güvelen meyi önlüyor. Küflenme hakkında bilgim yok.

kasap.94 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024