agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2009, 18:47   #91
Ağaç Dostu
 
talar_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
Çocukken komşu bahçelerin güllerini yolar su ile karıştırıp güneşde bekletip parfüm yaptığımı sanırdım. Mis gibi kokucam diye elime yüzüme sürer eve sırılsıklam gelirdim. Hem ıslandığım için hem de komşuların güllerini kopardığım için bir ton azar işitirdim.
Her yaptığım parfümün tadına da baktığımdan(neticede gül suyu ya içilebilir de) bu başlık bana o günleri hatırlattı...

talar_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2009, 20:14   #92
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
Nerden bulacağız o kadar kokulu gül'ü bizim burdaki güller sadece seyirlik ama kokulu gül bulursam hemen deneyeceğim Teşekkürler Hassoman

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 08:39   #93
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Bahçemizde pembe ve sarı kokulu gül var reçellik diye tabir ederler burda hemen pembe olana sarıldım 8 10 adet de gelincik yaprağı ekledim ölüçüsünü biraz abartmışım gelinciğin sanırım 3 adet güle 10 yaprak gelincik sabah kalktığımda muhteşm bir rengi vardı kırmızıyla pambe arası daha bir gece bekledi sizce olmuşmudur?

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 09:36   #94
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Sevgili bengi su,

seninki gül ağırlıklı olmuş,yani hassomanın tarif ettiği gibi,birde gelincik ağırlıklı olan var.

Bir litrelik su şişesinin yarısına kadar gelincik yaprağı koy, onun üzerine de 4 tane kokulu isparta gülü yaprağı koy 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekle soğuk su doldur ve güneşte 5-6 gün beklet.

Gül yapraklarını altındaki beyaz kısımlarını kes.

Şekerini ikram ederken ekle ,az veye çok arzuya bağlı olarak.

Nostaljisi bozulmasın diye de:
Tepsiye dantel örtü koy,uzun şerbet bardaklarında sun.

Afiyet olsun


Düzenleyen hozat : 09-06-2009 saat 03:03 Neden: harf eksikliği
hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 09:39   #95
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Eğer konu dağılmayacaksa,
Bilen birisi Lohusa şerbeti tarifi yazabilir mi?.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 09:55   #96
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Sevgili Habibe;

Çok acelm var çıkıyorum ,dönüşte cavap gelmemişse sana tarif vereceğim.

hoşça kal

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 10:53   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Kolları sıvayıp, yüzlerce kokulu gülden şerbet yapacağım.
İlk mahsülümüm, ilk şişesi de sevgili hassoman'a
Bu habere çok sevindim...
O zaman ani bastıran misafirler için suyla çoğaltmaya uygun bir reçete tarifi daha vereyim: Aslında espri aynı:

Bir avuç gül yaprağı, bir avuç şeker, bir çay kaşığı limon tuzu ölçüsüyle bir karışım... Bu karışımı güzelce oğun, buzdolabının bir köşesine koyun; ama, dondurmayın. Misafir geldikçe sulandırıp ikram edersiniz.

Hozat
'ın tarifini okuyunca bir ayrıntıyı atladığımın farkına vardım. Gül yapraklarının beyaz kısımlarını kesiyoruz, gelincik kullanıyorsak yaprakların diplerindeki siyah kısımları kopartıyoruz... Şerbetin tadı daha güzel olsun diye elbette... Bakalım misafirleriniz nasıl bulacak, meraktayım?


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bengi_su Mesajı Göster
"...." 3 adet güle 10 yaprak gelincik sabah kalktığımda muhteşm bir rengi vardı kırmızıyla pambe arası daha bir gece bekledi sizce olmuş mudur?
Eğer yapraklar beyazlaşmışsa olmuştur. Fazla gelincik yaprağı koymanın bir mahsuru yok. Sadece gül kokusu ve tadı üzerinde baskın olmasın...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 13:32   #98
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Teşşekkür ederim yok fazla deil ama rengini hemen kızartacak kadar olmuş öbür sayfalardan okudum geliincik yapraklarının siyah kısımlarını aldım eve gidince bir bakayım yapraklara beyazlaşmışmı tadına bakmak için sabırsızlanıyorum.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 14:56   #99
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Teşekkürler HASSOMAN

sayın Hassoman,

Çok güzel bir konu açtınız,öncelikle eski kültürler anneannelerin sandıklarından çıkıp yeni nesillere aktarılmanısa katkıda bulundunuz.

Naçizane fikrimi belirteyim:Ben her yıl gelincik şerbetini yapıyorum.Gelincik yapraklarını biraz fazla koymak gerekiyor,aksi halde suyla karıştırınca rahiyası kayboluyor ve 4 bardak ikram edince bir şişe şerbet hemen bitiyor.


Not:yeni yapacak olanlar: Limon tuzunu az koyarsanız ,uzun zaman beklerse üstünde küf oluşur.Kıvamında yapılan şerbet bir yıl rahatlıkla kalıyor,
Yaz kış ister şerbet, istenirse "Votka" ile birlikte kullana bilirsiniz.

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 14:27   #100
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Konsantre gibi yapılıp dolapta bir süre bekleyebilen vişne suyu tarifi var mı acaba?

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 11:49   #101
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
VİŞNE KONSANTRESİ
Ölçü: 3 kilo vişne 2 kilo şeker

Vişnelerin saplarını ayıklayıp yıkadıktan sonra bir tencereye yerleştirin. Üzerine çıkana kadar su doldurun. Kaynatın. İyice yumuşadığında bez bir torbaya alıp sıkın. Bu sıkma işlemini vişneler sıcakken yapıyorsunuz. Eliniz biraz yanıyor. Çekirdekler ve posa bez torbanın içinde kalıyor.

Çıkan tortulu suya şeker koyup kaynatın. Kaynarken oluşan köpükleri atın. Bir süre sonra vişne konsantresi koyulaşacak.

Soğuduktan sonra küçük plastik su şişelerine doldurup buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta tam olarak donmuyor.

İçeceğiniz zaman bardağa az miktarda vişne konsantesi koyun, üzerine su doldurun. Afiyetle için.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 11:58   #102
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
ŞEFTALİ SUYU
Şimdi şeftali zamanı. Çok çabuk çürüyen bu meyveyi de uzun süre saklamanın yolu varmış. Komşudan duyduğum, henüz uygulamadığım bir tarif.

Şeftalileri süzgeçten geçirin, kaynatın, plastik su şişelerine doldurup kapağı açık soğutun. Sonra buzluğa koyun. Şeker bile koyulmadan yapılan bu doğal şeftali suyunu kaynattığınız için buzlukta uzun süre saklayabiliyormuşsunuz.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 13:33   #103
Ağaç Dostu
 
Tuba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
Zencefil Serbeti...

Merhaba,

Forumda zencefil serbetini goremedim, buda benden olsun dedim...

Orta boy taze kok zencefili 1,5 litre suda 5 dakika kadar kaynatip dinlendirin. Ilik olunca iki yemek kasigi suzme bal koyup sogumasini bekleyin. Soguk serbetin icine yarin limonun suyunu ekleyin, suzup siselerle dolaba kaldirin... Oldukca lezzetli bir serbet...

Zencefilin faydalarinin tamamini bilmiyorum ama metobolizmayi hizlandirici etkisi nedeniyle diyet cayi olarak, soguk alginligi, grip, nezle, bronsit gibi hastaliklarda belirtilerin tedavisinde kullaniliyor. Sabah icince gun boyu enerjik olmanizi saglar. Aksam icince buyun vucuda muhtsesm bir rahatlik verir. Regl agrisi cekerken sicak zencefil cayi gibisi yoktur. Baska caylarla karistirilabilir, lezzete lezzet katar (ozellikle yesil cayin faydalarindan nasiplenmek isteyip tadini sevmeyenler icin).

Afiyet olsun...

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 14:23   #104
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Sevgili Tuba ,
bizim buralarda tazesini herzaman bulmak biraz hayal , acaba kurutulmuşundan biraz daha uzun kaynatarak olur mu ?
Elimde hem kök ,hem de toz olarak var .

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 19:55   #105
Ağaç Dostu
 
Tuba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
Merhaba,

Kurutulmusundan da olur elbet, annem kurutulmusundan kaynatirdi hep, hatta yurtdisina cikincaya kadar tazesini gormemistim ama tazesi daha lezzetli oluyor...

Birde tavsiyem zencefili yemesi o kadar da guzel bir tat degil agizda, en azindan daha sevenine rastlamadim. Dolayisiyla kuru zencefiliniz varsa toz haline getirmeyin, havanda bir iki kez vurun yarilsinlar suya atin, suyu cekince yarilan yerler acilir hemde agziniza zencefil tadi gelmez.

Birde ozelden adresinizi yollarsaniz size ufak bir kutu yollayabilirim

Iyi gunler

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 20:10   #106
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Teşekkürler ,
çok naziksiniz , ama çok masraflı bir zevk olur bu .
Sn .nefsune de Ankara var diyor , belki oradan ,belki de haftaya gideceyim
Macaristandan da alabilirim .
Alışılmış içecekler çok sıkıcı , hep aynı , hep aynı...
Hele şu gazlı içecekler , adlarını yazarsam reklam olur , içinde kimbilir neler var , ona rağmen bile bile herkes içiyor
Bir arkadaşımın annesi yapardı Gelincik şerbeti , çok faydalı olduğunu söylerdi .
Tarifini burda buldum .


Düzenleyen Volare : 12-07-2009 saat 20:21 Neden: ekleme
Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 00:29   #107
ide
Ağaç Dostu
 
ide's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 278
Sevgili Tuba
zencefil su kaynama noktasına geldikten sonra mı içine konulup 5 dk kaynatılacak yoksa su ile birlikte mi koyacağız?

ide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 08:32   #108
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Şu sayfaların,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16494
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15893
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11589

Bu başlık altında toplanması daha iyi olmaz mı?.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 17:10   #109
Ağaç Dostu
 
Tuba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
Guzel olmus basligin buraya gelmesi.. Farketmemistim basligi daha once... Tesekkurler

Sn.Volare, bol sanslar o zaman... Degisik icecekler hemmde guzel ve sagliklilar... Gazli iceek konusunda tamamen destekliyorum sizi. Annem buzgula visne koyar, ondan meyve suyu yapariz evde.. Gazli olmasa bile meyve sularinin icine o kadar cok seker koyuyorlarki baska bisiy yemesekte kalorisi bir ogune denk geliyor bazen. Hele portakal suyunu hic icemiyorum, surup gibi tadi. Kisin evde hazirliyoruz, kabuklarinida buzluga atip zaman zaman limon dilimleriyle kaynaip ikinci bi serbet olarak iciyoruz... Kesinlikle destekliyorum gorusleriniz...

Sevgili Ide,

5-6 dakika kaynamasi yeterli. Ben suyu ocaga koyup zencefilleri dogramaya basliyorum. Kaynamaya baslayinca da 5-6 dakika tutuyorum... Daha guzel bir yolu varmi bilmem ama bu benim yolum, istediginiz gibi yapin, yeterki 5-6 dakika kaynasin...

Ben taze zencefili soyarken cok heba ediyorum, onun icin yikayip soymadan kucuk kucuk dogruyorum. Zannedersem yanlis birsey yapmiyorum.


Zencefil ile ilgili bir baska not:

Kati meyveler icin meyve suyu makinaniz veya meyve suyu hazirlamak icin olan blenderlardan evinizde varsa, ozellikle karisik meyve suyu hazirlarken inine ufak bir dilim taze zencefil atarsaniz da cok guzel bir lezzet oluyor.

Benim favorim: zencefil+ananas+kavun+passion fruit (cekirdekleriyle beraber) + az su...

Afiyetler olsun...

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2009, 10:09   #110
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Tükenmez

Bu tarifi M. Emin Avşar'ın "Geleneksel yemekleri ile Manisa" adlı kitabından aldım. Denemedim, ama güzel bir tarife benziyor. Bu tarifi yapanlar Manisa'dan Ahmet Özalp ve Sıdıka Salgan imişler.

Bu tarifi sevgili hassoman da yapmış.

Malzeme:

Üç dört ayva, üç dört elma, üç dört armut, bir kg. muşmula, bir kg. taze üzüm ya da iki avuç kuru üzüm, beş on yaprak taze nane, yeterince limon, iki kg. toz şeker, biraz ekmek.

Yapılışı:

Muşmula taneleri bütün, üzümler tane tane, öteki meyveler kabuklu ve dilimlenmiş olarak karıştırılır. Musluklu bir küp içine bir kat meyve, bir kat şeker olarak yerleştirilir. Her katın üstüne bir iki yaprak nane ve dilimlenmiş limon konur. En üste mayalanma için tülbent içinde ekmek konarak, yirmi yirmibeş bardak su dökülüp, küpün ağzı kapatılır. Küp arasıra sallanarak onbeş yirmi gün beklenir. Tükenmez içildikçe küpe su ve şeker eklenir.

Hoş bir içeceğe benziyor, denemek lazım


Düzenleyen Müjgan : 22-08-2009 saat 11:08
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2009, 11:02   #111
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Ben de limonataya takıldım bu aralar. Yeşil limonata yapıyorum Çok taze (fresh) bir tadı oluyor.
Ölçü olarak veremeyeceğim . Yarım bağ nane, yarım bağ yani nane kadar fesleğen , bir limon ,3-4 yemek kaşığı şekeri biraz su ile rondoda iyice parçalıyorum. Bu limonatanın özü oluyor Ayrı bir kapta bir limon, şeker ve su ile hazırladığım limonataya karıştırp dolaba koyuyorum. Bardağa koyarken süzüyorum. Yeşil renkli, fesleğen ve nane kokulu limonata hazır.
Ben süzmeden içiyorum. Minik limon kabuklarının tatlanmış halleri çok lezzetli

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2009, 12:20   #112
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
İlginç bir tarif, denemek için mecbur akşamı bekleyeceğim, akşama da unuturum büyük olasılıkla.

Sizlere afiyet olsun.

Yapmış olduğunuz karışım da su miktarı belli mi ? kafamıza göre mi ayarlaryalım.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2009, 12:37   #113
Ağaçsever
 
nur_sen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 54
bunu birde şöyle deneyin... kavonoza veya pet şişelere koyduğunz gül yaprakların üzerine birkaç adette limon tuzu ilave edin... ve güneşe koyun daha çabuk renkleri çıkacaktır...

nur_sen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2009, 13:07   #114
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sevgili caucasus,
Kafana göre takılman en doğrusu. Yarımşar bağ fesleğen ve nane, biri rondodan geçmiş 2.5 limon ve arzu ettiğin oranda şekerle 2 litre limonata yapılabiliyor.
Afiyet olsun akşama tabii

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 21:50   #115
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 184
Merak ettiğim bir konu var, demir hindi şerbeti için 41 çeşit baharat okudum, fakat bu baharatlar hangileri olacak? Bilenler cevap verirse sevinirim.

darkfriairs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2009, 21:53   #116
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Tükenmez
Tarifini hassoman ve müjgan yazdığı için yazmayacağım.

Geçenlerde tv de tarifini verdiler ve bende deneme yaptım.
Unutulmuş bir şerbet türü imiş.

Hergün tadına baktım ilk günler elmanın üzümün şeftalinin armutun tadını alabiliyordum. Fakat zamanla fermantasyon hızlandı ve koku arttı. Koku ve tat benim hoşlanacağım türden değildi. Artık tükenmez hazır. Ben alkol kullanmadığım için içemiyorum. Eşime tatdırdım bana şarap üretmişsin dedi.

Evdeki bazı meyvelerin kabukları ve çekirdeklerinin değerlendirilebileceği içecek türü.
Alkollü içeceklerden hoşlanıyorsanız hemen deneyebilirsiniz.
Hoşçakalın

çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 23:17   #117
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Ben de limonataya takıldım bu aralar. Yeşil limonata yapıyorum Çok taze (fresh) bir tadı oluyor.
Ölçü olarak veremeyeceğim . Yarım bağ nane, yarım bağ yani nane kadar fesleğen , bir limon ,3-4 yemek kaşığı şekeri biraz su ile rondoda iyice parçalıyorum. Bu limonatanın özü oluyor Ayrı bir kapta bir limon, şeker ve su ile hazırladığım limonataya karıştırp dolaba koyuyorum. Bardağa koyarken süzüyorum. Yeşil renkli, fesleğen ve nane kokulu limonata hazır.
Ben süzmeden içiyorum. Minik limon kabuklarının tatlanmış halleri çok lezzetli
bu tarifi ben niye yazın görmedim yahu, havalar ısınana kadar bekliyecem

atacanhimself Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 23:04   #118
Ağaç Dostu
 
birgaripyolcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
arkadaşlar özellikle kış için hazırladığımız domates suyu,vişne suyu veya üzüm suyu gibi meyva suları temizliğe çok itina gösterdiğimiz halde yine ekşiyor veya bir şekilde bozuluyorlar.Bunu engellemek için herhangi bir kimyasal madde veya katkı var mı ? Şimdiden teşekkürler

birgaripyolcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2010, 17:30   #119
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Gazeteci Çetin ALTAN
Eskiler bu malzemeyi (örneğin muşmula 10 kg falan yani) musluklu tahta fıçılara koyarmış. Nereden bulacağız şimdi bu fıçıları dimi ya? Ama, hani belki evinizde piknik için musluklu (büyük) termos vardır. Ya da Musluklu bir bidon. Yoksa mecburi kavanoz… Ne yapalım… Eskiyi sürdürmek kolay değil...
Öncelikle bu güzel konu için eşekkürler. Tükenmezi ilk kez duydum ve uygulayacağım.

İkinci olarak İzmir Kemerltı'nda Kestane pazarı ile Hisarönü arasında tahta fıçıları yapan bir yer var. Musluklu, musluksuz, küçük, büyük.. Kemeraltına indiğimde kimi zaman o handa bulurum kendimi. Sanki eski zaman çarşısına gelmişim gibi )

Ben de bir iki tarif vereyim:

İzmir'de artık sadece bir aile tarafından yapılıp satışa sunulan, güzelim içeceğimiz Sübye yapımı:

Kavun çekirdeklerini sadece çekirdek kalana kadar güzelce yıkayıp kurutuyorum. Kapaklı bir kapta biriktirmeye başlıyorum. Yeteri kadar birikince şekerle eziyorum. Kavun çekirdeğinin iki katı kadar şeker yeterli oluyor. İstenirse daha az veya fazla konabilir. Şimdi parçalayıcılar var, daha kolay oluyor. Eskiden annem havanda döverdi. Şekerle macun haline gelince kavonoza koyup buzdolabında da saklanabilir. İçileceği zaman suyla sulandırıp içilir. Kıvam, bozadan biraz daha seyrek sutten biraz da koyu olacak şekilde sulandırılıyor. Süt derken köy sütü değil, hazır sütlerden koyuca olmalı. Köy sütüyle aynı kıvamda olur
Ben hazırladığım ezmeyi suya koyup bir gece buzdolabında bekletiyorum. Ertesi gün süzüp içiyoruz.
Sulandırdıktan sonra en fazla bir gün bekleyebilir. Bunu için tüketileceği kadar hazırlanmalı.

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2010, 17:48   #120
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
limonata konsantresi

2 birim limon 1 birim portakal çok güzel yıkanıp sirkeli suda bekletilir. ( zararlıları defetmek için)
Büyükçe bir kabın içine rendenin ince bölümüyle beyaz kısımlar alınmadan kabuklar rendelenir, portakal ve limonlar dörde bölünür, 2- 2,5 birim kadar şeker ilave edilir. Elle ezip şekerin portakal ve limonun suyuyla limon kabuğunun aromasını alması sağlanır. Amerikan mutfak torbasına karışım alınıp su dolu büyükçe kabın içinde şekerin erimesi beklenir. Cam şişede buzdolabında konsantre içiecek olarak bekletilir. Sulandırılarak servis edilebilir, kek vb tatlılarda kullanılabilir, buzlaş tarzı serinleticiler yapılabilir.

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
zencefil


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024