01-06-2009, 18:47 | #91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 142
|
Çocukken komşu bahçelerin güllerini yolar su ile karıştırıp güneşde bekletip parfüm yaptığımı sanırdım. Mis gibi kokucam diye elime yüzüme sürer eve sırılsıklam gelirdim. Hem ıslandığım için hem de komşuların güllerini kopardığım için bir ton azar işitirdim. Her yaptığım parfümün tadına da baktığımdan(neticede gül suyu ya içilebilir de) bu başlık bana o günleri hatırlattı... |
01-06-2009, 20:14 | #92 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Nerden bulacağız o kadar kokulu gül'ü bizim burdaki güller sadece seyirlik ama kokulu gül bulursam hemen deneyeceğim Teşekkürler Hassoman |
02-06-2009, 08:39 | #93 |
Ağaç Dostu
|
Bahçemizde pembe ve sarı kokulu gül var reçellik diye tabir ederler burda hemen pembe olana sarıldım 8 10 adet de gelincik yaprağı ekledim ölüçüsünü biraz abartmışım gelinciğin sanırım 3 adet güle 10 yaprak gelincik sabah kalktığımda muhteşm bir rengi vardı kırmızıyla pambe arası daha bir gece bekledi sizce olmuşmudur? |
02-06-2009, 09:36 | #94 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili bengi su, seninki gül ağırlıklı olmuş,yani hassomanın tarif ettiği gibi,birde gelincik ağırlıklı olan var. Bir litrelik su şişesinin yarısına kadar gelincik yaprağı koy, onun üzerine de 4 tane kokulu isparta gülü yaprağı koy 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekle soğuk su doldur ve güneşte 5-6 gün beklet. Gül yapraklarını altındaki beyaz kısımlarını kes. Şekerini ikram ederken ekle ,az veye çok arzuya bağlı olarak. Nostaljisi bozulmasın diye de: Tepsiye dantel örtü koy,uzun şerbet bardaklarında sun. Afiyet olsun Düzenleyen hozat : 09-06-2009 saat 03:03 Neden: harf eksikliği |
02-06-2009, 10:53 | #97 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O zaman ani bastıran misafirler için suyla çoğaltmaya uygun bir reçete tarifi daha vereyim: Aslında espri aynı: Bir avuç gül yaprağı, bir avuç şeker, bir çay kaşığı limon tuzu ölçüsüyle bir karışım... Bu karışımı güzelce oğun, buzdolabının bir köşesine koyun; ama, dondurmayın. Misafir geldikçe sulandırıp ikram edersiniz. Hozat'ın tarifini okuyunca bir ayrıntıyı atladığımın farkına vardım. Gül yapraklarının beyaz kısımlarını kesiyoruz, gelincik kullanıyorsak yaprakların diplerindeki siyah kısımları kopartıyoruz... Şerbetin tadı daha güzel olsun diye elbette... Bakalım misafirleriniz nasıl bulacak, meraktayım? Eğer yapraklar beyazlaşmışsa olmuştur. Fazla gelincik yaprağı koymanın bir mahsuru yok. Sadece gül kokusu ve tadı üzerinde baskın olmasın... |
|
02-06-2009, 13:32 | #98 |
Ağaç Dostu
|
Teşşekkür ederim yok fazla deil ama rengini hemen kızartacak kadar olmuş öbür sayfalardan okudum geliincik yapraklarının siyah kısımlarını aldım eve gidince bir bakayım yapraklara beyazlaşmışmı tadına bakmak için sabırsızlanıyorum. |
02-06-2009, 14:56 | #99 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler HASSOMAN
sayın Hassoman, Çok güzel bir konu açtınız,öncelikle eski kültürler anneannelerin sandıklarından çıkıp yeni nesillere aktarılmanısa katkıda bulundunuz. Naçizane fikrimi belirteyim:Ben her yıl gelincik şerbetini yapıyorum.Gelincik yapraklarını biraz fazla koymak gerekiyor,aksi halde suyla karıştırınca rahiyası kayboluyor ve 4 bardak ikram edince bir şişe şerbet hemen bitiyor. Not:yeni yapacak olanlar: Limon tuzunu az koyarsanız ,uzun zaman beklerse üstünde küf oluşur.Kıvamında yapılan şerbet bir yıl rahatlıkla kalıyor, Yaz kış ister şerbet, istenirse "Votka" ile birlikte kullana bilirsiniz. |
12-07-2009, 11:49 | #101 |
Ağaç Dostu
|
VİŞNE KONSANTRESİ Ölçü: 3 kilo vişne 2 kilo şeker Vişnelerin saplarını ayıklayıp yıkadıktan sonra bir tencereye yerleştirin. Üzerine çıkana kadar su doldurun. Kaynatın. İyice yumuşadığında bez bir torbaya alıp sıkın. Bu sıkma işlemini vişneler sıcakken yapıyorsunuz. Eliniz biraz yanıyor. Çekirdekler ve posa bez torbanın içinde kalıyor. Çıkan tortulu suya şeker koyup kaynatın. Kaynarken oluşan köpükleri atın. Bir süre sonra vişne konsantresi koyulaşacak. Soğuduktan sonra küçük plastik su şişelerine doldurup buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta tam olarak donmuyor. İçeceğiniz zaman bardağa az miktarda vişne konsantesi koyun, üzerine su doldurun. Afiyetle için. |
12-07-2009, 11:58 | #102 |
Ağaç Dostu
|
ŞEFTALİ SUYU Şimdi şeftali zamanı. Çok çabuk çürüyen bu meyveyi de uzun süre saklamanın yolu varmış. Komşudan duyduğum, henüz uygulamadığım bir tarif. Şeftalileri süzgeçten geçirin, kaynatın, plastik su şişelerine doldurup kapağı açık soğutun. Sonra buzluğa koyun. Şeker bile koyulmadan yapılan bu doğal şeftali suyunu kaynattığınız için buzlukta uzun süre saklayabiliyormuşsunuz. |
12-07-2009, 13:33 | #103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
|
Zencefil Serbeti...
Merhaba, Forumda zencefil serbetini goremedim, buda benden olsun dedim... Orta boy taze kok zencefili 1,5 litre suda 5 dakika kadar kaynatip dinlendirin. Ilik olunca iki yemek kasigi suzme bal koyup sogumasini bekleyin. Soguk serbetin icine yarin limonun suyunu ekleyin, suzup siselerle dolaba kaldirin... Oldukca lezzetli bir serbet... Zencefilin faydalarinin tamamini bilmiyorum ama metobolizmayi hizlandirici etkisi nedeniyle diyet cayi olarak, soguk alginligi, grip, nezle, bronsit gibi hastaliklarda belirtilerin tedavisinde kullaniliyor. Sabah icince gun boyu enerjik olmanizi saglar. Aksam icince buyun vucuda muhtsesm bir rahatlik verir. Regl agrisi cekerken sicak zencefil cayi gibisi yoktur. Baska caylarla karistirilabilir, lezzete lezzet katar (ozellikle yesil cayin faydalarindan nasiplenmek isteyip tadini sevmeyenler icin). Afiyet olsun... |
12-07-2009, 19:55 | #105 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
|
Merhaba, Kurutulmusundan da olur elbet, annem kurutulmusundan kaynatirdi hep, hatta yurtdisina cikincaya kadar tazesini gormemistim ama tazesi daha lezzetli oluyor... Birde tavsiyem zencefili yemesi o kadar da guzel bir tat degil agizda, en azindan daha sevenine rastlamadim. Dolayisiyla kuru zencefiliniz varsa toz haline getirmeyin, havanda bir iki kez vurun yarilsinlar suya atin, suyu cekince yarilan yerler acilir hemde agziniza zencefil tadi gelmez. Birde ozelden adresinizi yollarsaniz size ufak bir kutu yollayabilirim Iyi gunler |
12-07-2009, 20:10 | #106 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler , çok naziksiniz , ama çok masraflı bir zevk olur bu . Sn .nefsune de Ankara var diyor , belki oradan ,belki de haftaya gideceyim Macaristandan da alabilirim . Alışılmış içecekler çok sıkıcı , hep aynı , hep aynı... Hele şu gazlı içecekler , adlarını yazarsam reklam olur , içinde kimbilir neler var , ona rağmen bile bile herkes içiyor Bir arkadaşımın annesi yapardı Gelincik şerbeti , çok faydalı olduğunu söylerdi . Tarifini burda buldum . Düzenleyen Volare : 12-07-2009 saat 20:21 Neden: ekleme |
13-07-2009, 00:29 | #107 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 278
|
Sevgili Tuba zencefil su kaynama noktasına geldikten sonra mı içine konulup 5 dk kaynatılacak yoksa su ile birlikte mi koyacağız? |
13-07-2009, 08:32 | #108 |
Ağaç Dostu
|
Şu sayfaların, http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16494 http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15893 http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11589 Bu başlık altında toplanması daha iyi olmaz mı?. |
13-07-2009, 17:10 | #109 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
|
Guzel olmus basligin buraya gelmesi.. Farketmemistim basligi daha once... Tesekkurler Sn.Volare, bol sanslar o zaman... Degisik icecekler hemmde guzel ve sagliklilar... Gazli iceek konusunda tamamen destekliyorum sizi. Annem buzgula visne koyar, ondan meyve suyu yapariz evde.. Gazli olmasa bile meyve sularinin icine o kadar cok seker koyuyorlarki baska bisiy yemesekte kalorisi bir ogune denk geliyor bazen. Hele portakal suyunu hic icemiyorum, surup gibi tadi. Kisin evde hazirliyoruz, kabuklarinida buzluga atip zaman zaman limon dilimleriyle kaynaip ikinci bi serbet olarak iciyoruz... Kesinlikle destekliyorum gorusleriniz... Sevgili Ide, 5-6 dakika kaynamasi yeterli. Ben suyu ocaga koyup zencefilleri dogramaya basliyorum. Kaynamaya baslayinca da 5-6 dakika tutuyorum... Daha guzel bir yolu varmi bilmem ama bu benim yolum, istediginiz gibi yapin, yeterki 5-6 dakika kaynasin... Ben taze zencefili soyarken cok heba ediyorum, onun icin yikayip soymadan kucuk kucuk dogruyorum. Zannedersem yanlis birsey yapmiyorum. Zencefil ile ilgili bir baska not: Kati meyveler icin meyve suyu makinaniz veya meyve suyu hazirlamak icin olan blenderlardan evinizde varsa, ozellikle karisik meyve suyu hazirlarken inine ufak bir dilim taze zencefil atarsaniz da cok guzel bir lezzet oluyor. Benim favorim: zencefil+ananas+kavun+passion fruit (cekirdekleriyle beraber) + az su... Afiyetler olsun... |
22-08-2009, 10:09 | #110 |
Ağaç Dostu
|
Tükenmez
Bu tarifi M. Emin Avşar'ın "Geleneksel yemekleri ile Manisa" adlı kitabından aldım. Denemedim, ama güzel bir tarife benziyor. Bu tarifi yapanlar Manisa'dan Ahmet Özalp ve Sıdıka Salgan imişler. Bu tarifi sevgili hassoman da yapmış. Malzeme: Üç dört ayva, üç dört elma, üç dört armut, bir kg. muşmula, bir kg. taze üzüm ya da iki avuç kuru üzüm, beş on yaprak taze nane, yeterince limon, iki kg. toz şeker, biraz ekmek. Yapılışı: Muşmula taneleri bütün, üzümler tane tane, öteki meyveler kabuklu ve dilimlenmiş olarak karıştırılır. Musluklu bir küp içine bir kat meyve, bir kat şeker olarak yerleştirilir. Her katın üstüne bir iki yaprak nane ve dilimlenmiş limon konur. En üste mayalanma için tülbent içinde ekmek konarak, yirmi yirmibeş bardak su dökülüp, küpün ağzı kapatılır. Küp arasıra sallanarak onbeş yirmi gün beklenir. Tükenmez içildikçe küpe su ve şeker eklenir. Hoş bir içeceğe benziyor, denemek lazım Düzenleyen Müjgan : 22-08-2009 saat 11:08 |
22-08-2009, 11:02 | #111 |
Ağaç Dostu
|
Ben de limonataya takıldım bu aralar. Yeşil limonata yapıyorum Çok taze (fresh) bir tadı oluyor. Ölçü olarak veremeyeceğim . Yarım bağ nane, yarım bağ yani nane kadar fesleğen , bir limon ,3-4 yemek kaşığı şekeri biraz su ile rondoda iyice parçalıyorum. Bu limonatanın özü oluyor Ayrı bir kapta bir limon, şeker ve su ile hazırladığım limonataya karıştırp dolaba koyuyorum. Bardağa koyarken süzüyorum. Yeşil renkli, fesleğen ve nane kokulu limonata hazır. Ben süzmeden içiyorum. Minik limon kabuklarının tatlanmış halleri çok lezzetli |
22-08-2009, 12:37 | #113 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 54
|
bunu birde şöyle deneyin... kavonoza veya pet şişelere koyduğunz gül yaprakların üzerine birkaç adette limon tuzu ilave edin... ve güneşe koyun daha çabuk renkleri çıkacaktır... |
22-08-2009, 13:07 | #114 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili caucasus, Kafana göre takılman en doğrusu. Yarımşar bağ fesleğen ve nane, biri rondodan geçmiş 2.5 limon ve arzu ettiğin oranda şekerle 2 litre limonata yapılabiliyor. Afiyet olsun akşama tabii |
23-09-2009, 21:50 | #115 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 184
|
Merak ettiğim bir konu var, demir hindi şerbeti için 41 çeşit baharat okudum, fakat bu baharatlar hangileri olacak? Bilenler cevap verirse sevinirim. |
04-10-2009, 21:53 | #116 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Tükenmez Tarifini hassoman ve müjgan yazdığı için yazmayacağım. Geçenlerde tv de tarifini verdiler ve bende deneme yaptım. Unutulmuş bir şerbet türü imiş. Hergün tadına baktım ilk günler elmanın üzümün şeftalinin armutun tadını alabiliyordum. Fakat zamanla fermantasyon hızlandı ve koku arttı. Koku ve tat benim hoşlanacağım türden değildi. Artık tükenmez hazır. Ben alkol kullanmadığım için içemiyorum. Eşime tatdırdım bana şarap üretmişsin dedi. Evdeki bazı meyvelerin kabukları ve çekirdeklerinin değerlendirilebileceği içecek türü. Alkollü içeceklerden hoşlanıyorsanız hemen deneyebilirsiniz. Hoşçakalın |
05-01-2010, 23:17 | #117 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
|
Alıntı:
|
|
02-04-2010, 23:04 | #118 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
|
arkadaşlar özellikle kış için hazırladığımız domates suyu,vişne suyu veya üzüm suyu gibi meyva suları temizliğe çok itina gösterdiğimiz halde yine ekşiyor veya bir şekilde bozuluyorlar.Bunu engellemek için herhangi bir kimyasal madde veya katkı var mı ? Şimdiden teşekkürler |
20-06-2010, 17:30 | #119 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
|
Alıntı:
İkinci olarak İzmir Kemerltı'nda Kestane pazarı ile Hisarönü arasında tahta fıçıları yapan bir yer var. Musluklu, musluksuz, küçük, büyük.. Kemeraltına indiğimde kimi zaman o handa bulurum kendimi. Sanki eski zaman çarşısına gelmişim gibi ) Ben de bir iki tarif vereyim: İzmir'de artık sadece bir aile tarafından yapılıp satışa sunulan, güzelim içeceğimiz Sübye yapımı: Kavun çekirdeklerini sadece çekirdek kalana kadar güzelce yıkayıp kurutuyorum. Kapaklı bir kapta biriktirmeye başlıyorum. Yeteri kadar birikince şekerle eziyorum. Kavun çekirdeğinin iki katı kadar şeker yeterli oluyor. İstenirse daha az veya fazla konabilir. Şimdi parçalayıcılar var, daha kolay oluyor. Eskiden annem havanda döverdi. Şekerle macun haline gelince kavonoza koyup buzdolabında da saklanabilir. İçileceği zaman suyla sulandırıp içilir. Kıvam, bozadan biraz daha seyrek sutten biraz da koyu olacak şekilde sulandırılıyor. Süt derken köy sütü değil, hazır sütlerden koyuca olmalı. Köy sütüyle aynı kıvamda olur Ben hazırladığım ezmeyi suya koyup bir gece buzdolabında bekletiyorum. Ertesi gün süzüp içiyoruz. Sulandırdıktan sonra en fazla bir gün bekleyebilir. Bunu için tüketileceği kadar hazırlanmalı. |
|
20-06-2010, 17:48 | #120 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
|
limonata konsantresi
2 birim limon 1 birim portakal çok güzel yıkanıp sirkeli suda bekletilir. ( zararlıları defetmek için) Büyükçe bir kabın içine rendenin ince bölümüyle beyaz kısımlar alınmadan kabuklar rendelenir, portakal ve limonlar dörde bölünür, 2- 2,5 birim kadar şeker ilave edilir. Elle ezip şekerin portakal ve limonun suyuyla limon kabuğunun aromasını alması sağlanır. Amerikan mutfak torbasına karışım alınıp su dolu büyükçe kabın içinde şekerin erimesi beklenir. Cam şişede buzdolabında konsantre içiecek olarak bekletilir. Sulandırılarak servis edilebilir, kek vb tatlılarda kullanılabilir, buzlaş tarzı serinleticiler yapılabilir. |
Etiketler |
zencefil |
|
|