20-10-2009, 16:36 | #1 |
Moderatör
|
Marmelatlı kurabiye
Bugün yoruldum. En iyi dinlenme yeri benim için mutfak. Ya kek yaparım ya da kurabiye. Bugün marmelatlı kurabiye yapmak istedim. Bu kurabiyeyi Selenn de çok sever, belli ki onu çok özledim. Özlem gidermek için onun sevdiği bir şeyi yapmak istedi canım. 250 gr. margarin oda ısısında olacak.(Ben becel kullanıyorum) Bir veya birbuçuk çay bardağı pudra şekeri. 2 yumurta sarısı 300 veya 350 gr. un (Un fazla olursa hamurda çatlama olur) Önce bütün bu malzemeleri karıştırarak tatlı ve orta sertlikte bir hamur yapıyorsunuz. |
20-10-2009, 16:48 | #2 |
Moderatör
|
Bu hamurdan kopardığınız parçalardan (fındıktan büyük-cevizden küçük, erik kadar diyelim) yuvarlak toplar elde ediyorsunuz. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serdikten sonra bu topları sıra ile dizin, araları biraz açık olsun. Her topun üstüne işaret parmağınız ile çok hafif bastırarak oklava veya ucu yuvarlak olan bir cisim yardımı ile oyuklar açın. Hamurun dibine kadar değil. Bu oyuklara çay kaşığının ucu ile marmelat koyun (az miktarda- zira fırın içinde baloncuk baloncuk kabarır ve taşar, taşmaması gerekiyor.) Ben vişne marmelatı koydum, kayısı da çok yakışıyor. İlk sıra yuvarlak toplar, ikinci sıra oyuklu hali, üçüncü sıra da marmelat konmuş halini gösteriyor. |
20-10-2009, 16:54 | #3 |
Moderatör
|
Fırını turbo ayarında 160-170 derece ısıttım ve tepsiyi sürdüm. Onbeş-yirmi dakika iyi geliyor. Kurabiyeler kızarmayacak, beyaz olacak. Aynen un kurabiyesi gibi. Soğuduğu zaman kıtır, kıtır olmalı. Evettt, fırından çıktılar. Hepinize afiyet olsun, sevgili Selenn sana da. |
21-10-2009, 23:37 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Canım teyzem ben de seni çok özledim. Buraya geldiğimden beri 3-4 kere yaptım senin bu güzel kurabiyeni. En son tarifi yaptığımda mürdüm eriği marmelatı ile denedim. Mayhoş tadı ile çok hoş oldu. Hoş ne kadar denersem deneyeyim senin yaptıkların kadar lezzetli ve özenli olması mümkün değil. |
22-10-2009, 00:32 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
|
Erkek oluşum sebebi ile tuhaf gelebilir ama mutfağa ilgim büyük.Ben de bunu bir değişik modelini yaptım geçen gün. Şu içiçe olan aynı biçim fakat ayrı büyüklükte kurabiye kalıplarından alın. Sonra hamurunuzu çok ince olmayacak şekilde açın. Ardından büyük olan kalıpla kesin. Kalıpların yarısının ortasına küçük olan kalıpla oyuk açın(karışık anlattım sanırım)Sonra pişirme kağıdının üzerine tüm bütün kalıpları koyun üstlerine ortası delik olan kalıpları koyun ve çok hafif bastırın(şeklini ve kalınlığını bozmayacak şekilde)Ve nihayet ortadaki oyuk kısıma reçel ya da marmelat dökün(azıcık).Ve fırına verin. Biraz oyalıyor ama fırından çıkınca seyretmekten yiyemeyeceğinize dair garanti veririm.Pastahane kurabiyesi gibi oluyor. |
22-10-2009, 00:44 | #7 |
Moderatör
|
Hiç de yadırgamadık osmann bey. Mutfağa ilgi duyan çok bey var. Hele bizim bir arkadaşımız var elfogi, şimdi ismini değiştirdi oğuzhan, eskisi gibi de siteye girmiyor nedense ama o kadar güzel kurabiye ve yemek tarifleri verirdi ki şaşarsınız. Sizin verdiğiniz tarifte hamur iki kat oluyor değil mi? oyuk olan üstte duruyor. Ben de bu tarifi yaptım bir kaç sefer ama ortası oyuk olan yere yarım iç ceviz koyarak. |
22-10-2009, 08:40 | #8 |
Ağaç Dostu
|
osmann bey'in tarifini bende farklı şekilde yapıyorum. Şekilli kalıplar ile kurabiyeleri kestikten sonra yarısının ortasını daha küçük bir kalıpla kesip tamamını pişiriyorum. Ortası delik olanların üzerine tel süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiyorum. Daha sonra ortası delik olmayanın üzerine marmelat veya nutella sürüp ortası açık olan kurabiyeyi üzerine yapıştırıyorum. internetten örnek fotoğraf (Yaptığımda sizler için fotoğraflayıp daha sonra değiştireceğim.) |
22-10-2009, 10:08 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Güler ablacım, çok güzel olmuş ellerine sağlık. |
25-10-2009, 21:28 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Baktım baktım ablam Ellerine sağlık pek leziz görünüyorlar. |
09-11-2009, 23:05 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
|
Sayın Trida verdiğim tarif aynen eklediğiniz resimlerdekiler gibi oluyor. Yalnız benim kalıplar kalp şeklinde. Fotoğraf falan da çekemedim zaten.Evdeki açgözlülerden fırsat kalmıyor ki! Anında tükendi. Ben daha önce bunların üst kısmına da minik birer delik geçirip pişirmiştim. Piştikten sonra temiz kurdelelerle bağlayıp kutuya koymuş ve hediye etmiştim. Kurdeleyi marmelatın rengine uygun kareli olarak seçerseniz gerçekten çok hoş duruyor. Çok makbule geçeceğinden de emin olabilirsinizBen bu fikri internetten görüp uygulamıştım çok değişik versiyonları da mevcut. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|