agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Marmelatlı kurabiye (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/17757.htm)

Güler 20-10-2009 16:36

Marmelatlı kurabiye
 
1 Eklenti(ler)
Bugün yoruldum.
En iyi dinlenme yeri benim için mutfak. Ya kek yaparım ya da kurabiye.
Bugün marmelatlı kurabiye yapmak istedim.
Bu kurabiyeyi Selenn de çok sever, belli ki onu çok özledim. Özlem gidermek için onun sevdiği bir şeyi yapmak istedi canım.

250 gr. margarin oda ısısında olacak.(Ben becel kullanıyorum)
Bir veya birbuçuk çay bardağı pudra şekeri.
2 yumurta sarısı
300 veya 350 gr. un (Un fazla olursa hamurda çatlama olur)

Önce bütün bu malzemeleri karıştırarak tatlı ve orta sertlikte bir hamur yapıyorsunuz.

Eklenti 108907

Güler 20-10-2009 16:48

3 Eklenti(ler)
Bu hamurdan kopardığınız parçalardan (fındıktan büyük-cevizden küçük, erik kadar diyelim) yuvarlak toplar elde ediyorsunuz.

Fırın tepsisine pişirme kağıdı serdikten sonra bu topları sıra ile dizin, araları biraz açık olsun.

Her topun üstüne işaret parmağınız ile çok hafif bastırarak oklava veya ucu yuvarlak olan bir cisim yardımı ile oyuklar açın. Hamurun dibine kadar değil.

Bu oyuklara çay kaşığının ucu ile marmelat koyun (az miktarda- zira fırın içinde baloncuk baloncuk kabarır ve taşar, taşmaması gerekiyor.)
Ben vişne marmelatı koydum, kayısı da çok yakışıyor.

İlk sıra yuvarlak toplar, ikinci sıra oyuklu hali, üçüncü sıra da marmelat konmuş halini gösteriyor.

Eklenti 108908

Eklenti 108909

Eklenti 108910

Güler 20-10-2009 16:54

1 Eklenti(ler)
Fırını turbo ayarında 160-170 derece ısıttım ve tepsiyi sürdüm.

Onbeş-yirmi dakika iyi geliyor.
Kurabiyeler kızarmayacak, beyaz olacak. Aynen un kurabiyesi gibi.
Soğuduğu zaman kıtır, kıtır olmalı.

Evettt, fırından çıktılar.

Eklenti 108912

Hepinize afiyet olsun, sevgili Selenn sana da.

Sevgi Durul 20-10-2009 17:46

Elinize sağlık Güler hanım, kurabiyeler nefis olmuş.

selenn 21-10-2009 23:37

Canım teyzem ben de seni çok özledim. Buraya geldiğimden beri 3-4 kere yaptım senin bu güzel kurabiyeni. En son tarifi yaptığımda mürdüm eriği marmelatı ile denedim. Mayhoş tadı ile çok hoş oldu.

Hoş ne kadar denersem deneyeyim senin yaptıkların kadar lezzetli ve özenli olması mümkün değil.

osmann 22-10-2009 00:32

Erkek oluşum sebebi ile tuhaf gelebilir ama mutfağa ilgim büyük.Ben de bunu bir değişik modelini yaptım geçen gün. Şu içiçe olan aynı biçim fakat ayrı büyüklükte kurabiye kalıplarından alın. Sonra hamurunuzu çok ince olmayacak şekilde açın. Ardından büyük olan kalıpla kesin. Kalıpların yarısının ortasına küçük olan kalıpla oyuk açın(karışık anlattım sanırım)Sonra pişirme kağıdının üzerine tüm bütün kalıpları koyun üstlerine ortası delik olan kalıpları koyun ve çok hafif bastırın(şeklini ve kalınlığını bozmayacak şekilde)Ve nihayet ortadaki oyuk kısıma reçel ya da marmelat dökün(azıcık).Ve fırına verin. Biraz oyalıyor ama fırından çıkınca seyretmekten yiyemeyeceğinize dair garanti veririm.Pastahane kurabiyesi gibi oluyor.

Güler 22-10-2009 00:44

Hiç de yadırgamadık osmann bey. Mutfağa ilgi duyan çok bey var. Hele bizim bir arkadaşımız var elfogi, şimdi ismini değiştirdi oğuzhan, eskisi gibi de siteye girmiyor nedense ama o kadar güzel kurabiye ve yemek tarifleri verirdi ki şaşarsınız.

Sizin verdiğiniz tarifte hamur iki kat oluyor değil mi? oyuk olan üstte duruyor.
Ben de bu tarifi yaptım bir kaç sefer ama ortası oyuk olan yere yarım iç ceviz koyarak.

trida 22-10-2009 08:40

1 Eklenti(ler)
osmann bey'in tarifini bende farklı şekilde yapıyorum.

Şekilli kalıplar ile kurabiyeleri kestikten sonra yarısının ortasını daha küçük bir kalıpla kesip tamamını pişiriyorum. Ortası delik olanların üzerine tel süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiyorum.
Daha sonra ortası delik olmayanın üzerine marmelat veya nutella sürüp ortası açık olan kurabiyeyi üzerine yapıştırıyorum.

internetten örnek fotoğraf
(Yaptığımda sizler için fotoğraflayıp daha sonra değiştireceğim.)

Eklenti 109059

Güler 22-10-2009 08:50

Eline sağlık.

Sevgili oğuzhan (elfogi) de bu başlığa bir bakabilse keşke.

nazlı06 22-10-2009 10:08

Güler ablacım, çok güzel olmuş ellerine sağlık.

ayferaksit 22-10-2009 12:20

süper bir tarif güler hanım elinize sağlık
pudra şekeri yerine toz şeker denesek nasıl olur?

Güler 22-10-2009 14:05

Hamur un kurabiyelerinde kullanılan hamur olduğu için pudra şekeri daha çok yakışıyor diye düşünüyorum. Kıyır, kıyır tadı oluyor.

Oğuzhan 25-10-2009 21:28

Baktım baktım ablam :)
Ellerine sağlık pek leziz görünüyorlar.

Güler 25-10-2009 22:15

O zaman sen de kolları sıva bakalım sevgili Oğuzhan.

osmann 09-11-2009 23:05

Sayın Trida verdiğim tarif aynen eklediğiniz resimlerdekiler gibi oluyor. Yalnız benim kalıplar kalp şeklinde. Fotoğraf falan da çekemedim zaten.Evdeki açgözlülerden fırsat kalmıyor ki! Anında tükendi. Ben daha önce bunların üst kısmına da minik birer delik geçirip pişirmiştim. Piştikten sonra temiz kurdelelerle bağlayıp kutuya koymuş ve hediye etmiştim. Kurdeleyi marmelatın rengine uygun kareli olarak seçerseniz gerçekten çok hoş duruyor. Çok makbule geçeceğinden de emin olabilirsiniz:)Ben bu fikri internetten görüp uygulamıştım çok değişik versiyonları da mevcut.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024