11-06-2007, 17:54 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2007
Şehir: manisa
Mesajlar: 2
|
Kayısı Üretimi
Merhaba, Ben son 1,5 yıldır şeftali ve erik ile uğraşan biriyim. Tarımla bukadar kısa süre uğraşmış olmam, uzun zamandır tarımla iç içe olanlara yetişmemi ve bahçeme daha itinalı bakmamı gerektiriyor. Şükür ki başarıyorum. şimdi asıl sizlerden (ileride fazlaca isteyeceğim) şimdilik öğrenmek istediğim şu; kayısı çekirdekleriden fidan elde edebilirmiyim ? Bunu nasıl daha verimli ve kolay halledebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Murat |
11-06-2007, 18:03 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Murat Tuncel, Meyve ağaçları heterezigot yapıda olduğu için tohumla çoğaltılamazlar. Meyve ağaçları kaliteli anaç üzerine, ona uygun kalemin-gözün aşılanmasıyla en iyi şekilde üretilir. Bu konuda fazla bilginiz yoksa ve bu alanda büyük bir yatırım yapacaksanız, toprak-iklim özelliklerini gözönünde bulundurarak bir çeşit seçimi yapmalı ve bu işe gözü kapalı girmemelisiniz. Konusunda uzman, sertifikalı fidanlıklardan alacağınız kayısı fidanları ilk etapta size kolaylık sağlayacaktır. Ben daha birinci sınıf öğrencisiyim. Bu konuda size söyleyebilecekleri olan çok daha uzman kişiler de var. Kolay gelsin. Kayısılar olunca bize de gönderirsiniz değil mi? |
12-06-2007, 18:16 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2007
Şehir: manisa
Mesajlar: 2
|
aslında çekirdekler çok olunca kıyamadım ... teşekkür ederim bilgileri değerlendireceğim... Ayrıca kayısılardan inşallah herkese gönderirim |
09-07-2007, 16:09 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-07-2007
Şehir: Mersin
Mesajlar: 42
|
Kayısı çekirdeklerinden kayısı fidanları elde edebilirsiniz ancak bu fidanlar asla ektiğiniz kayısı kadar büyük meyveler vermeyecektir. Ancak fidanlarınız yeterli büyüklüğe ulaştığı zaman aşılama yoluyla çok güzel kayısı veren ağaçlara sahip olabilirsiniz. Unutmadan o kayısı çekirdeklerini kırıp yemeyi düşünüyorsanız çok fazla yememenizi öneririm. Düzenleyen ceviz : 09-07-2007 saat 22:32 |
25-07-2007, 04:53 | #6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 25
|
Belki yetistiricilikle pek alakasi olmayacak ama sana bi onerim olacak. Bende kayisi cekirdeklerini atamadim bir turlu. Bunun yerine onlari boyadim ve bir vazonun zeminine yerlestirdim. Cok hos gorunuyorlar. |
25-07-2007, 07:48 | #7 |
agaclar.net
|
|
02-08-2007, 12:51 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 91
|
Kayısı çekirdeklerini hangi ay toprağa ekmemiz uygun ulur herhangibir ön işlem gerekirmi |
18-09-2008, 10:18 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
|
Dış kabuğu çok sert olduğu için çimlenmesi baya zor oluyor. Şahsen başaramadım ben umarım siz başarabilirsiniz... |
09-01-2009, 21:16 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
|
Kayısı çekirdeğini soğuklamasını aldırmadan çimlendirmede başarılı olma ihtimaliniz düşer.Ayrıca çekirdekleri içime su doldurduğunuz derin bir kabın içine koyun1-2 gün beklesin suyun altına çökenleri çimlendirmeyi tercih edin.Suyun yüzüne çıkanların içi boştur.Çimlenmez yani |
14-03-2009, 15:43 | #11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-07-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 76
|
Her yediğim meyvenin çekirdeğini saksılara ekince, mutlaka biri çıkıyor Geçen yaz ektiğim kayısı çekirdeği çimlendi ve başka saksıya aldım hızla büyüyor Üstüne düşmemek mi gerekiyor acaba, günlerdir başında beklediklerim çimlenmedi Burada da çimlenen gül tohumları var (51.mesaj) Tohumdan gül yetiştirme |
14-03-2009, 16:44 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Bende merakla bekliyorum.Acaba ektiğim badem, kayısı, kiraz tohumları çimlenecek mi diye |
22-03-2010, 20:13 | #13 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
|
Alıntı:
Ben bir başka yerde de okumuştum kaysı çekirdeği yemeyin diye, Acaba sebebi nedir? |
|
25-04-2010, 08:12 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 153
|
kayısı çekirdeği
özellikle acı olanlarda siyanür var diye biliyorum. cok yenmemsi iyi olur. |
11-07-2010, 13:15 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-07-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 33
|
Bende sizler gibi düşünüyorum yediğim meyvelerin tohumlarını atamıyorum hanımın çiçeklerin dibine gömüyorum onlarında bazısı çıkıyor bazısı çıkmıyor unutmadan bu çekirdekleri hangi aylarda ekersek daha iyi sonuç alabiliriz yani çimlenirler ben sonbahar ekim kasım ayları diye duymuştum doğrumudur acaba bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. |
12-07-2012, 10:55 | #16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2
|
Bizim de bahçemizde bir kayısı ağacımız var ve gerçekten çook tatlı ve bol kayısı veriyor. Kayısı ağaçlarının ömrü pek uzun değilmiş galiba, ben öyle duydum. Lakin bizim kayısı bi 20 senelik var ve artık ölmesinden korkuyoruz. Çekirdeğini çimlendirmeyi düşünüyorduk ama aşılama daha mı iyi oluyor? Peki bunu nasıl yapıcaz ve hangi aylarda olması gerekir? Lütfen lütfen lütfen yardım edin. Ağacımız ölsün gitsin istemiyoruz... |
14-07-2012, 10:49 | #17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2
|
Neden kimse yardımcı olmuyor? |
14-07-2012, 11:32 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 503
|
Sayın hiaxi ; Kayısı ağacınız ölecek diye birşey yok. 40-50 yaşında kayısı ağaçları biliyorum. Ama bu anlamda korkularınız varsa çekirdekden yetiştirip mevcut ağacın bir yıllık ve sağlıklı dallarından aşılama yapıp türünüzü muhafaza edebilirsiniz. Çekirdekleri en olgun kayısılardan alın. Çekirdeklerden çıkan fidanlara çöğür deniliyor. Bu çöğürleri 2-3 yaşına geldiğinde aşılamanız ya da aşılatmanız gerekecek, zira bu çekirdekler aldığınız ağacın kayısıları gibi olmayabilir. Muhtemelen yabani zerdali denilen türdür. Özellikle yaşlı ağacınız aşılı bir türse. Aşılama da yine ağaçlar uyanmadan yapıldığını biliyorum. Şubat - mart aylarında.. Yaşlı ağacınıza gelince öleceğini düşünmeyin, bakımını, sulamasını, budamasını yapın yeter. Aşılama konusunda araştırmalara devam edin. Kolay gele.. |
18-07-2012, 10:47 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
|
agacın omrunu uzatmak istiyorsanız dogru yontemlerle her sene budamasını yapmanız gerekiyor...birde korkmanıza gerek yok istemediginiz kadar kayısı agacını cogalta bilirsiniz...ister o agacın kayısı cekirdegini ister baska kayısı cekirdegini ekerek cimlendirin.Fidanlar 2 yasına geldiginde agacınızdan ozellikle yeni surgunlerden kalemler alarak ilkbahar başında(fidanlar uyanmadan)aşı yapın...bu sekilde istemediginiz kadar o meyvenin aynısından verebilecek agaclarınız olacaktır... |
09-01-2013, 15:19 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
|
kayısı çekirdeği zaten tatlı olup badem gibidir ve yenir.kaysının anaç kısmını oluşturan acı cinsi denen ve kaysısına benzeyen acı çekirdeklisi vardır bu normalde açı olduğu için yenmez yenmesi için kaynar suda 5 dakika haşlanması ve kabuğunun kavlaması gerekir o zaman rahatlıkla yenir b.12 vitamini fosfor yönünden zengin ve besleyicidir.Bu acı çekirdek kaysının yetiştirilmesinde ilk tohumdur doğrudan kaysı çekirdeğini toprağa dikersen kaysı olmaz yine acı çıkar.yetiştirilmiş kaysıdan dal alarak aşılamalısınız. |
18-01-2013, 20:46 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
Bodur anaç üzerine aşılanmış açık kök kayısı fidanı dikmek en ekonomik olanıdır. İkinci yıl meyve alır üçüncü yıl verime geçebilir.Diğer klasik aşılı fidanlar çekirdekten yetişen fidanlardan ise beş yıldan önce meyve alamazsınız.Meyve iriliği kalitesi bodur fidanlarda daha iyidir. |
06-02-2013, 15:42 | #22 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: kayseri
Mesajlar: 5
|
Alıntı:
|
|
20-06-2013, 05:21 | #23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
çöğür
herkese merhaba, çok iyi platform.üye olmadan da burayı takip ediyordum. geçen kasım siteyi okuyup ben de yediğim meyve çekirdeklerini saksıya gömdüm. 3cm yeşil gövdeli, uca doğru sivri, toprağa sıkı tutunmuş bi çöğür elde edince hemen üye oldum. yaprak verince fotoğraf koyup ne olduğu hakkında bilgi alabilirsem çocuk gibi sevincem.fena meraktayım. |
24-07-2013, 11:31 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2013
Şehir: mersin
Mesajlar: 1
|
kaysı çekirdeginden fidan olur ama klasik fidan olur yarıbodur yapacaksanınız mc29 ve ya gf anaç almanız gerek |
11-03-2016, 00:41 | #25 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
|
Alıntı:
Ya hazır fidan alacağız ve delicesinin toprağa uymasını bekleyeceğiz. Ya da uygun anaçlı çeşit fidanı seçeceğiz, ya da çevreye iyi uyum sağlamış olan uygun bir kayısı bulup çekirdeklerini dikip bilahare aşı yapacağız? Var mı bu konuda tecrübesini paylaşmak isteyen? Şimdiden teşekkürler |
|
11-03-2016, 20:26 | #26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yine de ticari olarak büyük çapta düşünüyorsanız güvenilir, işinin ehli firmalardan yöreniz ve toprağınıza uygun anaç üzerine aşılanmış çeşitleri fidan olarak alabilirsiniz. Zira günümüzde her türlü toprak yapısının uyum sağlayabileceği farklı anaçlar mevcut... Konusunda uzman bir ziraat mühendisine danışarak, onun yönlendirmesiyle hareket etmek en mantıklısı... |
|
11-03-2016, 20:40 | #27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
|
Alıntı:
1-Toprak analizi yaptırın. 2-seçeceğiniz meyvenin bulunduğunuz yöreye uygun olup olmadığını araştırın. 3-Meyvelerin soğuklama ihtiyacını unutmayın. 4-illerin sıcaklık ortalamaları ve bitkilerin soğuklama ihtiyaçları için Meteoroloji Genel Müdürlüğü |
|
12-03-2016, 23:02 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
|
Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Toprak analizi yaptırıyorum, bunda sıkıntı yok. Yöreye uygun anacı da önemsiyorum. Ama kurmayı planladığım meyve bahçesi için diğer taraftan da profesyonel trendlerin Yarı bodur ve bodur üzerine gittiğini de izliyorum. Arada kalıyorum. Soğuklanmadan ziyade erkenci cins seçersem, don tehlikesi artar mı acaba? Sanki böyle bir durum var gibi. Bodur'a gidince, daha yere yakın olacağından don daha da tehlikeli olur gibi?? sorular, sorular, sorular.... Bir de sezonunda bayağı bir çevre gezmem gerekecek gibi. |
12-03-2016, 23:13 | #29 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
|
Alıntı:
Bodur olan Isthara 4x1,5 dikilebiliyor. Marianna 5x4 olacak gibi Şurada daha fazla detay bulabilirsiniz |
|
13-03-2016, 16:43 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
|
Dikeceğiniz meyvede don riski özellikle kayısı da çok var. Kendi bahçemden örnek vereyim. Şubat sıcak geçince, kayısılar erken uyandı. Çiçekler, meyveye dönmek üzere. Don riski her zamankinden fazla maalesef. Size verdiğim linkte zirai don riski tablosuna bakarsanız, çiçeklenme döneminde kritik sıcaklık -2 iken, meyve oluşum safhasında kritik sıcaklık 0 derece. Bölgenizin meteoroloji şubesinden ilk bahar donlarının geçmişe dönük listesini alıp, ona göre bir tür seçmenizi öneririm. Anaç seçimi tercihinize kalmış. Bodur türlerde bakım gübreleme ve sulama daha bir dikkatli yapılmak zorunda. Bahçemde bodur ve yarı bodur elmalarım var. Bodurlar çok nazlı, yarı bodurlar ise daha toleranslı oluyorlar. Sonradan üzülmektense iyi bir araştırma için zaman harcamak iyidir. |
|
|