View Single Post
Eski 11-03-2016, 20:26   #26
heyyamola
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,532
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sallaso Mesajı Göster
Konu maalesef kaynamış ve bir cevap bulamamış. Murat bey hala devam ediyor musunuz Meyve işine doğrusu merak ettim. Zira ben de Manisa'da 4-5 dönüm yerimde Meyvecilik(muhtemel Kayısı) yapmayı düşünüyorum.

Ya hazır fidan alacağız ve delicesinin toprağa uymasını bekleyeceğiz. Ya da uygun anaçlı çeşit fidanı seçeceğiz, ya da

çevreye iyi uyum sağlamış olan uygun bir kayısı bulup çekirdeklerini dikip bilahare aşı yapacağız?

Var mı bu konuda tecrübesini paylaşmak isteyen?

Şimdiden teşekkürler
25 sene önce bahçemde dedemin çekirdekten yetiştirdiği, yöreye uyum sağlayan kayısılardan (ufak meyveli, hafif ekşi tadıyla kurusundan hoşaf yapılan bir çeşit) 40 kök kadar çekirdekten yetiştirip üzerlerine güzel çeşitlerden 10 farklı tür aşılayarak, sağlıklı sonuçlar almıştım. Öyle ki hazır aldığım fidanların ömrü 7-10 yıl sürerken, çekirdekten yetişenler hala devam ediyor. Yine yöreye uyum sağlamış, çekirdekten yetiştirdiğim badem üzerine aşıladığım kayısı çeşitleri de 15 yıldır sağlıklı gelişip meyve verdiler.

Yine de ticari olarak büyük çapta düşünüyorsanız güvenilir, işinin ehli firmalardan yöreniz ve toprağınıza uygun anaç üzerine aşılanmış çeşitleri fidan olarak alabilirsiniz. Zira günümüzde her türlü toprak yapısının uyum sağlayabileceği farklı anaçlar mevcut... Konusunda uzman bir ziraat mühendisine danışarak, onun yönlendirmesiyle hareket etmek en mantıklısı...

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön