agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni20Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2008, 10:51   #31
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Çok işlevsel bir yol daha: (ec yazdığım yerler: besin çözeltisi içeren sıvı)
yoksa ec kendi başına electric conductivity oluyor ki kendi başına anlamsız bir terim olur. Sıvının elektrik iletkenliği olarak kullanabiliriz normalde.
Buzzerin ötmesi demek ya elektrik kesilmesi, ya pompa arızası, veya gidiş gelişte patlak ile ec tankının sızdırarak kaçırması ve anormal derecede azalması ile olur.
İkinci bir ec tankı hazırlarız ki bu sadece 1 de anormal derecede eksilen ec yi tamamlamada kullanılacak. Buzzer bağladığım yere 2. ec tankındaki motora elektrik akımı verdirtirsek böylece birinci tankın ec gelişinde problem olduğunda yerine 2. tankı devreye sokmuş oluruz. Burada bir nokta geri dönüş yapacak olan ec nin tankının sıvıyı sızdırıp sızdırmadığıdır. Bu durumda yine de sistem çökecektir ne yapılırsa yapılsın. Buzzer i yine de devrede tutmak lazımdır.
Normalde sıvı seviyesi için yine şamandıra ve anahtar kullanılabilir. Seviye normalin altına geçtiğinde çamandıra ipi çekecek ve ağırlık ile anahtar devreye girecektir. Sıvı seviyesi normale döndüğünde şamandıra yüzecek ve anahtarı devreden çıkaracaktır. Elektronik devreyi nemden dolayı olduğunda az kullanma taraftarıyım. Eğer ki binlerce metrekarelik bir sistem olsa yine de elektrik ve mekanik bir arada kullanılabilir ki o kadar büyük bir yatırımın başında da 24 saat birileri bulunacağından endişeye gerek kalmaz. Kovalı sistemde ise 2. ec tankından 1. ec tankına günde 15 dakika takviye edebilirsiniz. Bu durumda belli bir seviyede tahliye borusu koyulup ana ec tankına basılan fazla sıvı yardımcı ec tankına geri dönüş yapabilir. ancak sıvının ec sinde muhakka değişme olacaktır.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 16:44   #32
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın Kürşad, hiçbir zaman ana besin tankına geri dönüş olmamalıdır.Yoksa ec değeri değişir.Akan su kültüründe algılattığımız seviye minimum seviyesidir.Dikkat ettiyseniz geri dönüşten gelecek olan sıvı üst kısmı dolduracaktır.15 dakikalık sulama esnasında belirlediğimiz minimun seviyenin üzerindeki sıvıyı devirdaim yapacaktır.Ancak sıvı seviyesi minimum seviyenin altına indiği zaman besin takviyesi yapacak ve minimum seviyeye kadar tamamlayacaktır. geri dönüşten gelen sıvı da minimum seviyesinin üzerini tamamlayacaktır. Bu nedenlede kapta taşma olmayacaktır.
Akansu kültüründeki algılayıcılar boru içerisinde olmayacağı için ve aralarında mesafe olacağından dolayı nemin etkisi olmaz.Sistem daha kararlı çalışır.
Tabi biz en basit olarak sistemi otomatik hale nasıl getirebiliriz düşüncesi ile hareket ediyoruz.Ayrıca sistem deki üst max.noktayı da algılatarak pompayı devre dışı da bırakabiliriz. Ama şimdilik sistemi en basit şekliyle denemeyi tavsiye ederim.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 08:06   #33
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Tam tersine, ana besin tankıyla işimiz yok. Sadece sistemde dolaşacak yeteri kadar sıvıyı takviye etme maksatlı, yoksa dediğim gibi sıvı belli bir miktardan aşağıya düşerse bitkilerimiz su ve besin alamayacaktır. 3 tank düşünelim.
1-kullanılan
2-yedek
3-ana
Kullanılan 1 ve 15. dakikalar arasında timer-1 ile devirdaim yapıyor.
Yedek ise 30-45 arasında takviye yapıyor.
Kullanılan ve yedek içinde aynı ec de sıvı bulunuyor.
Ne zaman ec değişecek ise ana tank dan takviye yapılıyor.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 11:23   #34
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Ben iki tank olarak düşündüm 1.tank şu an kullanılan geri dönüşün olduğu tank, 2.tank yedek besin tankı.
Sistemi oluştumadan önce şu an kullandığımız ana besin 1.tankındaki besin seviyesini max seviyeye kadar dolduruyoruz.Tankı ağzına kadar doldurmaya gerek yok devirdaimi karşılacak kadar olmalı. Zamanlayıcımızı devreye sokup 15 veya ne kadar çalıştırmamız gerekiyorsa çalıştırıp bu süre boyunca sıvı seviyesindeki minimum seviyeyi tesbit ediyoruz.Bu bizim algılatacağımız minimum seviye oluyor.Daha sonralardaki günlerde bitki besini kullandıkça kaptaki besin eksilecektir.Daha sonraki 15 dakikalık devirdaimde seviye, belirlediğimiz minimum seviyenin altına düşünce yedek tanktaki pompa çalışarak seviyeyi minimum seviyesine yani eksilen kadar tamamlayacaktır.
Bitki besini kullandıkça minimun seviyesinde eksilme olacak,geri dönüşten de gelen besin seviyesi eksilen kadar azalmış olacaktır. Biz de bu yöntemle eksilen besin miktarı kadar takviye yapmış olacağız.İleriki günler de bu sistemi uygulamaya sokup sonuçlarını paylaşırım.
Herkese iyi çalışmalar diliyorum.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 18:33   #35
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Aklıma çok güzel bir fikir geldi.
5 litrelik veya 19 litreki polikarbon damacana ile.
Damacanayı ağzına kadar doldurup kapağına 1 cm çapta delik açarız.
Ec tankındaki minimum seviyeyi tespit ederiz. Sistemi çalıştırdığımızda en alt noktaya kadar bu damacanayı ters çevirip sabitleriz.
Sistem durduğunda zaten ec içinde kalan damacanada herhangi bir hareket olmaz.
Eğer ki ec damacanın kapağından aşağıya geçerse hava alacağı için eksilen kadar damacanadan boşalacaktır.
Bu daha basit oldu ancak 20 litrelikten daha biyik bir ec tankımız var ise daha byük bir tanktan hortum çekilip vakumlu halde bekletilebilir. Hava aldığı müddetçe sıvı akacaktır.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 21:41   #36
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Evet Kürşad Bey,Damacanayı besin kabının içerisinde tesbit ettiğimiz minimum seviye de baş aşağı durdurabilirsek seviye eksildikçe minimum seviyeye kadar tamamlayacaktır.

Şekli çizmeye çalıştım. Bu yöntem geçen hafta besin tankı içerisine pet şişeyle su boşaltırken dikkatimi çekmişti. Sizin de bahsettiğiniz herhalde bu konu.

Eklenen Resimler
 
elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 23:34   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Arkadaşlar Musluklu bidon düşünmüyormusunuz.Musluğuna hortumu takın bidonu besin eriyiğiyle doldurun hortumun ucunuda tankın istediğiniz minumum seviyesine bir delik delerek tesbit edin musluğu açın. İstediğiniz büyüklükte bidon bulmak ta mümkün. Ağzı contalı hava almayan bir bidon.Hem çok pratik hemde çok kolay olmazmı.?..

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2008, 11:24   #38
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Herhalde bundan daha kolayı olmaz Kudretbey musluklu bidonu minimum seviyesinin üzerinde tutmak gerekebilir mi?

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2008, 14:34   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Tabii sayın elektronik, bidonu minumum tank seviyesinde veya biraz üstünde tutacağızki bidondaki bütün eriyiği kullana bilelim. benim akıllı saksılarım böyle çalışıyor ve memnunum bir sorun yok.Sizin uyguladığınız sistemde de sifon olayına dikkat etmek lazım. Depo yukarıda olursa ki birçok tatbikatta böyle olacaktır depodan tanka sifon söz konusudur. tank yukarıda olursa hortumun ucunu eriyik seviyesinden yukarıda tutmak lazımdır.Bu işi bir balkonda ,terasta yani düz bir zeminde yapıyorsak, tank ve depo aynı zeminde ise ki en normali budur,
pompa çıkışına bağlı hortuma deponun en üst noktasına küçük bir delik delmek lazımdır . Pompa durunca sifona mani olmak için.
Sayın elektronik siz çizimleri çok güzel yapıyorsunuz kutlarım .Ben okadar ileri değilim . Ama anlaşılmayan bir yer olursa fotoğraflarla anlatırım. herkese başarılar.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2008, 20:00   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kudret Bey,
fotoğrafla da anlatmak çok iyi olacak ...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 10:27   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba sevgili arkadaşlar,yapılan iş basit fakat faydası fazla. Hani şu akıllı saksı akıllı saksı dedikleri var ya işte o.Akıllı saksının görevi bitkiyi susuz bırakmamak,suyu eksildikçe su vermek. Şimdi bir coğumuz onu yapıyoruz zaten saksının altına büyükçe bir kap koyup su dolduruyoruz toprak kurudukça alttan su emiyor diye bilir,fakay saksının altındaki delikleri kapatmamak lazım çünkü toprak oradan hava alacaktır. Aksi taktirde kökler yoğun su içinde kalacağından çürüyecektir.Peki ne yapacağız özellikle ayaklı saksı kullanacağız . Ayaklara delik deleceğiz suyun oradan emilmesini sağlıyacağız . Saksının dibine sıkça delikler deleceğiz hava alsın diye ve saksıyı alltlığına oturtacağız. Saksı tabanına değip hava deliklerini kapatmıyacak kadar su koyacağız.Bu saksımız, şimdi depomuzu yapalım. Kapaklı bir bidon, altında musluğu olan tipi tercih ediniz . Çünkü kapağa delik delmek hava kaçırmasına mani olmak zor olabilir.Altına uygun bir kalınlık ,örneğim bir tuğla tahta yutong gibi bir yükseklik koyunuz.ve saksı altlığındaki su seviyesini yakalıyacak kadar bir hortum parçasını musluğa geçiriniz. Bidonu su veya vereceğiniz besin eriyiği ile doldurunuz. Kapağını hava almıyacak şekilde kapatınız ve musluğu açınız . bidon alçak basınçdan dolayı biraz yamulacak ama bir süre sonra su akmıyacaktır. Sağlam kaliteli bidonları sert pilastikleri tercih ediniz. Altlıktaki su seviyesi düşünce hortumdan bidona hava girecek su çıkacaktır seviye yükselip hortum su ile kapanınca su akması duracak böylece akıllı saksınız eksilen suyu tamamlamış olacaktır.
Topraksız tarım yaparkende sistem aynıdır bu sefer saksı altlığına değil besin tankımıza ayni sistemi uygulayacağız.
Birde fitilli akıllı saksılar vardır. Aynen bir kandil gibi çalışır saksının içine bir fitil takılır ve alttaki kabından saksıya su emer.
Yine bir tip daha akıllı vanalar vardır seviye düşünce açılır yükselince kapanır.
Daha değişik bir tip olarak filatör denilen şamandıralı tipleri saya biliriz. Evlerimizdeki bütün depolar ve rezervuarlar filatörlüdür.
Resimlerini çizip yolluyorum .

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 11:36   #42
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
AKILLI SAKSI SİSTEMİ

Sistemin şemasını elimden geldiği kadarıyla çizmeye çalıştım. İlave besin tankını minimum seviyenin üzerine aldım. Kudret Bey, İlave etmem gereken husus varsa lütfen belirtin.

Eklenen Resimler
 
elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 19:34   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sağolun sayın elektronik, ellerinize sağlık.Benim tanklarımda otomatik yok .Teras büyük ama bazı şeylere müsaade etmiyor.Fakat iki tane akıllı saksı yapmıştım birinde çiçek, birinde de Kudret narı ile bal kabağı var

Eklenen Resimler
    
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 19:44   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Arkadaşlar akıllı saksı yapmak isteyenlere basit bir resim çizdim . Bu sayın elektroniğin çizdiklerinin yanında çok gülünç olacak ama önemli olan paylaşım fikir vermesi açısından yolluyorum.

Eklenen Resimler
 
ezafma beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 20:40   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Evet olay tam olarak netleşti, çok teşekkürler.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 23:58   #46
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sizin de ellerinize sağlık Kudret Bey, çiziminiz gayet anlaşılır olmuş.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 15:17   #47
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Başta Sn. kudret bey olmak üzere bilgi ve deneyimlerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim, Ellerinize sağlık.
Topraksız tarımla ilgili tüm yazılarınızı okuyor ve birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Akıllı saksı almayı düşünürken Kudret hocamızın şeması ve resimlerini görünce en kısa zamanda bu yöntemi denemeye karar verdim. Bu yaz geç kaldım ancak, kışın yetiştirecek bir şeylere karar verebilirsem balkonda topraksız tarım denemelerine başlamak istiyorum.
Syg.

hpinar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 22:01   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın elektronik çok naziksiniz teşekkürler.Ama mesele düşünceyi aktarmaksa buda bir yol
Biraz aceleye geldi kusura bakmayın.Resi,m çizmek biraz kabiliyet işi oda bende var
gördüğünüz gibi.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 22:10   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın hpinar teşekkürler. Bilgi paylaştıkça büyür diyoruz ve faydalı olabiliyorsak ne mutlu . Bu zevki bir an önce tatmanız dileğiyle. kolay gelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 17:06   #50
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın hpinar, hiç vakit geçirmeden başlamanızı tavsiye ederim. Hem tecrübe kazanmış olursunuz. Şu an salatalık yetiştirebilirsiniz. Kışa kadar da sebzesini yemiş olursunuz.
İyi çalışmalar dileği ile.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 17:57   #51
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
saygı değer arkadaşlar sistem tamam, tabi bemim için anlayamadıgım besin, gübre gerekli olan minaraller işte burda bilgi eksikliğim var kimyasal katkılı sebzelerden biraz tırsıyorumda. Yani hazır satılan sıvı besilerle bu iş olurmu? denemek istiyorum. Çalışmalarınızda başarılar dileği ile... sayın elektronık basit bir işık ölcer cıdazına ihtiyacım var balkonumda gün içersinde ışık cok değişken hangi saksıyı nereye koyacagımı hesaplıyamıyorum sureklı yer değiştiriyorum bu olumsuz sonuçlar doğuruyor:saygılarımla

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2008, 11:45   #52
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın neconeco, Avrupa gibi birçok Dünya ülkeleri topraksız tarımı tercih ediyor.Türkiye de bu sistem birkaç yıldır yaygınlaşmaya başladı. Ürünler ise dışarıya ihraç edilmekte.Yakın zaman da Rusya bile Türkiye den domates alımını durdurdu.Onlarda sadece topraksız tarımla üretilen ürünlerin ithalatını serbest bıraktılar. Bu ülkeler ürünlerin analizini yaparak ithalatlarını gerçekleştiriyorlar.
Hal böyle olunca yapılan analizler sonucu topraksız tarımla elde edilen ürünler tercih edildiğine göre biz neden çekinelim. Sayın Envor Bey burada olsaydı daha iyi anlatırdı.

Bizler de bu topraksız tarım uygulamaların da emeğini , bilgilerini ve samimiyetini bizlerden esirgemeyen Sayın Kudret Beyin hazırlamış oldukları besinler ile bu çalışmalara başladık.Sonuçlardan da oldukça memnun kaldık. Bu site de arkadaşlar bunların formüllerini açık açık anlattılar. Topraksız tarım için hazırlanmamış hazır sıvı besinlerle bu iş olmaz.

Uygulama yapacağınız yer açık alanda ise ışığın bol olduğu ortamı seçmeniz gerekir. Bunun için ışık ölçer cihazlar var ama siz herhangi bir saat için değil gün boyu ölçüm yapmanız gerekir.Bence buna gerek yok gün boyu gözlemlemeniz yeterli olur sanırım.Ayrıca fotoğraf makinelerin çoğunda ışık ölçer kısmı var basitçe belki bunlardan yararlanabilirsiniz.
Kolay gelsin.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2008, 17:37   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili neconeco, kimyasal gübrelerden tırstığınızı hadi kabul ettik diyelim, sıvı gübrelerle olmazmı sorusu niye.? onu anlayamadım. Topraksız tarım gübrelerinin sıvı olarak hazırlanmasında kullanılan kimyasal tuzlar aynı tuzlardır. Siz tarife göre tozları erittiğinizde elde ettiğiniz karışım sıvı gübredir. Toz halde kullanmamızın sebebi sadece nakliye ücretinin bel bükmemesi ve sıvı taşımıyoruz diyen kargo şirketleriyle problem yaşamamak içindir. Toz gübre hazırlamak sanıldığı gibi basit bir iş değildir. Sıvı gübre hazırlamaktan çok ama çok zordur. bütün zorluklarına rağmen siz arkadaşlarım için bu yolu seçtim.Aksi taktirde sıvı olarak elinize sağlıklı bir biçimde ulaşması zor ve nakliyesi pahalı olur.
İçiniz rahat bir biçimde kullana bilirsiniz.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2008, 20:21   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sorun katı veya sıvı değil de biz amatörlerin bu gübreleri bulamamasında bu gübreler büyük miktarlarda satıldığı için biz amatörlerin küçük miktar alması mümkün olmuyor.

Bu zorluğu Kudret Bey sayesinde aştık ama Kudret Bey olmasa şu anda bu gübreleri bize sağlayacak 2.bir kişi forumda yok ne yazık ki.

İşte topraksız tarımda bence en büyük sorun burada.

Bu sorun nasıl aşılabilir, işte bunun cevabını bulmalıyız derim

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 16:30   #55
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Bu gübreler hep büyük çuvallarda mı satılır. Bunların küçük paketler de satılanları yokmudur. Sayın Denizakvaryumu dediğiniz gibi büyük çuvallarla satılıyor ise 16 element varsa 16 çuval demektir.
Kudret Bey de olmasaydı herhalde çoğumuz teorik bilgilerle yetinirdik.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 17:36   #56
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elektronik. Mesajı Göster
Sayın neconeco, Avrupa gibi birçok Dünya ülkeleri topraksız tarımı tercih ediyor.Türkiye de bu sistem birkaç yıldır yaygınlaşmaya başladı. Ürünler ise dışarıya ihraç edilmekte.Yakın zaman da Rusya bile Türkiye den domates alımını durdurdu.Onlarda sadece topraksız tarımla üretilen ürünlerin ithalatını serbest bıraktılar. Bu ülkeler ürünlerin analizini yaparak ithalatlarını gerçekleştiriyorlar.
Hal böyle olunca yapılan analizler sonucu topraksız tarımla elde edilen ürünler tercih edildiğine göre biz neden çekinelim. Sayın Envor Bey burada olsaydı daha iyi anlatırdı.

Bizler de bu topraksız tarım uygulamaların da emeğini , bilgilerini ve samimiyetini bizlerden esirgemeyen Sayın Kudret Beyin hazırlamış oldukları besinler ile bu çalışmalara başladık.Sonuçlardan da oldukça memnun kaldık. Bu site de arkadaşlar bunların formüllerini açık açık anlattılar. Topraksız tarım için hazırlanmamış hazır sıvı besinlerle bu iş olmaz.

Uygulama yapacağınız yer açık alanda ise ışığın bol olduğu ortamı seçmeniz gerekir. Bunun için ışık ölçer cihazlar var ama siz herhangi bir saat için değil gün boyu ölçüm yapmanız gerekir.Bence buna gerek yok gün boyu gözlemlemeniz yeterli olur sanırım.Ayrıca fotoğraf makinelerin çoğunda ışık ölçer kısmı var basitçe belki bunlardan yararlanabilirsiniz.
Kolay gelsin.
selamlar ,saygı değer elektrononik mesele, daha doğrusu toz veya sıvı olması değildi anlatmak istediğim sıvı gübre burda marketler de var kullansam olurmu demek istemiştim.

merakı mucibimi celbetti denemek istiyorum.

işik olcer günboyu balkonun hangi köşesi kaç lüx işik alıyor hesaplayıp bitkilerin işik ihyacına göre yer tespit edip bir daha yer değiştirmemek içindi.

fotoğraf makinası zannederim olmaz kanısındayım SAYGILARIMLA

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 17:39   #57
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elektronik. Mesajı Göster
Bu gübreler hep büyük çuvallarda mı satılır. Bunların küçük paketler de satılanları yokmudur. Sayın Denizakvaryumu dediğiniz gibi büyük çuvallarla satılıyor ise 16 element varsa 16 çuval demektir.
Kudret Bey de olmasaydı herhalde çoğumuz teorik bilgilerle yetinirdik.

selamlar istanbulda perpA tiCaret merkezinde laboratuar,denemeleri için ufak ebatlarda setler satılıyor sanırım, intr. bak ben bulmuştum. SAYGILARIMLA

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 17:44   #58
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Sorun katı veya sıvı değil de biz amatörlerin bu gübreleri bulamamasında bu gübreler büyük miktarlarda satıldığı için biz amatörlerin küçük miktar alması mümkün olmuyor.

Bu zorluğu Kudret Bey sayesinde aştık ama Kudret Bey olmasa şu anda bu gübreleri bize sağlayacak 2.bir kişi forumda yok ne yazık ki.

İşte topraksız tarımda bence en büyük sorun burada.

Bu sorun nasıl aşılabilir, işte bunun cevabını bulmalıyız derim
SELAMLAR ben eski eczacı kalfasıyım zannediyorum bu maddelerin bir kısmı bazı eczanelerden temin edilebilir potasyum fosfor manyezyum çalsiyum (mesela potasyumdan çok güzel barut yapılıyor) fakat bunlar pür dür orantı yı ona göre hesaplamak lazım SAYGILARIMLA

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 20:50   #59
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın Neconeco, topraksız tarımda kullanılan kimyasal elementlerden dolayı bir çekinceniz olduğunu sanmıştım. Demekki ben yanlış anlamışım.

Topraksız tarımla bu sene tanıştım birkaç gün sonra da ilk hasadımı yapacağım. Domatesler kızarmak üzere.Tadı şu an burnumda tütüyor. Darısı herkesin başına.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 23:25   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
kimyasal gübre üreticileri 25kg lık çuvallar halinde paketliyor. Daha küçük paketlerin üreticiler için ticari değeri olmuyor. İzin almadan bu çuvalları ticari olarak bölüp satmakta yasak. Amatör olarak bir kişi tarafından alınıp paylaşılması en iyi çözüm.

Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024