agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni20Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-09-2008, 19:39   #91
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Daha önce de aynı tohumu kullanmıştım ama şuanki verimi alamamıştım salatalıklar daha büyümeden sararıyordu.Meyvası büyümüyordu. Yeni açan yaprakları da açık renkli oluyordu.

Bu sefer biraz daha bilinçli hareket ettim. Fide yaklaşık 10cm olduğunda önce 750ml cam kavanozuna yerleştirdim. içerisine hava taşı koydum. Etrafını beyaz bir örtü ile kapattım. Güneş ışığından etkilenmesin diye.

Kavanozdaki besini hiç değiştirmedim. Besin eksildikçe takviye yaptım.Bitki büyüdükçe besin eksilmesi daha da artıyordu.Bitki kökleri geliştikçe kavanoza sığmaz oldu. Daha sonra 1lt lik kavanozlarla değiştirdim.

Aynı işlemlemlere devam ettim.Arada bitkiyi dışarı çıkartıp köklerini su ile yıkadım.Bir süre sonra bu kavanoza da sığmaz oldu. Biraz da fazla kaldığı için kökler kavanozun içerisinde yumak gibi olmuştu.Şekilde de görünüyor.Daha sonra 5lt kablara aldım.

Şu anda 5lt kaplarda. Gelişmesi gayet iyi. Kapdaki besini sık sık değiştirmiyorum. Sürekli besin takviyesi yapıyorum.

Domateslerde kullandığım besin eriğini kullanıyorum ölçek olarak önceki denemelerimden farklı olarak çeyrek ölçü daha fazla kullandım.Bu ölçüde meyvede hiç sararma olmadı. Verimi oldukça iyi.

Torf içerisine de aynı dönemde diktim o da gelişme gösterdi ama Durgun su kültüründeki salatalıklar da daha fazla verim oldu.

Tohumu bahçeden getirmiştim. Markasını bende bilmiyorum. Babamın yaklaşık 1 dönüm kadar hobi bahçesi var çeşitli sebze yetiştiriyor.Bende tohumu oradan getirdim.Markasını da hiç sormadım.Öğrenebilirsem sizlerle paylaşırım.

Salatalıkta karşılaştığım en büyük sorun yeşil yaprak bitleri.Herhangi bir ilaç kullanmadım.Onun da organik ilacını bulabilirsem esas o zaman verim bambaşka olur.

Bu kış salatalıkları kapalı yer de de denemeyi düşünüyorum.Bakalım kışın pencere önünde topraksız tarım ne kadar olur bilemiyorum ama deneyeceğim.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2008, 19:50   #92
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Bu yıl sınıfımızı da geçtiğimize göre artık bayramda kafamız da dinç olur.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 00:19   #93
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Konuya geç bir ekleme olacak ama elektronik devre yapamayanlar için aklıma gelen bir düzenek.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen akinselcuk : 03-12-2008 saat 20:17
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 11:43   #94
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-08-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 361
Sayın elektronik muhteşem olmuş ellerinize sağlık.Tebrikler.Bilgiler içinde teşekkürler.

jibuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 12:21   #95
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Konuya geç bir ekleme olacak ama elektronik devre yapamayanlar için aklıma gelen bir düzenek.


Damacanadaki su kovaya akmıyor mu ne ile kontrol ediliyor, Damacana ğzındaki düzenek mi kontıol sağlıyor, nasıl oluyor?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 13:37   #96
Ağaç Dostu
 
kahyanur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
Sn Akinselcuk;
Emeğiniz için teşekkürler. Ama şema ile ilgili kafama takılanlar.
-18 lt lik damacanayı kova üzerine içine hiç hava girmeden nasıl ters çevireceğiz?
-Bunu başardık diyelim sonuç ne olacak?. Bitki suyu kullanıp kendi kabındaki su seviyesini düşürecek. Bileşik kaplar prensibine göre kovadaki su bitki kabına geçerek seviyeyi eşitlemeye çalışacak, bu arada kovadaki seviye düşecek ve damacananın ağzı açılacak. Ağzından hava giren damacanadan besin eriyiği kovaya boşalacak, taki ağzı tekrar çözelti içine batıncaya kadar. Ama damacana içine de hava girmiş olacağından içindeki hava basıncı dışarıdaki atmosfer basıncına eşitlendiği anda 18 lt lik çözelti foşşş diye alttaki kova içine hatta fazlasıda yere boşalmayacak mı?

kahyanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 19:06   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Su sebillerindeki damacanın suyu bu yöntemle boşalmadan duruyor. Kovadaki su bir miktar azalınca damacanaya hava girer ve kovaya su akar. Damacanın ağzı su ile tekrar tıkanır hava giremez su akışı durur. Bu yöntemle kovadaki su eksildikce damacanaya arada sırada hava kabarcığı girer ama damacanın tamamı kovaya boşalamaz.

Bir pet şişeye ağzına kadar su doldurun. Bir su bardağına da su doldurun. Şişeyi hızlıca ters çecirip ağzını bardaktaki suya sokun. Şisenin ağzı suda durduğu sürece içindeki bütün su bardağa akamaz. şişenin ağzını bardaktaki sudan 1 mm ayırmaya çalışın bardağa biraz su geçer ama tamamı boşalmaz.

Resimdeki düzeneği sağlam bir temizlik kovasının üzerine sert sağlam bir tahtanın ortasına bir delik açarak damacanaya oturma yüzeyi oluşturarak yapabilirsiniz.

Ortalığa su , damacanayı ters çevirirken biraz akar buda sizin çabuk ve seri olmanıza bağlı.


Düzenleyen akinselcuk : 03-12-2008 saat 20:09
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2008, 22:51   #98
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın Akın Selçuk ve Kahyanur arkadaşım,

Aranıza yeni katılan bir arkadaşınız olarak iki haftadır forumu izlemeye çalışıyorum. Topraksız Tarım Uygulamaları (Şematik Anlatım) başlığında Sayın Kudret Tezel'le yazışırken onada bahsettim, Sayın Akın Selçuk'un çizimini yaptığı seviye düzeneği çizimi çok hoşuma gitti ve Sayın Kudret Tezel'in akıllı saksı uygulamaları ile ilgili foruma koyduğu fotoğraflarla birleştirip yeni bir sistem geliştirdim. Gerekli deneyleri yapmadan yazmak istemedim. Sistem gayet basit ve çok ucuz. Hiç bir otomasyon ve ilave enerjiye gerek olmadan çalışacak ve istenildiği zaman sisteme ilave saksılar koyarak genişletilecek gibi. Besleme tankı kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Sayın Kahyanur' un damacanayı ters çevirirken eriyiğn foşş diye boşalmasından korkmasına da gerek yok, damacanın kapağını hiç çıkarmıyoruz. Kapağın ortasına 5-6 mm bir delik deliyoruz ve damacanayı ters çevirip sisteme yerleştirirken parmağımızla deliği tıkayarak hiç su sıçratmadan damacanayı yerine yerleştiriyoruz. Birleşik kaplar metodu ile iki silindirdeki sıvı miktarları eşit seviyeye gelince sistem duruyor. Saksının içinde bitkinin tutunacağı strafor parçayıda PVC borunun iç çapına uygun bir boşlukta geçecek şekilde kesiyoruz ve sıvının üstüne yüzer vaziyette bırakıyoruz. Böylece kökler her zaman sıvı ile temasta bulunuyor ve kökün altına yerleştireceğimiz bir hava taşı ile de köklerin oksijen almasını sağlıyoruz. İkinci bir saksı ilave ederken ihtiyacımız aynı PVC borudan çok ucuz bir saksı ve çok kısa bir hortumdan başka bir şey değil. Besleme tankımız ve hava motorumuz kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Belki de 11 saksı. Akan su kültüründeki 11' li sisteme alternatif olarak. Sistemle ilgili resmi diğer başlık altında Sayın Kudret Tezel' e yazdığım mesaja eklediğim için buraya ekleyemedim. O mesajın ekinden bakabilirsiniz. Kolay gelsin. Herkese saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 00:35   #99
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Sarıcan, çok güzel düşünmüşsünüz.

Fakat benim asıl amacım teferruatı azaltmaktı. Sayın elektronik' in yaptığı sıvı seviyesi algılama sistemini yapmaktan nasıl kurtulunacağına dair bir çözümdü. Daha çok bitki devreye girince mühendislik olarak çok ideal bir geliştirme oluyor ama detay artıyor. Ev şartlarında ve malzeme bilgisi az olan kişilerin bunları yapması güçleşiyor.

Fakat gelgelelim bu sistemle tek saksı yerine daha çok saksıyı besleme işini bende deneyeceğim. Resimlerinize baktım çok güzel bir düzenek olmuş. Bende malzemesi var fakat bu sistemi de pnömatik bağlantılarından kurtarmanın bir yolunu bulabilirsem gene çok pratik olabilir. istanbul' da malzeme sorunu yok ama birçok ilde pnömatik malzemelerini kolayca bulmak veya her istenen ölçüsünü bulmak zor. Heleki numunesi olmadan malzemeyi tarifte güçlük çekenler için.

Sizden çok güzel çalışmalar çıkacağına eminim. Bitkiyi otomasyonla yetiştirmenin cazibesi, benim, 20 yıllık elektronik esnaflığını terkedip azılı bir ziraat mühendisine dönüşmeme sebep oldu.

İyi çalışmalar . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 23:25   #100
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın Selçuk,

Fikir sizden di, ben sadece bazı ilaveler yaptım. Bir depo ile bir saksı beslenebiliyorsa bir kaç tane de beslenebilir diye düşündüm. Bugün fideleride diktim, diğer başlıkta bakarsanız görebilirsiniz.

Dün kudret Bey' le epey uzunca sohbet ettik. Asıl önemli olan saksı içinde biriken kimyasal tuzların gün geçtikçe yükselttiği EC ve Ph değerlerini nasıl kontrol altında tutabiliriz. Kudret Bey' in önerisi sistemi EC eriyiği ile doldurduktan sonra günlük beslemeleri damacana yardımıyla duru su ile yapmak. Bir bakıma yükselen EC yi sulandırarak düşürmek. Ama en doğru çözümü haftaya EC metreyi aldıktan sonra günlük ölçümler yaparak deneysel yaşayarak öğreneceğim.

Nasıl bir ortamda deneme yapacaksınız bilmiyorum ama, bahçede olursa damla sulama için aldığım ilk ekipmanlarda yeter, hatta silikonla dolgu yapılırsa ev içinde bile kullanılabilir. Yok hiç bir malzemeyi bulamıyorum derseniz direk hortumu depo birleşim yerlerine silikonla yapıştırmakla bile olabilir. Pnömatik malzeme biraz pahalıda oluyor zaten saksıda kullanmak için.

Bu arada Konya' nın neresinde ikamet ediyorsunuz bilemiyorum ama Türkiye sanayisinin kalbi Konya' da atıyor nerede ise. Her türlü makina imalatı var bildiğim kadarıyla. Gençliğimde her 15 günde bir Krom Magnezit' e gelip giyordum. En sevdiğim şehirlerden biridir. Malzemenin her türlüsü vardır diye düşünüyorum.

Otomasyon hakkında sizin kadar rahat değilim. Yıllardır sanayiden edindiğim tecrübe "ne kadar teferruat, o kadar arıza" , elbetteki bazı şeyleri işgücüne bağlı olmadan yapmak daha ekonomik ama, ne kadar otomasyon yaparsanız yapın o sistemi çalışır vaziyette tutacak ve çalıştıracak kalifiye elemana ihtiyacınız olacak. İşgücü sayısı azalırken maliyeti aynı oranda azalmıyor. Aradığınız yetişmiş iş gücünü bulmakta zorlanıyorsunuz. Otomatik hatta ara istasyonlardan birinde olacak arıza bütün sistemin durmasına yol açıyor. Bu arada örnek vermek gerekirse 24 saat durmaması gereken bir istasyonunuz varsa, üretim yapmasanız bile o istasyona enerji vermeye devam etmek zorundasınız gibi bir sürü de ek maliyetleri var. Bu yüzden ilk etapta iş geliştirme yaparken en basitini düşünmek lazım. O yüzden fikriniz bana çok cazip gelmişti. Fikir için çok teşekkürler. Bende sizin deneyimlerinizden faydalanmak isterim.

Kolay gelsin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 19:54   #101
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Buda çilek için hazırlayacağım bir diğer düzenek. Besini nasıl dolduruyoruz derseniz, sonlandırma kapakları PVC boruya esğmala sıkı geçen bir yer. Üstteki yetiştirme yerini oturmadan önce besinli su alta dolduruluyor. Besin hortumu aşağı sarkıtılıp yerine oturtuluyor.

selenoid valf normalde açık cins. Yani sürekli çalışan hava motorunun havası bu valfe gelen hortumdan dışarıya çıkıyor. Ne zaman zaman saati ceryan verirse selenoid kapanıyor ve hava içerde sıkışıyor besin yukarıya çıkıyor ve perlite akıyor. zaman saati ceryanı kesince hava dışarı çıkıyor ve beslenme duruyor.

100 lük 1 metre PVC yaklaşık 8 litre alabiliyor. Alttaki PVC yi 120 lik secersek 11,5 litre alabiliyor. Bunlar az gelir derseniz, o zaman alttaki PVC ye kolayca sıvı doldurabileceğimiz bir kapak ta yapmak gerekir.

Eklenen Resimler
 
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2009, 07:51   #102
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Sisteminize 2 ek yapmak istiyorum kabul ederseniz.
Birincisi bu akvaryum motorlarında elektik kesildiğinde hortumun içinden geri gelen su hava motorunun içinden çıkıp yerlere boşalıyor. Bu yüzden hava motorunu su seviyesinin üstüne çıkarmalıyız.
İkincisi pvc boruya en alttan 16 lık damlama tesisatına göre delik açılıp conta geçirilebilir. Buna conta ve üstüne de bir T veya bulunabilirse bir L bağlanabilir. Buradan sistemin en üstüne kadar veya yine su seviyesine kadar saydam ve 16 mm lik bir su hortumu bağlanır. Bu da besin seviyesini kabı açmadan takip etme ve gerektiğinde dışarıdan huni takarak besin çözeltisi ekleme ve yine fazla besini en alta takılacak bir musluk ile boşaltma imkanı sğlanır. Kahvehanelerdeki yedek tabir edilen çay makinelerinde bu sistemin cam boru ile yapılmış olanı vardır genelde.

Name:  cilek.JPG
Views: 5524
Size:  62.4 KB

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2009, 22:24   #103
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Çok basit, yapımı kolay, malzemesi ucuz, çok kararlı çalışan denenmiş bir devredir.

Sıvı seviyesini algılamak için ben kalın bir ataşı tel yapıp ikiye böldüm.

Ataşı tercih etmemin sebebi kromajlı olmasındandı. Metal ve besinli sıvı ile hemen oksitlenmeyen, paslanmayan herhangi metal bir parça olabilir.

Bir de dikkat edilmesi gereken proplar sıvıya tamamen dalmasın. Kalan sıvı bulaşığı devreyi yanıltabilir. Propları yan duvardan girerseniz uçlarını aşağı eğin ki sıvıya değer değmez devre çalışsın ve propların gövdesi sıvıya dalmadan seviye sabit kalsın.

Bu devrenin açıp kapattığı röle kontakları ile sıvının geçtiği selenoid valfi çalıştıracaksınız. Rölenin normalde kapalı ( N0 ), normalde açık (NC) kontakları vardır. Selenoid valflerinde normalde açık veya normalde kapalı olan modelleri vardır. Röleniz elektriğini devreden alacağı için 12V olacak. Valfiniz de 12V olursa tesisatta kolaylık olur.


Bu devreyi bir hazneye sıvı doldurup taşmadan durması için kullanabilirsiniz. Ya da boşalan bir sıvıyı algılatabilirsiniz.

Boşalan sıvı algılaması için bir prop altta diğeri biraz daha üstten girip ucu alta eğik konumlandırılmalı.

Eklenen Resimler
  
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 17:31   #104
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
selamlar.çilek saksısı güzel fikir, 4 kök çileğim var denemeliyim. Harika olmuş.

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 11:25   #105
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: tokat
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elektronik. Mesajı Göster
Değiştirdiğim besin eriğiklerini dökmeyip değerlendirdim. Torfa dikmiş olduğum üç kök domatesleri bu besin eriği ile manuel olarak suladım.Aynı anda toprağa da dikmiş olduğum domatesi de su ile suladım. Her ikisinin saksıları aynı boyutta oldukça küçük yaklaşık 1/2 litre kadar toprak alıyor.
Sonuç mu işte bir avuç torf ta ve bir karış boyda çok sayıda domates var. Topraktaki ise toplam üç adet domates yorumu sizlere bırakıyorum.
sayın Elektronik,
topraksız tarım için gerekli besin eriyiğini nereden temin ettiniz.ben bulamıyorum.yardımcı olursunuz umarım.cevap yazarsanız sevinirim

bitkikolik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2009, 21:04   #106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Forumda Kudret Tezel den temin edebilirsiniz. Özel mesaj atıp talepte bulunun.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 21:28   #107
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2009
Şehir: bartın
Mesajlar: 6
Forum sayfalarını biraz daha inceledikten sonra bende sizlere katılacağım. Engin tecrübelerinizle bana da yardımcı olursunuz umarım. İyi çalışmalar

taskinov Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2010, 22:35   #108
Yeni Üye
 
privaters's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
Pardon, diğer başlık diye kastettiğiniz neresi acaba ? Teşekkürler

Pardon, diğer başlık diye kastettiğiniz neresi acaba ? Teşekkürler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sayın Akın Selçuk ve Kahyanur arkadaşım,

Aranıza yeni katılan bir arkadaşınız olarak iki haftadır forumu izlemeye çalışıyorum. Topraksız Tarım Uygulamaları (Şematik Anlatım) başlığında Sayın Kudret Tezel'le yazışırken onada bahsettim, Sayın Akın Selçuk'un çizimini yaptığı seviye düzeneği çizimi çok hoşuma gitti ve Sayın Kudret Tezel'in akıllı saksı uygulamaları ile ilgili foruma koyduğu fotoğraflarla birleştirip yeni bir sistem geliştirdim. Gerekli deneyleri yapmadan yazmak istemedim. Sistem gayet basit ve çok ucuz. Hiç bir otomasyon ve ilave enerjiye gerek olmadan çalışacak ve istenildiği zaman sisteme ilave saksılar koyarak genişletilecek gibi. Besleme tankı kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Sayın Kahyanur' un damacanayı ters çevirirken eriyiğn foşş diye boşalmasından korkmasına da gerek yok, damacanın kapağını hiç çıkarmıyoruz. Kapağın ortasına 5-6 mm bir delik deliyoruz ve damacanayı ters çevirip sisteme yerleştirirken parmağımızla deliği tıkayarak hiç su sıçratmadan damacanayı yerine yerleştiriyoruz. Birleşik kaplar metodu ile iki silindirdeki sıvı miktarları eşit seviyeye gelince sistem duruyor. Saksının içinde bitkinin tutunacağı strafor parçayıda PVC borunun iç çapına uygun bir boşlukta geçecek şekilde kesiyoruz ve sıvının üstüne yüzer vaziyette bırakıyoruz. Böylece kökler her zaman sıvı ile temasta bulunuyor ve kökün altına yerleştireceğimiz bir hava taşı ile de köklerin oksijen almasını sağlıyoruz. İkinci bir saksı ilave ederken ihtiyacımız aynı PVC borudan çok ucuz bir saksı ve çok kısa bir hortumdan başka bir şey değil. Besleme tankımız ve hava motorumuz kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Belki de 11 saksı. Akan su kültüründeki 11' li sisteme alternatif olarak. Sistemle ilgili resmi diğer başlık altında Sayın Kudret Tezel' e yazdığım mesaja eklediğim için buraya ekleyemedim. O mesajın ekinden bakabilirsiniz. Kolay gelsin. Herkese saygılar.

privaters Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 07:24   #109
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Öğrenmek istediğiniz çalışma bu başlıkta.

Sarıcan, Topraksız Tarım Denemelerim

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 07:30   #110
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Klozet sifonlarında da şamandıralı bir sistem var. Hem mekanik hem arıza yapma ve çalışmama riski az. En üste de termosifon manyetolarında kullanılan çıt çıt lı anahtarlardan takılır. Şamandıra suyla beraber aşağıya düşer ve tel gerilir vanaya elektrik verilir.
Su yükseldiğinde ikinci bir şamandırayı kaldırır onunla da devrenin elektriği kesilir.
Mekanik arıza yapma açısından bana daha garantili geldi.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 10:56   #111
Yeni Üye
 
privaters's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
Teşekkürler Sn Sarıcan

privaters Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2010, 22:52   #112
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Birde buna bakılabilir. Otomatik seviye kontrol cihazları

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2010, 09:22   #113
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Bir Soru

Anlatımınız ve çalışmanız için sizi tebrik ederim elektronik bey, gerçekten harikalar yaratmışsınız..

sorum sizlere çok amatör gelebilir ama topraksız tarım'a ilgiyi daha yeni yeni duymaya başladım. Dün akşam gaza gelip bir hava pompası hortum zaman ayarlı priz vs aldım Tabii bunları bulabildim daha diğerlerini bulamadım rekor ve dirsekleri temin edemedim. Birde su pompası nasıl almalıyım sizce ?

Bildiğiniz uygun ama kaliteli bir su pompası var mıdır ?

Birde devrede sorun yaşıyacagım heralde gerçi bundan önce bu çelik teli nerede bulacagımı merak ediyorum. bildiğiniz elektronik malzeme satan bir yere bu devreyi göstersek yaptırabilirmiyiz ?

Sizce ne kadara mal olur ?

Eğer çok tuzlu birşeyse sanırım bu devresiz sebillerde kullanılan mekanızmayla bu işe başlamak sanırım daha iyi olacak gibi gözüküyor.

chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2010, 10:38   #114
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 243
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kürşad Mesajı Göster
Sisteminize 2 ek yapmak istiyorum kabul ederseniz.
Birincisi bu akvaryum motorlarında elektik kesildiğinde hortumun içinden geri gelen su hava motorunun içinden çıkıp yerlere boşalıyor. Bu yüzden hava motorunu su seviyesinin üstüne çıkarmalıyız.
İkincisi pvc boruya en alttan 16 lık damlama tesisatına göre delik açılıp conta geçirilebilir. Buna conta ve üstüne de bir T veya bulunabilirse bir L bağlanabilir. Buradan sistemin en üstüne kadar veya yine su seviyesine kadar saydam ve 16 mm lik bir su hortumu bağlanır. Bu da besin seviyesini kabı açmadan takip etme ve gerektiğinde dışarıdan huni takarak besin çözeltisi ekleme ve yine fazla besini en alta takılacak bir musluk ile boşaltma imkanı sğlanır. Kahvehanelerdeki yedek tabir edilen çay makinelerinde bu sistemin cam boru ile yapılmış olanı vardır genelde.

Eklenti 63400
merhaba kürşad bey bahsetmıs oldugunuz konu ıle sıze cozum sunabılırım akvarcumlarda veya araba yedek parcası satan yerlerde bu kou ıle ılgılı basıt kucuk bır parca var stoplayıcı bu parca gerıye kacan suyu engellıyor tavsıye ederım harıka bır parca.

thempest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2011, 18:22   #115
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi thempest Mesajı Göster
merhaba kürşad bey bahsetmıs oldugunuz konu ıle sıze cozum sunabılırım akvarcumlarda veya araba yedek parcası satan yerlerde bu kou ıle ılgılı basıt kucuk bır parca var stoplayıcı bu parca gerıye kacan suyu engellıyor tavsıye ederım harıka bır parca.
çekvalf demek istediğiniz parcanın ismi. 2 tl/adet dir.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2011, 21:12   #116
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
üstadlar bu kırmızı okların arasındamı oluyo hep su seviyesi bir aşagı iniyor bir yukarı mı cıkıyor. en alttaki noktaya gelince motor nasıl calışıyor? veya üstteki uçtan biraz aşagı 1-2 milimetre inince hemen calışmayamı başlıyor? sonuçta eletronik bilmiyorum mazur görün beni

Eklenen Resimler
  
SAGEN beğendi.
the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 22:16   #117
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
1-2 milimetre inince hemen calışmaya başlıyor muhakak.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2011, 20:01   #118
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
Arkadaşlar, kurduğunuz sistemler çok güzel , ellerinize sağlık ama bana yanlış gelen bir durum var .İletkenlik prensibini kullanarak sensör yapmışsınız , başka bir kaptan eksilen sıvının yerine gelmesini sağlıyorsunuz ve bu işi otomatik yapıyor sistem. Buraya kadar çok güzel ama bu besin eriyiğinin içinde çeşitli maddeler var ve bu maddeler belli oranlarda çözünmüş durumda . Bitki bu maddelerden aynı oranda tüketmiyor ve siz eksilen sıvıyı tamamladığınızda bu maddelerin oranı eskisiyle aynı olmuyor , su içindeki oranları değişmiş oluyor ve bu da bitkinin gelişmesini olumsuz etkiler diye düşünüyorum. En güzeli aslında bu eksilen maddelerin oranına göre besin eriyiği ilave etmektir fakat bunu da herkes yapamaz analiz edilmesi gerekir o yüzden belli aralıklarla suyu komple değiştirmek daha mantıklı diye düşünüyorum.

enderoy beğendi.
curiousboy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2011, 18:54   #119
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 4
Herkeze Merhaba yaklaşık 1-2 hafta önce foruma üye oldum ve bir çok araştırma yaptım ve Sonunda durgun su elimden gelebilecegi kadar yetiştirmeye karar verdim. bir tane eski buzdolabında yapmayı 1200 adet marol fidesi (iklim fide ) siparişi ve besin eregi ( sy kudret tezelden ) Yapacagım yerde Isı problemi yok ama biraz ışık problemi var bunu nasıl çözebilecegim ? led döşesem bi faydası olabilirmi beklemedeyim tecrübeli üstadlardan yararlanmak isterim

gökhan03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2012, 00:00   #120
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-02-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
herkeze çok teşekkürler bu değerli bilgiler için

kerimcan226 beğendi.
cemiloguz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024