agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Elektronik/Durgun su kültürü uygulaması ve otomatik besin seviye algılama sistemi (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/9631.htm)

elektronik. 18-07-2008 01:36

Elektronik/Durgun su kültürü uygulaması ve otomatik besin seviye algılama sistemi
 
5 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar. Bu sitede bilgilerini bizlerden esirgemeyen değerli arkadaşlara sonsuz teşekkürler ediyorum.Burada öğrendiklerimi uygulamaya çalıştım.Sonuç olarak ilk denemem olmasına rağmen gayet iyiydi.
Bu uygulamalarımı sizlerle paylaşmak istedim. İki ayrı sistemle uygulamaya başladım.
Bunlardan birisi katı kültür ortamı, Diğeri de durgun su kültürü ortamı. Bu her iki ortamı uygulayarak sistemi birbiriyle karşılaştırmak istedim.
Uygulamalarda katı kültürü sistemini torf ve kum karışımında denedim.Sistem depodan pompayla zaman saati yardımıyla damlalar halinde bitki köklerine göndererek bitkinin beslenmesini sağlıyorlar.
Durgun su kültüründe ise günlük olarak besin seviyesinin kontrolünü yaparak sürekli besin takviyesi yapmak gerekiyordu.Bu da sistemin uygulanmasını zorlaştırdığından bende bu durgun su kültüründeki besin seviyesini algılayan basit bir devre yaparak sistemi otomatik hale getirdim.Bu sayede bitki kökünün besinsiz kalmasını önlemiş oldum.
Yaptığım sistemi resimlerle adım adım anlatmaya çalışayım.

elektronik. 18-07-2008 01:48

5 Eklenti(ler)
Sistemdeki rekor ve boruları sanayide hidrolik malzeme satan yerlerden temin edebilirsiniz.

Daha kolay anlaşılır olması açısından resimler üzerinde anlatmaya çalışacağım.

elektronik. 18-07-2008 01:57

5 Eklenti(ler)
Bu sistemde öncelikle besin seviyesini algılayabilecek sensörü yapmaya çalışıyoruz.
Algılayıcı olark tek telli çelik tel kullanacağız.Çelik tel üzerine plastik kılıf geçirilecek. Kablonun çelik olmasına dikkat edelim.Bakır kullanılırsa sudan etkilenip oksitleniyor.Uçları kılıf hizasında kesiyoruz.

Borunun içerisine girecek kablolar düzgün olmalı.Kablonun uzun olanını borunun içerisine geçirip üst kısmını yana doğru kıvırıyoruz.ikinci kısa kablo istenilen su seviyesi kadar borunun içerisine sokulup üstten kıvrılacak.
Dikkat etmemiz gerekenlerden birisi de borunun boyu saksının boyu kadar olmalı.Çünkü saksının üstü kapatılırken borunun üstüne takılır ve kapak yerine tam oturmaz.

elektronik. 18-07-2008 02:31

4 Eklenti(ler)
Ben üst kapak olarak saksı altlığını kullandım. Kapağın ortasını büyükçe deliyoruz. Elimde büyük testere matkabı olmadığından önce elimdeki en büyük matkapla deldim, sonra şekilde anlattığım yöntemle deliği su bardağı büyüklüğünde genişlettim.
Büyük deliğin içerisine sıkıca girecek şekilde sert dış çepe ısı yalıtım malzemesinden keserek yerleştirdim ve ortasını 1ytl büyüklüğünde deldim.Bitkiyi ortasından geçirdim.
Bitkiki ayakta tutmak için sıkıştırmak gerekir.Bunun için de su emmeyen sünger kullandım.(Su borularının ısı yalıtımını sağlayan malzeme ) Burda özellikle süngerin suyu emmemesi gerekir.Yoksa bitki gövdesi ıslak kalırsa bitkinin kök salmasına neden oluyor.

elektronik. 18-07-2008 02:58

2 Eklenti(ler)
Sistemin algılayıcı kısmını hazırladıktan sonra basit bir elektronik devre ile röleyi kontrol ettiriyoruz. Röle kontakları ile pompayı çalıştırıyoruz.
Saksı üzerine yapmış olduğumuz algılayısı (sensör) saksı içerisindeki besin seviyesini takip eder.Seviye tamam olduğu sürece pompayı çalıştırmaz.
Bitki besini kullanıp besin seviyesi eksildiği anda sensörümüz hemen algılayıp besin tankındaki pompayı harekete geçirerek saksıya besin gönderir.
Besin seviyesi yükseldiğinde sensörümüz hemen algılayarak pompayı durdurur.Böylece bitkimiz besinsiz kalmamış olur.
Besin tankımızda hazır besinimiz bulunduğu sürece sistem artık otomatik olarak kendi kendine ihtiyaç oldukça besin takviyesi yapacaktır.Böylece besin seviyesi hep aynı kalacktır.

Ben bu sistemi ihtiyaç duyduğumdan dolayı hazırladım.Şuanda da kullanıyorum.
Besininizi yeteri kadar hazırlayıp bırakırsanız. Artık bitkinin başında beklemenize gerek kalmaz.

Bende bu çalışmamı arkadaşlarla paylaşmak istedim.
ooooooo...........saatte geç olmuş. Tüm arkadaşlara iyi çalışmalar.

denizakvaryumu 18-07-2008 08:56

Çok yararlı bir çalışma, teşekkürler.

elektronik. 18-07-2008 10:45

5 Eklenti(ler)
Saksıda kullandığımız rekorları besin tankında da kullanabiliriz.Benimki biraz aceleye geldi.Pompa direk tankın içerisinden besini aktarıyor.
Sistemin bitmiş halinin görüntüleri.

elektronik. 18-07-2008 11:00

3 Eklenti(ler)
Bitkiyi durgun su kültürüne koyalı yaklaşık 32 gün oldu.sistem 10 gündür otomatik olarak çalışıyor.Sırf merakımdan bitkiyi kaldırıp köküne bakıyorum.Saksınızın besinini değiştireceğiniz günü kendiniz belirleyeceksiniz.
Gerekirse onu da otomatik hale getirebiliriz. Şimdilik böyle devam edelim.

elektronik. 18-07-2008 11:32

Bu sistem diğer uygulamalarda da kullanılır. Özellikle sürekli besin takviyesi yaşayan arkadaşlara tavsiye ederim.
Ayrıca tek algılayıcı ile birden fazla dugun su kültürü kontrolü de yapılabilir.Daha sonra bu sitemi kağıda çizip arkadaşlara aktarırım.

Sayın Kudret Bey,Sizin işinizin de otomasyon ile ilgili olduğunu öğrendim. Bende Motorlu araçlar Teknik öğretmeniyim.Daha çok otomasyon ve otomotiv elektroniği ile ilgileniyorum. Çalışmalarınızı da ilgi ile izliyorum.
Acaba şu katı ortam kültüründeki besin akışını zaman saati ile değil de katı ortamdaki nemi algılatıp ona göre besin akışını sağlasak daha sağlıklı olmazmı.Selamlar.

İki günlüğüne il dışına çıkıyorum.Tekrar görüşmek üzere yorumlarınızı bekliyorum.

Selahattin Yılmaz 18-07-2008 13:44

Bende hep yapılan sistemlerin mekaniksel ve uğraşsal zorluğundan çekinerek yapmıyordum bu sistem üzerinde durmayı düşünüyorum şimdi. Teşekkürler elektronik.

sahmehmet 18-07-2008 15:19

çok güzel olmuş çalışma.lakin role nedir ve nasıl algılıyor onları pek algılayamadım ben :D
bu role hazır satılıyormu.

malbman 19-07-2008 16:20

Sevgili elektronik gercekten cok kullanisli bir sistem. Aklina emegine saglik

cihan_as 19-07-2008 20:40

Sayın elektronik, topraksız tarıma şimdilik ben başlıyanadım ama sizlerin çalışmalarınızı
takip ediyorum bizlerle paylaştınız emeginize saglık.

sabri zeki 19-07-2008 20:51

sayın elektronik bize göre mükemmel bir sistem ancak bu sistemi bizlere de yaparmısınız teknik olarak ben yapamam forum arkadaşlarımızdan yapacak olanda vardır ******
saygılar.

Kudret Tezel 20-07-2008 09:35

Sevgili elektronik, Herzaman şunu söylemişimdir . Bilim bir ağaçtır, dalları nerede olursa olsun ayni kökte birleşirler. Meslekleri birbirinden ayırmak zordur.kökte bütün meslekler veya bilim dalları yanyanadır, biri olmassa diğeri olmaz.İşte elektriğin ,elektroniğin nasıl kullanılacağına dair güzel bir çalışma yapmışsınız ellerinize sağlık.Otomatik kontrol şiir yazmak gibi birşeydir,onunun tadını bilen bilir.Ömrüm otomatik kontrol projeleri yapmakla geçti. Sizi çok iyi anlıyorum başarılarınızın devamını dilerim.Bu konuda amayörce yapılacak okadar çok şey varki.Hepsini yapmak dileğiyle.

elektronik. 20-07-2008 22:40

Akradaşlar iki günlük aradan sonra tekrara aranızdayım.
Topraksız tarım uygulamalarında gördüğüm kadarıyla verim elde edebilmek için bitkinin bakımını aksatmamak gerekir.Topraklı tarımdakinden daha fazla bakım ve kontrol ister.Onun için topraksız tarım seraları tam otomatik sistemlerden oluşur.
Bizler de amatörce bu sistemleri basite indirerek uygulamaya çalışırsak işimiz daha kolaylaşır.
Bu konuda Sayın Kudret beyin söylediği gibi amatörce çok şey yapılabilir. Bunuda elektronik sistemlerle gerçekleştirebiliriz. Artık elektronik teknolojinin her alanında yerini almıştır. Bizler de kurmuş olduğumuz sistemleri mümkün olduğu kadar otomatik hale getirebilirsek çalışmalarımızda daha fazla başarılı olabiliriz.

elektronik. 20-07-2008 23:38

Sayın Sahmehmet, sistemde algılayıcı olarak tek telli elektrik tesisat kablosu kullandık.Röle algılayıcı olarak kullanılmaz , elektro mekanik bir parçadır. Eletronikçilerde bulunur.
Dikkat ederseniz algılayıcı olark biri uzun diğeri kısa olan iki kablo hazırladık ve bu kabloları boru içerisine yerleştirdik.
Sistemdeki borunun içerisinde su vardır. Bu suyun seviyesi ile kabın içerisindeki suyun seviyesi aynıdır.Boruyu şeffaf olarak takarsanız saksının içindeki su seviyesini dışardan görebilirsiniz. Borunun içerisindeki iki kablonun uçları çıplaktır.Bu iki kablo arasına dolan su bu iki kabloyu iletken hale getirir.
Su seviyesi eksilince üstteki kablo suya temas etmeyeceğinden iletkenlik kesilir.Burada elektronik devre bunu algılar ve transistörler röleyi çektirir.Röle kontaklarına bağlı olan pompa çalışır. Pompa besini saksımıza göndermeye başlar. Borudaki su seviyesi yükselerek üstteki kabloya temas eder ve iki kablo arasında iletken hale gelir. Elektronik devre bunu algılayarak pompayı stop ettirir.Böylece kaptaki seviye hep sabit kalır.
Devremiz basit elektronik bilgisi olan herkes tarafından kolayca yapılabilir.****** elektronik bilgisi olamayanlar için zor gelecektir. Onlarda bir bilenden yardım alabilirler.

elektronik. 20-07-2008 23:46

Sayın Malbman, bu sistem sizin işinizi de kolaylaştıracaktır. Sisteminize bir besin tankı ilave edeceksiniz.Bu tankta hazır besin bulunduracaksınız. Artık sitem besin ihtiyacı oldukça besin kabınızdaki seviye eksildikçe besin takviyesi yapacak sizde rahat edeceksiniz.

elektronik. 21-07-2008 00:06

Sayın Sabri Zeki, devrenin kolay olduğunu söyledik ama elektronik bilgisi olmayanlar için zor gelecektir. Yakınınızda Amatörce elektronikle uğraşanlar varsa onlar size yardımcı olabilirler. Yinede yapamayan arkadaşlara gelecek sezon öncesinde yardımcı olamaya çalışırım.

kürşad 21-07-2008 09:09

1 Eklenti(ler)
Bunun suyun akıp akmadığını kontrol eden versiyonunu düşünüyordum ancak tamamen mekanik bir şey.
Aşağıdaki gibi bir anahtar, bir delikli kap ve bir pvc boru ile sistem kurulabilir.
Akan su kültüründe suyu boruya düşürdüğümüz yere bunu bağlayabiliriz. Naylon bardağın altına 1 veya 1.5 mm matkapla 4-5 delik açılır. Üstten su pompasıyla gelen su da bu bardağa dökülür. Bardaktan taşacağı için mandal hep basılı kalacaktır. Ancak ec bir şekilde kesilirse bardaktaki su bu deliklerden aşağıya süzülür ve bardak bir süre sonra mandalı bastıramaz ve mandal açık konuma gelir. Bu esnada sisteme bağlı bir buzzer ötmeye başlar. Suyun kesildiğini anlayıp müdahale ederiz.
Bunun bir boru içinde kapalı olanı da yapılabilir ancak onun için de bir su sayacından bozma birşeyler yapmak gerekir.
Eklenti 43487

sahmehmet 21-07-2008 14:24

sn elektronik sistem gerçekten hoş.basitte görünüyor ancak sizinde dedğiniz gibi elektronik bilgisi olmayan birisi için biraz karmaşık gelebiliyor(şekil a yani ben :) ) aklıma bişey daha takıldı sistemin içindeki su bi süre sonra tuzlanıyor ve değiştirilmesi gerekiyor yalnışmıyım sn elektronik.

elektronik. 21-07-2008 20:19

Sayın Kürşad Bey, benim tasarlayıp hazırladığım sistem otomatik sistem yani çok fazla müdahale etmeden kendi kendine sistemin çalışmasını sağlar. Tasarladığınız sistem de ise buzerden çıkan sesi duyarsanız müdahale edersiniz.Ama birkaçgün uzak bir yere tatile çıktığımızda ne yapacağız.

elektronik. 21-07-2008 20:36

Sayın Sahmehmet,Durgun su kültüründe bitkimizin bulunduğu kaptaki besin eriğini bitki kullandıkça zamanla tuzluluk oranı da artacaktır. Bunu da ec metre ile ölçerek gerçek tuzluluk değerini buluruz. Biz bu sezon tamamen amatörce ec metresiz çalışmalara devam ediyoruz. Bunun için de tahmini 7 -10 günde bir kaptaki besini değiştiriyoruz. Sistemi otomatik hale getirebilmek için ayrı bir besin tankına ihtiyacımız var.Bitkinin besini eksildikçe burdan takviye yapacak. İlave besin tankı içerisinde tuzlanma olmaz bu tankta hazır besin bitinceye kadar kullanılır.

elektronik. 21-07-2008 20:37

Algılayıcı kısmın yapılışında dikkat edilecek hususlar :

1- Boru içerisine konulan kablolar sudan oksitlenebileceğinden bunların yerine çelik teli plastik kılıf içerisine geçirerek yapalım.
2- çelik telin uçları kılıf seviyesinde olsun. Yan keski ile uçlarını düzgünce kesin.
3- çelik telin uç kısımları boruyla temas etmemeli çünkü borunun yüzeyindeki nemden etkilenir ve sistem daha geç devreye girer.

malbman 22-07-2008 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elektronik. (Mesaj 260799)
Sayın Malbman, bu sistem sizin işinizi de kolaylaştıracaktır. Sisteminize bir besin tankı ilave edeceksiniz.Bu tankta hazır besin bulunduracaksınız. Artık sitem besin ihtiyacı oldukça besin kabınızdaki seviye eksildikçe besin takviyesi yapacak sizde rahat edeceksiniz.

Sayın elektronik, bu sistem benim için pek uygun değil sanıyorum zira benim sistem her iki saatte bir onbeş dakika boyunca üstteki on bir saksıya besin basıyor. Dolayısıyla bu esnada tanktaki besin seviyesi neredeyse yarı yarıya düşüyor. Sizin sistem bunu tankta bir eksilme olarak algılayıp besin takviyesi yapınca, onbeş dakikanın sonunda tanka geri dönen saksıdaki besinlerle tank taşabilir. Yanılıyor muyum?Eğer bunun önüne geçebilecek bir yöntem varsa gerçekten çok kullanışlı olur; çünkü tanka her gün besin takviyesi yapmam gerekiyor. Sanırım telef eden boğanın bedduaları tuttu:D:D:D

elektronik. 22-07-2008 22:15

Sayın Malbman, doğru düşünüyorsunuz. Eğer besin tankınızdaki deponun içinde olması gereken en üst seviyeyi algılatırsanız ilave besin tankından seviyeyi tamamlamaya çalışacak ve geri dönüşten gelen sıvı besinler de tankın taşmasına neden olacaktır.Sizin sisteminizin adı her halde akan su kültürü oluyor. Bu sisteme nasıl uyarlanabileceğini şekil çizerek anlatmaya çalışayım.

elektronik. 23-07-2008 00:09

1 Eklenti(ler)
Bu sistemin sizin sistemde de çalışabilmesi için şunu yapabiliriz. Aynı elektronik devreyi kullanabilirsiniz. Ama algılayıcı kısmını değiştirmemiz gerekir. Şu anda aklıma gelen ve daha da basit bir yöntemle sorununuzu çözebiliriz sanırım.
Besin algılayıcı kısmını boru içerisinde değil de direk kapaktan sarkıtacağımız tek telli kablolarla daha kolay ve kararlı bir algılayıcı yapabiliriz.
öncelikle çizmiş olduğum şemayı bir inceleyin.

1- Şu haliyle onbeş dakika çalıştığı zaman tankın içinde minimum olması gereken sıvı besin seviyesini tesbit etmelisiniz.
2- Algılayıcı kısa tel çubuğu bu minimum seviyeye kadar uzatmalıyız.
3- Kapaktan sarkıtacağımız algılayıcı kabloları birbirinden uzakta olmalı birbirine temas etmemeli. Mümkün ise kolay eğilmemesi için kalın kablo kullanmalıyız. Kapağa sıkıca tutturmalıyız.
O zaman sistemin çalışması şöyle olacaktır.
Sistem 15 dakika çalışmaya başlayınca besin ilk seviyesi bizim algılattığımız minimum seviyenin çok üstünde yani maxmum seviyede olacaktır.
Şekildeki 1.tanktaki besin seviyesi minumum seviyeye gelinceye kadar 2. tanktan 1.tanka besin takviyesi olmaz.
Ancak bitki besini kullanıp eksilmeye başlayınca 15 dakikalık sulama sonrasında seviye minimum seviyesinin altına inerse o zaman elektronik devre algılayarak pompayı çalıştırarak besin takviyesi yapar. Besin seviyesi minimum seviyeye ulaştığında besin takviyesi durur.
Böylece geri dönüşten gelecek besin ile 1.tankın taşması da önlenmiş olur.
1.Tankın içerisine yeteri kadar besin koyun fazla koymanıza gerek yok.Tankın üzeri boş kalsın.

elektronik. 23-07-2008 00:19

Yine aynı elektronik devreyi kullanabiliriz.

Bu şekilde bir çalışma sorunu çözeceği kanısındayım.Sayın Malbman.

elektronik. 23-07-2008 13:47

Aklımda iken söylemek isterim. Değiştirdiğiniz besin eriğini kesinlikle dışarıya dökmeyin.Saksıda yetiştireceğiniz sebzelerinizi bu besinlerle suladığınızda çok daha hızlı geliştiklerini göreceksiniz.Ben özellikle 3 saksıdaki domatesleri bu şekilde değerlendirdim.saksıları da küçük olmasına rağmen sonuç diğer su ile suladıklarıma kıyasla 3-4 kat daha fazla domates verdi.Tadlarına henüz bakamadım daha kızarmadılar.

malbman 23-07-2008 15:15

Sevgili elektronik, emekleriniz için çok teşekkür ederim. Sanırım bu sistemi deneyeceğim. Gerçekten de çok kullanışlı olacağına inanıyorım. Sistem beni en azından her sabah elimde besin bidonu ile göz kararı besin takviyesi yapmaktan kurtaracak. Değiştirdiğim besin eriyiğine gelince, onu ben de sizin gibi ama topraktaki domates ve biberlerimde değerlendiriyorum. Deneme amaçlı olarak topraktaki üç kök domatesimi normal suyla, üç kökü de değiştirdiğim besin eriyiğiyle suluyorum. Aradaki fark inanılmaz. Tabii 11' li sistemin farkını söylemiyorum bile.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024