agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2011, 00:14   #91
Ağaç Dostu
 
xenkebikec's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 154
Sn. sevilseyyar hikayeniz ve uygulamalarınız çok güzel ve cesaret verici. Başarılarınızdan dolayı kuluyorum.

xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2011, 18:36   #92
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Topraksız tarım hakkında edindiğimiz tecrübeler

Bugün itibariyle fidelerimiz 75 günlük oldular ve sağlıklı gelişen fidelerimiz 3 metreye ve 12.sürgüne ulaştı.Bazı fidelerimizi kaybettiğimiz için 780 fide ile başladığımız sayı şu an 650 civarında.Bugüne kadar olumlu veya olumsuz gözlemlerimizi faydası olur ümidiyle sizlerle paylaşmak istedik.
Seramız 200 metrekare kullanım alanı olan ,160 metrekaresine dikim yapılan kapalı,naylon örtülü,sinelik tüllü pencereleri olan bir yapıdaydı.Fideleri ,içinde perlit olan 17 metrelik 12 hat oluşturarak malç naylonuna 25 cm aralıklarla diktik.Sulama sistemimizin besin deposu 1 ton luktu.Ana borudan her hatta birer sulama hortumu ve bu hortumdan da 6 çıkışlı meduzlar kullanarak spagetti borular ve uçlarındaki sulama kazıklarıyla köklere besinli suyu verdik.
Bu işte acemi olduğumuzdan yapılan yanlış yönlendirmeler sonucu fideler 1 aylık olana kadar topraklı tarımda kullanılan gübreleri karışımlarını kullandık.İlk sürgün meyvelerde karşılaştığımız çiçek ucu çürüğü meyvelerimizin altlarını çürütmeye başlayınca ,derhal Sayın Kudret Tezel Bey ile iletişime geçerek durumumuzu anlattık.Sağolsun bize hemen yeni ve doğru besin çözeltilerini hazırlayarak imdadımıza yetişti.Diğer sürgünlerde calsiyum eksikliğinden kaynaklanan bu sorunu yaşamadık.Fidelerimizin büyüme hızı ve meyve gelişimleri hızlandı.Ancak bizim sera kurulum aşamasında yaptığımız bazı hatalar yavaş yavaş kendisini göstermeye başlamıştı.17 metrelik hatların ilk 10 metrelik bölümü sağlıklı gelişirken sona yakın bölümlerdeki fidelerin gelişimi daha yavaş oldu.Şunu anlamış olduk ki hat uzunluğumuz çok fazlaydı.Bize göre en ideali en çok 6 fidelik malç torbalara dikim yapmak ve drenaj kanalına bu torbaları her fidenin altı delinerek oturtmak.Bu durumda hat uzunluğu sera boyunca olabilir.Dönen drenaj suyu kayıpsız depoya ulaşabilir.Biz drenaj kanalı kullanmadığımız için köklerde tuz birikimi fazla oldu.Bu yüzden Kudret Bey in önerisiyle her hafta şebeke suyu ile kök yıkaması yapmak zorunda kaldık.Hatları yere koyduğumuz için de yerden çıkan bazı yabani otlarla mücadele etmek zorunda kaldık.Hatları yerden yüksekte tutmakta fayda olduğunu gördük.
Verim konusuna gelince;bizim bu denemeyi yapma amacımız topraksız tarımdan gerçekten dönümde 25-30 ton verim alınıp alınamadığını görmek idi.Sistem ideal kurulduğunda,doğru besin kullanıldığında,iklimlendirme doğru yapıldığında, sera sterilizasyonu sağlandığında,suyun ec ve ph değerlerinde otomatik kontrol sağlandığında,bitkiye gerekli bakım (koltuk alma,budama vs) yapıldığında gerçekten de 30 ton ve hatta daha fazla verim alınabileceği kanaatine vardık.Topraksız tarımın gerçek anlamda ticari fayda sağlayacağına kuşkumuz kalmadı.Zira ilk 2 sürgünden 1 ton civarında meyve aldık.Diğer sürgünlerde de bol ve sağlıklı meyveler gelişmelerini sürdürmekte.
Bugün itibariyle seramızı köşk çalışanlarına emanet edip biraz dinlenmek biraz da ticari sera oluşturma anlamında araştırma yapmak amacıyla jeotermal enerji kullanabileceğimiz bölgelere yola çıkıyoruz.
Deneyimlerimizi gerçekleştirmemize katkı sağlayan ve yazlık köşkünün bahçesini kullanmamıza izin veren arkadaşımız “Emre Ergen”e ve köşkün çalışanlarına teşekkür ederiz.
Değerli hocamız Sayın Kudret Tezel Beye teknik konular ve besin eriyiği konusundaki yardımlarından ve bizzat seramızı ziyaret ederek görüş ve önerilerini bizimle paylaşmasından dolayı sonsuz teşekkürlerimizi özellikle iletmek isteriz.Eline ve emeğine sağlık Kudret Bey..
Selamlar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2011, 19:54   #93
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
Sn Sevil hanım deneyimleriniz içten paylaşımlarınız, cesaretli ve yürekli adımlarınız önümüzü aydınlattı. Bir sonraki aşamada yolunuz açık hasadınız bol, başarılarınız daim olsun.Saygılarımla...

fusion1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2011, 20:34   #94
Ağaç Dostu
 
ibrahim doğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 141
sn.sevilseyyar;
yaptığınız paylaşımlar için teşekkürler.inşallah her şey istediğiniz gibi olmuştur,araştırma amaçlı olarak bir seyahat düşündüğünüzü anlatmışsınız eğer yolunuz ankaraya düşerse görüşmek isterim ve sera kurmadan evvel mutlaka antalya-mersin civarındaki topraksız tarım seralarını mutlaka gezmenizi tasiye ederim özellikle malzeme temini konusunda buraları mutlaka gezip incelemelerde bulunun ayrıca fide dikim ortamı olarak cocopeat'ta düşünebilirsiniz hazır paketler var o kunuyuda değerlendirirseniz iyi olur,,,

şimdilik size iyi günler iyi gezmeler dilerim....selamlar...

ibrahim doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2011, 23:31   #95
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlar, sayın Sevil hanım'a yaşadığı gördüğü tüm olayları olduğu gibi paylaştığı için teşekkür ederiz. Bilgi paylaşımına gerçek bir örnek olmuşlardır.
İşe başlangıçta yapılan yanlışlıklar ,yaşanan olumsuzlıklara rağmen yaptıkları hesaplar doğrudur. Bir dönüm seradan 30 ton domates hasad edilmesi abartı değil hatta küçüktülmüş bir rakamdır. Ancak Sevil hanımın bütün olumsuzluklara rağmen, göstermiş oldukları iş ciddiyeti, özen ve sevgi yatsınamaz. Kendilerini gerçekten kutlarım.
Yakın gelecekte kendilerini büyük domates üreticileri arasında görür gibiyim.
Ayrıca buradan kendilerine ve sevgili eşleri Sayın Ünal beyede şahsıma gösterdikleri yakın ve sıcak alaka için teşekkür ederim.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2011, 12:27   #96
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın Fusion1 ve Sayın İbrahim Doğan;
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler.Yarın sabah itibariyle Çanakkale,Balıkesir Güre,Edremit derman,İzmir dikili gibi yerleri kapsayacak seyahatimize çıkacağız.Ankara civarı yolumuz üzerin de olsaydı Sayın İbrahim Bey ile görüşmek isterdik.Daha önce İzmir-Dikili de ziyaret ettiğimiz Agrobay tarımın topraksız tarım seralarına tekrar uğrayıp gözlemlemek istiyoruz.Zira bu denemeyi yapmadan önceki gözlemlerimiz ile şimdi yapacağımız incelemenin çok farklı olacağını düşündük.Şimdi neleri incelememiz,nelere dikkat etmemiz gerektiğini daha iyi biliyoruz.Öğrediğimiz ve paylaşmamız gereken şeyler olduğunda buraya yazmaya devam edeceğim.
Ayrıca Sayın Kudret Bey'in gelecekle ilgili öngörüsünü okuyunca çok mutlu olduk.Umuyoruz bu işi gerçek ticari anlamda yapmayı başarırız ve bizim gibi topraksız tarım meraklılarına cesaret verebiliriz.
Saygılar

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2011, 16:56   #97
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 22
Tebrikler

Sayın Sevil hanım,

Haftalardır bu forumda türlü türlü başlık okudum hatta bu sebepten arasıra eşimle de ters düştüğüm oldu ama sizin başlığınıza daha bugün denk gelebildim.Öncelikle başarınız için sizi ve eşinizi kutlamak istiyorum.Ayrıca benim gibi bu işin meraklılarıyla ve zaman yokluğundan olsun finansal imkansızlıklardan olsun henüz girişimde bulunamamış arkadaşlarla edindiğiniz tecrübeleri görsel ve yazılı olarak paylaştığınız için çok teşekkürler.

Benim de naçizane size bir kaç sorum olacak.Daha önceki mesajlarınızdan birinde ilk sürgünlerden 400-500 kg civarı ürün alacağınızı ama henüz satış ve pazarlama konusunda bir ön çalışmanızın olmadığını söylemiştiniz.Bu konuyu ben de şu an çok merak ediyorum.Şu an itibariyle anlaştığınız bir firma var mı yoksa ihracata yönelik bir girişiminiz var mı?

Ben İzmirde yaşamaktayım ve İzmir Karaburunda aileme ait bir miktar arazimiz var.Sizin yaptığınız gibi bir deneme de ben İzmirin iklim şartlarında yapmayı düşünüyorum.Sizin 200 m2 lik denemenizde A dan Z ye sera kurulum+fide+besin eriyiği+su+elektrik+görünmeyen masraflar olarak biraz daha detaylı yazabilirseniz,bizimle paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Selamlar saygılar
Korcan Ünsal

Yeşilefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2011, 22:28   #98
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın Sevil hanım paylaşımlarınızı an ve an takip etmeye çalıştım güzel paylaşımlar sundunuz ,tecrübelrinizi akatardınız bizlere ve gelecek zamandaki arkadaşlara ışık tutunuz
öncelikle karşılıksız paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ederim
sizden tek ricam profosyenel manada bir yereler ulaşmanızı cağnı gönülden dilerim
ama lütfen siz vefasız olmayın bizleri unutmayın...(.örneğin todor gibi) )Allah yar ve yardımcınız olsun

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2011, 10:36   #99
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın Yeşilefe;
Bizim şu an sağlıklı 650 fidemiz sürgünlerine ve meyve vermeye devam etmekte.Kumburgazın yerel esnaflarından biriyle iletişime geçtik ve hasad edilen (haftada ortalama 300 kg) meyveler bu kişiye veriliyor.Şu ana kadar harcadığımız tutar yaklaşık rakamlarla şöyle;
Demir profiller(2.elden çıkma parofil kullandık) 2.150 TL
Sera örtüsü ve tutturucu elemanlar 500 TL
Sera kurulum işçilik ücreti 1.500 TL
Malç torba ve taban örtüsü (240 metre torba) 250 TL
150 torba perlit 650 TL
1000 adet fide 650 TL (Yedek fidelerimiz de olsun istedik.780 adet dikim yaptık)
1 tonluk besin deposu 150 TL (İkinci el)
30 metre ana boru ,hatbaşı vanaları(12 adet),400 metre ince sulama hortumu,1000 metre spagetti boru,1000 adet sulama kazığı toplamı 1000 TL.İşçiliğini kendimiz yaptık.
Sulama pompası 2.5 kw 300 TL
Şimdiye kadarki besin eriyiği harcamamız (70 gün için) yaklaşık 1000 TL
Elektrik ve su gideri ihmal edilebilecek kadar az ,zira drenaj suyunu tekrar kullanıyoruz. Pompanında günlük çalışması çok bişey ifade etmiyor.
Bizim size naçizane önerimiz ,torbaları mutlaka bir deranaj kanalına oturtarak,geri dönen suyun kayıpsız geri dönüşümünü sağlamanız çok uygun olur.Torba boyu da en çok 2 metre(6 adet fide dikimine uygun) olmalı.Bu durumda hat boyuna istediğiniz kadar 2 metrelik fide torbası koyabilirsiniz.Her torbayı da fidelerin altlarından delerek suyu drenaj kanalına akıtmanız gerekir.Tuz birikimini engellemek için bu sistem önemlidir.
Bir diğer önerimiz de sulama sisteminin otomasyona kavuşturulmasıdır.Bu konuda Sayın Kudret Tezelin”Sera Bekçisi” cihazı tüm ihtiyacınızı karşılayacaktır.Buna benzer cihazlar piyasada bulunsa bile kullanım rahatlığı ve maliyeti açısından pratik olmadığını düşünüyoruz.
İzmir ikliminde yaz aylarında havalandırmanın önemini söylemeye gerek yok.Kış için ise ortalama 15-17 derece ısı sağlamanız gerekir.
Kendinize ait yeriniz olması bu işi rahatlıkla yapabilmek için önemli bir avantajdır.
Siz de bu denemeye karar verirseniz bir başlık altında çalışmalarını izlemek isteriz.
Başarılar dileriz.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2011, 10:43   #100
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın İdris Şenol;
Başarı dilekleriniz için teşekkürler.Şu an ticari sera kurabilmek için fizibilite çalışmaları aşamasındayız.Arazi,gereken ısıtma sistemleri ve ürün pazarlama gibi konularda araştırmalarımız devam ediyor.Hedefimiz ağustos 2012 itibariyle seramızı kurmuş,otomasyon sistemini oturtmuş ve fidelerimizi dikebilecek duruma gelmiş olmak.Bu paylaşım sitesinden edindiğimiz topraksız tarım ile ilgili bilgileri,aldığımız destekleri ve yardımları düşününce bu siteyi unutmamız imkansız.Konunun gelişimini yine burada (ama belki farklı bir başlıkta,çünkü herşey profesyonel olacak) paylaşmayı düşünüyoruz.
Saygılar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2011, 09:51   #101
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
İyigünler arkadaşlar;
Kısa seyahatimizden döneli 2 gün oluyor.Planladığımız gibi Çanakkale,Küçükkuyu,Güre,Edremit güzergahı ile termal kaynak olan birçok yere gittik inceledik.Çanakkale kaynaklarından ısısı yüksek olanların çoğu işletmeler tarafından kullanılıyor.Isısı düşük olanlar ise debi ve ısı açısından uygun değil.Güre belediyesine gittiğimizde ise arazi problemi yaşanmakta olduğunu gördük.Kaynağa yakın açık arazi yoktu ve olanlarında hepsi zeytinlikti.Edremitte ise kaynağa yakın yerler olmasına karşın fiyatlar çok yüksekti.Edremit Jeotermal A.Ş. yetkilisi ile yaptığımız görüşme ise bizi oldukça rahatsız etti.Suyun kullanımı için bizimle pazarlık(!) yapmak istediler.Yani böyle bir konuda basit taşra yöntemlerine başvurmaları,sıcak su kullanmak isteyenlerle pazarlık yapmak istemeleri bize son derece ciddiyetsiz ve artniyetli bir davranış geldi.Bu arada seyahat sırasında yollarda,tepelerde gördüğümüz rüzgar santrallerinin sayısının fazlalığı dikkatimizi çekti.Araştırdığımızda ise gördük ki;artık rüzgar enerjisinden faydalanarak elektrik üretmek için gereken lisans alma zorunluluğu 21 Temmuz 2011 de yayınlanan genelge ile kaldırılmış.Buna bağlı olarak artık isteyen herkes evine,işyerine,fabrikasına,serasına bu santralleri kurabilir.Biz de önümüzdeki yıl için kurmayı planladığımız serada rüzgar ve güneş enerjisinin entergre edildiği bir sistemle ısıtma yapabileceğimizi düşünüyoruz.İlk etapta yaptığımız incelemede birçok firmanın bu işi yaptığını öğrendik.Konuyla ilgili teknik incelemeler ve fizibilite araştırmalarına devam ediyoruz.Sera kurulum bölgesi olarak ise Çanakkale ilini tercih edeceğiz.Hem arazi maliyeti hem de ulaşım olanakları açısından Çanakkale bize şimdilik uygun göründü.
Selamlar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2011, 10:37   #102
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın sevil hanım paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ederim eksik olmayın
fazla uzatmadan konuya gireyim
ben aslen edirne ipsala ilçesindenim
birkaç ay önce köye gittiğimde ipsalanın girişinde jondere traktör firması distibütörü
ismini bilmedim kişinin kızı zıraat mühendisiymiş,babasına ısrarla sera kurdurmuş ve topraksız tarım a başlamışlar ,ilk etapta birkaç dönüm araziye kurmuşlar bende bizzat gezerek gördüm jondre bayi nin yanında
sera da çalışan bir arkadaşla görüştüm sera sahibine ulaşamdım fakat görüştüğüm kişi , çalışan yakın köyden birisi sistemi ona sordum
kendisinin imkanı olsa hemen bu işe hemde topraksız tarım yapmak istediğini söyledi
ıstıma olarak çeltik kavuzları yağni pirincin işlenmesinden sonra çıkan kaplarından ıstma yapıyorlarmış
birde öğrendiğim kadarıyla ipsala ilçesi trakyada en bol güneş alan ilçeymiş
haberide ilk burdan öğrendim
http://www.tarimsalhaber.com/avrupay...an-gidecek.htm

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2011, 11:01   #103
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın İdris Bey;
Konuyla ilgili yolladığınız linki inceledim.Seyahatimiz çanakkaleden başladığı için Keşan dan geçtik,daha önce bilgimiz olsaydı sözkonusu serayı görmek şansımız olurdu.Kendilerini yaptıkları iş için kutlamak gerekir.Ancak haberde aklıma takılan bazı şeyler oldu.6 dönüm sera için 12.000 adet fide bana az geldi.Dönüme 3000 fide dikilebileceğini düşünüyoruz.Sayın Funda Eren,fideler 3.5 aylık olduğunda meyvelerin olgunlaştıklarını söylüyor.Bizim denememizde ise 2.ayın sonundan itibaren olgunlaştıklarını gördük.3.5 ay olgunlaşmak için çok uzun bir süre.Tabi ki sıcaklık ve gün ışığı bitkinin gelişimi için çok önemli.Hasada fide dikiminden 4 ay sonra başlamak biraz geç değil mi?
Ayrıca babasına ısrar ederek bu sistemi kurdurmuş olması,Trakyada da seracılığın ve özellikle topraksız tarımın gelişimi açısından güzel bir örnek teşkil etmiş.Bizim birkaç ay önce görüştüğümüz Agrobay Tarım Üretim müdürü de Türkiye de kuzey illerinin (özellikle Trakyanın)gün ışığı ve pazara yakınlık açısından topraksız tarıma çok uygun olduğunu söylemişti.
Saygılar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 21:07   #104
Ağaç Dostu
 
ibrahim doğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 141
sn.sevilseyyar,
Bahsedilen haberi bende inceledim ve 3.5 ayda ürün alma konusu benimde dikkatimi çekti öyle bir serada en geç 70 günde hasat ilk yapılmalı,,,,,dönüme 3000 fide olamasa bile en az 2500 fide olmalı...

ibrahim doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 10:15   #105
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın İbrahim Bey;
Bence o haberde sözkonusu 3.5 ayda hasat yapma yanlışlıkla söylenmiş ya da yanlış anlaşılarak yazılmıştır.Bu haberi inceledikten sonra şirketi internetten bulup kendilerini aradık.Sayın Erdoğan Eren Bey ile görüştük.Kendilerini yarın(cumartesi)ziyaret edeceğiz.Bu seneki fide dikimlerini 1 hafta önce yapmışlar.Geçen sene serayı yetiştiremedikleri için fide dikimine geç kaldıklarını söylediler.Biz de sera kurmak istediğimizi ve tecrübelerinden faydalanmak için ziyaret etmek istediğimizi söylediğimizde sağolsunlar istediğimiz zaman kabul edeceklerini ve her konuda yardımcı olacaklarını söylediler.Yarın görüşmek üzere İpsalaya gideceğiz.İzlenimlerimi ve öğrendiklerimizi paylaşacağım.
Selamlar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 15:46   #106
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sn.sevilseyyar
size cevap vermekle vermemek arasında bocaldım durdum,, nihayet sizde ki kararlılığı görünce dayanamadım )sevebi ise bu gibi konular biraz karışık iyi olur ALLAH tan bilinir kötü olur mazallah elçiden bilinir)
haberin aslını siz daha iyi öğrenmişiniz umarım bende kulakan dolma bilgilerle pot kırmamışım
ipsala istanbul bağcılardan 225 km
sözkonusu sera keşana girmeden hudut tarafına ipsala yazsısını takip edin
ipsala ya 2 km kala sol tarfınızda jondere traktör bayisi kumdere köyü giriş sapağanda yolun hemen kenarında serayıda ordan görüsünüz
yolunuzu dört gözle bekliyeceğiz)hayırlı olur inşallah

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 08:14   #107
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
GLS Tarım Topraksız Serası

Günaydınlar;
Cumartesi günü öğlen saatlerinde İpsala ya vardık ve GLS Tarım Genel Müdürü Tuncay Bey ile buluştuk.İpsala nın girişindeki traktör bayiiliği işyerinin yanına 6 dönüm alana topraksız tarım serası kurmuşlar.Fideler henüz 9-10 günlüktüler ve çoğu ilk çiçeklerini tomurcuklandırmıştı.Tuncay Bey sağolsun seranın tüm inceliklerini,idari binalarını,ısıtma kazanlarını,besin deposunu bize tek tek gezerek anlattı.Oldukça pratik yöntemler kullanarak sistemleri kurmuşlar ve 2.yılları olan bu yıl çok daha iyi verim almayı düşünüyorlar.Serada iklimlendirme de mevcut.Isıtmayı ise 2 büyük kazanda kömür ve çeltik kabuğu yakarak oldukça ucuza mal ettiklerini anlattı.Zira Keşan özel kömür ocakları dolu ve çeltik kabuğu da bölgede zaten yoğunlukla varolan çeltik fabrikalarından çok ucuza alınabiliyormuş.Sulama ise elbette bir merkez aracılığı ile otomasyona bağlanmış.Besin deposunu ise inşa ettikleri idari binanın altına su deposu inşa ederek çözmüşler.Kızının ziraat mühendisi olmasının da kendisine ve seraya olan katkısını vurguluyor.Drenaj kanallarını oluklu köpükleri naylonla sararak oluşturmuş ve hem çok pratik,hafif hem de maliyeti inanılmaz düşürmüşler.Kızının daha önce Çorlu da bulunan Can Tekstil e ait topraksız tarım seralarını ziyaret etmek istediğinde içeri bile alınmadığını sitemle anlattı.Kendisi bu konuda oldukça yardımsever ve bilgisini tecrübesini paylaşan biri.Bize fikir ve sistemin maliyetleri açısından oldukça yardımcı oldu,kendi tecrübelerini aktardı.Buradan kendisine teşekkür etmek isteriz.Bölgede bulunan Namık Kemal Ün ile ilişkileri oldukça iyi ve geçen yıl meslek yüksek okulunda "seracılık" bölümü açtırmışlar.Bu yıl da üniversiteden gelecek olan görevliler bitkilerin kontrollerini ve ölçümleri yapacaklarmış.Hedefleri 2013 yılında bölgede "Organize Seracılık Bölgesi" kurmak.Başarılar diliyoruz.Bizi kurmak istediğimiz sera konusunda yüreklendiren bu ziyaretten oldukça memnun kaldık.
Selamlar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 12:39   #108
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-05-2011
Şehir: Usa
Mesajlar: 35
sevil hanım,
1.Fideleri yeni dikmeleri normal mi? Doğru zamanda mı dikmişler? daha erken dikmeleri gerekmez miydi?
2. Fidelerden hangi aya kadar ürün alacaklar?

şaşırdım biraz...

derdiman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 15:04   #109
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın Derdiman;
Fidelerin dikim zamanı ticari olarak tam doğru zaman.Eylül sonunda domates pahalanınca ürün almaya başlayacaklar.Ekim ayndan başlamak üzere hazirana kadar ürün alınacak.Temmuz ağustos aylarında domates sebil zaten.50 kuruşa domates heryerde.Onlar bu 2 ayı yeni fidelerini yetiştirerek geçiriyorlar.Büyük işletmeler zaten bu 2 ayı bu şekilde geçiriyorlar.
Saygılar

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2011, 19:48   #110
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
serada rüzgar ve güneş enerjisinin entergre kullanımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevilseyyar Mesajı Göster
İyigünler arkadaşlar;
.........Araştırdığımızda ise gördük ki;artık rüzgar enerjisinden faydalanarak elektrik üretmek için gereken lisans alma zorunluluğu 21 Temmuz 2011 de yayınlanan genelge ile kaldırılmış.Buna bağlı olarak artık isteyen herkes evine,işyerine,fabrikasına,serasına bu santralleri kurabilir.Biz de önümüzdeki yıl için kurmayı planladığımız serada rüzgar ve güneş enerjisinin entergre edildiği bir sistemle ısıtma yapabileceğimizi düşünüyoruz.İlk etapta yaptığımız incelemede birçok firmanın bu işi yaptığını öğrendik.Konuyla ilgili teknik incelemeler ve fizibilite araştırmalarına devam ediyoruz.........
Selamlar.
Sn SevilSeyyar

Rüzgar ve güneş enerjisi ile ilgili fizibilite çalışmalarınızı paylaşırsanız çok önemli bir bilgi desteği sağlamış olursunuz.

Çalışmalarınızda başılar

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 10:23   #111
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın Soilless;
Şu an arazi arama aşamasındayız.Enerji aşamasında mutlaka bilgileri paylaşacağız.Alternatif enerji kaynağı kullanmayı planlayan bir proje hazırlatarak %50 hibe kredilere başvurmayı düşünüyoruz.Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yeni emekli olmuş bir daire başkanı ile görüştük ve yapmak istediğimiz şeyleri anlattık.Kendisi bize proje hazırlayan bir şirket bulabileceğini ve bakanlık aşamasında da yardımcı olacağını söyledi.Bu konuda prosedürler hakkında ondan destek alacağız.Ama dediğim gibi öncelikle seranın kurulacağı arazinin tapusunun elimizde olması şart.Şu an birkaç aracı ile görüşüyoruz.Bayramdan sonra yerlere gidip bakacağız.
Saygılar

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 12:38   #112
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın sevil hanım memnun kaldığnıza sevindim
umarım benimde çorbada tuzumuz olmuştur
kimbilir! ,,,,belkide sizde bana yardım edersiniz)saygılarımla, ALLAH utandırmasın.

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 15:30   #113
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın İdris Şenol;
İpsala ziyaretimizin bize fikir olarak çok faydası oldu.Teşekkürler.Kafamıza takılan soruları rahatça sorabildik.İnceleme yapabildik.Umarım seneye bu zamanlar biz de kendi seramızda fidelerimizi dikmiş oluruz.Size ve tüm topraksız tarımla ilgilenen arkadaşlara elimizden gelen her desteği veririz.Zaten tüm aşamalada bilgilerimizi ve tecrübelerimizi paylaşacağız.
Saygılar.

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 19:28   #114
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevilseyyar Mesajı Göster
Sayın Soilless;
Şu an arazi arama aşamasındayız.Enerji aşamasında mutlaka bilgileri paylaşacağız.Alternatif enerji kaynağı kullanmayı planlayan bir proje hazırlatarak %50 hibe kredilere başvurmayı düşünüyoruz.Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yeni emekli olmuş bir daire başkanı ile görüştük ve yapmak istediğimiz şeyleri anlattık.Kendisi bize proje hazırlayan bir şirket bulabileceğini ve bakanlık aşamasında da yardımcı olacağını söyledi.Bu konuda prosedürler hakkında ondan destek alacağız.Ama dediğim gibi öncelikle seranın kurulacağı arazinin tapusunun elimizde olması şart.Şu an birkaç aracı ile görüşüyoruz.Bayramdan sonra yerlere gidip bakacağız.
Saygılar
Alternatif enerji kaynağı ve %50 hibe kredi!!!! Çok güzel düşünmüşsünüz.

Başarı dileklerimle

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 13:45   #115
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Selamlar;
İnternette TARTES in tartışma sitesinde şimdiye kadar duymadığım bir katı ortam türü olan growmixs i gördüm.
Arıöz Organik şirketinin bir ürünü olan bu karışım yazılanlara göre drenaj gerektirmeyip suyu çok yüksek oranda bünyesinde tutabiliyormuş.Diğer katı ortam türlerine göre de kullanımı çok uzun yıllara uzayabiliyormuş.Sözkonusu malzemeyi deneyen var mı? Eğer deneyen arkadaşlar var ise tecrübelerini bizimle paylaşırlar mı?Aşağıya ilgili linki ekliyorum.
Saygılar


http://www.ariozorganik.com/index.ph...d=53&Itemid=79

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 16:18   #116
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 110
sayın sevilseyyar kendileriyle telde görüştüm 1000 lt si 60 tl ürününe garanti veriyor ayriyetten serada kuruyorlar

ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 09:48   #117
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın ismail 55;
Ürünün tek dezavantajı ağır olması.Yani nakliyede 1000 lt 60 tl ise bir 60 tl de nakliyesi tutar.Aslında erkencilik ve mineraller açısından diğer katı ortamlardan üstün gibi duruyor.Ve en önemlisi drenaj sistemi kurmaya gerek kalmaması.Bir de ürünü denemek veya deneyen birinin fikrini almak gerekli.
Saygılar

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 11:37   #118
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 96
Sayın Fatih057;
Topraksız tarımla ilgileniyorsanız bu sitede gerekli hemen hemen tüm bilgileri bulabilirsiniz.Biz besin eriyiği konusunda Sayın Kudret Tezel Bey den destek aldık.Siz de Kudret Bey ile iletişime geçerseniz kendisi besin eriyiği tedariği konusunda size yardımcı olacaktır.Perlit veya cocopet için ise biz İstanbul da Uzay Perlitten temin ettik.Bulunduğunuz ilde perlit veya cocopet satıcısı yok ise internet aracılığı ile temin etmek yoluna gidebilirsiniz.Ne kadar bir alanda kaç fide ile denemeye başlacağınız da önemli.Malzemelerin miktarlara fide sayısına göre değişecektir.Başarılar dilerim.
Saygılar

sevilseyyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 15:57   #119
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 110
sayın sevilseyyar eger ayın 14 dünde Bursa tarım fuarına gelirse firma almayı düşünüyorum deneme maksatlı marulda bideniyeyim bakalım firma sahipleriylede daha detaylı görüşme fırsatı olur

ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2011, 16:00   #120
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 110
şuan deneme yaptıgım merdiven sisteminde çilek uygulamamda güzel olur gibi geliyor bana yıkanıp hersene kullanımıda güzel

ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024