![]() |
|
![]() |
#211 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
|
Alıntı:
Üstten koltuk almanıza gerek yok benim bildigim. Altlardan almanız yeterlidir. bu arada gözünüze cılız, rengi soluk gözükenleride üst kısıma yakın olsalarda budamanız yararına olur bitkinin. Bu arada madem domatesleriniz büyüme aşamasında suyu aşırıya kaçmadan vermeyi ihmal etmeyin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2008
|
Arkadaşlar benimdomateslerden 2 tanesiokadar güzelkızardı ki anlatamam. Oğlum bu günüsabırsızlıkla bekliyormuş meğer 2 sinide kopartıp birgüzel yedi ben sadece kokusunu duyabildim ve içimden dedimkidomates kokusu duymayalı çokuzun yıllar olmuş. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Ağaç Dostu
|
Meyvelerin bir türlü kızarmamasının sebebi, az ışık almasından başka bir sebep olablir mi? Ben yeterince güneş gördüklerini düşünüyorum ama bir türlü kızarmıyorlar. Bitkinin üzeri meyve doldu, bir türlü toplayamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Bu konuları yaptığınız uygulamalar ile birlikte değerlendirirseniz bir sonuca varmanız mümkün. Bizim de sonuçtan haberimiz olursa memnun oluruz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2008
|
Merhaba; bir sorum olucak. İlk defa domates ektim. Fakat çiçekleri kurumaya ve dökülmeye başladı. Bir türlü meyveye dönmedi. Acaba bir şeyi eksik mi yapıyorum. 2günde bir suluyorum. Organik gübre takviyeside yaptım. Çiçekler neden dökülür? Bilen biri yardımcı olursa sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2008
|
Bende sebzeler konusunda daha çok yeniyim sevgili popi ama çiçeklerin dökülmeleri fazla sudan olabilir benim tek bildiğim bu valla sulamayı nasıl yapıyorsun? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
fazla su vermek veya hiç su vermemek denemelerim sırasında bu sorunlarla bende karşılaşmıştım. su oranınızı kontrol edin derim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Merhaba,ben hayatımda ilk kez bahçemde sebze yetiştirdim bu sene. Önceden çiçek bile bakamazdım.Hatta öyle ki, kaktüs kurutmuşluğum var. Sorunum şu: mayıs ayında ektiğim sırık domates fideleri bu zamana kadar bana hiç zorluk çıkartmadan arada çiçek dökerek ama hemen kendini toparlayarak geliştiler. Şu anda üstlerinde kayısıdan biraz büyük domatesler var ve bir yandan da çiçek vermeye devam ediyorlar. Ancak üstlerinde minicik ve hafif uzun kanatlı sinekler görmeye başladım. Ve sayıları epey arttı. Bu arada da çiçekler kuruyup düşmeye başladı. Bu sinekler zararlı mı? Domateslerime birşey olur mu? Ve çiçeklerim neden kuruyup düşmeye başladı. İsterseniz fotoğraf çekip de ekleyebilirim. Çünkü onlara gözüm gibi bakıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili osmann forumda domates ve salatalıkla ilgili başlıkları incelerseniz sizin yaşadığınız sorunlar herkesin yaşadığını göreceksiniz. Bu anlamda sorularınızın cevaplarıda daha önce verilmişti. Ancak ben yine de tekrar edeyim: Çiçek dökme nedenleri: 1-Aşırı sıcaklar 2-Saksının aşırı ısınması 3-Yetersiz saksı büyüklüğü 4-Verimsiz saksı toprağı 5-Fosfor noksanlığı 6-Döllenmeyi önlyecek derecede aşırı rüzgar 7-Döllenmemiş çiçeklerin dökülmesi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Ağaç Dostu
|
Selahattin Bey çok teşekkür ederim.Eğer yukarıda bahsettiğim sineklenme sorunuma da bir yanıt verirseniz çok memnun olurum. Bu sineklerin zararlı olmasından korkuyorum zira mütemadiyen artıyorlar.Eğer zararlı ise ne kullanmamı önerirsiniz.Tekrar teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Ağaç Dostu
|
Zararlılar konusunda işin doğrusu ev yapımı ilaçlar başlığını ziyaret etmenizi tavsiye ederim ilaç tavsiye etmek istemiyorum ilaca vereceğiniz para ile (o bitkiyi atarsınız) yerine yeni ve sağlıklı bitki alır ve yetiştirirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Ağaç Dostu
|
Ama şu anda o minik sinekler domateslerime bir zarar vermiyorlar gibi görünüyor.Benim endişem acaba sinekler zararlı olabilir mi ilerde.Çünkü fidelerim 75 cm i geçti ve üstlerinde de kayısı büyüklüğünde domatesler var. Ama bu minicik sinekler gözüme çarptı. Birden endişelendim. Ve gün geçtikçe de artmaya devam ediyor gibi geldi bana. Eğer zararlılarsa ve önceden önlem alınabiliyorsa (ilaçlama gibi) almak isterim çünkü domateslerimi söküp atmaya kıyamam. 1,5 aydır gözüm gibi bakıyorum onlara. Kaybetmek istemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2008
|
Tanışma Ve Yardım
Merhaba ben siteye yeni üye oldum benim gibi meraklı insanları bir arada görmekten çok mutlu oldum ben kendi çabaları ile balkonunda sebze yetiştirmeye çalışan bir arkadaşınızım bu yetiştirme olayına 1,5 ay önce erikliden aldığım domates biber ve salatalık fideleri ile başladım 1,5 ay önce aldığım 10 cm lik fideler şimdi baya büyüdüler ancak yerinde gitmeyen birşeyler olduğunu düşünüyorum domateslerin boyu 50 cm bulması ve çiçek açmasına rağmen hala meyve vermedi aynı şekilde salatalıkta öyle salatalığın boyu 40 cm üstünde üzerinde bir sürü çiçeği olmasına rağmen hala meyve vermedi biryelerde yanlış yapıyorum ama nerde olduğunu bulamadım sitede biraz araştırma yapmama rağmen tam karar veremedim sizlerle hem tanışmak hemde fikir alışverişinde bulunmak için bu mesajı attım yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2008
|
Domates ve salatalıklardan ürün alamıyorum
Merhaba ben siteye yeni üye oldum benim gibi meraklı insanları bir arada görmekten çok mutlu oldum ben kendi çabaları ile balkonunda sebze yetiştirmeye çalışan bir arkadaşınızım bu yetiştirme olayına 1,5 ay önce erikliden aldığım domates biber ve salatalık fideleri ile başladım 1,5 ay önce aldığım 10 cm lik fideler şimdi baya büyüdüler ancak yerinde gitmeyen birşeyler olduğunu düşünüyorum domateslerin boyu 50 cm bulması ve çiçek açmasına rağmen hala meyve vermedi biryelerde yanlış yapıyorum ama nerde olduğunu bulamadım sitede biraz araştırma yapmama rağmen tam karar veremedim sizlerle hem tanışmak hemde fikir alışverişinde bulunmak için bu mesajı attım yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-04-2008
|
Selehattin Hocam merhaba, Amatör, kafası karışmış ve 3 saksı domates sahibi biri olarak şu konulara bir açıklık getirirseniz çok sevineceğim. İnanın burada yazılanları okuduktan sonra balkondaki domateslerime bir tuhaf bakar oldum ![]() Öncelikle, forumda sulama konusunda birbiriyle çelişen çok bilgi var. Sizin şöyle bir mesajınız var; "Öncelikle bitkiyi susuz bırakmayın ve her gün sulayın. Bitki kendisini öyle ayarlar ki fide döneminde aşırı su verirseniz evet boy atar yeşil aksam yapar ancak çiçeklenme veya bitki meyve verme dönemine geçince arttık yeşil aksamı da meyveyide dengeli yapar siz sadece sulayın gerisine karışmayın. İşkembeden atanlarada fazla kanmayın. Eğer o söyleyenlerin söyledikleri doğru olsaydı memleket dolusu domates tarlaları suladıkça meyve değil yeşil aksam verirdi." Ayrıca forumda bitki çiçeklenene kadar hatta meyveye durana kadar sadece can suyuyla yetinilmesi söyleniyor. Bir de bu çiçeklenme dönemi nedir ne zaman başlar? Çiçek tomurcuklarının çıkması mıdır yoksa çiçeklerin açması mıdır? Bir tane bile çiçek açsa bitkiyi çiçeklenmiş mi sayacağız yoksa hatrı sayılır bir çiçeklenme bekleyecek miyiz? İkinci konu döllenmeyle ilgili. Bir mesajınızda "Bu ilerleme esnasında dişicik tepesi erkek çiçek tozlarına da dokunarak dışarı çıkar bu esnada çoktan döllenmiştir. " diyor. Başka bir mesajınızda "6-Döllenmeyi önlyecek derecede aşırı rüzgar" diyor. Başka bir konuda Mine Pakkaner arıların domates döllenmesindeki önemini vurguluyor. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1973 Nedir bu işin doğrusu? Bir çiçeğin döllenmiş olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? MAP dediğimiz ürün sadece döllenmiş çiçekleri mi domatese dönüştürüyor? MAP yerine kullanılabilecek başka bir ürün var mıdır? Sorduğum sorular saçmaysa kusura bakmayın. İnanın agaclar.net'te o kadar çok bilgi var ki okudukça bazen kafa karışıklığı yapıyor. Şimdiden çok teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili usoydal, çoğunlukla bize soruların iletiliş biçimiyle alakalıdır cevaplarımız. Zira balkonda domates yetiştirme ile bahçede veya tarlada yetiştirme apayrı şeyler bu nedenle bahçede yetiştirenlere sulamayın diyoruz çünki toprak aşağı kısımlarıdnan yukları doğru nem çeker susuz kalmaz fakat saksıdaki toprağa sadece sizin vereceğiniz su gireceğinden asla toprağı kuru bırakmıyoruz. Bu gibi nedenlerle tavsiyelerimiz arasında çelişkiler varmıi gibi görünebilir. Bunun dışında saksısını veya bahçesini az sulayan üye var ona yeri gelince çok sulayın diyoruz, çok sulayan üye var çamur haline getirmiş ona da yeri gelince az sulayın diyoruz çelişki değiniz bunlardır. Genel olarak meyvesi yenen sebzeler toprak nemi korunacak şekilde ilk çiçek açıpta minik minik meyveler görünene kadar sulanır işte buna çiçeklenme dönemi diyoruz yani bitki döllenme olgunluğuan gelmiş ve neslini devam ettirmek üzere generasyona kaçmıştır önemli olanda bu tohuma kaçma yaklaşımı ve bütün susuz bırakma çiçeklenme mekanizmasını tetiklenme için saksıada da amacımız sadece çiçeklenene kadar nemi korumak. Döllenme konusunda elbette arılar ve rüzgar çok etkilidir ancak aşırı rüzgar dişicik tepesini kurutur ve döllenme gerçekleşmez bu daha çok sizin döllenme biyolojisini bilmemenizle alakalıç Domates kendisine döllenebilen bir bitkidir yani arı olmasada döllenmesini gerçekleştirebilir ancak arı olursa döllenmeyi olası engelleyebilecek nedenler ortadan kaldırılmış olur hatta tavsiye de eder ama siz eğer arıyı ve aşırı rüzgar balkona sokarsanız o zaman komşularınızdan dayak yiyebilirsiniz dikkat edin. Bu arada döllenmiş her çiçek, çiçek sapının ucunda meyveyi gösterir. MAP (Mono Amonyum Fosfat) dediğimiz ürün çiçeklenme mekanizmasında besin maddesi olarak çok etkili olan fosfor içermektedir bu nedenle bitki bünyesine daha fazla giren fosforun sağlıklı bir çiçek yapısı oluşturmak üzere bitkiye verilmesine dayanır yani olmazsa olmaz değildir bitki besleme dalının konusuna gire ve çiçeklenme sorunu yaşayan durum olumsuz şartlar dinlenip değerlendirmesinden sonra tavsiye edilen bir üründür. MAP yerine bitki beslemeden anlayan kişilerce veya biraz araştırma ile çiçeklenme mekanizmasını tetikleyen çok bilgiye ve materyale ulaşabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Yeni Üye
|
Sevgili hocam, Çabuk cevabınız için teşekkür ederim. Tam olarak emin olmak için müsadenizle konuyu biraz özelleştirsem? Ekte benim afacanların resimleri var. Çiçek ya da tomurcuklar da o kadar. Şimdi benim sulama düzenim toprağı nemli tutacak kadar mı olmalı? Çiçeklenmeden sonra da değişmemeli mi (saksıda yetiştirdiğim için)? Yoksa çiçekler açana kadar ve minik domatesler çıkana kadar nemli tutacak kadar sulayıp daha sonra normal sulamaya mı (toprağı doyuracak kadar) dönmeliyim? Hocam sabrınız için de fikirleriniz için de şimdiden teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Gökhan Hamat
Giriş Tarihi: 20-07-2007
|
Merhaba usoydal...Bende saksıda domates yetiştiriyorum...Çiçekler olana kadar her akşam üstü suladım...Ondan sonra her iki günde bir sulamaya başladım...Domatese çiçekten sonra fazla su verilirse çiçeklerini dökermiş...Benim bildiğim bu...Bu sulama yöntemiyle şimdilik sağlıklı benim domatesler... ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Ağaç Dostu
|
çiçeklerde dökülme var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Yeni Üye
|
Teşekkürler Rapator, Bir seferde ne kadar su veriyorsun? Toprağı doyuracak kadar mı? Çiçeklenme için susuz bırakmadın mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saksı şartlarında saksıların dip kısımları delikse zaten fazla sulasanızda aşırı su süzülecektir o nedenle toprağın devamlı nemli kaldığı sulama şeklinize devam edin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-06-2008
|
Sırık domatesteki gelişmeyen domatesler var bir iki resim göndermek istiyorum bakarsanız sevinirim içlerinde biri gelişti digerleri çok minicik kaldı..nedendir bilmiyorum .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Ağaç Dostu
|
![]() Selahattin bey, balkondaki pembe domateslerimde ve bahçedeki sofralık domateslerimde çiçek dökülmesi var. Bahçedeki 10 kök domatesin üzerlerinde onlarca çiçek vardı fakat hepsi döküldü, sadece bir tanesi meyveye durdu. ![]() Domateslerin genel görünüşü. Bunun nedeni ne olabilir acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#238 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Bitkilerinizi gece geç saatlerde sulayın bence zira gündüz aşırı sıcağa maruz kalıp birde sulayınca şok oluyorlardır malum izmir sıcakları ve ayrıca toprağınızı nemli tutmaya çalışın bence çok kuru gözüküyor buda kök ortamının aşırı sındığı anlamına geliyor. Strese davetiye çıkmasın. ![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Ağaç Dostu
|
Bu domates susuzluk veya sıcak şoku yaşamış gibi görünüyor sanırım kökleri saksıda haşlanmış biraz. Serin bir yere alın ve tek gövde kalacak şekilde budama yapın kendisine gelecektir ve ayrıca saksının ısınmasını engelleyecek tedbirleri alın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
domates |
|
|