Selehattin Hocam merhaba,
Amatör, kafası karışmış ve 3 saksı domates sahibi biri olarak şu konulara bir açıklık getirirseniz çok sevineceğim. İnanın burada yazılanları okuduktan sonra balkondaki domateslerime bir tuhaf bakar oldum
Öncelikle, forumda sulama konusunda birbiriyle çelişen çok bilgi var. Sizin şöyle bir mesajınız var;
"Öncelikle bitkiyi susuz bırakmayın ve her gün sulayın. Bitki kendisini öyle ayarlar ki fide döneminde aşırı su verirseniz evet boy atar yeşil aksam yapar ancak çiçeklenme veya bitki meyve verme dönemine geçince arttık yeşil aksamı da meyveyide dengeli yapar siz sadece sulayın gerisine karışmayın. İşkembeden atanlarada fazla kanmayın. Eğer o söyleyenlerin söyledikleri doğru olsaydı memleket dolusu domates tarlaları suladıkça meyve değil yeşil aksam verirdi."
Ayrıca forumda bitki çiçeklenene kadar hatta meyveye durana kadar sadece can suyuyla yetinilmesi söyleniyor. Bir de bu çiçeklenme dönemi nedir ne zaman başlar? Çiçek tomurcuklarının çıkması mıdır yoksa çiçeklerin açması mıdır? Bir tane bile çiçek açsa bitkiyi çiçeklenmiş mi sayacağız yoksa hatrı sayılır bir çiçeklenme bekleyecek miyiz?
İkinci konu döllenmeyle ilgili. Bir mesajınızda
"Bu ilerleme esnasında dişicik tepesi erkek çiçek tozlarına da dokunarak dışarı çıkar bu esnada çoktan döllenmiştir. "
diyor. Başka bir mesajınızda
"6-Döllenmeyi önlyecek derecede aşırı rüzgar"
diyor.
Başka bir konuda Mine Pakkaner arıların domates döllenmesindeki önemini vurguluyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1973
Nedir bu işin doğrusu? Bir çiçeğin döllenmiş olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
MAP dediğimiz ürün sadece döllenmiş çiçekleri mi domatese dönüştürüyor? MAP yerine kullanılabilecek başka bir ürün var mıdır?
Sorduğum sorular saçmaysa kusura bakmayın. İnanın agaclar.net'te o kadar çok bilgi var ki okudukça bazen kafa karışıklığı yapıyor.
Şimdiden çok teşekkürler.