11-04-2008, 08:47 | #1 |
Ağaç Dostu.
|
Hazır çorbaların doğallığı hakkında
merhaba, Et ve tavuk suyu tabletlerinin kullanımı hakkında konuştuğumuz şu başlığı okurken aklıma hazır çorbalar geldi. Çok hazır çorba tüketmiyoruz, ara sıra mantar çorbası o kadar.Her zaman uzak durduk, sonuçta yapay bir beslenme olduğu için, katkı maddeleri vs. Ancak bir süredir görüyorum ki, hazır çorba ambalajlarında koca koca ibarelerle hiç katkı maddesi olmadığı, tamamen doğal olduğu vurgulanıyor.İşin ilginç yanı aynı firmanın bir çorbasında bu yazarken, diğer bir çorbasında bu belirtilmiyor, içindeki maddeler sıralanıyor.Bu durum bir şekilde beni ikna ediyor, "yalan olsa hepsine yazarlar, demek ki bu gerçekten doğal" gibi bir düşünceye kapılıyorum Ama işin aslı tavuk suyu gibiyse fena tabi. Bu konuda bilginiz var mı? |
11-04-2008, 08:57 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili M. saygın, hazır çorbalardan kesinlikle uzak durmakta fayda var kalp doktorumuzun önerisine göre hem tuz oranı çok fazlaymış hemde ne kadar katkı maddesi yok deselerde varmış. Ben türkiyede sağlık konusunda hiç bir şeye ne yazıkki güvenemiyorum. Tavuk ve et suyu tabletlerinden de asla almam et ve tavuk aldığımda kemikli kısımlarını haşlayıp tane karabiberle tatlandırarak ayrıca bunlar için kullandığım buz kalıplarına veya plastik bardaklara koyup buzlukta dondurarak harcarım. |
11-04-2008, 21:36 | #3 |
Ağaç Dostu.
|
Şükran Hanım, tavuk ve et suyu yönteminizi çok beğendim.Bizimkiler, çocuklar için küçük tencerelerde derin dondurucıya koyuyorlardı ama bu buzluk fikri çok pratik, her yemekte kullanılabilir.Tahmini ömrü ne kadar derin dondurucuda, sağlıklı şekilde ne kadar kalabilir, donmuş olarak? Kalp doktoru deyince, katkı maddesi deyince çorba dosyasını kapattım zaten, bari et suyundan faydalanalım |
15-05-2008, 21:09 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 34
|
Gördüm ki forumumuzda hazır çorbalar hakkındada mesajlar varmış. Köy kökenli olduğumuzdan ve akrabalarımızın çokluğundan sık sık köye gittiğimizde eskiden sofralarımızın baştacı olan çorbanın bile köyde hazırının kullanıldığını görünce dehşete kapılmıştım. Toplum olarak dejenere olduğumuzu görüyordum ama bunun köylere sıçraması beni hepten üzmüştü. Düşünsenize 5 bilemediniz 10 sene sonra Türk yemeklerini kitaptan öğrenmek isteyen bir nesil....eyvah ki eyvahhh...Nerde o doğal malzemelerden hazırlanmış lezzetli çorbalarımız... |
16-05-2008, 12:08 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: turgutlu
Mesajlar: 89
|
Sevgili Yeşilparmak; Size katılmamak elde değil. Bizim köye yaz aylarında manav geliyor biliyormusunuz? Domates, biber, vs. herkesin köyde evinde kolaylıkla yetiştirebileceği sebzeleri satıyor. İyi de satış yapıyor hemde. 3 yıl önce seyyar manav köye ilk geldiğinde yanımdaki arkadaşlara söylemiştim tarihi bir olaya tanıklık ettiğimizi. Bizim köyde bakkalda yumurta da satılır. Çok şükür şimdilik kutu süt ve yoğurt yok henüz. Dedelerinden miras kalan köydeki asırlık kerpiç evleri yıkıp yerine kutu gibi prefabrik evler kondularanlar mutfağında da heralde tavuk bulyonlu çorba kaynatıyorlardır. Konuyu çok saptırmadım değil mi? |
16-05-2008, 12:21 | #6 |
Ağaç Dostu
|
10-15 yıl önce bir arkadaşımın işi için Çatalca - Karacaköy'e gitmiştik, öğle yemeğine bir köy evine davet edildik. Köy yemekleri hayal ederken, mutfakta gördüğümüz hazır çorba paketi bizi çok şaşırtmıştı. |
16-05-2008, 12:51 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Ben de sebzeyi ve meyveyi sadece mevsiminde almaya çalışıyorum ve doğal olmayan ürünleri kullanmıyorum. Ürünlerin ambalajlarını mutlaka okurum ama o kadar kelime oyunu yapılıyor ki, yanılmak çok kolay. Bazı ürünlerde "Koruyucu madde kullanılmamıştır" deniyor, ama bu başka katkı maddesi kullanılmadığı anlamına gelmez ki.Kokuların çoğu doğal değil, kurabiyelerdeki tereyağı kokusu için bile bir madde kullanılıyor. Hazır çorbalarda da asıl cezbeden bence kokusu ama bu kokunun ve tadın etten ve sebzeden geldiğini düşünmüyorum. Yeni evlendiğimde acemiliğin ve çalışmanın bahanesiyle arada hazır çorba tüketirdik ve tavuk suyu tabletlerden kullanırdım. İlk hamileliğimde paketlerden birinin kenarında çok çok küçük yazıyla hamilelere tavsiye edilmediğini okumuştum (Şu an kullananlar panik olmasın, 12 sene önceki formülü kesinlikle çok farklıdır), o günden sonra mutfağıma sokmadım. Aynı şekilde soslara da hiç güvenemiyorum, varsın salatamın, etimin tadı muhteşem olmasın, gereğinden fazla da tuz almayayım. "Bizim ülkemizde her mevsimin yemeğe tat verecek o kadar çeşit sebzesi, otu varken doğalını kullanalım; bırakalım, yapay olanı elmayı taneyle, karpuzu dilimle satan ülkeler kullansın." derim. Herkese ve gelecek nesillerimize sağlıklı günler dilerim. Düzenleyen Kiraz : 13-10-2012 saat 12:16 |
16-05-2008, 16:07 | #8 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar sizlere katılıyorum benim en hassas oldugum noktaya parmak basmışsınız.Teşekkürler ben de kendim yapıyorum et suyumu önce süzüyorum kemik kırıntıları kalmasın diye poşet buzluklara et suyunu dolduruyorum. Donduktan sonra birer, ikişer artık ne kadar kullanacaksam koparıp alıyorum pratik oluyor tavsiye ederim |
20-07-2008, 01:57 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Boyle bir konu actiginiz icin tessekkur ediyorum.Hazir çorbalar ilk çiktigi zamanlar genellikle ogrenciler, bekarlar makarna ve yumurta yemekdikleri zaman bu hazir çorbalari yaparlardi.Simdi anneler çocuklarina hazir çorba yapiyorsa koylerde bile kullaniyorsa endise etmek lazim.Dejenere olmus yozlasmis bir toplum olduk malesef. Biz dedelerimizi ninelerimizi cahil diye hor gorduk ama onlardan ogrenecegimiz çok sey var onlarin hamaratligi eski usul mutfak yontemleri yok oluyor.Çorba yapmak ne kadar zorki hazir çorba yapilir anlamis degilim zaten hazir denilen bu corbayi yaparkende basinda durup on dakika surekli karistirmak lazim! Mutfagimizda hazir çorbaya alternatif bir suru kolay yapilacak çorba var.Un çorbasindan tutunda tarhanaya, domatese kadar. Turkiye televizyonlarda çokca hazir çorba reklamlarini gorunce sasirmistim birde bu reklamlarda hazir çorbanin ne kadar dogal ve normal bir sey oldugunu ima ediyorlar! Evinde mutfagin var dagin basinda kamp yapmiyorsun ne diye hazir çorba yaparsinki? Yanliz parasizliktan veya mutfaktaki malzeme eksikliginden dollayi bu çorbayi yemeye mecbur kalanlara bir sey diyemiyorum somun ekmegi ve hazir çorba bazen ucuza geliyor olabilir . Bu hazir çorbalarin markasi, çesidi ne olursa olsun hepsinde ayni kimyasal bir tad var .Tadi bir yana dogal degil (her ne kadarda dogal yazsa simdi herseyde dogal naturel yaziyor) saglikli degil. Bulyonlar daha beter.içinde kim bilir neler var.Her pilavin tavuk- et tadinda olmasi sartmiki ?.Tavuk suyunu et suyunu evde yapin buzlukta saklayin. Düzenleyen Mehmet Ali Aşık : 20-07-2008 saat 07:23 |
28-12-2008, 17:57 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Doğal gıdalar ile beslenmeyi tarcih etmeliyiz.
Merhaba. Üzerlerinde ne yazarsa yazsın hiçbir hazır çorbanın, kendi yaptığımız çorbanın lezzetinde ve doğallığında olamayacağı kesin. Gıda teknolojisinin bu kadar geliştiği ve firmaların para kazanmak uğruna herşeyi yapabileceği bu devirde dışarıda yemek bile yememek gerekir diye düşünüyorum. Bulabildiğimiz doğal gıdalar ile beslenmeliyiz. Tabi bulabilirsek. Saygılar. |
29-12-2008, 13:59 | #11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 19
|
Merhaba.Keşke her ihtiyacımızı kendimiz üretip tüketsek... zaman kısıtlıysa maalesef alıyoruz hazır paketleri afiyetle yiyoruz.Sonra değişik değişik hastalıklar(Allah korusun) .... Yaşlı bi teyzenin sözü geldi aklıma 'yavrum yeni nesil çürük.biz sizin yaşınızdayken hastalık nedir bilmezdik' (hatırladığım kadarıyla yazdım. eksik **** fazla bi kelime yazdıysam hakkınızı helal edin) Düzenleyen BoncukZ : 11-01-2009 saat 23:15 |
29-12-2008, 16:55 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Prof.Dr.Mustafa Nutku hocamızın bize ulaşan bir yazısını dikkatinize sunuyoruz: ”MSG diye bir katkı maddesi var. Mono Sodyum Glutamat. Yiyeceklere konunca tadının beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu farketmiyor, neye konsa tadi güzelmiş gibi geliyor. Bunun zararlarının hepsi çok sayıda çalısmayla kanıtlanmis ve bununla ilgili bir rapor Dünya Sağlık Örgütüne sunulmuş durumda. ZARARLARI: - Bu madde nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Yol açtığı hastalıklar merkezi sinir sistemi tahribati ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, Sara (epilepsi). - Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı) - Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite - Büyüme hormonu baskılanması - Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet - Böbrek ve karaciğerde hasar - Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor yani bebek de aynı etkilere maruz kalabiliyor. Kontrol edebildiğim kadarıyla: -tüm cipsler ; -tüm hazır çorbalar ; -tüm et suyu tabletleri ; -tüm kurutulmuş soğan , sarmısak tozları ; -hazır köfte harçları ; -hazır toz halindeki salata sosları ; bu maddeyi içeriyor . Satın alırken lütfen kontrol edin ,küçücük yazılarla içindekiler' de ne yazıyor.Kendimizin ve çocuklarımızın sağlığı için . |
03-04-2010, 20:20 | #13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 25
|
arkadaşlar merhaba.özellikle www.hammaddeler.com diye bir site var orada ne kadar hazır gıda varsa içinde ne kullanılıyorsa tek tek satışını yapıyorlar.ilgilenenler bakabilirler.ne tür kimyasallar yediğimizi öğrenmek istiyorsanız buyrun. |
03-04-2010, 20:47 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
|
Şükran hanımın yöntemini ben de uyguluyorum. Hatta sırf bunun için sadece kemik aldığım da oldu. |
03-04-2010, 21:09 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
|
Daha önce görev yaptığım yerde neredeyse hepsi bekar olan bir gruptuk ve her öğünü birimiz hazırlar diğerleri masaya otururdu. Kulakları çınlasın bir doktor arkadaşım " aman haa sakın çorbanız hazır çorba olmasın, bana dokunur" derdi. Bir gün anlattıkları ile şok olduk. İçmiş olduğu çorbadan kısa bir süre sonra allerjik reaksiyonlar başlamış, ödem nedeniyle nefes alma güçlüğü ile acile başvurmuş her dakika kendini kötü hissettiğini anlatmıştı. Dahası anafilaksiye bile sebep olabileceğini, dikkatli olunması gerektiğini herkese anlatmaktaydı. Ben de tavuk- et suyu bulyonu hiç kullanmam. Ya haşladığım sulardan buzluğa kaldırırım ya da fırına yağsız sürmüş olduğum tavukların yağı ve suyunu alır buzluğa koyarım( harika bir pilav ve tavuk çorbası yapılır.) |
28-09-2010, 00:32 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
|
Önemli bir konu,bilgilendirme için teşekkürler.Ben de bu yöntemi deneyeceğim. |
12-10-2012, 22:53 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-08-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 123
|
Ben bundan bir kaç sene öncesine kadar çok düzenli yemek yapmıyordum. Hazır çorba alıp pişirmek kolayıma geliyordu. Ama zararlarını öğrenince hazır çorba almayı bıraktım.Artık çorbaları kendim yapıyorum. Akrabalarım bana ev tarhanası veriyor. Bu yaz da kendi yetiştirdiğim domateslerden bol bol domates çorbası yaptım |
16-07-2013, 14:12 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Birkaç kez televizyonda hazır çorba reklamına rastladım. Daha önce hazır çorbaların içinde bulunanlar hakkında defalarca programlara katılmış birisinin, bu defa doğal ve sağlıklı oldukları hakkında reklamını yaptığını görünce çok yadırgadım. Demek ki para ne kadar önemliymiş. İnsana ilkeleri ve doğrularına bile karşı çıkartabiliyor. Saygılar |
22-04-2014, 12:52 | #19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Doğal demekle gerçekten doğal olmuyor ne yazık ki! Kelimelerle oynuyorlar, reklam izlemekten tiksiniyorum artık. Şöyle bir yazı okumuştum, bakınız doğala özdeş ne imiş: Alıntı:
|
|
28-04-2014, 13:20 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İşlerim nedeniyle uzun zaman sitemize giremedim, bütün arkadaşlarım ne güzel devam ediyor güzel bilgilendirmelere. aklınıza, bilginize sağlık.Saygımla |
|
|
|