15-04-2012, 00:50 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
|
Aman allahım! Bir çoğundan tükettiğim yetmezmiş gibi çocuğumun tüketmesine de izin verdim. Ben "Yasak.. hayır.. almayacağız." desem eşim alır. Büyükbabalar büyükanneler alır. Onların da okuması lazım bu yazıyı. Paylaşım için teşekkürler.. |
15-04-2012, 09:44 | #33 |
Ağaç Dostu
|
Anladığım kadarıyla, genelde bu madde aburcubur ürünlerin çilekli olanlarında var.. Bu diğerlerini alabilir miyiz anlamına mı geliyor peki? Son zamanlarda sucuk, salam ve sosislerdeki katkı maddeleri haber programlarında sıkça gündeme geliyor.. Bir de peynir var tabii.. |
25-06-2012, 23:10 | #35 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Beyaz ekmek, kanseri tetikliyor. . Beyaz ekmeğe, beyazlatmak ve dayanıklılık süresini artırmak amacıyla üretim aşamasında çok yoğun biçimde katkı maddelerinin eklenmesi de sağlıkta önemli sorunları ortaya çıkartıyor. BEYAZ EKMEK İÇİNDE NELER VAR? Beyaz ekmeğe on kadar kimyasal madde konuluyor. Bunların kimilerini yazıyorum: *E 170 kalsiyum karbonat. Yüksek dozlarda zehirleyici. Safra, böbrek taşı, hemoroit, müzmin kabızlık, fistül kanaması gibi hastalıklara neden olabiliyor.*E 471, E 477 mono ve di-gliseridler ve modifiye edilmiş fırkaları. Bitkisel ve hayvansal olabilir. Domuzdan elde edilenleri de var.*E 280 propiyonik asit, E 281 sodyum propiyonat, E 282 kalsiyum propiyonat,*E 283 potasyum sorbat. Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına neden olabilir. Ekmeklerde yaygın olarak kullanılıyor.*E 200 sorbik asit. Cilt kaşıntılarını ortaya çıkartıyor.*E 420 sorbital. Kıvam artırıcı, tatlandırıcı, nem tutucu... Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır. Fazla miktarlarda alınırsa baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve kan şekerinin yükselmesine neden oluyor.*E 920 sistain: İnsan saçından, başta domuz olmak üzere hayvan kılından, tavuk tüyünden elde edilir.*E 924 potasyum: Un işleme ajanıdır. Fazla miktarda alınırsa bulantı, kusma, ishal ve sancı yapıyor. *E 928 benzoil peroksit: Unu beyazlatmak için kullanılıyor.Ekmeklere bunları dışında çeşitli boyalar konuluyor. Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı Beyaz ekmeğe ?sağlığa zaralıdır? etiketi konmalı |
08-06-2014, 12:59 | #36 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
|
Alıntı yaptığım bu liste biraz daha ayrıntılı sanırım
KIVAM ARTIRICI - HOMOJENLEŞTİRİCİ Numara İsim Yorum E400 Alginig asid Kıvam artırıcı.Yosundan elde edilir;bazı sütlü mamullerde kullanılır; küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir. E401 Sodyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer E402 Potasyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer E403 Amonyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer E404 Kalsiyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer E405 Propilen glikol alginat Kıvam artırıcı. E406 Agar agar Kıvam artırıcı.Kırmızı yosundan elde edilir; müshil olarak, işlenmiş et ve dondurmada kullanılır E407* Karragenan Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor, E410 Keçi boynuzu zamkı Kıvam artırıcı. E412 Guar zamkı Kıvam artırıcı. E413 Kitre zamkı Kıvam artırıcı. gıdalarda, ilaçlarda ve kozmetiklerde kullanılır; alerji yapabilir E414 Arap zamkı Kıvam artırıcı. Alerji yapabilir. E415 Ksantan zamkı Kıvam artırıcı. E416 Karaya zamkı Kıvam artırıcı E417 Tara zamkı Kıvam artırıcı E420 Sorbitol Kıvam artırıcı,suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda,ilaç ve kozmetiklerde kullanılır.Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır. E421 Mannitol Kıvam artırıcı.Alerji, bulantı ve kusmaya yol açabilir, diyare ve böbrek yetmezliğine neden olduğu için bebek gıdalarında izin verilmemiştir. E422* Gliserol (gliserin) Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir; E431* Polioksietilen stearat Kıvam artırıcı E432* Polisorbat 20 Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı E433* Polisorbat 80 Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. E434* Polisorbat 40 Kıvam artırıcı. Bazı ülkelerde yasaklandı E435* Polisorbat 60 Kıvam artırıcı.E 433’e benzer E436* Polisorbat 65 Kıvam artırıcı.E 433’e benzer E440(a) Pektin Kıvam artırıcı.Doğal olarak elma kabuğunda bulunur; koyulaştırılmış reçel, jöle ve soslarda kullanılır; büyük miktarlar geçici mide gazı veya bağırsak rahatsızlığına neden olabilir E440(b) Amine edilmiş pektin Kıvam artırıcı. E441** Gelatin(jelatin) Kıvam artırıcı. Alerji ve astıma sebep olabilir. E442* Amonyum fosfat Kıvam artırıcı E450 Difosfatlar Kıvam artırıcı. süttozu veya kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, ayrıca deterjan yapımında da kullanılırlar. E460 Seluloz Kıvam artırıcı E461 Metil seluloz Kıvam artırıcı.Mide gazı, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir E463 Hidroksipropil seluloz Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı E464 Hidroksipropil metil seluloz Kıvam artırıcı. E465 Etil metil seluloz Kıvam artırıcı . E466 Karboksi metil seluloz, Sodyum karboksi metil seluloz Kıvam artırıcı. E469 Sodyum kaseinat Kıvam artırıcı. E470* Yağ asit tuzları Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. E471* Mono & di gliseridler Homojenleştirici.Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. E472* Gliseridlerin yağ asidi esterleri Homojenleştirici. E473* Yağ asitlerinin sukroz esterleri Homojenleştirici E474* Sukrogliseridler Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı E475* Yağ asitlerinin Poligliserol esterleri Homojenleştirici. E476* Poligliserol polirikinoleat Homojenleştirici. E477* Propilen glikol esterleri Homojenleştirici. E480 Dioktil sodyum sulfosukkinat Homojenleştirici. E481* Sodyum stearol-2-laktilat Homojenleştirici. E482* CKalsiyum stearol-2-laktilat Homojenleştirici. E483* Stearil tartarat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı E491* Sorbitan mono stearat Homojenleştirici. E492* Sorbitan tristearat Homojenleştirici. E493* Sorbitan monolaurat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı. E494* Sorbitan mono-oleat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı. E495* Sorbitan monopalmitat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı. • İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir. • " kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir. • " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram) • " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir. Kaynak:animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve Muslim Consumer Group: Your Source for Halal Foods Information | Home HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),IFANCA: Halal Food Certification, EHalalFood.com: The Leading E Halal Food Site on the Net, eatHalal - Halal food, Eat Halal, find halal food, Best Halal Restaurants, www.whatisinit.com, Halalpak internet sayfalarından faydalanılmıştır. |
08-06-2014, 13:09 | #37 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
|
KORUYUCU KATKI MADDELERİ Numara İsim Yorum E200 Sorbik asit Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir E201 Sodyum sorbat Koruyucu olarak kullanılır. E202 Potasyum sorbat Koruyucu olarak kullanılır. E203 Kalsiyum sorbat Koruyucu olarak kullanılır. E210* Benzoik asit Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa, ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir. E211* Sodyum benzoat Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir. E212* Potasyum benzoat Bakınız: 211 E213* Calsiyum benzoat Bakınız: 212 E214* Etil p-hidroksibenzoat Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E215* Sodyum etil p-hidroksibenzoat Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E216* Propil p-hidroksibenzoat Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. E217* Sodyum propil p-hidroksibenzoat Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E218* Metil p-hidroksibenzoat Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. E219* Sodyum metil p-hidroksibenzoat Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E220 Sulfur dioksit Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika’da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, ‘B1 vitamini’ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır. E221 Sodyum sulfit Bakınız: 220 E222 Sodyum hidrojen sulfit Bakınız: 220 E223 Sodyum metabisulfit Bakınız: 220 E224 Potasyum metabisulfit Bakınız: 220 E225 Potasyum sulfit Bakınız: 220 E226 Kalsiyum sulfit Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E227 Kalsiyum hidrojen sulfit Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E228 Potasyum bi sulfit Bakınız: 220 E230* Bifenil, Difenil Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E231* 2-Hidroksi bi fenol Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E232* Sodyum ortofenil fenol Bakınız: 231 E233* Tiabendazol Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E234* Nisin Koruyucu olarak kullanılır. E235 Natamisin Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir ürünlerinde kullanılır. E236 Formik asit Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı E237 Sodyum format Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E238 Kalsiyum format Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E239 Hexamin Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı E242 Dimetil dikarbonat Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir E249* Potasyum nitrit Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır. E250* Sodyum nitrit Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor E251* Sodyum nitrat Bakınız: 250 E252* Potasyum nitrat Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız: 249) E260 Asetik asit Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır E261 Potasyum asetat Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır. E262 Sodyum asetat, Sodyum diasetat Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok E263 Kalsiyum asetat Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir. E264 Amonyum asetat Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir E270* Laktik asit Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır E280 Propiyonik asit Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır E281 Sodyum propiyonat Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır. E282 Kalsiyum propiyonat Bakınız: 281 E283 Potasyum propiyonat Bakınız: 281 E290 Karbon dioksit Koruyucu olarak kullanılır. E296 Malik asit Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır E297 Fumarik asit Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır İşaretsiz “siyah” E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir. Kırmızı E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir. “**” işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram) “*” Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir. |
08-06-2014, 13:29 | #38 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
|
Bütün e- kodları ve etkilerini öğrenebileceğiniz en ayrıntılı liste
• Türkiye’de yasak gıda katkı maddeleri nelerdir? Türkiye’de kullanımı resmen yasaklanmış gıda taktı maddesi yok. RENKLENDİRİCİLER (E100-E181) Numara İsim Ayrıntılı bilgi E100 Curcumin portakal sarısı. curcuma (turmeric) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir. peynir, margarin ve fırın tatlılarında kullanılır E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate 'B2 vitamini' ve renk. doğal olarak sebzelerde bulunur. yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir. margarin ve peynirde kullanılır E102 Tartrazine FD&C Sarı No:5. astım krizine (FDA** bunu onaylamasa da) ve çocuklarda kurdeşene (FDA**'nın tahmini 1/10.000) neden olduğu bilinir. Ayrıca tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı ile de ilişkilendirilir. renkli içecek, tatlı, reçel, tahıl, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır. Norveç ve Avusturya'da kullanımı yasak. E104 Quinoline Yellow FD&C Sarı No:10. ruj, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılır. deri yangısına neden olur.Avustralya, Amerika ve Norveç'te kullanımı yasak. E107 Yellow 7G sarı renk. astımlılarda alerjik reaksiyon görülebilir. tipik ürünler hafif içeceklerdir. HACSG* sakınılmasını öneriyor.Avustralya ve Amerika'da kullanımı yasak. E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Sarı No:6. sentetiktir. tahıl, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık ayrıca Berocca, Polaramine ve Ventolin şurup gibi ilaçların üretiminde kullanılır. Yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiper aktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlik ve iştahsızlıktır. hayvanlarda tümöre neden olduğu görülmüştür. Norveç'te kullanımı yasak. E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines kırmızı renk. böceklerden elde edilir. Nadiren kullanılır. HACSG* sakınılmasını öneriyor E122 Azorubine, Carmoisine kırmızı renk. kömür katranı türevi. astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir. tipik ürünler şekerleme, marzipan ve jölelerdir. İsveç, Amerika, Avusturya ve Norveç'te kullanımı yasak. E123 Amaranth FD&C Kırmızı No:2. Aynı ismi taşıyan bir ottan üretilir. kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır. astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olur. Bazı hayvanlara yapılan testlerde doğum kusurları ve cenin ölümleri görülmüştür, kanserojen olabilir. Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde kullanımı yasak. E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A FD&C Kırmızı No:4. sentetik kömür katranı. hayvanlarda kanserojen, astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir. Amerika ve Norveç'te kullanımı yasak. E127 Erythrosine FD&C Kırmızı No:3. Kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta ve çerezlerde kullanılır. Işığa karşı duyarlılığa ve thyroid hormonu seviyesini arttırıp hyperthyroidişm'e neden olabilir. 1990'da farelerde yapılan çalışmada thyroid (guatr) kanserine neden olduğu saptanmıştır. Avustralya, Amerika ve Norveç'te kullanımı yasak. E128 Red 2G Avustralya ve İngiltere dışındaki diğer bazı ülkelerde kullanımı yasak. E129 Allura red AC FD&C Kırmızı No:40, sentetiktir. tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. farelerde kanser ile ilişkilendirildi. Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç'te kullanımı yasak. E131 Patent blue V Avusturya, ABD ve Norveç'te kullanımı yasak. E132 Indigotine, Indigo carmine FD&C Mavi No:2, sentetik kömür katranı türevi. yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir. ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır. bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç'te kullanımı yasak. E133 Brilliant blue FCF FD&C Mavi No:1. mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç'te kullanımı yasak. E140 Chlorophylis, Chlorophyllins yeşil renk. doğal olarak tüm bitkilerde bulunur. mum ve yağların boyanmasinda, eczacılık ve kozmetik ürünlerde kullanılır E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins zeytin rengi. bilinen yan etkisi yok E142 Green S yeşil renk. Sentetik kömür katranı türevi. Konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmış ekmek kırıntısı ve kek karışımlarında kullanılır. İsveç, Amerika ve Norveç'te kullanımı yasak. E150(a) Plain caramel, koyu kahve renk. Sakarozdan yapılır. HACSG* sakınılmasını öneriyor. istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, bira, viski, bisküvi ve tursularda kullanılır E150(b) Caustic sulphite caramel bkz E150(a) E150(c) Ammonia caramel bkz E150(a) E150(d) Sulphite ammonia caramel bkz E150(a) E151 Brilliant Black BN, Black PN. Siyah renk. Kömür katranı türevi. Kahverengi soslar ve kuş üzümü keklerde kullanılır.Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç'te kullanımı yasak. E153 Vegetable carbon siyah renk. Mangal kömürü boyası. Reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır. Avustralya'da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi. Avustralya’da hayvansal oalını ile Amerika'da kullanımı yasak. E154 Brown FK Amerika kullanımı yasak. E155 Brown HT (Chocolate) kahve renk. Kömür katranı. Çikolatalı kekte kullanılır. Astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir. deri duyarlılığına neden olduğu bilinir. Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya, Amerika ve Norveç'te kullanımı yasak. E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma- portakal sarısı renk. İnsan vücudu onu karaciğerde A Vitamin'ine dönüştürür. Havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur E160(b) Annatto (Arnatto, Annato). Bixin, norbixin kırmızı renk. 'Bixa orellana' ağacından elde edilir. gövde ve kumai boyası, peynir boyası, tereyağı, margarin, tahıl, çerez, çorba, vernik üretiminde, ayrıca eczacılıkta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanılır. Kurdeşene neden olduğu bilinir, HACSG* sakınılmasını öneriyor E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin bazı ülkelerde kullanımı yasak. E160(d) Lycopene domates ve pembe greyfurtta bulunan kırmızı renkli karotenoid, kanser riskini azaltabilir E160(e) Beta-apo-8'-carotenal (C 30) portakal rengi, bilinen yan etkisi yok E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) portakal rengi, bilinen yan etkisi yok E161(b) Xanthophylls - Lutein sarı renk. Doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur E161(g) Xanthophylls - Canthaxanthin sarı renk. Retinol. Bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur. E162 Beetroot Red, Betanin mor renk. Pancardan elde edilir. Bilinen yan etkisi yok. E163 Anthocyanins menekşe rengi, çiçek ve bitki kaynaklı. Güvenli görünüyor E170 Calcium carbonate mineral tuz. Kaya minerali veya kemikten elde edilir. Diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, diyakoz şarabı, konserve sebze ve meyvede kullanılır. Yüksek dozlarda zehirlidir E171 Titanium dioxide beyaz renk. Diş macunu ve beyaz boyada kullanılır. Bilinen yan etkisi yok E172 Iron oxides and hydroxides siyah, sarı, kırmızı renk. som balığı ve karides ezmesinde kullanılır. Yüksek dozlarda zehirlidir E173 Aluminium bazı ülkelerde kullanımı yasak. E174 Silver bazı ülkelerde kullanımı yasak. E175 Gold bazı ülkelerde kullanımı yasak. E180 Latolrubine BK bazı ülkelerde kullanımı yasak. E181 Tannic acid. Tannins alkolde berraklaştırma ajanı. Fındık ve oak ağacı dallarından elde edilir. Doğal olarak çayda bulunur Sayfa başına dön KORUYUCULAR (E200-E290) Numara İsim Ayrıntılı bilgi E200 Sorbic acid. Doğal yolla etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden, sentetik olarak da ketenden elde edilir. deri tahrişi yapabilir E201 Sodium sorbate Bilinen yan etkisi yok E202 Potassium sorbate bilinen yan etkisi yok E203 Calcium sorbate bilinen yan etkisi yok E210 Benzoic acid benzoin çiçeği, phenlycarboxylic acid, carboxybenzene olarak da bilinir. Asya'da bulunan 'Benzoin' ağacından sızan reçineden elde edilir. alkollü içecek, fırınlı mamuller, peynir, çiklet, çesni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı ve likör üretiminde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüge karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. astıma (özellikle 'steroid astım'a), sinirsel bozukluğa, sulphur bisulphite (222) ile reaksiyona ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olarak gösterilir E211 Sodium benzoate antiseptik, düşük kalitede gıda koruyucu ve tat değiştirici. portakal sularında yüksek miktarda bulunur (250ml'de 25mg), süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şaplı sekerlerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta (Actifed, Phenergan and Tylenol gibi) kullanılır. kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırdığı bilinir E212 Potassium benzoate alerjik geçmişi olanlarda reaksiyonlara neden olabilir. kullanım için bkz 210 E213 Calcium benzoate bkz 212 E214 Ethyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E216 Propyl p-hydroxybenzoate alerji ile ilgili olabilir E217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E218 Methyl p-hydroxybenzoate alerjik reaksiyonlar mümkün, deriye zararlı E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E220 Sulphur dioxide kömür katranından saplanır, sülfür ve alçıtaşının yanması ile üretilir. tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA** çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır). astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinir. tipik ürünler bira, hafif içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, likör, şarap, sirke ve patates ürünleridir E221 Sodium sulphite taze portakal suyunda kullanılan berraklaştırma ajanı. bkz 220 E222 Sodium hydrogen sulphite bkz 220 E223 Sodium metabisulphite tedavi ajanı. bkz 220 E224 Potassium metabisulphite bkz 220 E225 Potassium sulphite bkz 220 E226 Calcium sulphite bazı ülkelerde kullanımı yasak. E227 Calcium hydrogen sulphite bazı ülkelerde kullanımı yasak. E228 Potassium hydrogen sulphite bkz 220 E230 Biphenyl, Diphenyl tarimsal amaçlarla kullanılabilir. tipik ürün türünç meyvesidir. bazı ülkelerde kullanımı yasak. E231 Orthophenyl phenol tarimsal amaçlarla kullanılabilir. tipik ürünler armut, havuç, seftali, erik, erik kurusu, sarmasik patatesi, türünç, ananas, domates, biber, kiraz, tüysüz seftalidir. bazı ülkelerde kullanımı yasak. E232 Sodium orthophenyl phenol bkz 231 E233 Thiabendazole tarimsal amaçlarla kullanılabilir. tipik ürünler türünç, elma, armut, patates, muz, mantar, et ve süttür. bazı ülkelerde kullanımı yasak. E234 Nisin bakteriden sağlanan bir antibiyotik. birada, islenmış peynir ürünlerinde, domates ezmesinde bulunur E235 Natamycin bakteriden sağlanan bir küf önleyici. bazen candidiasis'in ilaçla tedavisinde kullanılır. bulantı, kusma, anorexia, ishal ve deri tahrişine neden olur. tipik ürünler et ve peynirdir E236 Formic acid bazı ülkelerde kullanımı yasak. E237 Sodium formate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E238 Calcium formate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E239 Hexamethylene tetramine bazı ülkelerde kullanımı yasak. E249 Potassium nitrite renk baglayici ve et için kür ajanı. nitritler vücudun nefes daralmasi, bas dönmesi ve bas ağrısı ile sonuçlanabilecek oksijen taşıma kabiliyetini etkileyebilir. potansiyel kanserojendir. bebek ve küçük çocukların gıdalarında izin verilmemıştir E250 Sodium nitrite hiperaktivite ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, nitrosamine'i olusturmak için midede kimyasallarla birlesebilir. bir çok ülkede sinirlandirilmıştir, HACSG* sakınılmasını öneriyor E251 Sodium nitrate dölleyici olarak nitrik asit'in üretiminde ve mayalanmış et ürünlerinde kullanılır (bkz 250) E252 Potassium nitrate hayvan artıklarından veya bitkilerden sağlanabilir. barut, patlayici, gübre üretiminde ve etin korunmasinda kullanılır. hiperaktivite ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sinirlandirilmıştir (bkz 249) E260 Acetic acid sirkenin ana maddesidir. agaç liflerinden sentetik olarak üretilir. tursu ve soslarda kullanılır E261 Potassium acetate gıda asidi. böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakinmalıdır. tipik ürünler sos ve tursulardir E262 Sodium acetate, Sodium diacetate gıda asidi, asitliği düzenleyici. bilinen yan etkisi yok E263 Calcium acetate gıda asidi, asitliği düzenleyici. ahşap alkolünün ve asetic asitin (sirke) üretiminde kullanılır E264 Ammonium acetate bulantı ve kusmaya neden olabilir E270 Lactic acid gıda asidi, asitliği düzenleyici. karbohidratların, kesilmış sütün suyu, patates, mışir nişastaşı ve pekmezde isitilip mayalanmasi ile üretilir. bebeklerin sindirimi zordur. tatlılar, salata sosu, hafif içkiler (bazen bira), bebe mamasi ve şekerlemelerde kullanılır E280 Propionic acid tüm propionatların migren agriları ile ilgili olduğu düsünülür. propionatlar doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve gevis getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propionaldehit, doğal gaz, mayalanmış kagit hamuru veya çürümüs lif bakterisinden elde edilir. yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır E281 Sodium propionate migren ile ilgilidir. tipik ürünler un mamulleridir E282 Calcium propionate bkz 281 E283 Potassium propionate bkz 281 E290 Carbon dioxide sürücü, soğutucu. kireç üretiminden saglanır. alkolün etkisini arttirabilir. tipik ürünler şarap, hafif içkiler ve şekerlemedir Sayfa başına dön ANTİOKSİDANLAR, ASİTİK DÜZENLEYİCİLER (E296-E385) Numara İsim Ayrıntılı bilgi E296 Malic acid doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan saglanır. bebekler ve küçük çocuklar sakinmalıdır E297 Fumaric acid Fumaria cinsi (özellikle F.officianalis) bitkilerden veya glukoz ile mantarin mayalanmasindan saglanır. tat verici, asidite, antioksidan olarak hafif içeceklerde ve keklerde kullanılır E300 Ascorbic acid un isleme ajanı, 'C vitamini'. sentetik olarak glukozdan sağlanabilir, doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur. et, kahvaltı tahılları, dondurulmuş balık ve şaraba eklenir E301 Sodium ascorbate C vitamini'nin sodyum tuzu E302 Calcium ascorbate C vitamini'nin kalsiyum tuzu, 'kalsiyum aksalat' taslarınin olusumunu arttirabilir E303 Potassium ascorbate C vitamini'nin potasyum tuzu E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate askorbik asitin yağlı esteri, fonksiyonları E300 ile aynı E306, E307, E308, E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 'E vitamini'. soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mışir gibi birçok sebzenin yağinda bulunur. doku yağları ve yağ asitlerinde antioksidan olarak çalışır, A vitamini oksidasyonunu önler. margarin ve salata soslarında kullanılır E310 Propyl gallate yağlı maddelerdeki eksimeyi önlemek için kullanılır. fındık kesesinden saglanır. gastrit veya deri tahrişine neden olabilir, kandaki bozukluk ve methemoglobinemia hastalığına neden olma egilimi bilindigi için gallate'lere bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemıştir. yağ, margarin, domuz yaği ve salata sosunda, bazen de paketlemede kullanılır E311 Octyl gallate bkz E310 E312 Dodecyl gallate bkz E310 E317 Erythorbic acid sakarozdan üretilir E318 Sodium erythorbate E317'den üretilir E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) petrol kökenli. HACSG* sakınılmasını öneriyor. bulantı, kusma ve sayıklamaya neden olabilir, 5 gramlık bir doz öldürücü sayılır. tipik ürünler yağ ve margarinlerdir E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) petrol kökenli. oksidasyon yüzünden bozulmayı geciktirir. yenilebilen yağlarda, çiklet, margarin, fındık, patates ürünleri ve polietilen gıda ambalajlarında kullanılır, bebe mamalarında izin verilmemiştir, bazılarında alerjik reaksiyon yapabilir, hiper aktiviteye, kanserojen, estrojen etkiler ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir. yüksek dozlar laboratuar hayvanlarında tümöre neden olmuştur, 1958'de Japonya'da kullanımı yasak., uzmanlar İngiltere'de de yasaklanmasını istediler, fakat endüstrinin baskısı nedeniyle yasaklanamadı, McDonald's 1986'da Amerika'daki ürünlerinden bu maddeyi çıkardı E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) petrol kökenli. bkz E320 E322 Lecithin soya fasulyesi, yumurta sarısı, yer fıstığı, mısır veya hayvani kaynaklardan elde edilen emülgator. zehirli değildir ancak aşırı doz mideyi bozar, iştahı keser ve terlemeye neden olur. margarin, çikolata, mayonez ve süt tozunda yağların bileşimini sağlamak için kullanılır. bitkisel tipi tercih edilmelidir E325 Sodium lactate sütten elde edilir (laktik asit). domuz renini (sütü pihtilastiran bir enzim) veya kesilmiş süt suyu içerebilir, laktoz tahammülsüzlüğü olan küçük çocuklar ters reaksiyonlar gösterebilir E326 Potassium lactate bkz E325 E327 Calcium lactate bkz E325 E328 Ammonium lactate bkz E325 E329 Magnesium lactate bkz E325 E330 Citric acid gıda asidi, doğal olarak türünçgillerden elde edilir, bisküvi, konserve balık, peynir ve peynir ürünleri, bebe mamasi, kek, çorba, çavdar ekmeği, hafif içecekler ve mayalanmış et mamullerinde kullanılır E331 Sodium citrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok E332 Potassium citrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok E333 Calcium citrates gıda asidi. küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok E334 Tartaric acid gıda asidi. çiğ meyvelerden elde edilir. küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok E335 Sodium tartrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok E336 Potassium tartrates gıda asidi. bilinen yan etkisi yok E337 Sodium potassium tartrate gıda asidi. bilinen yan etkisi yok E338 Phosphoric acid gıda asidi. fosfattan elde edilir. peynir ürünlerinde kullanılır. bilinen yan etkisi yok E339 Sodium phosphates mineral tuz. eczacılıkta müshil olarak, tekstil boyamada sabitleme ajanı olarak kullanılır. yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir E340 Potassium phosphates bkz E339 E341 Calcium phosphates mineral tuz. kaya ve kemikte bulunur. eczacılıkta antaşıt ve emaye üretiminde parlatıcı olarak kullanılır E343 Magnesium phosphates temel mineral E350 Sodium malates bilinen yan etkisi yok E351 Potassium malate bilinen yan etkisi yok E352 Calcium malates bilinen yan etkisi yok E353 Metatartaric acid bilinen yan etkisi yok E354 Calcium tartrate güvenli görünüyor E355 Adipic acid kök adipozda (bir nevi hayvani yağ) bulunan gıda asidi E357 Potassium adipate bilinen yan etkisi yok E363 Succinic acid bazı ülkelerde kullanımı yasak. E365 Sodium fumarate gıda asidi. fumaric asit tuzu. Fumaria cinsi (özellikle F.officianalis) bitkilerden elde edilir E366 Potassium fumarate bilinen yan etkisi yok E367 Calcium fumarate bilinen yan etkisi yok E370 1,4-Heptonolactone bazı ülkelerde kullanımı yasak. E375 Niacin B3 vitamini. doğal olarak fasulye, bezelye ve diğer baklagillerde, süt, yumurta, et, kümes hayvanları ve balıkta bulunur. günlük 1000 mg'i asan dozlarda seker hastalığı, gastrit, karaciğer ve göz zararları ve gut hastalığına yol açan, kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine neden olabilir. günlük 50-100 mg'lik dozlarda zararsız fakat acı verici kızarıklıklar, özellikle aç karnina alınmış ise bas ve mide ağrısı yapabilir E380 Tri-ammonium citrate karaciğer ve pankreas fonksiyonlarına müdahale edebilir E381 Ammonium ferric citrates temel mineral, sitrik asitten elde edilen gıda asidi. kahvalti tahıllarına ve diyet formüllerine demir eklemek için kullanılır E385 Calcium dişodium EDTA bazı ülkelerde kullanımı yasak. Sayfa başına dön KOYULAŞTIRICILAR, EMÜLGATÖRLER, STABİLİZÖRLER (E400-E495) Numara İsim Ayrıntılı bilgi E400 Alginic acid kıvam arttırıcı bitkisel reçine. yosundan elde edilir. muhallebi, likör, sekerli süt, krema ve yogurtlarda kullanılır. küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir E401 Sodium alginate bkz E400 E402 Potassium alginate bkz E400 E403 Ammonium alginate bkz E400 E404 Calcium alginate bkz E400 E405 Propylene glycol alginate kıvam arttırıcı bitkisel reçine, petrolden saglanır E406 Agar kıvam arttırıcı bitkisel reçine. kırmızı yosundan elde edilir. bazen müshil olarak kullanılır. islenmış et ve dondurmada bulunur E407 Carrageenan yosundan alınan lif. ürüne etilen oksit ile eklendiğinde mikroplanma yapabildigi için kanser ile ilişkilendirildi, etilen klorohidrin olusumundaki bu sonuç (yüksek kanserojen bileşim), zehirlenme riski taşıyor, ülser ve kanser carrageenan için katkı olarak kullanilamayacak en ciddi olumsuzlugu anlatir fakat her nasılsa doğal carrageenan gut ıgeriletir E410 Locust bean gum keçiboynuzu veya akasya (Ceratonia silique) dan elde edilir. sapli seker, likör, esans, bazı un ürünleri, salata sosu ve meyve suyunda, sik olarak da kafeinsiz çikolatada kullanılır. kolesterol seviyesini düsürebilir E412 Guar gum hint kökenli Cyamoposis tetragonolobus ağacınin çekirdeginden saglanır. Amerika'da sigir beslenmesinde kullanılır. bulantı, mide gazi ve kramplara neden olabilir, kolesterol seviyesini düsürebilir E413 Tragacanth Astragalus gummier ağacınin reçinesi. gıdalar, ilaçlar (burun ilaçları, iksir ve tabletler) ve kozmetikte (tutkal olarak) kullanılır. alerji yapabilir E414 Acacia Acacia Senegal ağacının özsuyundan alınır. kolaylikla sindirilir. alerjen olabilir, mukoza zari tahrişini azaltabilir E415 Xanthan gum mışir sekerinin bir bakteri ile mayalanmasından elde edilir E416 Karaya gum Sterculia urens ağacından elde edilir. su eklendiğinde kendi hacmini 100 kez büyütebilmesi sebebiyle sik olarak dondurma, muhallebi ve tatlılarda, keçiboynuzu (E 410) ile birlestirilerek, doldurucu olarak kullanılır. alerjen olabilir E417 Tara gum Equador, Peru ve Kenya'da yetisen tara bitkisinden (Caesalpinia Spinosa) elde edilir E420 Sorbitol suni tatlandırıcı ve nem tutucu. etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir. sapli seker, kurutulmuş meyve, hamur tatlısi, şekerleme, düşük kalorili gıdalar, şuruplar ve gözle ilgili preparatlar ile koruyucu olarak kozmetikte kullanılır. bebek ve küçük çocukların gıdalarında izin verilmemıştir, mide rahatsizliklarına neden olabilir E421 Mannitol suni tatlandırıcı ve nem tutucu. yosun veya mannaash ağacından elde edilir. alerjen olabilir, bulantı ve kusmaya yol açabilir, diyare ve böbrek yetmezliğine neden olduğu için bebek gıdalarında izin verilmemıştir. tipik ürünler düşük kalorili gıdalardır E422 Glycerol tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol. doğal yağların alkalilerle ayrismasi sonucu elde edilir. petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya sekerden mayalanarak da elde edilir. büyük miktarlar bas ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan sekerine sebep olabilir. tipik ürünler sos, peynir, kristalize edilmış ve kurutulmuş meyve, likör, votka, şekerleme ve düşük kalorili gıdalardır E430 ? ? E431 Polyoxyethylene stearate ? E432 Polysorbate 20 bazı ülkelerde kullanımı yasak. E433 Polysorbate 80 hayvani yağ asitlerinden elde edilen emülgatör. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur sartlandirici olarak kullanılır. yağda çözülen maddelerin emilisini arttirabilir E434 Polysorbate 40 bazı ülkelerde kullanımı yasak. E435 Polysorbate 60 bkz 433 E436 Polysorbate 65 bkz 433 E440(a) Pectin doğal olarak elma kabuğunda bulunur. koyulaştırılmış reçel, jöle ve soslarda kullanılır. büyük miktarlar geçici mide gazi veya bağırsak rahatsızlığına neden olabilir E440(b) Aminated pectin bilinen yan etkisi yok E441 Gelatin alerjen olabilir, E220 içerebilir, alerjik ve astımlılar sülfitlerden sakinmalıdır! E442 Ammonium phosphatides bilinen yan etkisi yok E450 Diphosphates yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir E460 Cellulose bilinen yan etkisi yok E461 Methyl cellulose mide gazi, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir E463 Hydroxypropyl cellulose bazı ülkelerde kullanımı yasak. E464 Hydroxypropyl methyl cellulose bilinen yan etkisi yok E465 Ethyl methyl cellulose bilinen yan etkisi yok E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose bilinen yan etkisi yok E469 Sodium caseinate bilinen yan etkisi yok E470 Fatty acid salts bazı ülkelerde kullanımı yasak. E471 Mono & di glycerides of fatty acids bilinen yan etkisi yok E472 Fatty acid esters of glycerides bilinen yan etkisi yok E473 Sucrose esters of fatty acids bilinen yan etkisi yok E474 Sucroglycerides bazı ülkelerde kullanımı yasak. E475 Polyglycerol esters of fatty acids bilinen yan etkisi yok E476 Polyglycerol polyricinoleate bilinen yan etkisi yok E477 Propylene glycol esters of fatty acids petrolden elde edilir. bilinen yan etkisi yok E478 ? ? E479(b)a Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids ? E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate çalismaların sonuçları bekleniyor E481 Sodium stearoyl-2-lactylate bilinen yan etkisi yok E482 Calcium stearoyl-2-lactylate bilinen yan etkisi yok E483 Stearyl tartrate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E491 Sorbitan mono stearate bilinen yan etkisi yok E492 Sorbitan tristearate yağda çözülen maddelerin emilisini arttirabilir E493 Sorbitan monolaurate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E494 Sorbitan mono-oleate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E495 Sorbitan monopalmitate bazı ülkelerde kullanımı yasak. Sayfa başına dön İNCELTİCİLER (E500-E585) Numara İsim Ayrıntılı bilgi E500 Sodium carbonates küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok E501 Potassium carbonates bilinen yan etkisi yok E503 Ammonium carbonates mukozayi tahriş edici E504 Magnesium carbonate eczacılıkta antaşıt ve müshil olarak kullanılır E507 Hydrochloric acid küçük miktarlarda güvenli E508 Potassium chloride büyük miktarlar mide ülserine neden olabilir E509 Calcium chloride tuzlu sudan elde edilir E510 Ammonium chloride karaciğer ve böbrek fonksiyonları zayıf olanlar sakinmalıdır. tipik ürünler unlu mamullerdir E511 Magnesium chloride magnezyum bir temel mineraldir E513 Sulphuric acid bazı ülkelerde kullanımı yasak. E514 Sodium sulphates vücudun su dengesini bozabilir E515 Potassium sulphates bilinen yan etkisi yok E516 Calcium sulphate kireçtaşından elde edilir E518 Magnesium sulphate müshil E519 Copper sulphate temel mineral E524 Sodium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak. E525 Potassium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak. E526 Calcium hydroxide küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok E527 Ammonium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak. E528 Magnesium hydroxide bazı ülkelerde kullanımı yasak. E529 Calcium oxide küçük miktarlarda güvenli E530 Magnesium oxide bazı ülkelerde kullanımı yasak. E535 Sodium ferrocyanide bilinen yan etkisi yok E536 Potassium ferrocyanide kömür gazi üretimi alt ürünü. düşük zehirli E540 Dicalcium diphosphate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E541 Sodium aluminium phosphate, Acidic bazı ülkelerde kullanımı yasak. E542 Bone phosphate kemikten elde edilir. kahve makineleri için kurutulmuş sütte kullanılır E544 Calcium polyphosphates bazı ülkelerde kullanımı yasak. E545 Ammonium polyphosphates bazı ülkelerde kullanımı yasak. E551 Silicon dioxide gıda kullanımında bilinen yan etkisi yok E552 Calcium silicate kireçtaşından ve silisli diatom iskeletinden elde edilir. antaşıttir. bilinen yan etkisi yok E553(a) Magnesium silicates bazı ülkelerde kullanımı yasak. E553(b) Talc mide kanseri ile ilişkilendirildi, tipik ürünler parlatilmış pirinç, çikolata, şekerlemelerdir E554 Sodium aluminium silicate tuz, kurutulmuş süt ürünleri ve unlarda kullanılır. alüminyumun hamilelikte plasenta problemlerine neden olduğu bilinir ve Alzheimer hastalığı ile ilgili görülür E556 Calcium aluminium silicate minerallerden elde edilir. süttozlarında kullanılır. bkz E554 E558 Bentonite bilinen yan etkisi yok E559 Aluminium silicate (Kaolin) bilinen yan etkisi yok E570 Stearic acid hayvan kökenli olabilir. bkz stearatlar E572 Magnesium stearate gıda kullanımında bilinen yan etkisi yok E575 Glucono delta-lactone bilinen yan etkisi yok E576 Sodium gluconate bazı ülkelerde kullanımı yasak. E577 Potassium gluconate bilinen yan etkisi yok E578 Calcium gluconate bilinen yan etkisi yok E579 Ferrous gluconate renk tutma ajanı. demir ve glukozdan elde edilir. zeytin ürünleri ve demir ilavelerinde kullanılır. küçük miktarlarda güvenli E585 Ferrous lactate ? Sayfa başına dön LEZZET ARTTIRICILAR (E620-E640) Numara İsim Ayrıntılı bilgi E620 Glutamic acid tat arttırıcı, tuz maddesi. amino asit birçok hayvan ve bitki proteininde bulunur, ticari amaçla bakteriden elde edilir. MSG (E621) ile benzer problemlere neden olabilir, küçük çocuklar sakinmalıdır E621 Monosodium glutamate (MSG) pekmezin mayalanmasından elde edilen tat arttırıcı, tuz maddesi. astımlılarda yan etkisi görülebilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemıştir. tipik ürünler konserve sebze ve ton balığı, salata sosu ve dondurulmuş gıdalardır E622 Monopotassium glutamate bulantı, kusma, diyare ve karin kamplarına neden olabilir. tipik ürünler düşük sodyum tuzu maddeleridir E623 Calcium diglutamate tuz maddesi, bilinen yan etkisi yok E624 Monoammonium glutamate tuz maddesi, bilinen yan etkisi yok E625 Magnesium diglutamate tuz maddesi, bilinen yan etkisi yok E626 Guanylic acid gut hastalığını baslatabilir E627 Dişodium guanylate sardalye veya maya özütünden saglanır. gut hastalığını baslatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemıştir E629 Calcium guanylate gut hastalığını baslatabilir E631 Dişodium inosinate et veya sardalyeden hazirlanmış olabilir. gut hastalığını baslatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemıştir E633 Calcium inosinate gut hastalığını baslatabilir E635 Dişodium 5'-ribonucleotide agiz yoluyla alinmasi ile 30 saat içinde kasintili reaksiyonlara sebep olabilir, kasintilar iyi huylu veya habis farkliliklar gösterebilir, reaksiyon, alınan dozla baglantili ve giderek artan türdedir, bazı kisiler buna daha duyarli olabilir. tipik ürünler tadlandırılmış cipsler, çabuk hazirlanabilen sehriyeler ve parti pastalarıdir. korunmalıdır, bazı ülkelerde kullanımı yasak. E636 Maltol melez çamin kabuğundan, çam ibresinden, hindibadan, yağ ve kızartılmış malttan elde edilir. sentetik olarak da üretilir E637 Ethyl maltol maltol (E636) dan elde edilir E640 Glycine & its sodium salt ? Sayfa başına dön MİNELEYİCİLER, TATLANDIRICILAR (E900-E1520) Numara İsim Ayrıntılı bilgi E900 Dimethyl polysiloxane silikon bazlı E901 Beeswaxes donuklaştırma ajanı, balmumlu meyvelerde kullanılır (bkz ari ürünleri). bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir E903 Carnauba wax Güney Amerika palmiyesinden elde edilir. kozmetikte, mürekkeplerde ve balmumlu meyvelerde kullanılır. bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir E904 Shellac böceklerden elde edilir. bazen deri tahrişine neden olabilir E905 Paraffin, Microcrystalline wax hafif müshil, yağların ve yağda çözünen vitaminlerin emilimini yavaslatabilir, barsak kanserine yol açabilir. tatlılarda, maya üretiminde, vitamin tabletlerinde, kurutulmuş meyve, şekerleme ve kolali ürünlerde kullanılır E907 Refined microcrystalline wax bazı ülkelerde kullanımı yasak. E913 Lanolin koyun yününden elde edilir E920 L-Cystein un isleme ajanı. hayvan saçi ve tavuk tüyünden elde edilir E921 L-Cystin bkz E920 E924 Potassium bromate büyük miktarlar bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir. tipik ürünler un ürünleridir E925 Chlorine gıdaları tahrip eder, kanserojendir. bazen mikropları öldürmek için suya karistirilir. tipik ürünler unlu ürünlerdir E926 Chlorine dioxide bkz E925 E927 Azodicarbonamide bazı ülkelerde kullanımı yasak. E928 Benzoyl peroxide unun rafine edilmesi sirasinda carotenoid'lerin beyazlamasi için kullanımi FDA* tarafından onaylandi. alerjik geçmişi olanlar sakinmalıdır, bkz E210 E931 Nitrogen besinleri dondurma ve vakumla paketlemede kullanılır. güvenli görünüyor E932 Nitrous oxide küçük miktarlarda güvenli görünüyor E950 Acesulfame potassium (Acesulfame K) yüksek yoğunluklu, kalorisiz tatlandırıcı. sekerden yaklasik olarak 200 kat daha fazla tatlandırır. 1967'de Hoechst AG tarafından keşfedildi. marka olarak "Sunett" ismiyle anılır. fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır. gıdalarda geniş bir kullanım için onaylanmamıştir. "The Center for Science in the Public Interest (CSPI)" yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve asesülfam potasyumu "en kötü 10 katkı" listesine dahil etmiştir. bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir ve kanser riskinizi arttırabilir E951 Aspartame suni tatlandırıcı, çok fazla yan etkisi var, bazıları aspartama karşı alerji duyar, bu insanlarda migren en önemli reaksiyondur E952 Cyclamic acid suni tatlandırıcı, migren ve diğer reaksiyonlara neden olduğu bilinir, kanserojen olabilir, fare testis ve embriyolarında yapılan testlerde hasara neden olmuştur, kansere yol açtığı için Amerika ve İngiltere'de kullanımı yasak. E954 Saccharines suni tatlandırıcı, (kanserojen olarak bilinen) toluene'den elde edilir. 1977'de Amerika'da kullanımı yasak., fakat etiketinde "laboratuar hayvanlarında kansere neden olduğu kabul edilen sakarin içerdiği için, bu ürünün kullanılması sağlığınıza zararlı olabilir" yazılarak tekrar kullanıldı E957 Thaumatin suni tatlandırıcı, tropikal thaumococcus danielli ağacından elde edilen bir protein. şarap, ekmek ve meyvelerin tatlandirilmasinda kullanılır E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup nem tutucu. gıda enzimleri ile ayristirilir. şekerleme, kurutulmuş meyve ve düşük enerjili gıdalarda kullanılır. yüksek konsantrasyonlarda müshildir E967 Xylitol nem tutucu. ahududu, erik, kıvırcık ve hindibada bulunur, ticari amaçla kağıt hamurundan üretilir. farelerle yapılan testlerde böbrek taşı, idrar yolu etkileri ve psikolojik huzursuzluklara neden olmuştur. düşük enerjili gıdalar, karbohidratlandırılmış tatlılar, dondurma ve reçellerde kullanılır E999 Quillaia extract köpük ajanı, emülgatör, doğal nemlendirici. Quillaia Saponaria ağacından elde edilir. bira ve sodada kullanılır. ciltteki yağsızlığı azalttığı ve iyileşmeyi geliştirdiği bilinir E1100 Amylase küf mantari veya domuz pankreasindan elde edilir E1200 Polydextrose küçük dozlarda güvenli görünüyor E1201 Polyvinylpyrrolidone, PVP dağıtma ajanı, tablet kaplayıcı. suni tatlandırıcılarda kullanılır E1202 Polyvinylpolypyrrolidone, PVPP şarap ve bira için (fenolik bileşimleri ayırıp çıkararak) berraklastirma ajanı, renk stabilizörü E1400-E1450 Starches bilinen yan etkisi yok E1505 Triethyl acetate vücutta kısmen alkole dönüşür E1510 Ethanol alkol E1517, E1518 Glycerol acetates glycerol'den elde edilen nem tutucu ve çözücü. Amerika'da taze meyveleri kaplamak için kullanılır E1520 Propylene glycol nem tutucu, nemlendirme ve dağıtma ajanı, petrol bazlı. gliserine benzer tadı çocuk ilaçlarında onu popüler yapmıştır. tropikal krem ve merhem, kozmetik ve saç bakim ürünlerinde kullanılır. (damardan verildiğinde) öldürücü kalp krizleri görülmüştür, merkezi sinir sistemi depresyonu ve deri yanığı oluşabilir Sayfa başına dön NUMARASIZLAR Albumina Ambergrisa balinadan elde edilir Arachidonic acida karaciğer, beyin veya hayvani beze ve yağlardan elde edilir Aronia aronia arbutifolia'dan elde edilir. tat arttırıcı olarak jöle, puding, unlu tatlılar, yoğurt, süt tatlıları krema, homojenize peynir, şekerleme, gevrek kekler, meyve kremaları, dondurma ve çabuk içeceklerde kullanılır Aspartic acida aspartamdan elde edilir (bkz E951) Betainea yağdan elde edilir Biotin vitamin B kompleksinin uzantısı olan renksiz bir vitamin. özellikle maya, karaciğer ve yumurta sarısında bulunur. bilinen bir yan etkisi yok, araştırılıyor Caffeine doğal olarak çay, kola meyvesi ve kahvede görülen bir alkali. yüksek dozlarda zehirlidir. kalp çarpintisi, yüksek tansiyon, kusma, adale kasılması, bas ağrısı, diyare (ishal), sik idrara çıkma, su kaybı, uykusuzluk, mide krampı, el titremeleri ve seğirmelere sebep olabilir. müshil rolü oynar, ayrıca vücuttaki depolanmış kalsiyum miktarını azaltır. hafif yatıştırıcı olarak kullanılır Casein sütün gluten ile benzerlik gösteren moleküler yapıya sahip bir fosfoproteinidir. celiac hastaları korunmalıdır Catalasea sigir ciğerinden elde edilir Cholesterina Cinnamon ağaç kabuğundan yapılan bir baharat. alerjik olabilir Citrus Red No:2 hayvanlarda kansere neden olmuştur. portakal kabuklarının boyanmasında kullanılır Clove Bud Oil karanfil tomurcuğundan (syzygium atmaticum) damitilan naturel yağ. alerjik olabilir Civeta kediden elde edilir Colin bitartratea hayvani doku Collagena Enzymea Erythritola mışir nişaştasından alınan bir seker (dextrose) ile başlayan bir mayalama süreci ile üretilir, dana midesinden de elde edilir. içecekler ve şekerleme ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır Ethyl Vanillin yapay vanilya kokulandırıcı, aslından 3 1/2 kez daha güçlü ve ucuz, bu da neden üreticilerin hafif içecekler, dondurma ve fırınlanmış ürünlerde bu maddeyi kullandıklarını açıklıyor. genel olarak güvenli kabul edilir Evans Blue CI Direct Blue 53 deri yangısı FD&C Green No:3 Fast Green mesane tümörüne neden olur FD&C Red No:102 New Coccine alerjen. gıdalarda kullanımına izin verilmez FD&C Yellow No:11 deri yangısı Fructose bu karbohidrat saf seker (monosaccharide) doğal olarak balda ve taze sebzelerde bulunur. fırıncilar onu kek, ekmek ve kurabiyeleri esmerleştirmek için kullanırlar Gentian Violet CI Basic Violet No:3 deri yangısı Glucuronolactone, Glucuronic acida doğal olarak vücutta meydana gelen bir maddedir, karaciğerde glucose'dan yapılır, metabolizmanin uyarilmasina ve böylece vücuttan zehirlerin atılmasına yardim eder. ayrıca bitkilerde (baslıca reçinelerde) bulunur ve ayrıca tüm hayvanlarda lif ve bağlantı dokularının önemli bir unsurudur Glycerides yağ komponentleridir. stabilize sosis ve sucuk, domuz yağı, bitkisel yağlar, margarin ve hamur yağında kullanılır, en yaygın olanı (FDA* kati sınırlar empoze etse de) "monoglicerid sitrat"tir Glycogena Gliadin buğday, ana maddesidir. ekmek, pasta, kek, kurabiye ve bir çok fırınlanmış üründe. şehriye ve makarnada ana katkıdır. celiac hastaları korunmalıdır Guaiacol kimyasal ürünlerde balgam sökücü olarak kullanılır Hormonea Hydrolyzed Vegetable Protein (HVP) tahıl gluteni. gluten, monocotyledoneae (monocots) cinsinin alt kategorisi olan bitkilerde bulunan proteindir. bu bitkiler buğday, yulaf, arpa ve çavdarın da içinde bulundugu tahıl familyasinin elemanidirlar (türevleri malt, nişasta, hidrolize bitki proteinleri, tekstürize bitki proteinleri, sirke, alkol ve tatlandırıcılardir). celiac hastaları korunmalıdır, celiac hastalığı (celiac sprue veya gluten-sensitive enteropathy) ince bağırsak mukozasındaki bir hassasiyetin sebep olmasıyla besinlerin kötü emilimi seklinde ortaya çikan kronik bir hastalıktır. paketlenmiş hazır gıdalar, gıda türevleri ve konserve ürünlerde, ayrıca ilaç hazırlama ve özellikle vitamin ve mineral ilavelerinde kullanılır Hydrolyzed Plant Protein (HPP) HVP ile ayni Keratina saç ve tüyden elde edilir Lipid, Lipoida Lysine-La Lysine-DLa erythritol ile benzer madde Maltodextrin, Mdltrin doğal, kompleks bir karbohidrattir, (dextrose, fructose, sucrose gibi) temel seker degildir. patates veya mışır nişastaşından elde edilebilir. tatlı, meşrubat, bira, dondurma, konserve, süt tozu, kek, bisküvi ve ekmek gibi ürünler için gıda endüstrisinde. ayrıca ilaç, tekstil, matbaacılık ve boyacilik, kagit yapimi, petrol sondaj sektöründe de kullanılır. genel olarak güvenli sayılır Menthol özellikle nane yağında bulunan kristal alkol, keskin koku ve serinletici özelliğe sahiptir. alerjik olabilir Methioninea proteinden elde edilir Neutral Red deri yangısı Nucleic acida hücrelerden elde edilir Oleamine, Oleic acida Renneta dana midesinden elde edilen peynir mayası Oxysterina Palmitic acida Panthenola Pepsina Phenylalanine, Phenylanine temel amino asit. vücut onu bazı hormonlar (epinephrine, norepinephrine, thyroxine, cholecystokinin) ve melanin'i, (esmer deri pigmenti) üretmek için kullanir. cholecystokinin istah azalmasina yol açar (bu, biçimli bir vücut veya sabit kilo olusturmak için faydali olabilir). phenylalanine'in agri azaltici etkisi, atletik insanlarda kuvvetli egzersizlerin yol açtigi adale, bag, eklem ve kiris agriları, kizarma ve kasilmaların giderilmesi için kullanılabilir Phenylephrine burun tıkanıklığıni gideren dekonjestan. eczacılıkta kullanılır. yan etkileri bulantı, mide rahatsizligi, istah kaybi, asabiye, huzursuzluk, bas dönmesi, bas ağrısı, gögüs ağrısı, çarpinti, bunalim, korku, zor veya agrili idrar atisi ve uykusuzluktur Phospholipida peynir mayası Polypeptidesa Progesteronea Salicylate salisilik asit tuzu. şekerleme, pasta ve hafif içeceklerde kullanılır Quinine dihydrochloride, Quinine sulfate cinchona ağacınin kabuğundan çikarilan zehirli alkaloid. tatlandırıcı olarak sodali meşrubatlarda (öncelikle limon ve tonik) ve malarıa hastalığının tedavisinde kullanılır. yan etkileri bas ağrısı, bulantı, kulak çinlamasi ve bulanik görmedir. FDA* kullanilabilecek miktari sinirlamıştir Taurine temel olmayan amino asit. methionine ve cysteine amino asitlerinin sentezi ile karaciğerde üretilir, B6 vitamini sürece yardim eder. insülin aktivitesi üzerinde etki yapabileceginden, diabetik ve hipoglisemik hastalar tibbi gözetim altinda kullanmalıdır. aşırı tüketim diyare ve peptik ülsere yol açabilir Thiamine B1 vitamini kaynagi. enerji metabolizmasinda bir koenzim olarak çalışır, istahi, beslenme ve sinir sistemlerini destekler. yüksek dozlardaki yan etkileri bas ağrısı, asabiye, nabız artisi, titreme ve zafiyettir Thimerosal civa içeren çok etkili bir koruyucu. FDA* 30dan fazla lisansli asi ve biyolojik ürünlerde kullanildigini tahmin etmektedir. civa zamanla vücuttan atilir. sinir sistemi civanin bütün formlarına karşı çok duyarlidir, yüksek seviyede metalik, inorganik veya organik civaya maruz kalma, beyin, böbrekler ve cenin gelismesinde kalici hasara yol açabilir, beyindeki fonsiyonunun etkisi asabiye, ürkeklik, titreme, görme veya duyma degisikligi ve hafiza problemleri ile sonuçlanabilir Torula kagit yapimindaki hamurlama esnasinda yan ürün olarak agaç sekerinden elde edilen yüksek protein. S tipi, bebe mamaları ve zahirelerde, F tipi, sigir, balık ve tavukların besinlerinde kullanılır. saman nezlesi ve astım açisindan alerjendir Zinc insanlar için temel eleman. doğal olarak et (özellikle karaciğer), balık (özellikle kabuklular), mercimek, lifli yeşil sebzeler, tüm tahıllar (buğday dahil), bira mayası, peynir, süt, fındık, ayçiçeği ve susamda görülür. zehirli dozları kusma, diyare (ishal), huzursuzluk, mide rahatsızlığı, bağışıklık ve kansızlığa. Aşırı dozları HDL ("iyi") kolesterol seviyesini düşürüp kalp hastalığı riskini arttırabilir BAZI GIDA ve KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE BULUNABİLEN KATKI MADDELERİ 1 BEBEK MAMASI E332, E333, E508, whey*(peynir altı suyu), sukroz, laktoz, kalsiyum pantotenat, taurin, inositol*, vitaminler* 2 BİSKÜVİ E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin* 3 CİPSLER E471*, E475*, E481*, E482* 4 ÇİKLET E101*, E102*, E120**, E141*, E296, E320*, E322*, E330, E420, E421, E422*, E464,E950, E951*, E965, fenilalinin, glukonatlar 5 ÇİKOLATA ŞEKERLEME E322*, E432*, E433*, E471*, E472*, E476*, E491*, E492*, E493*, E494*, E495*, E434*, E435*, E436* 6 DİŞ MACUNU Sodyum bikarbonat, gliserin*, Hidratlanmış slikat, sorbitol, tetrasodyum pirofosfat, PEG-6, PEG-32, Sodyum laurilsülfat, Aroma*, selüloz gum, Sodyum florid, Sodyum sakkarin, cl77891, Cl58000, Titanyum dioksit, kalsiyom glukonat, formaldehit, tri sodyum fosfat, dikalsiyum fosfat dihidrat, mono floro fosfat 7 DONDURMA E441**, E471*, E481* 8 EKMEK E170*, E282, E300, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E471*, E472*e, enzim karışımı*, 9 GAZOZ E202, E211*, E290, E300, E330 10 HAMUR KABARTMA TOZU E450a*, E500 11 HAZIR ÇORBA E100*, E150, E330, E412, E621*, malto dekstrin, peynir altı suyu* 12 HAZIR KEK E450a, E500, E471*, E481*, E482*, margarin* 13 JÖLE E100*, E162*, E297, E331, E441** 14 KAHVE KREMASI E341*,E469, E471*, E472* 15 KETÇAP E202, E211*, E300, E412 16 KOLA E150, E338, kafein 17 KREM ŞANTİ E160*, E339*, E340, E407*, E433*, E435*, E471*, E472*, E475*, E932 18 LOKUM E102*, E110*, E124*, E132* 19 MARGARİN E160a*, E202, E270*, E322*, E330, E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472b*, E472c*, E475, E476, E477, vitaminler* 20 MAYONEZ E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E472c*, E472*e 21 MISIR GEVREĞİ E101*, E170*, E321*, E339, E341*, E375, folakin (folik asit), pantotenik asit, tiamin 22 NEKTAR (MEYVE SUYU) E300, E330 23 PASTA E432*, E433*, E434*, E435*, E436*, E441*,E450*, E471*, E472*, E475*, E477*, margarin*, E500 24 PUDİNG E102*, E110*, E160a*, E407* 25 TON BALIĞI E410, E412, E415 26 TOZ MEYVE İÇECEKLERİ E101*, E102*, E110*, E129*, E171, E330, E331, E341*, E375, E414, E415, E440, E466, E500, E551, E950, E951*, E954, maltodekstrin, folakin (folik asit) 27 TUZ E514, E554, potasyum iyodid 28 YOĞURT E441** İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir. " kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir. " ** " İşaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir. (Haram) " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmiş olabilir. Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir. Kaynak: http//:animal-ingredients-hypermart.net www.foodag.com Muslim Consumer Group: Your Source for Halal Foods Information | Home HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu) IFANCA: Halal Food Certification EHalalFood.com: The Leading E Halal Food Site on the Net eatHalal - Halal food, Eat Halal, find halal food, Best Halal Restaurants www.whatisinit.com Halalpak internet sayfalarından faydalanılmıştır. |
08-06-2014, 14:08 | #39 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
|
Fomsante dergisinde yayınlanan bu yazıyı okumanızı öneririm, kelime oyunları ile bizi nasıl kandırdıklarını bir kez daha göreceksiniz. Gıda etiketlerini anlama kılavuzu GIDA ETİKETLERİNİ ANLAMA KLAVUZU Kendinizin ve ailenizin sağlığı için daha iyi bir beslenme biçimi oluşturmak istiyorsanız önce yeni bir tüketim biçimi inşa etmeniz gerekiyor. İlk adım olarak, aldığınız ürünlerin etiketlerine bakmaya ve katkı maddesi tüketiminizi minimuma indirmeye başlayabilirsiniz… Bir zamanlar sağlıklı ve güvenli alışverişin şartlarından biri nerede, hangi şartlarda üretildiğini bildiğimiz, temiz olduğundan emin olduğumuz, mümkünse etiketli gıdaları satın almaktı. Gıda endüstrisinin hızla geliştiği, market raflarını binbir çeşit ürünün süslediği günümüzde ise ortada etiketsiz ürün neredeyse yok ama artık o etiketlerin bizi koruduğundan emin olamıyoruz, çünkü üzerinde ne yazdığını bilmiyoruz. İstersek markette saatler geçirelim, tüm rafların önünde uzun dakikalar boyunca vakit harcayıp tüm etiketleri tek tek okuyalım, aydınlanmak yerine kafamız daha da karışıyor. Sanal alemde dolaşan e-postalar bizi katkı maddeleri, sütler, yumurtalar konusunda paniğe sürüklerken yetkili ağızlar korkacak bir şey olmadığını söyleyebiliyor. Toplumsal sağlık açısından hayati önem taşıyan gıda güvenliğinin sadece bir bölümünü oluşturan ‘etiket’ konusunu Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı Kemal Özer’e sorduk. “Şeytan Ye Diyor” ve “Deccal Tabakta” kitaplarının yazarı Özer’in sorularımıza verdiği yanıtlar ilk başta sizi paniğe sürükleyebilir. Çözüm ise sakin olup seçimlerimizi tekrar gözden geçirmek ve yeni gıda kaynakları arayışına girmek. Çünkü üreticiyi sadece biz tüketicilerin talepleri etkileyebiliyor. Gıda güvenliği konusunda çok mu bilinçsiz bir toplumuz? Aslında farkındalığı olan sessiz bir kitle var. Sadece zayıflamayı değil, hayat boyu uygulanması gereken beslenme modellerini anlatan kitapların çok satanlar listesinde yer alması, çok sayıda baskı yapması toplumda bu konuda bir ilgi uyandığını gösteriyor. Bir ürününün etiketinde yazan her bilgi doğru mu? Türkiye’de denetimin sıfıra yakın, yaptırımların ise çok zayıf olması nedeniyle etiketlerde yazılanların yüzde yüz doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Bu kapsamda büyük firmalar daha riskli çünkü denetim halinde kesilecek ceza küçük bir firma için çok ağır olabilirken, büyük bir firma için bir kişinin sadece sabah kahvaltısı maliyetine eş değer olabiliyor. Öte yandan etiketlerde her anlama gelebilecek ve yargıya intikal ettiğinde farklı anlamlar yüklemeye müsait ifadeler kullanılıyor. Etiketlerde E kodlarının eskisi kadar yer almadığını fark ediyoruz, neden? “E kodu”, Avrupa Birliği’nin katkı maddelerini tanımlamak üzere koyduğu numaralama sistemi… Türk Gıda Kodeksi’nin ilgili tebliğinde etikete “E kodu ve/veya adı” yazılabileceği belirtiliyor. E kodu ile ilgili toplumda bir duyarlılık oluştuğunda üretici o maddenin kodunu değil adını yazmaya başlıyor. Hatta adını da zaman içinde değiştirip farklı dillerde yazabiliyor. Dünyada yaklaşık 60 bin gıda katkı maddesi bulunuyor. Bunların bir kısmı numaralandırılmamış durumda. Bu maddelerin yaklaşık yüzde 60’ı, özellikle E 101 ile başlayan renklendirici maddelerin yüzde 80’i Avrupa Birliği’nin yanı sıra birçok ülkede de yasaklandı. Çünkü bu maddelerin kanserojen ve alerjen olduğu, böbrek yetmezliğine neden olabildiği ve çocuklarda hiperaktiviteyi tetiklediği biliniyor. Türkiye’de ise hiçbiri yasak değil. Ayrıca ürünün toplam hacminin yüzde 2,5’undan az kullanılan katkı maddelerinin etikete yazılması zorunluluğu bulunmuyor. Katkı maddeleri hangi amaçlarla kullanılıyor? Raf ömrünü uzatmak, kıvamı düzenlemek, hacmi büyütmek, renklendirmek, tat katmak gibi amaçlarla katkı maddeleri kullanılıyor. Bir üründe birden fazla amaçla çok sayıda katkı maddesi yer alabiliyor. Bütün katkı maddeleri zararlı mı? Üç tanesi zararsızdır. Bunlardan ilki sirkedir. Geçmişte insanların hem ürünleri korumak hem de temizlik için kullandıkları bir üründür. İkincisi ise tuzdur. Aşırı kullanmamak koşulu ile tuz da vücut için faydalıdır. Üçüncüsü de kurutma yöntemidir. Bunların dışında ürünün doğal formunu değiştirmeyecek bir katkı maddesi dünyada yoktur. En zararlı grup hangisi? En tehlikelisi renklendiriciler ve koruyuculardır ve ürünlerin yüzde 90’ı bu ikisini birden içeriyor. En yaygın olarak kullanılanlardan biri de tatlandırıcılardır. İçeriğinde tatlandırıcı ya da şeker olmayan ürün neredeyse yok. Biz tüketiciler bu maddelerin kullanılmasını engelleyebilir miyiz? Dünyada iki ekonomik biçim bulunuyor; arz ve talep ekonomileri… Arz ekonomisinde bir ürünün hayali kuruluyor, üretiliyor, rafa konuluyor ve reklamı yapılıyor. Tüketici markete gittiğinde o ürünü alıyor ve ürün zamanla hayatının bir parçası haline geliyor. Oysa tüketici “almıyorum” dese, üretici bu ürünü üretmeyecek. O nedenle talep ekonomisinin devreye sokulması gerekiyor. Tüketici, “ne üretilirse üretilsin ben ihtiyacım olan sağlıklı ürünü talep ediyorum” dediği an üretici de değişiyor. Devletin tüketicinin değil üreticinin peşinden gittiğini, üreticiyi terbiye etmenin de sadece tüketicinin elinde olduğunu unutmamak gerekiyor. Etiketler neyi anlatıyor? Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı Kemal Özer, etiketlerdeki bazı ifadeleri formsanté okuyucuları için yorumladı. ● Katkı maddesi içermez Mümkün değildir. Katkı maddesi tanımının dışında kalan maddeler kullandıkları için böyle yazabiliyorlar, çünkü şekeri bir katkı maddesi olarak kabul etmiyorlar. Oysa şeker kullanmadan ürünü korumak zaten mümkün değil ve şeker şu an insanoğlunun en büyük bağımlılığı… Ayrıca katkı maddesi her zaman bir kimyasal olmayabilir. Rafine etmek, pastörize etmek, dışarıdan bir şey eklemek de katkıdır. ● Doğala özdeş “Doğala benzer ama yapay” demektir. ● Organik Organik ürün, özellikle batı kamuoyunda insanların endüstriyel ürünlere karşı geliştirdikleri duyarlılığı ticarileştirmek için aynı endüstri tarafından geliştirilmiş bir pazarlama biçimidir. Organiğin yanı sıra köy, helal, hakiki, doğal, natürel gibi kavramlar tamamen manipülatif olarak kullanılıyor. Organik sertifikalı ürünler kısmi olarak ayrı tutulabilir. Bir ürünün organik olması onun geleneksel ürünlerden yapıldığını, rafine veya pastörize edilmediğini, katkı maddesi içermediğini, tohumunun sağlıklı olduğunu ifade etmiyor. Ancak piyasadaki bir başka ürünle organik arasında seçim yapmak gerekirse organik olanı tercih edebiliriz. ● Diyabetik Üründe sağlık için zararlı olan yapay tatlandırıcı kullanıldığını gösteriyor. Nasıl alışveriş yapacağız? Gıda Güvenliği Hareketi, sağlıklı alışverişin ilkelerini dört başlıkta topluyor: 1. Üretimini sorgulayın. Geleneksel tohumdan üretilen, üretiminde tarım kimyasalı kullanılmayan, minimum işleme tabi tutulmuş, pastörizasyon ve rafinasyon işlemi görmeyen, yapay hiçbir gıda katkı maddesi içermeyen ürünler satın alın. 2. Ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun. 3. Sağlıklı olup olmadığını sorgulayın. Katkı maddesi içerip içermediğine ve işlemden geçip geçmediğine bakın. Bir ürünün raf ömrü uzadıkça sizin ömrünüzü kısalttığını unutmayın. Meyve alışverişi yaparken kusursuz görünüme bakmayın. Bir üründe kurt olması en iyi deneydir. Kurdun dahi tenezzül etmediği ürünü siz de tercih etmeyin. Sebze alışverişi yaparken, doğanın insan›n ihtiyacına uygun ürünler sunduğunu aklınızda tutarak, mevsimlik ürünler satın alın. 4. Miktara dikkat edin. Sağlıklı gıdaları dahi gereğinden fazla yemenin sağlığa zarar verebileceğini unutmayın. BAZI ÜRÜNLERİN "İÇİNDEKİLER"İNİ MERCEK ALTINA ALDIK ➤ Hindi sosis Patates nişastası: Üründe ne kadar et ne kadar nişasta kullanıldığı açıklanmıyor. Kıvam artırıcı (sodyum kazeinat): Kimyasal bir ürün, E kodu yazılmamış. Ürün hacminin ne kadar artırıldığı belirtilmiyor. Baharat karışımı: Hangi baharatlar olduğu belirtilmediği için bazı baharatlara alerjisi olanlar için risk oluşturuyor. Stabilizatör (sodyum polifosfat): Ürünün her tarafındaki yapıyı aynı kılmak için kullanılan kimyasal bir katkı maddesi. Antimikrobiyal madde (sodyum nitrit): Et ürünlerinde bakteri üremesini engellemek üzere kullanılan kimyasal bir madde. ➤ Hindi salam Patates nişastası: Üründe ne kadar et ne kadar nişasta kullanıldığı açıklanmıyor. Baharat karışımı: Hangi baharatlar olduğu açıklanmıyor. Soya proteini: Dünyada şu an Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içermeyen soya ve içeriğinde soya bulunmayan ürün neredeyse bulunmuyor. İyi bir dolgu malzemesi olan soya, aynı zamanda iyi bir koruyucu ve bir bukalemun gibi girdiği her gıdanın şeklini alıyor. Gıda endüstrisinin ‘altın bileziği’ olarak tanımlanıyor. E452 (stabilizatör): Bu üründe biraz daha dürüst bir biçimde E kodu ve ne için kullanıldığı belirtiliyor. E250 (antimikrobiyal): Sodyum nitrit, E kodu ile belirtilmiş. ➤ Ketçap Modifiye mısır nişastası: Dünyada mısırın yüzde 95’i GDO’lu olarak üretiliyor. Burada kullanılan mısırın GDO’suz olduğu farz edilse dahi endüstriyel anlamda modifiye edilmesi ‘katkı’ anlamına geliyor. Koruyucu (sodyum benzoat): Raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasal bir katkı maddesi. Doğal baharat aroması: Doğalı yerine kimyasal hale dönüştürülmüş baharat içeriyor. Tuz: Tuzun hangi türü olduğu belirtilmiyor. Bağımlılık yapma gücü çok yüksek olan monosodyum glutamat (MSG) da olabilir. ➤ Hazır çorba Yağ tozu (bitkisel katı yağ, glikoz şurubu, süt proteini): Tüketicinin margarine olan tepkisi nedeniyle margarin yerine “bitkisel” ifadesi kullanılıyor. Glikoz şurubu: Büyük ihtimalle GDO’lu mısırdan üretilen ve yapay bir şeker olan mısır şurubunun gıda endüstrisindeki adı. Aroma artırıcı (monosodyum glutamat-MSG): İnsan damağının algıladığı bütün tatları bambaşka bir biçime sokan MSG, katkı maddesi içeren gıdalarda lezzeti tutturmak için kullanılıyor ve aşırı tüketimi bağımlılık yapabiliyor. Bitkisel sıvıyağ: Ayçiçek, kanola, mısır veya pamuk yağı olabilir; hangisi olduğu belirtilmiyor. Maya ekstratı: GDO’lu ürün deyince ilk sırada maya geliyor. ➤ Kutu meyve suyu Şeker (sakaroz ve glikoz şurubu): Aspartamın daha ağırı olan bir tatlandırıcı olan sakaroz ile mısır şurubu içeriyor. Minimum yüzde 50 meyve suyu içerir: Bu ifade doğru olsa dahi diğer yarısının ne olduğu açıklanmıyor. ➤ Kaplamalı bisküvi Şeker, glukoz şurubu, früktoz şurubu: İnsan vücudunun doğal gıdalardan aldığının dışında ihtiyacı olmayan şeker, mısır şurubu ve rafine şeker şurubu içeriyor. Yenilebilir sığır jelatini: Türkiye’de jelatin üretimi yapılmıyor ve dünyadaki üretimin yüzde 95’inde de domuz kullanılıyor. Sığır jelatini kullanılsa dahi sığırın nasıl beslendiği ve kesildiği bilinmediği için sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Öte yandan jelatinin besleyici değeri bulunmuyor. ✎ Yaprak ÇETİNKAYA Formsante Dergisi Mart 2012 sayısı |
16-05-2016, 10:44 | #40 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
|
şu linkte başlıklara ayırmış hangi E serisi ne amaçla kullanılıyor; Gıda katkı maddeleri rehberi - Gıda Hareketi |
|
|