View Single Post
Eski 08-06-2014, 12:59   #36
ertu
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Alıntı yaptığım bu liste biraz daha ayrıntılı sanırım

KIVAM ARTIRICI - HOMOJENLEŞTİRİCİ
Numara İsim Yorum
E400 Alginig asid Kıvam artırıcı.Yosundan elde edilir;bazı sütlü mamullerde kullanılır; küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir.
E401 Sodyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E402 Potasyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E403 Amonyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E404 Kalsiyum alginat Kıvam artırıcı. E400’e benzer
E405 Propilen glikol alginat Kıvam artırıcı.
E406 Agar agar Kıvam artırıcı.Kırmızı yosundan elde edilir; müshil olarak, işlenmiş et ve dondurmada kullanılır
E407* Karragenan Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor,
E410 Keçi boynuzu zamkı Kıvam artırıcı.
E412 Guar zamkı Kıvam artırıcı.
E413 Kitre zamkı Kıvam artırıcı. gıdalarda, ilaçlarda ve kozmetiklerde kullanılır; alerji yapabilir
E414 Arap zamkı Kıvam artırıcı. Alerji yapabilir.
E415 Ksantan zamkı Kıvam artırıcı.
E416 Karaya zamkı Kıvam artırıcı
E417 Tara zamkı Kıvam artırıcı
E420 Sorbitol Kıvam artırıcı,suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda,ilaç ve kozmetiklerde kullanılır.Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır.
E421 Mannitol Kıvam artırıcı.Alerji, bulantı ve kusmaya yol açabilir, diyare ve böbrek yetmezliğine neden olduğu için bebek gıdalarında izin verilmemiştir.
E422* Gliserol (gliserin) Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir;
E431* Polioksietilen stearat Kıvam artırıcı
E432* Polisorbat 20 Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
E433* Polisorbat 80 Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır.
E434* Polisorbat 40 Kıvam artırıcı. Bazı ülkelerde yasaklandı
E435* Polisorbat 60 Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
E436* Polisorbat 65 Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
E440(a) Pektin Kıvam artırıcı.Doğal olarak elma kabuğunda bulunur; koyulaştırılmış reçel, jöle ve soslarda kullanılır; büyük miktarlar geçici mide gazı veya bağırsak rahatsızlığına neden olabilir
E440(b) Amine edilmiş pektin Kıvam artırıcı.
E441** Gelatin(jelatin) Kıvam artırıcı. Alerji ve astıma sebep olabilir.
E442* Amonyum fosfat Kıvam artırıcı
E450 Difosfatlar Kıvam artırıcı. süttozu veya kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, ayrıca deterjan yapımında da kullanılırlar.
E460 Seluloz Kıvam artırıcı
E461 Metil seluloz Kıvam artırıcı.Mide gazı, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir
E463 Hidroksipropil seluloz Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
E464 Hidroksipropil metil seluloz Kıvam artırıcı.
E465 Etil metil seluloz Kıvam artırıcı .
E466 Karboksi metil seluloz, Sodyum karboksi metil seluloz Kıvam artırıcı.
E469 Sodyum kaseinat Kıvam artırıcı.
E470* Yağ asit tuzları Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
E471* Mono & di gliseridler Homojenleştirici.Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
E472* Gliseridlerin yağ asidi esterleri Homojenleştirici.
E473* Yağ asitlerinin sukroz esterleri Homojenleştirici
E474* Sukrogliseridler Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E475* Yağ asitlerinin Poligliserol esterleri Homojenleştirici.
E476* Poligliserol polirikinoleat Homojenleştirici.
E477* Propilen glikol esterleri Homojenleştirici.
E480 Dioktil sodyum sulfosukkinat Homojenleştirici.
E481* Sodyum stearol-2-laktilat Homojenleştirici.
E482* CKalsiyum stearol-2-laktilat Homojenleştirici.
E483* Stearil tartarat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
E491* Sorbitan mono stearat Homojenleştirici.
E492* Sorbitan tristearat Homojenleştirici.
E493* Sorbitan monolaurat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
E494* Sorbitan mono-oleat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
E495* Sorbitan monopalmitat Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
• İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
• " kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
• " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
• " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
Kaynak:animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve Muslim Consumer Group: Your Source for Halal Foods Information | Home HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),IFANCA: Halal Food Certification, EHalalFood.com: The Leading E Halal Food Site on the Net, eatHalal - Halal food, Eat Halal, find halal food, Best Halal Restaurants, www.whatisinit.com, Halalpak internet sayfalarından faydalanılmıştır.

ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön