View Single Post
Eski 08-06-2014, 14:09   #37
ertu
Ağaçsever
 
ertu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
KORUYUCU KATKI MADDELERİ
Numara İsim Yorum
E200
Sorbik asit

Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir

E201

Sodyum sorbat

Koruyucu olarak kullanılır.

E202

Potasyum sorbat

Koruyucu olarak kullanılır.

E203

Kalsiyum sorbat

Koruyucu olarak kullanılır.

E210*

Benzoik asit

Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa, ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.

E211*

Sodyum benzoat

Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.

E212*

Potasyum benzoat

Bakınız: 211

E213*

Calsiyum benzoat

Bakınız: 212

E214*

Etil p-hidroksibenzoat

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E215*

Sodyum etil p-hidroksibenzoat

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E216*

Propil p-hidroksibenzoat

Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

E217*

Sodyum propil p-hidroksibenzoat

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E218*

Metil p-hidroksibenzoat

Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

E219*

Sodyum metil p-hidroksibenzoat

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E220

Sulfur dioksit

Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika’da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, ‘B1 vitamini’ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.

E221

Sodyum sulfit

Bakınız: 220

E222

Sodyum hidrojen sulfit

Bakınız: 220

E223

Sodyum metabisulfit

Bakınız: 220

E224

Potasyum metabisulfit

Bakınız: 220

E225

Potasyum sulfit

Bakınız: 220

E226

Kalsiyum sulfit

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E227

Kalsiyum hidrojen sulfit

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E228

Potasyum bi sulfit

Bakınız: 220

E230*

Bifenil, Difenil

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E231*

2-Hidroksi bi fenol

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E232*

Sodyum ortofenil fenol

Bakınız: 231

E233*

Tiabendazol

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E234*

Nisin

Koruyucu olarak kullanılır.

E235

Natamisin

Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir ürünlerinde kullanılır.

E236

Formik asit

Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı

E237

Sodyum format

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E238

Kalsiyum format

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E239

Hexamin

Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E242

Dimetil dikarbonat

Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir

E249*

Potasyum nitrit

Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.

E250*

Sodyum nitrit

Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor

E251*

Sodyum nitrat

Bakınız: 250

E252*

Potasyum nitrat

Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız: 249)

E260

Asetik asit

Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır

E261

Potasyum asetat

Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.

E262

Sodyum asetat, Sodyum diasetat

Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok

E263

Kalsiyum asetat

Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.

E264

Amonyum asetat

Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir

E270*

Laktik asit

Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır

E280

Propiyonik asit

Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır

E281

Sodyum propiyonat

Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.

E282

Kalsiyum propiyonat

Bakınız: 281

E283

Potasyum propiyonat

Bakınız: 281

E290

Karbon dioksit

Koruyucu olarak kullanılır.

E296

Malik asit

Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır

E297

Fumarik asit

Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır

İşaretsiz “siyah” E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
Kırmızı E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
“**” işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
“*” Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.

ertu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön