02-11-2006, 08:59 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Mezeler
İlk ve en kolay tarif benden.İster meze ister ara sıcak olarak sunabilirsiniz.Çok hafif ve lezzetli bir tad. Yöresi : SÜTÇÜLER Yemeğin Adı : SIYIRTMAÇ Malzemeler : ( 5 Kişilik) 1 Kg Taze Fasulye (Taneli olmalı) 3 çorba kaşığı tereyağı Taze fasulye sadece uçları alınarak ayıklanır ve yıkanır. Bir tencerede kaynatılarak haşlanır. Piştiğine emin olduğumuz fasulyeler servis tabağına alınıp üzerine hafifçe tuz serpilir. Bir tavada kızarttığımız tereyağı üzerine gezdirilir. Dilerseniz üzerine Karabiber serpebilirsiniz. Buyrun afiyet olsun. |
14-11-2006, 08:24 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
ŞAKŞUKA Antalya yöresi Tarifi Patlıcanlar,patatesler,biberler temizlenip yıkandıktan sonra dilim dilim doğranıp kızartılır. Bir başka kapta ise rendelenmiş domates ve 2-3 diş sarmısak ezilerek 1-2 taşım kaynatılır. Servis tabağına alınan kızartmaların üzerine domates karışımı dökülür ve servise sunulur. Afiyet olsun |
14-11-2006, 08:28 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
PİÇ KURUSU (Adına bakıp kızmayın yöredeki adı bu) Tarifi : Patlıcan ,patates,yeşil biber temizlendikten sonra 1 cm lik küp küp doğranır hepsi ayrı ayrı kızartılır derin bir kasede harmanlanır .Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülüp tekrar harmanlanıp servis tabağına alınır . Buyrun afiyet olsun |
14-11-2006, 08:30 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
HAVUÇ EZME Havuç lar temizlendikten sonra rendelenir,üzerine sarmısaklı yoğurt ve zeytinyağı dökülüp karıştırılır; servis tabağına alınır ve üzeri 1-2 dal maydanozla süslenir . Afiyet olsun |
14-11-2006, 08:35 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
ÇİNEKOP KILÇIĞI KIZARTMASI Bu Krependeki İmroz Restoranın sahibi YORGO BABA nın tarifidir. Biliyorsunuz şimdi Boğazda Çinekop akını var.Çinekopları İzgara **** tava yaparak servis edip yediniz. Kılçıklarını parçalamayın.(Çinekop,İri istavrit,Sarıkanat olabilir) Muslukta hafifçe yıkanan kılçıklar tekrar unlanıp kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır yağı süzdürülüp servis edilir. Bir deneyin inanılmaz lezzet alacaksınız. Özellikle içki sofrasında çok hoş oluyor.(Çerez mubarek dersiniz) |
17-12-2006, 10:34 | #6 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
PATETES SALATASI 2 tane salatalık rendelenir suyu sıkılır 1 havuç rendelenir 3 patetes haşlanır rendelenir 2 kaşık süzülmüş yoğurt 2 kaşık mayonez 3 diş dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilir hepsi karıştırılıp servis kasesine alınır maydonozla süslenir afiyet olsun |
17-12-2006, 10:39 | #7 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
KABAK SALATASI bir kilo kabak rendelenir fazla suyu süzülür tencereye zeytin yağ ve yemeklik doğranmış 2 baş soğan konur pembeleştirilir kabaklar ilave edilir.Ateş kısılır tuz ve biber salçası katılır kabak suyunu çekince 1 su bardağı çekilmiş ceviz katılıp ocaktan alınır servis kasesine konur üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür afiyet olsun Düzenleyen Hhatice : 17-12-2009 saat 13:10 |
17-12-2006, 11:03 | #8 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
HAMSİ TURŞU hamsilerin orta kılçığını çıkar yıka kafalarını at bir tepsiye etli kısmı üste gelecek şekilde diz bol tuz serp üzerine streç geçirip buzdolabına koy,ertesi gün yıka tuzunu üstünü örtecek kadar sirke koy 2 gün sirkede buzdolabında beklesin. Daha sonra kavonoza yerleştir aralarına defne yaprağı ve tane karabiber koy kavonoz dolunca üzerini örtecek kadar çiçek yağı ile doldur.Afiyet olsun |
26-02-2007, 12:21 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
IZGARA ZEYTİN Zeytinleri kekik ve kırmızı biber de şöyle bir harmanladıktan sonra silkeleyip ızgaraya atın. Arada bir çevirin kurutmadan alın .Servis tabağına ince kıyım doğranıp sıkılmış acı suyu çıkarılmış soğan ve maydanozu karıştırıp harmanlayın ve üzerine limon sıkın. Onun üzerine de Izgara Zeytinleri koyup servisi öyle yapın. Muhteşem oluyor. Menşei : Girne/Kıbrıs |
26-02-2007, 12:56 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Herkese iyi gunler, Mahmut bey sag olsun izgara zeytini tarif etti, gorunce dayanamadim yaninda HELLIM kebabi da olsun dedim.[sanirim ateste dagilmadan duran tek peynir cesidi] Hellimi, bir cogunuz tatmissinizdir. Kibrista yapilan bir peynir cesidi, belki biraz tuzlu gibi ama kibrislilarin vazgecemedigi bir tat. Yazlari, soguk karpuz dilimi, sicak ekmek ve hellim hemen, hemen her evde her gun tuketilir. Hellimleri 2-3cm dilim dilim kesiniz, izgarada iki tarafini da guzelce nar gibi kizartiniz, tabaga aldiktan sonra uzerine zeytin yagi ve limon gezdirin. sonrada afiyetler olsun. Ayni sekilde keseceginiz hellimleri, tavada zeytin yagi icerisinde yaninda da iki yumurta ile kizartabilirsiniz, uzerine limon gezdirmeyi de unutmayiniz [Belki bir gun Hellim kebabini resmlerle de sizlere anlatirim] Hepiniz hosca kaliniz. |
26-02-2007, 13:01 | #11 |
Ağaç Dostu
|
MAHAMMARA Kırmızı biber salçası (Acısı makbuldür) Ceviz içi Kuru ekmek Nar ekşisi Zeytinyağı Kimyon Tuz Su Kuru ekmekleri yeterince su ile yumuşatacaksınız... Bol biber salçasını ve nar ekşini ekmekle yoğuracaksınız...zeytinyağı ,ceviz içini ( havanda bir miktar dövülmelidir ) ,tuz ve kimyonu ilave edip tekrar harmanlanmalıdır...arzu edilirse bir miktar bu karışıma limon suyu ilave edilebilir...Bazı insanlar bu karışıma sarımsak da ilave ediyorlar...öylede hoş oluyor. Kızarmış ekmeğin üstüne sürülüp yenir...Afiyet olsun... :-) |
26-02-2007, 14:02 | #12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Alıntı:
Kıbrısta birde ŞEFTALİ KEBABI vardır bilirmisiniz? |
|
27-02-2007, 10:30 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Mahmut bey, her kibrisli gibi seftali kebabini ben de biliyorum. Siz tattiniz mi, meshur seftali kebabimizi? Lefkede en guzel seftali kebabini, rahmetli Ilyas dayi yapardi. Bide icerisinde salata ile tadina doyum olmazdi. Bilmeyenler icin kucuk bir bilgi vereyim, ozel hazirlanan kiyma, kuzu gomlegine sarilip komurde pisirilir. Seftali kebabi denmesi seftali kadar guzel olmasindandir. Kibrisa ugrarsaniz seftali kebabini deneyiniz, guzel, lezetli bir kebab. Simdiden afiyet olsun. |
27-02-2007, 13:39 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Ali Şeftali Kebabını Girne de Kemal amcanın oğlu İst.Tıp Kaçkını can dostumuz ve kardeşimiz Süleymanın ellerinden yedim muhteşemdi. Her gidişimizde mutlaka yapar. Yeriz içeriz sonrada eski günleri düşünüp dağıtırız. Yürek dolusu selamlar sevgiler. Not. Gene onun tarifi olan zeytin ızgarasını dün akşam yaptık çok güzeldi.(Hele kekik kırmızı biber ebatırıp ızgara etmek mımmmmmııııımmm. ) |
28-02-2007, 13:48 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Mahmut, bu gun bir ara internette seftali kebabina bir baktim ve ilginc bir hikayeye rasladim daha onceleri duymamistim. sizlerle paylasmak istedim. Seftali kebabini ilk yapan, Ali isimli biriymis yeni yaptigi bu kebab cok begenilmis bu kebabib isminin ne oldugunu sorduklari zaman, kebabci Ali, "SEF ALI" kebabi demis zamanla sef ve alinin arasina T harfi girmis ve ismi seftali kebabi olmus. Hosca kaliniz. |
07-03-2007, 20:39 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2007
Şehir: Belçika
Mesajlar: 285
|
Yoğurt Salatası 2 bardak normal yoğurt 1 adet orta boy salatalık 2 çay kaşığı kuru nane 2 çay kaşığı kuru dereotu 1 tutam tuz ve pulbiber 1 kaşık zeytin yağı 2 diş sarımsak (isteğe bağlı) Yoğurt derin bir kapta tel çırpıcıyla çırpılır. Önceden rendelenmiş salatalıklar eklenir. Tuz yağ ve dereotuda katılarak karıştırılır. Üzeri nane ve kırmızı pulbiberle süslenerek hazırlanır. Afiyet olsun |
31-05-2007, 11:41 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Nerden başalasam bilemiyorum ) Meze neredeyse bir dönem beslenme şeklini almıştı bende. 8-9 yaşlarındayken. Babam akşamcıdır da )) Karides tarifleri mesela : - karidesleri haşlayın. zeytin yağı, maydonoz ve limonla servis yapın. - Karidesleri hafif haşlayıp kabuklarını çıkarın güvece tereyağ ve karides koyup fırına verin. - Güveç karidese dilediğiniz gibi ekleme yapabilirsiniz. Örneğin kaşar, domates, mantar vs. Helva: tahin helvasını ezin güvece koyun ve fırına verin. Helva 2: Tahin helvasını limon suyu ile ezin. macun kıvamında servis edin. (kısa süre dolapta bekletirseniz daha iyi oluyor) Turşu: genelde taze fasulye turşusundan yapılsada her turşudan olur. Turşuları iyice yıkayın. Tavada soğan kavurun turşuları ekleyin. İyice yumuşamadan alıp servis yapın. Taze fasulye: İyice Yıkadığınız fasulyelerin sadece uçlarını kesin. Haşlayın ama çok yumuşamasın. haşlanan fasulyelerinizi iri taneli mısır ununa bulayıp kızartın. Taze fasulye: Taze fasulyeyi haşlayın. Sivri biber ve fasulyeleri soteliyip servis edin. kısaca birçok sebzeyi haşlayıp mısır unu ile kızartıp servis edebilirsiniz. bir hatırlatma: mısır ununu tuzlarsanız ve kızartmanızı teryağı ile yaparsanız lezzeti artar... |
12-06-2007, 09:45 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
BÖRÜLCE SALATASI Taze börülcelerin uçlarını ayıklayıp ikiye bölüp haşlayın iyice pişsin. (Dikkat kıraç yerin börülceleri zor ,sulak yerin börülceleri kolay pişer) (Haşlarken tuzunu atmayı unutmayın). Süzgeçte suyunu süzdükten sonra soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta iyuice döğülmüş sarmısak ve yoğrdu karıştırın. Soğumuş börülceleri bu yoğurtla harmanlayın ve servis tabağına alın üzerine bol zeytinyağı gezdirin ve servise sunun. Afiyet olsun Not : Bu tarif aynı zamanda salatalar bölümünde de verilmiştir. İster salat ister meze olarak servis edebilirsiniz. |
12-06-2007, 10:19 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mutlaka biliyorsunuzdur; ama bilmeyenler için bu reçetenize izninizle bir katkım olsun. Efendim, börülceyi makarna haşlar gibi haşlayın. Yani, su kaynadıktan sonra börülceleri koyun. Yumuşayınca süzün. (suyunu atmayın çorbada kullanın). O zaman börülcenin sararmadığını, öyle hayattan bezmiş gibi kendini salıvermediğini göreceksiniz. Ben sarımsaklı ve zeytinyağlı olanını daha çok seviyorum. Ama sarımsak yoğurtlusuna da hayır demem hani. Üzerine gezdirilmiş biberli yağ da olsa fena olmaz değil mi mirim? Hadi gelin yoğurda ceviz de katalım oldu olacak!.. Afiyet olsun |
|
18-07-2007, 10:10 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
Yerel meze tarifleri
Arkadaşlar bu başlık altında; Adana usulü tarator,Antep usulü biber salçası,ve benim uğruna ruhumu satacağım Bulgaristan göçmenlerinin"kahvaltılık"tabir ettiği közlenmiş patlıcan-kırmızı biber-domates üçlüsünden yapılan salçayı,daha nice yöresel tarifleri bilenler bilmeyenlere anlatmalı diye düşündüm. |
03-08-2007, 15:21 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Patlican ezmesi
Ben patlican ezmesini severim, ilk zamanlar bir iki yerden tarifeler bulup yaptim ama lezzeti disarda restorantta yediklerime benzemiyordu. Yillar once, Kibris ve Turkiyeye yaptigim ilk tatilimde, Istanbuldaki sevgili yegenim Zeki Dinlenmis ve esi sevgili Sukranin bir tarifi olan asagidaki patlican ezmesinin lezzeti tum tatigim patlican ezmelerinin en guzeli. Basit ve kolay bir yapilisi var. Bu gun hazir yapmisken sizlerle paylasmak istedim. Resimler de cektim, Oralarda da da simdi patlican mevsimi. Simdiden size de afiyet olsun. Burada yarim kiloya yakin patlicanlar oluyor ve icerisinde cok cekirdek de yoktur ben o patlicanlardan kullaniyorum. Bir iri patlican Yogurt Zeytin yagi Pul biber, kara biber, tuz Cicek ve maydonoz. Ben hazirladigim tabaklarin, guzel gorunmesine onem veririm. Bu yuzden bahcemde yetisen cicekleri tabaklari suslemek icin kullanirim, Zehirli olmadiklarini bildigim bircok cicegi. Ornegin yasemin, kupe cicegi, begonya, gul.gelinduvagi, nane, maydonoz, kekik, biberiye, feslikan gibi bitkiler. Patlican bir bicakla bir iki yerinden delinip kabuklari soyulmadan izgara altina konur. Her tarafi yanacak sekilde ara, ara cevrilerek pisirilir[ patlicanin izgara altinda kabuklarinin yanmasi isin puf noktasidir. Yanan kabuklar patlicanin icerisine guzel bir patlican kokusu sindirir. patlicani baska turlu pisirirseniz ayni lezzette olmaz] Pisen patlicani bir tabaga alip, yanmis kabugunu kesip icini bir kasik yardimi ile baska bir tabaga bosaltip sogumasini bekleyin. Patlican soguduktan sonra patlican ici kadar yogurt, istege gore pul biber,tuz, kara biber ekleyin ve hepsini guzelce karistirin. Servis tabagina aldiktan sonra uzerine zeytin yagi gezdirin biraz kirmizi biber serpin ve ciceklerle susleyip seyredin sonra da efiyetle yeyin. renkleri patlicani cagristirdigi icin suslemede menekseler kullandim. Yikanip bicakla delinmis patlican Izgara altinda yanarak pisirilmis patlican Patlican ici cikarilirken Patlican ici kadar yogurt ekleniyor. |
03-08-2007, 15:44 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Bende dayanamayıp patlıcan ile yapılan ama ismini bilmiyorum. Tarifi şöyle ; Patlıcanı közlüyorsunuz sıcak sıcak bıçakla yarıyorsunuz ve içine bir kaç küçük parça tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri koyuyorsunuz ve patlıcanı kapatıyorsunuz bir kaç dakika bekledikten sonra içindekiler eriyor. Palıcanın içindekilerin eridiğine kanaat getirdiğinizde bir tabağa öylece koyum servis yapıyorsunuz. Afiyet olsun, Bunu yemenin en güzel yönüde kaşıkla yemek patlıcanın kabuğunu sıyırarak yemek daha lezzetli oluyor. Tabii közlenmiş patlıcanın salatası ve gözlemesi de yapılıyor ancak bunu tadı biraz daha farklı olduğu için bunu yazdım. |
03-08-2007, 15:49 | #26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Turşu; bildiğim kadarı ile Karadenizde Trabzon ve yörelerinde Turşu kavurmaya çok benziyor ama o yörede ayrıca acı biber ve yaylada yetişen bir ot türünü de katıyorlar içerisine... Saygılar, |
|
03-08-2007, 21:01 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Kuşadası-AYDIN
Mesajlar: 2
|
merhaba, kahvaltılık salçadan öyle bir bahsetmişsinki bende büyük bir merak uyandırdı.yapılışı hakkında bir bilgin varsa ve paylaşırsan sevinirim.mutlu kal... |
03-08-2007, 21:34 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili badem agacı Bulgaristan göçmenleri detince araya benim girmem gerek herhalde. İlk önce patlıcan ve biberler ateşte közlenir. Sonra domatalar kesilir ve ateşte kaynatılır. Közlenmiş patlıcan ve biberler kıyma makinesinden geçirilerek ateşte fokurdamaya başlamış olan domataların üstüne katılır ve iyice karıştırılır. Benim bildiğim salça bu bizim sülale salçayı böyle yapıyor... |
03-08-2007, 22:41 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Ali bey mükemmel görünüyor. Ellerinize sağlık. Bu saatte patlıcan közleteceksiniz bana. Deneyeceğim. Sizinkiyle hemen hemen aynı bir tarifte benden. Patlıcanlar aynı şekilde közlenirler ve aynı miktar yoğurtla karıştırılırlar. İçine ezilmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı karıştırılır ve afiyetle yenilir. Ben servis yapmadan önce buzdolabında ağzı kapalı şekilde 2 saat kadar bekletiyorum. Afiyet olsun. Düzenleyen Penelophe : 04-08-2007 saat 12:48 Neden: ekleme |
|
|