agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-11-2008, 15:06   #61
Ağaç Dostu
 
şükran ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 432
Galeri: 8
Sevgili İmgelem, kabak salatasını birde yoğrtla karıştırmadan önce bir parça sadece tuzunu atarak tereyağında soteleyin ve mutlaka taze çekilmiş karabiberle tatlandırmayı deneyin derim. Soğuduğunda yoğurt ilave ediniz. Sevgiler.

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2009, 16:12   #62
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
Galeri: 3
Bu başlığı yeni farkettim ve bir tarif de benden olsun istedim.

Közde kırmızı biber (şimdi tam mevsimi!)

Buralarda salçalık biber olarak bilinen etli dolgunca kırmızı biberleri közlüyorsunuz, sonra kabuklarını soyup çekirdek ve saplarını ayıklıyorsunuz. Ardından kalınca doğrayıp, limon zeytinyağı ve sarmısakla tatlandırıp, maydonozla süsleyip afiyetle yiyorsunuz. Bu tarifi arzu ederseniz közlenmiş soğan ve nar ekşisi ekleyerek de yapabilirsiniz.

Kırmızı biberden hazırlanan mezelerin görüntüsüne doyum olmuyor, lezzeti ise tarif edilecek gibi değil.

Bir de yoğurtlu tarifini vereyim.
Biberleri bu kez iki parmak kalınlığında doğrayıp yağda kızartıyorsunuz. Yağını süzdürdükten sonra sarmısaklı süzme yoğurtla karıştırıyorsunuz. Maydanozla da süslenince enfes bir renk kombinasyonu ve tad oluşuyor.

Afiyetler olsun.

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2009, 12:36   #63
Ağaçsever
 
Kılınç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2006
Şehir: Manisa
Mesajlar: 55
Galeri: 46
Kabak Mücver;
Geniş bir kab içinde kabukları soyulan kabaklar ve bir adet kuru soğan rendelenir, Bir miktar beyaz peynir, bir kaşık un, dereotu, karabiber, tuz ve malzemenin miktarına göre 2,3 adet yumurta kırılıp karıştırılır. Elde edilen harç yemek kaşığı ile kızgın sıvı yağ içine parçalar halinde dökülerek kızartılır. Sıcak olarak tüketilir. Afiyet olsun.
Not: Kabak dolması yemeği yapıldığında kabakların içleri oyulur ve içi genellikle atılır. Satın alının kağağın yarısının çöpe gitmesini engellemek içinde çok güzel bir alternatif.

Kılınç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2009, 22:57   #64
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Yer elması güzelce soyulup yıkanır. Suda beklerken, yoğurt, sarımsak, iri dövülmüş ceviz ve biraz da tuz güzelce karıştırılır. Yer elmaları hızla bu karışımın içine rendelenir. Servis tabağına alındıktan sonra üstüne isteğe bağlı olarak maydanoz ya da dere otu doğranak süslenir. Biraz da sızma zeytin yağı eklenir. Afiyetler olsun efendim.
Ben bu mezeyi sıklıkla yaparım ama yiyen hiç kimse yer elmasından olduğunu anlayamamıştır fakat lezzetine hayran olmayan bir kişi dahi görmedim. Denemenizi öneririm.

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2009, 23:34   #65
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Sevgili thomasina, ben yer elmasını genelde meyve olarak tüketirim ve çok severim. İlk fırsatta tarifini deneyeceğim. İçinde sarımsak var ya , o bile yeter

Benden de bir pancar tarifi:

İstediğiniz kadar pancarı soyup, rendelenecek yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Pancarlar soğurken, zeytinyağında kuru soğan ve sarımsağı pişirin. (Miktar olarak zeytinyağlı yemek yapma ölçülerinizi kullanın). Aklınız varsa eldiven takarak pancarları rendeleyin Rendelenmiş pancarları soğan+sarımsağın üzerine dilediğiniz kadar tuz ve çok az şeker ile ilave edip, renkleri pembeye dönene ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin. Afiyet olsun

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 20:51   #66
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Ah DefneD. ben de nasıl severim kütür kütür yemeyi, inanılmaz lezzetliler. Ama işte böyle sunulunca da servise o sözüm ona biçimsiz, bana göre kendine çok özgü şeklinden dolayı ön yargıyı yerle bir ediyor. Utandırıyor. Ben en çok bunu seviyorum. Şekilci olmamayı...
Bu arada patatesi haşlıyorum ben. Hafif sarımsaklı yoğurtla beraber iyice eziyorum, püre gibi oluyor. Hafif tuz , bazen bir çimdik muskat ekliyorum. Servis tabağına alınca, kenarlarına bolca ince kıyılmış dere otu serpiyorum. Çok az zeytinyağını pul biberle karıştırıp üstünde dolaştırıyorum. Enfes...

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 21:59   #67
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
thomasina, haftasonu markette alışveriş yaparken yer elması görünce almak için üzerine atlamam ile fiyatını görünce geri çekilmem bir oldu. Kilosu 14 liraydı Bu ne ya, et mi alıyoruz?! Bir süre onları uzaktan seveceğim

Yukarıdaki patatesli tarifte, patates yerine haşlanmış ya da mikrodalga fırında pişirilmiş karnıbahar kullanınca da (püre haline getirmeden tabi ki) nefis oluyor.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 22:53   #68
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Sevgili DefneD. Yer elması bizim buralarda çarşıda hep var ama dediğiniz gibi çok pahalıya satıyorlar. Ben de biraz gözden düşüp de marketlerin kenar köşesine gelmesini bekliyorum. O zaman çok fazlaca alıyorum zira buzdolabimda haftalarca kalıyorlar, dayanıklılar.
Bu arada hem aklın yolu birmiş diyeceğim hem de kalpler birmiş.Yazdıktan sonra keşke karnabaharı da ekleseydim dedim kendi kendime. Bilmez miyim tadını? Doyulmuyor.
Sevgiyle ve yine çiçeklerinizle kalın.

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 23:57   #69
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Deniz Börülcesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
"...."
Deniz Börülcesi Salatası:

Deniz Börülcesi ilginç bir bitkidir. Çalı ile ot arasıdır...
Resmi için Bkz:http://www.agaclar.net/forum/showthr...cesi#post45083'de 3 Nolu hücreye bknz... Sağolsun memet (Moderatör) arkadaşımız yapmış bu işi. Meraklısı için latince ismi (Salicornia europaea), Adı üstünde, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişirmiş. Ege'liler bu mezeyi sıklıkla yapıyor elbette ben de.

Bayanlar Deniz Börülcesi Salatasının yapımını az biraz zahmetli buluyor. Doğrudur.
Piştikten sonra kılçıklarından ayıklaması kimilerine zor gelir. Bu yüzden ekip oluşturmakta yarar var. Ancak ben severek yapıyorum, zor olduğunu söyleyenlere de şaşıyorum.

Ne yazık şu an mevsimi geçmiş durumda, Ağustos ayına doğru pazarlarda görünmeye başlıyor (İstanbul'da balık pazarlarında bulunurmuş...). dilediğiniz kadar alıyorsunuz. (Ben genel olarak 1 kg alıyorum. siz önce 1/2 kg'la başlayın) . Börülcelerin köklerini, odunsu kısımlarından kesip atıyoruz. (Elbette bolca yıkanıp süzülecek canım). Sonra bir tencerede su kaynatılacak ve salatanın hiçbir aşamasında asla ve asla tuz kullanılmayacak. Çünkü deniz börülcesinin kendisi zaten tuzludur. Aman ha!..

Su kaynadıktan sonra deniz börülcelerini içine atıyoruz...
Fazla pişirilmeyecek; 5-10 Dk.. Diriliğini kaybetmesin. Bakın, yeşil kısmını dalından (kılçığından) sıyırıp alabiliyorsanız pişmiş demektir... (Yani yeşil kısmı sıyırdığınızda altından bir kılçık çıkacaktır.)
Çıkarın tencereden, soğusun...
Elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde sıvayın kolları, yanınıza bir salata tabağı alın. Deniz börülcesinin ince dallarının yeşil kısımlarını dibinden baş ve işaret parmağınızın tırnağı arasında sıyırmaya başlayın. Yeşil kısım telinden sıyrılmış bir elektrik kablosu gibi gelecektir. İşiniz bitince börülceleri zeytin yağıyla harmanlayın. Servis zamanı dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ilave edin... (Tuz yok...)

Bunu sarımsaklı yoğurtla yiyen de var. Olmadı haşlanmış, ayıklanmış karidesle birlikte servis eden de, İçine ceviz katan da, közlenmiş kırmızı biber doğrayan da...
Size deniz börülcesi reçetesinin tarifini verecektim.
Ama çok önceleri bunu yapmışım bu yüzden kendimden alıntı yaptım. Ama fotoğraf koymamışım. Demek bu güne kısmetmiş.

Bu günlerde Ege'de her her semt pazarında mutlaka deniz börülcesi bulunur.
Artık son demler...

Ben nerdeyse tutkunu oldum...
Sık sık yapıp konu komşuya veriyorum.
Hoşuma gidiyor komşularla paylaşmak.
Onlar da dört gözle bekliyorlar zaten.
Öyle ya, şöyle böyle değil deniz börülcesi salatası bu...

Bu arada şunu belirtmeden geçemeyeceğim.
Çok güzel bir geleneğimiz var.
Komşudan gelen yemeğin tabağı boş olarak geri verilmiyor.
Benim deniz börülcesi tabaklarım da öyle. Artık bol soğanlı istavrit yahnisi mi olur, kabak çiçeği dolması mı, yeni toplanmış incir mi Allah ne verdiyse tabaklarım dolu olarak geri geliyor... Siz siz olun komşunuza yollayacağınız yemeği strafor, plastik vs atılır tabaklara koyup vermeyin. Hiç hoş olmaz. En şık porselen tabağınızı kullanın ve elbette şık bir kağıt peçeteyle üzerini örtmeyi unutmayın...

Evet, deniz börülcesi salatasını yapmayı çok zahmetli bulanları anlıyorum. Bu tür yemek yapanlar da belki de eser miktarda da olsa mazoşist bir hal vardır. Ama Allah için, güzel şeyler üretmeyi iş edinenlerin kişiliklerine bir bakın. Mutlaka şu veya bu şekilde marjinal bir durumları vardır. Yani böyle şeyler için hafif şekilde esirik olmak gerekir. Adrenalin ille de ayağınıza bağladığınız lastik halatlarla boğaz köprüsü benzeri yerlerden aşağı atlamak değildir. Değişik yemekler yapmaya kalkışanları da adrenalin basar... Bırakın onu yapmasam da bir yemek tarifini okumak bile bana keyif verir...
Yemek kitaplarını başından sonuna kadar okumayı severim. Hem de heyecanlı bir roman okur gibi tutkuyla ve büyük bir hazla... Çünkü her yemek ve içecek tarifinde bir macera gizlidir... Yani diyeceğim deniz börülcesini yapmanız şart değil. Nasıl yapıldığını okumak ve fotoğraflarda (Her ne kadar fotoğraflar iyi olmasa da) yapım aşamalarını izlemek bile keyif verecektir. (Umarım )

Name:  Deniz Bör. 2.jpg
Views: 1278
Size:  22.1 KB

Name:  Deniz Bör. 3.jpg
Views: 1153
Size:  17.8 KB

Name:  Den Bör. 5.jpg
Views: 1179
Size:  28.4 KB

Name:  Den Börç 6.jpg
Views: 1111
Size:  16.1 KB

Name:  Den Bör 8.jpg
Views: 1214
Size:  43.9 KB

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 01:27   #70
Ağaçsever
 
Kaan903's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hakan KINACI Mesajı Göster
Bende dayanamayıp patlıcan ile yapılan ama ismini bilmiyorum.
Tarifi şöyle ;
Patlıcanı közlüyorsunuz sıcak sıcak bıçakla yarıyorsunuz ve içine bir kaç küçük parça tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri koyuyorsunuz ve patlıcanı kapatıyorsunuz bir kaç dakika bekledikten sonra içindekiler eriyor.
Palıcanın içindekilerin eridiğine kanaat getirdiğinizde bir tabağa öylece koyum servis yapıyorsunuz.
Afiyet olsun,
Bunu yemenin en güzel yönüde kaşıkla yemek patlıcanın kabuğunu sıyırarak yemek daha lezzetli oluyor.

Tabii közlenmiş patlıcanın salatası ve gözlemesi de yapılıyor ancak bunu tadı biraz daha farklı olduğu için bunu yazdım.
Tereyağı ve kaşar peyniri yerine tam yağlı beyaz peynir enfes olur, tavsiye ederim.

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 12:52   #71
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caretta Mesajı Göster
Malzemeler:

2 adet bostan patlıcanı

6 adet sivri biber

2 domates

5 diş sarımsak

½ çay bardağı zeytinyağı

½ çay bardağı sirke

½ demet maydanoz

Yapılışı:

1.Patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin.Patlıcan, biber ve domatesi mangalda veya ocakta közleyin( fırında közlerseniz kararır).Kabuklarını soyun.Küp şeklinde doğrayın ya da çatalla ezin.

2.Biber, patlıcan ve domatesi bir kapta karıştırın.Üzerine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı , sirke ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarını ilave edin, karıştırın.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin.


Arzuya göre kırmızı biber, karabiber ve kimyon eklenebilir.Soğuk yenmesi iyi olur.

Her yörede bu mancayı değişik yaparlar.Anadolu da mancaya yoğurtta koyuyorlar. (ama köpoğlu olmaz o zaman) İnternete baktığınızda kızartma patlıcanla yapılanı bile var.Kesinlikle patlıcan közde yapılmalıdır.Diğerlerine Köpoğlu denmez.

Kızartma patlıcanla yapılIP üstüne domates sosu konan Şakşuka'dır.
Közleyip yoğurt karıştırılan patlıcanlı yoğurt, patlıcan kızartıp üstüne domates dökülen de domatesli patlıcan kızartması olur.

İçki içilen bir sofrada köpoğlu olmazsa olmaz )

Resim ; kızılcıksurubu.blogspot.com'dan alınmadır.

Trakyada köpeoğlu olarak geçer Rumeli mezesidir .İçine mutlaka kuru soğan çok ince doğranır Tekirdağ rakısı ,kavun, beyaz peynir birde köpeoğlu mancısı çilingir sofralarının olmazsa olmazıdır

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 13:42   #72
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
yalancı çerkez tavuğu (gerçeğinden özür dilerim )

2 kalçalı tavuk butu
yarım bayat ekmek içi
5 çorba kaşığı süzülmüş yoğurt
3 çorba kaşığı mayonez
yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
tuz, pulbiber,3 diş sarımsak

Tavuğu iyice haşlayın kemiğinden ayrılsın sonra didikleyin ,
rondoda ekmekleri, cevizi ,pul biberi ve sarımsağı çekin didiklediğiniz etlerle harmanlayın
tuzunu koyun şimdi tavuğun suyundan ekmekler ıslanacak kadar karışıma kaşıkla tavuk suyu ilave edin burada dikkat edin çok su ilave edilmeyecek ekmekler ıslanana kadar
3 kaşık yoğurt ile 2 kaşık mayonezi karışıma ilave edin servis kasesine alın kalan 2 kaşık yoğurtla 1 kaşık mayonezi karıştırıp üzerine yayın ve pul biber serpin
arzu edilirse pul biber zeytin yağında kızdırılıp üzerine dökülebilir.
Son derece kolay ve lezzetli afiyet olsun )


Düzenleyen Hhatice : 17-12-2009 saat 13:43 Neden: hatalı yazım
Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 14:07   #73
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
fava:
1/2 kg kuru iç bakla
1 adet iri baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker
1 adet limon
1/2 demet dereotu( süslemek için)
tarif: kuru baklaları ayıklayın. iyice yıkayın. bir tencerede üzerlerine çıkana kadar su ekleyin (baklaların yumuşaması için bir gece soğuk suda bırakın) daha sonra baklaları su ile yumuşayıncaya kadar haşlarken bu arada bir baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soğanları sararıncaya kadar soteleyip kaynamakta olan orta ısıdaki baklaların içine tuz dökün ve şekeri ilave edip dibi tutmasın diye arada bir karıştırarak koyulaşınca (muhallebi kıvamında olacak, baklalar erimiş olacak) bu arada su az gelirse azar azar kıvam tutturmak için sıcak su ilave edin. daha sonra pişen favayı süzgeçten geçirip kenarlı meze tabaklarına alın. üstlerini kaşık yardımı ile düzleştirin. kıvamı aynı muhallebi gibi. dışarıda ılınınca daha sonra buzdolabında üç saat dondurun. servis yaparken üzerlerine biraz zeytinyağı ve limon suyu gezdirip bıçakla ufak karelere bölün üzerlerini ince kıyılmış dereotu ile süsleyin. soğuk servis yapın.


Düzenleyen yigit666 : 03-02-2011 saat 20:37
yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 16:06   #74
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Çok sevdiğim bir tarif daha. Hem de çok basit.

Mantar Dolması

Malzemeler

15-20 tane iri mantar.
Rendelenmiş kaşar peyniri
Tereyağı

Yapılışı

Mantarların sapları dikkatlice kökünden çıkarılır. Mantarlar ters çevrilerek, içine biraz tereyağı ve rendelenmiş kaşar doldurulur. Fırın tepsisine veya borcama konularak mantarlar yumuşayana ve kaşarlar kızarana kadar fırında pişirilir.
Afiyet olsun.
Mantar saplarını bıcak ile kıyma gibi incecik doğrayın.
İçine kaşar ve tereyağ doldurduğunuz mantar şapkalarını kapaklı tavaya döşeyin kenarlarına mantar kıymasını yerleştirin,hafif ateşte lapaklı tavada kızarın.
Mükemmel olur.

enginerx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 16:13   #75
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 5
patlıcan

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kaan903 Mesajı Göster
Tereyağı ve kaşar peyniri yerine tam yağlı beyaz peynir enfes olur, tavsiye ederim.
bazı patlıcanlar közlenince altın sarısı oluyor
sırrını bilen varmı?

toparlak palıcandan olabilirmi?

enginerx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2010, 21:09   #76
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enginerx Mesajı Göster
bazı patlıcanlar közlenince altın sarısı oluyor
sırrını bilen varmı?

toparlak palıcandan olabilirmi?
Patlıcanın cinsi rengini etkiler.

Genellikle mangal ateşinde korlar kızarınca konulan sarı olur. Biraz limon suyu rengini beyazlatır.

Normal kuru odundan harlı ateş yakılır patlıcanlar direkt ateşe konularak közlenirse beyaz olur.

Fırın közleme gibi düşük ısı, uzun zamanda közleme patlıcanı karartır.

Yani harlı mangal kömürü iyidir.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 10:33   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Patlıcanın cinsi rengini etkiler.

Genellikle mangal ateşinde korlar kızarınca konulan sarı olur. Biraz limon suyu rengini beyazlatır.

Normal kuru odundan harlı ateş yakılır patlıcanlar direkt ateşe konularak közlenirse beyaz olur.

Fırın közleme gibi düşük ısı, uzun zamanda közleme patlıcanı karartır.

Yani harlı mangal kömürü iyidir.
Siz koca bir yaz neredeydiniz?
Bu şimdi mi söylenir? kışın göbeğinde...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 14:13   #78
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Sahilde mangal yakıp, patlıcan közlüyordum.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 14:44   #79
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Bozuyuk
Mesajlar: 13
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AÇELYA Mesajı Göster
Hiç mangalda pişirilmiş,üzerine zeytin yağı ve bol limon sıkarak hazırlanmış soğan yedinizmi.
Mangalda sogan harıka olur .

Mevsımı degıl ama bır cm ye yakın dılımledıgınız ( hatta esım esprıyle karısık mutlaka 7 mm olmalı derdı...nur ıcınde yat canım ) yesıl domates dılımlerını de mangalda denemenızı ısrarla onerırım . Esım bunu kesfettıkten sonra mangalda kırmızı domatesı aramaz oldum .

omru_ye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 22:00   #80
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Rakılı peynir ezmesi

375 gr beyaz peynir
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağ
1 çorba kaşığı rakı



Beyaz peynir kalıbını 30 dk. üzerini örtecek kadar soğuk suda bekletin. Suyunu süzüp kurulayın.

Bir çatal yardımıyla ya da mutfak robotunda ufaladıktan sonra içine yavaş yavaş zeytinyağını ilave edin. Pütürsüz bir karışım elde ettiğinizde rakı ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve yeniden karıştırın.

İki saat dolapta bekletip üzerine bir parça zeytinyağı gezdirerek servis edin.

* üç malzemeli beş yıldızlı yemekler adlı kitaptan...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 21:36   #81
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
35-40 cm çapında ve 7-8 cm yüksekliğinde bir tencereyi alıyorsunuz. 3-4 adet soğan yuvarlak halkalar halinde (yarım cm. kalınlık) kesilip tencerenin dibine yayılıyor. Onun üzerine yine domatesler halka şeklinde kesilip bir kat döşeniyor.

Bahçenizde maydonoz ve nane varsa bir kat da maydonoz nane konuluyor. 2-3 adet acı biber doğranıyor.

Ben genelde levrek balığı ile yapıyorum. Ya da köstereç ile. Siz balığı kendiniz tercih edin. Yine yaklaşık 3 cm. kalınlığında dilimlenmiş levrekler bu karışımın üzerine dizilir. 5-6 diş sarımsak da ilave edin.

Daha sonra 3 kaşık domates salçası sulandırılıp karışımın üzerine dökülür. Ve bir su bardağı kırmızı şarap eklenir. ( Chateauc Latife-1787 christie's London) olması şart değil. Ayrıca bir çay bardağı sıvı yağ.

Harlı ateş üzerine oturtulur. Kaynamaya başlayınca ateş mümkün olduğunca kısılıp yavaş yavaş pişirilir. Afiyet olsun. Haziran ayından sonra sık sık yaparım.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2010, 22:28   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
Cumhur abi, Hazirana şurda ne kaldıki.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2011, 23:42   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Közlenmiş kırmızı biber mezesi

Bu akşam yemekte canım rakı istedi.
Oturdum kendime bir-iki meze yaptım. “Türk’ün aklı sonradan gelir” derler ya, mezeler bitmek üzereyken son anda aklıma közlenmiş kırmızı biberden yaptığım mezenin tarifini forumda paylaşmak geldi. Bu yüzden bulaşığı üzerinde bir resim çektim. Hoşgörün...

Efendim, her defasında ufak tefek değişiklikler uyguladığım bu mezenin yapılışı çok kolay...

Name:  kirmizi biber mezesi.jpg
Views: 2564
Size:  13.5 KB

Malzeme:
Bir kaşık salça,
4-5 adet acı biber turşusu (isteğe bağlı) v
İki orta boy domates (konserve domates de olur)
2 adet iri közlenmiş kırmızı biber...
1 çorba kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi ya da limon,
Kırmızı pul biber, karabiber...

Yapılışı

Biberleri közledikten sonra bir kağıda sarıp, poşetin içine koyup ılıyıncaya kadar bekletirseniz kabuklarının soyulması çok kolay oluyor. Sonra sapını, çekirdeklerini çıkarıp içindeki beyaz damarları alıyoruz. Jülyen doğruyoruz. Yani uzun ve ince... Hoş kare şeklinde de olur, dikdörtgen şeklinde de...

Domateslerin kabuğunu soyup çekirdek yataklarını boşaltıyoruz... Onları da küçük küpler halinde doğruyoruz.
Acı biber turşularının çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyıyoruz...

Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz. Bir kaşık salçayı kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz, sonra közlenmiş biberleri atıyoruz. Dibi yapışmaya yüz tutuncaya kadar çeviriyoruz. Sonra domatesleri ve acı biberleri ekliyoruz. Suyunu salıncaya kadar karıştırmayı sürdürüyoruz. Suyu salınınca sirkeyi, nar ekşisini (limonu) koyuyoruz... Kırmızı pul biber ekiyoruz. Suyunu çekince ocaktan alırken üzerine karabiber serpiyoruz...

Asıl olarak meze bu. Bunun üzerine peynir rendelenebilir, ceviz eklenebilir ya da sadece bir-iki diş dövülmüş sarımsak karıştırılabilir...
Afiyet olsun...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2011, 00:26   #84
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
...Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz...
Leziz olduğuna eminim, ama sizi temin ederim zeytinyağı daha yakışacaktır Elinize sağlık.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2011, 09:35   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Raki icesim geldi!..

En erken zamanda deneycegim. Ellerine saglik Hassoman.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2011, 11:24   #86
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Leziz olduğuna eminim, ama sizi temin ederim zeytinyağı daha yakışacaktır Elinize sağlık.
Sizin bir zeytinyağı yanlısı olduğunuzu biliyorum... Zeytinyağlı da yaptım. Bundan sonra bu meze zeytinyağı ile yapılacaktır İlginize teşekkür ederim...
Ömrünüze bereket

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2011, 11:29   #87
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Raki icesim geldi!.. En erken zamanda deneycegim. "...."

Sevgili A.H.Ali dün gece fazla kaçırmışım Hatta foruma bir şiir bile koydum...
Meze kültürü bize çok yakın. Seviyorum yapmayı... Bu mezeyi deneyin, bir kadehde bizim için kaldırın... Yarasın...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024