03-08-2007, 22:45 | #31 |
Ağaç Dostu
|
Çok sevdiğim bir tarif daha. Hem de çok basit. Mantar Dolması Malzemeler 15-20 tane iri mantar. Rendelenmiş kaşar peyniri Tereyağı Yapılışı Mantarların sapları dikkatlice kökünden çıkarılır. Mantarlar ters çevrilerek, içine biraz tereyağı ve rendelenmiş kaşar doldurulur. Fırın tepsisine veya borcama konularak mantarlar yumuşayana ve kaşarlar kızarana kadar fırında pişirilir. Afiyet olsun. |
03-08-2007, 23:42 | #32 |
Doğadelisi
|
Pek patlıcan yemeği sevmesem de patlıcan ezmeye bayılıyorum ve Penelophe'nin tarifi gibi yapıyorum.. Tabi bir miktar da limon suyu ilavesiyle.. Ali Bey'in tarifi ve sunumu da harikulade, ellerine sağlık.. |
04-08-2007, 00:52 | #33 | |
Ağaç Dostu
|
Zeytinin çeşidinin bir önemi var mı ya da sizin önereceğiniz hangi zeytindir? Alıntı:
|
|
04-08-2007, 07:49 | #34 |
agaclar.net
|
Yoğurdu çok koyuyorsunuz bana göre... Patlıcanın tadı çok seyreltilmiş. 1 bostan patlıcanı için 2 -3 kaşık yoğurt yeter. Amaç, patlıcanın rengini biraz açmak... Limon suyu koyan yok mu? |
20-08-2007, 14:11 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Bamya kızartması
Malzemeler: 10-15 adet iri orta boy taze bamya, 1 yumurta, 1 kahve fincanı soda, 1 yemek kaşığı un, sıvı yağ, su, tuz. Yumurta, soda, un, tuz ve suyu karıştırarak bulamaç haline getirin. İyice çırparak hamur durumuna getirdiğiniz karışıma iyice yıkayıp kuruladığınız bamyaları batırın. Bir tencere için de kızdırdığınız yağa bamyaları atarak kızartın. Her kızartmada olduğu gibi yağını çekmesi için servis tabağına serdiğiniz peçetenin üzerine bamyaları koyup servis yapabilirsiniz. |
20-08-2007, 14:13 | #37 |
Ağaç Dostu
|
Kuru Domates Mezesi
Yarım kilo kuru domates Bir baş sarmısak Bir dal taze biberiye Bir dal taze kekik Tane karabiber Acı kırmızı biber Seviyorsanız tarhun Bir çorba kaşığı sirke Domatesleri ılık suda 5 dakika bekletin. Alabileceği bir kavanozu hazırlayıp içerisine bir kat domates, aralarına baharat ve sarmısaklar olmak üzere yerleştirin. Bir çorba kaşığı sirke ile beraber kavanozunuzu zeytinyağı ile doldurun. Bir hafta sonra şahane mezeniz peynirin yanında, balığın yanında ya da salatada... |
20-08-2007, 14:45 | #38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Kürekçi yeşil zeytin haricinde hepsini öneririm. İstersen Yeşil Zeytini de deneyebilirsin. Biraz acı oluyor sanki o nedenle bana çok cazip gelmiyor. |
07-09-2007, 10:43 | #39 |
Ağaç Dostu
|
Doğrudur...
Bende bir rizeli olarak o turşu kavurmasını (TAVALİ) hemen hemen hergün yerdim. Şimdilerde en güzel tavali'yi kavacıkta SİSORE de yiyorum.... |
27-09-2007, 09:41 | #40 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
Alıntı:
Sercan sanada verdiğin bilgiler için teşekkürler.. Tarifteki oranları kendinize göre ayarlayabilirsiniz: 5 kg.kırmızı biber 2.5 kg.domates 1 kg.patlıcan Kırmızı biber ve patlıcanları ateşte veya fırında közleyin.Kabuklarını soyup,kenarda bekletin. Diğer yanda rendelediğin domatesleri kaynat.Sulu olduysa mutlaka süz. Son olarak üçünüde (biber,patlıcan,domates) kaynat.Tuz,isteğe göre karabiber,kimyon,ceviz kat. Afiyet olsun |
|
14-11-2007, 18:13 | #41 |
Ağaç Dostu
|
Deniz Börülcesi Salatası
Eveeet Nevsune Hanım'ın isteği üzerine bir Ege Mezesi.. Deniz Börülcesi Salatası: Deniz Börülcesi ilginç bir bitkidir. Çalı ile ot arasıdır... Resmi için Bkz:http://www.agaclar.net/forum/showthr...cesi#post45083'de 3 Nolu hücreye bknz... Sağolsun memet (Moderatör) arkadaşımız yapmış bu işi. Meraklısı için latince ismi (Salicornia europaea), Adı üstünde, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişirmiş. Ege'liler bu mezeyi sıklıkla yapıyor elbette ben de. Bayanlar Deniz Börülcesi Salatasının yapımını az biraz zahmetli buluyor. Doğrudur. Piştikten sonra kılçıklarından ayıklaması kimilerine zor gelir. Bu yüzden ekip oluşturmakta yarar var. Ancak ben severek yapıyorum, zor olduğunu söyleyenlere de şaşıyorum. Ne yazık şu an mevsimi geçmiş durumda, Ağustos ayına doğru pazarlarda görünmeye başlıyor (İstanbul'da balık pazarlarında bulunurmuş...). dilediğiniz kadar alıyorsunuz. (Ben genel olarak 1 kg alıyorum. siz önce 1/2 kg'la başlayın) . Börülcelerin köklerini, odunsu kısımlarından kesip atıyoruz. (Elbette bolca yıkanıp süzülecek canım). Sonra bir tencerede su kaynatılacak ve salatanın hiçbir aşamasında asla ve asla tuz kullanılmayacak. Çünkü deniz börülcesinin kendisi zaten tuzludur. Aman ha!.. Su kaynadıktan sonra deniz börülcelerini içine atıyoruz... Fazla pişirilmeyecek; 5-10 Dk.. Diriliğini kaybetmesin. Bakın, yeşil kısmını dalından (kılçığından) sıyırıp alabiliyorsanız pişmiş demektir... (Yani yeşil kısmı sıyırdığınızda altından bir kılçık çıkacaktır.) Çıkarın tencereden, soğusun... Elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde sıvayın kolları, yanınıza bir salata tabağı alın. Deniz börülcesinin ince dallarının yeşil kısımlarını dibinden baş ve işaret parmağınızın tırnağı arasında sıyırmaya başlayın. Yeşil kısım telinden sıyrılmış bir elektrik kablosu gibi gelecektir. İşiniz bitince börülceleri zeytin yağıyla harmanlayın. Servis zamanı dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ilave edin... (Tuz yok...) Bunu sarımsaklı yoğurtla yiyen de var. Olmadı haşlanmış, ayıklanmış karidesle birlikte servis eden de, İçine ceviz katan da, közlenmiş kırmızı biber doğrayan da... Ne diyelim, gelecek mevsime kadar sabır... |
15-11-2007, 21:08 | #42 |
Ağaç Dostu
|
Pembe Hanim
Pembe Hanım, Kırmızı pancar yıkanır, kabukları soyulur. Rendenin iri tarafıyla rendelenir. Bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ konulur , rendelenmiş pancar 2-3 dakika çevrilir. Ateşten alınır. Soğumaya bırakılır. Bir kapta hazırladığımız sarımsaklı yoğurda soğutulmuş pancar ilave edilir. Karıştırılır. Et yemeklerinin yanında harika oluyor. Hem tadı, hem rengi ile favorimdir. |
05-12-2007, 15:28 | #43 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hassoman, böğrülceyi bizde çok severiz ve buldukça alıp hazırlarım ve paketler halinde de derin dondurucuya atarım. Bizde böğrülcenin üzerine sarmısaklı yoğurt dökeriz ve bir tavada içine pul biber kattığımız kızdırılmış zeytinyağı gezdiririz. Tabi bunu yaparken malzemenin ısısının birbirine yakın olması gerekir .Yani yoğurt biraz ılıtılarak karıştırılır ki üzerine dökülen yağ donup kalmasın. Artık büyük Gros marketlerde hemen hemen hep bulunuyor bilginiz olsun. |
05-12-2007, 17:55 | #45 |
Moderatör
|
Arkadaşlar, bu ara tam mevsimi bol bol balık yeriz. Balığın yanında yeşil salata yaparız, pilav filan gitmez. Ama sarmısaklı patatesi denediniz mi? Patatesleri soyup, ister çok az haşlayarak ister çiğden çok ince bıçak sırtından biraz daha kalın, yuvarlak yuvarlak doğrayın. Çukurca bir kaseye alın. Bunun içine bir başa yakın sarmısağı da ince ince ve yuvarlak doğrayıp biraz tuz ile iyice harmanlayın. Ufak bir kutu miss kremanın yarısını bu malzemeye katın, iyice harmanladıktan sonra payrexe boşaltıp yayın. Kutuda kalan kremayı da üstüne dağıtın, az bir kırmızı pul biber ektikten sonra fırına sürün. 30 dakikakadar pişsin, üzeri kızarsın, sonra balığın yanında servis yapın. Bazı arkadaşlarım balıktan bile daha lezzetli olduğunu söyler...... |
17-12-2007, 20:57 | #46 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 32
|
Alıntı:
|
|
17-12-2007, 22:15 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Ah Şükran Hanım ah!.. Yahu, derin dondurucuya neler attım neler de bir tek deniz börülcesi aklıma gelmedi. Tabi ya... Seneye inşallah paketler atarım dolaba... Teşekkürler... Ayrıca tarifinizi de bir köşeye not ettim.. |
10-01-2008, 19:18 | #48 |
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 67
|
Kimyonlu Havuç Mezesi(Osmaniye)
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulup rendelenir ve zeytinyağında yumuşayana kadar pişirilir. Ocaktan almadan önce dövülmüş sarımsaklar ve iyice çırpılmış 1 yumurta eklenir, yumurta topaklanmadan homojen bir şekilde dağılacak şekilde hızlıca karıştırılır. Tercih etmezseniz yumurta koymayabilirsiniz. Havuçlar ılıyınca yoğurt, kimyon ve tuz eklenip karıştırılır. Üzerine birkaç yaprak maydonoz koyulup servis yapılır. Kimyon bu mezeye farklı bir tat katıyor. Ben çok seviyorum tavsiye ederim. |
10-01-2008, 22:07 | #49 |
Ağaç Dostu
|
Köpoğlu Mancası (Papaz Mancası)
Malzemeler: 2 adet bostan patlıcanı 6 adet sivri biber 2 domates 5 diş sarımsak ½ çay bardağı zeytinyağı ½ çay bardağı sirke ½ demet maydanoz Yapılışı: 1.Patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin.Patlıcan, biber ve domatesi mangalda veya ocakta közleyin( fırında közlerseniz kararır).Kabuklarını soyun.Küp şeklinde doğrayın ya da çatalla ezin. 2.Biber, patlıcan ve domatesi bir kapta karıştırın.Üzerine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı , sirke ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarını ilave edin, karıştırın.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin. Arzuya göre kırmızı biber, karabiber ve kimyon eklenebilir.Soğuk yenmesi iyi olur. Her yörede bu mancayı değişik yaparlar.Anadolu da mancaya yoğurtta koyuyorlar. (ama köpoğlu olmaz o zaman) İnternete baktığınızda kızartma patlıcanla yapılanı bile var.Kesinlikle patlıcan közde yapılmalıdır.Diğerlerine Köpoğlu denmez. Kızartma patlıcanla yapılIP üstüne domates sosu konan Şakşuka'dır. Közleyip yoğurt karıştırılan patlıcanlı yoğurt, patlıcan kızartıp üstüne domates dökülen de domatesli patlıcan kızartması olur. İçki içilen bir sofrada köpoğlu olmazsa olmaz ) Resim ; kızılcıksurubu.blogspot.com'dan alınmadır. |
11-01-2008, 00:03 | #50 |
Ağaç Dostu
|
Bugün mantar dolmasını buradakinden biraz farklı denedim, mükemmel oldu. Mantarın içine koymak için, tam yağlı beyaz peynir, susam, çörekotu ve pul biberi karıştırdım. Mantarların içine biraz tereyağı ve mantarın ağzı sıfır oluncaya kadar bu karışımdan doldurdum. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine bol miktarda, fazla dışarıya taşırmamak kaydıyla bastırarak ekledim. Fırından çıktıklarında süperdiler. Düzenleyen Penelophe : 11-01-2008 saat 01:40 |
28-01-2008, 13:42 | #53 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Bir tarif de benden: Bir bağ Hindiba İsteğe göre limon suyu Biraz zeytinyağı Toz biber Hindiba ayıklanıp kumunu dökene kadar yıkanır. Yıkarken bolca suda bekletmek en iyi yöntemdir. Son suda bir avuç tuz atılır biraz daha bekletilir (bu salyangoz vb böceklerin ölmesini sağlar) . Daha sonra suda haşlanır (fazla haşlayıp öldürmemek gerekir). Biraz diri kalırsa tadı daha lezzetli olur. Haşlanmış Hindiba derince bir kaba alınır üzerine limon, toz biber, tuz ve zeytinyağı (isteğe göre sarımsak) ilave edilir. Bir güzel karıştırılır. Soğuk yenmesi makbuldür. Tadına doyum olmaz... |
28-01-2008, 13:56 | #54 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Bir tarif daha: HUMUS 500 gr nohut Tahin Sarımsak Limon suyu Tuz Kimyon Pul biber Süslemek için Maydonoz, turşu, siyah zeytin Nohutlar bir gece önceden ıslatılır. Haşlanır. Daha sonra bir robot yardımıyla güzelce ezilir. Süzgeçten geçilir ki ağıza diri nohut gelmemeli. Üzerine isteğe göre tahin, limon, sarımsak ve tuz eklenir karıştırılır. Servis tabağına açılır. İnce açmak en iyisidir. Üzeri isteğe göre kimyon, pul biber, turşu, siyah zetin hatta ince dilimlenmiş domates ile süslenir. Veee meşhur mezemiz artık hazırdır. Afiyet olsun.. |
28-01-2008, 21:29 | #55 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 233
|
Hiç mangalda pişirilmiş,üzerine zeytin yağı ve bol limon sıkarak hazırlanmış soğan yedinizmi. |
30-01-2008, 08:52 | #56 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Sevgili AÇELYA bir gün yolun Hatay'a düşerse mutlaka Kuzeytepe Beldesi'ne uğra. Orada da mutlaka pişmiş soğan salatası iste. Soğanı pişirip üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, biraz kimyon ilave edip servis ederler. Emin ol çok güzeldir çok çok. |
18-05-2008, 22:16 | #57 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: New York
Mesajlar: 32
|
yugoslavyadan bir tarif, burada uluslarasi marketlerde kavanoz icinde satiliyor: patlican ve tatli kirmizi uzun biberleri atesde bbq yapin. Kabuklarini soyun, biberin cekirdeklerini cikarin. zeytinyagi, tuz, aci kirmizi biber ekleyip mikserde pure yapin. kanepelerin veya minik tuzlu biskuitlerin uzerine surun. |
03-11-2008, 00:16 | #58 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
03-11-2008, 19:58 | #59 |
Ağaç Dostu
|
Bu mezelerin hepsi birbirinden güzel.Ben de kolay ve leziz bir tarif veriyorum: 1-2 beyaz kabak rendenin ince tarafında rendelenir.Suyu sıkılır.İçine 1-2 diş(isteğe bağlı daha fazla da olabilir)sarmısak,bolca dövülmüş ceviz ,1-2 kaşık mayonez ve patlıcan ezme kıvamına gelene kadar süzme yoğurt konup karıştırılır.Servis tabağına alınıp dereotu ve zeytinyağı gezdirilerek süslenir.Afiyet olsun... Kabak pişirilmediği için de son derece sağlıklı.. Eşim hiç kabak sevmez.Hatta "kabak tadı verdi "diye bir deyim boşuna üretilmemiş der.Ama bu mezedeki sebzenin kabak olduğunu anlayamadı |
27-11-2008, 15:03 | #60 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Yorkerjenny, Yugoslavyadan bir tarif, diye bahsettiğin sos un orijinal ismi Lütenitsa dır. ben her sene yaparım ve çok severek tüketiriz. Bizim de anne tarfımız Yugoslav göçmenidir. Lezzet Tabağı isimli bloğumda da resimli tarifi vardır. Lütenitsa Malzemeler: 2kg. olgun domates 2 kg. salçalık biber 2 kg. patlıcan 1 kg. havuç (rendelenip yağda sote edilmiş) 1 su bard. sıvıyağ, tuz , kekik, şeker Yapılışı: Öncelikle tüm sebzeleri yıkayalım.Ben sebzeleri doğramadan yıkamayı tercih ediyorum.Domatesleri sıcak suda biraz tutup kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Bir kenarda suyunu süzdürelim ve başka yerde harcamak üzere saklayalım, zira çok sulu olunca bir hayli suyunu çekmesi için kaynatmanız gerekecek.Süzülen domatesleri büyükçe bir tencere ile ateşe oturtalım ve kaynamasını bekleyelim.Diğer malzemelerin hazırlanmasına geçelim.Biber ve patlıcanların ıslaklığını kurulayıp ocakta közleyip kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Kaynayan domatese havuç da dahil ilave edip birlikte kaynatalım.Bir su bardağı zeytinyağı ilave edelim, tuz atalım.Tencereyi dibine tutmaması için de sık sık karıştıralım.Sos kıvamını bulunca ocaktan alıp kekik ve şeker ekleyelim ve sıcak olarak sterilize ettiğimiz kavanozlara doldurup ters çevirelim.Bir müddet buz dolabında tutup havalar soğuyunca da serin bir yere kaldıralım.Ben bu sene evde küçük kavanoz kalmadığı için yine konserve kavanoz kapklı olan tek bir büyük kavanoza yaptım. Dilerseniz yerken pul biber ilave edebilirsiniz. Ben damak zevkine göre böylesini tercih ediyorum. Düzenleyen şükran ünal : 27-11-2008 saat 20:42 |
|
|