![]() |
Çok iyi fiyat, ben 25 liraya satmaya hazırım. :)
|
Bize gelişiy 35-40 arası oldu.
Sofralık 1.kalite zeytin kalibre ortalaması sonucu yörede genel olarak 4,4-5 arası ortalamayla gitti... Yani kooperatife doğrudan zeytinin 100 kg ını 450 liraya verebiliyoruz. %30 ları bulan gemlik zeytini yağ oranından erken hasat ve soğuk sıkım sebebiyle, %13,6 aldık. Yani 100 kg zeytinden 13,5 lt. Yağ.. 450 lirayı 13,5 litre yağa bolun zaten 35 lira çıkıyor... Bir de sıktırma ücreti ve nakliye ücreti var. Ortalamada 38-40 lirayı buluyor... İlk sıktırdığımız yağın bize gelişi 40 lira oldu. Bunca zahmetle biz ticaret yapmak istesek niye uğraşalım. Aynı fiyata kooperatife verebiliyoruz..hem de hiç zahmetsiz... O yüzden ben piyasadaki 18-25 lira aralığındaki yağlara yağ olarak bakmam.. Mevzu çok uzun ..şimdi nedenlerini yazmayayım.. İçinde likopen ,antioksidan ve fenollerin en yüksek olduğu yağ erken hasat soğuk sıkım ve kalite zeytinden elde edilen yağdır.SIRF BUNUN İÇİN ZEYTİNLİK ALINIR! Yoksa piyasadaki yağlar değerleri çok düşük sadece vatandaşın asit muhabbetini bildiği 50-55 derecelerde içindeki faydalı bileşenlerin olduruldurulduğu ya da yok denecek noktasına taşındığı yağlar ı yağ olarak görmekten öte geçmem..Zaten durum bu Soğuk sıkım ve erken hasat yapmasak yağ oranı %13,5 un 2 katı olur. Fiyat da yarı yarıya düşer,50 den 25 e...zaten bu piyasa mantığı... Zeytinyağ dedi mi kalite ve sağlık olacak... Hatta zeytğnliğimize hasattan 1-2 ay öncesine kadar hiçbir insektisit yani ilaç falanda atmadık.. Her gıdaya eeişmemiz bu kalitelerde mümkün değil. Zeytinliğimiz varken bari zeytinyağının aslını kalitesini faydalısını ilaç olanını yiyelim. ...... Tabi fiyat 30 liralar kadar iner aslında...İki hamleyle... 1-) En düşük kalibre sofralık zeytinler seçilir.ort.fiyat 3,3-5 liradır 2-) erken hasat yapılmaz sadece soğuk sıkım yapılır..%17-18 leri bulur yağ oranı Bu yağda çok kalitelidir. 1.sistemde kalite %95 ise Bu 2.şekilde %85 tir diyebiliriz... Peki piyasa malları? Onların da buna mukayeseyle kimisi %5 çıkar kimisi %20 çıkar kimisi %40-50 çıkar.. Değişkenliğin de birçok sebebi var; Dip zeytini karıştırıp karıştırmama... Sıkıma kadar bekleme süresi ve ne şekilde beklediği Başka yağların karışıp karışmadığı falan... Acizane tavsiyem; Ya Zeytinlik alın, Ya Zeytin alın kendiniz sıktırın(bildiğiniz kişilerden yeni hasat edilmiş.) Ya da butik üretim yapan zeytincilerden yağ alın.(internette arayın bulursunuz.) Neticede Zeytinyağı yiyin için. Piyasa ürünleriyle farkını yakıcılık,lezzet,aroma,mis gibi Kokusuyla anlayın... |
Erken hasat zeytinin sıkılması ile elde edilen yağın üstün vasıflara sahip olduğu söylentisinin son yılların balonlarından bir tanesi olduğu hakkında uzman yazıları yayınlanmaya başladı. Her şeyde olduğu gibi zeytinde de toplama ve sıkım zeytinin olgunlaşması ile yapılırsa en randımanlı ve kaliteli üretimi yakalamış olmak söz konusu olacaktır.
Bulunduğum yörede 20 liraya halis zeytinyağ bulmak her zaman mümkün. Ben 25 kg zeytinimden ( tamamını ağaçtan kendim topladım, akşamına da sıktırdım) fabrika payı sonrası 5.3 kg yağ elde ettim, bu yağ ekstra ekstra bir yağ ama marketlerde belli bazı markaların kampanyalarını takip ederek aynı lezzette saf yağı 20 lira mertebelerinde satın almakta her zaman mümkün. |
Balon dediğiniz erken hasat mevzusunun hiç de öyle olmadığı ağırlıkta...Aksi durumları savunanlar da olsa bunları biliyor da olsak bu durumu savunanlar daha fazla...Bu durumun netlik kazanması resmî belgeler ve araştırmalarla kanıtlanacaktır.Bu mevzuya derin olarak girmek şu an istemiyorum..Çünkü bir sürü alıntı,dokuman uzman yetkin kişi açıklaması girmem gerekecek...Dileyenler internette araştırsın bilgi sahibi olur.
Belirttiğiniz fiyatlara 20 liralara halis zeytinyağı bulunmaz demiyorum. Dip zeytini ve kalibrasyona girmeyen ufak yağlık tabir edilen zeytini kullanarak 50 derecelerde sıkılan yağ da zeytin yağıdır.Ama değerleri ve faydası ciddi olarak çok düşüktür... Ben şahsım adına söyleyeyim o yağı ancak yemekler için alır kullanırım.(çiçek yağına karşı olduğum için.çünkü zeytinyağı 200 dercelere kadar kanserojen etki yapmaz.) Salatalık,sofralık,kahvaltılık,yemelik,içmelik zeytinyağı ise mutlaka soğuk sıkım ve kaliteli zeytinden olmalıdır.dip zeytini yaralı vereli zeytin karıştırılmamalıdır. Bunu da 30 liradan aşağı bulmanız ve almanız neredeyse imkânsızdır. Adam sıcak sıkımı %20-30 arası yağ elde ettiği zeytinin yağını 20 liraya veriyor. Hasat dönemi olup da soğuk sıkım yaptırıp da %15-18 arası yağ elde edecek,kaliteli sofralık yarasız beresiz zeytinleri toplayacak da 20 liraya verecek? Hayrına verirse verir.Yoksa zararına verir.Hesap ortada,kendi eforumuz ortada durumu bizzat yakından müşahedemiz ortada... altın kural Zeytinyağı nda şu: Kaliteli ürün,çabuk sıkım,soğuk sıkım,uygun muhafaza(cam ya da hiç olmadı teneke) 20 liralara bunları garanti edecek biri olsa ne uğraşalım... Zeytinyağı olayının ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Maalesef vatandaş bilmiyor. Bilmesi için işin içine girmesi lazım vesselam. |
Geçen yıl sezon başı kahvede yağın fiyatı 30 liraları geçecek ona göre verin yağı diye konuşuyorlardı. Bir sene önce başlayan fiyat artışı baş döndürerek gidiyordu ama ekonominin gerçekleri firene bastı. Sezon sonu yağını 8,5 tl. ye toptana vereni duydum.
Bu sezon başında bir tanıdığım Ayvalık yağı getirtiyorum ( herkes ya amca oğlu ya da yakın başka akrabasının yağhanesini söylediğinden baktığımız husus bir yıl önce gelen yağın kalitesi) tenekesi 125 lira dedi ( 5 kg.lık) ondan aldım, bir sonra Akhisar yöresinden gene güvenilir bir yağ geldi tenekesi 100 liradan. Bir başka yağı ise toptancılık yapan bir satıcı getirdi 5 kilosu 60 lira. Körfez tarafının olan bu son yağ sızma diye satılan riviera yağ olduğu kesin ama kızartmalara uyabilecek bir yağ. Biraz önce köydeki komşumu aradım yağı kaçtan veriyorsunuz diye " yağım bir numara, asiti 0,5 den aşağıda biraz fiyatlı ama litresi 20 den veriyorum dedi.." ki sahiden titiz bir üretici. Ailece toplar vaktinde sıktırır muhafazası da iyidir üstelik bu sene taş baskıya sıktırmış... Bunun yanında ülkenin Tariş'i var, Kristal firması var. Bu ve benzer güvenilir kuruluşların kampanyalarını sıkı takip eden kişi 20 lira civarında sağlıklı ve kaliteli zeytinyağını satın alabilir. |
Yine aynı şeyi soylecem...onemli olan sadece soğuk sıkım da değil sadece zeytin de değil sadece erken hasat da değil..Ben yağ mevzu bahis olduğunda dediğim gibi hem hangi zeytinlerden sıkıldı hem de nasıl sıkıldı bu ikisini mutlak bir tutarım.
Çiftçimizin mantığında ülkemizde genel durum şudur; Sofralık kalibrasyonun altında olan,ve yaralı bereli,dibe önceden düşmüş ama sağlam görünümlü zeytinler YAĞLIK ZEYTİN olarak tabir edilir.Bu şekildeki zeytinin yağını soğuk sıkımda 20-25 liralara verebilir.Çünkü Kooperatif de pazar da toptancı da bu zeytin ufak ve karışık ve yaralı bereli ve dipten sağlam görünümlü olanlarından dip zeytini olduğu için almaz...Sofralık değerlendirilmez. Ama benim söylediğim en düşük kalibre sofralık kalitede (yağda da en iyi randımanı ve kaliteyi verir.)Bu yıl kooperatifin aldığı fiyat 3-3,5 lira aralığıydı. Sofralık,salatalık,yeme içmelik yağ benim nazarımda budur.Zaten en kalite yağ için klasman da tabiri caizse burdan başlar,yukarı doğru faktörlere göre devam eder. Dipten toplanan sağlam görünümlü zeytinlerin asidi yükselir.değer -kalite kaybına uğrar. Ufak zeytinle iri ve orta zeytin et çekirdek oranlarına binaen bile kalite değişir Yaralı bereli sinek vurmuş v.s. Zeytinlerle sofralık asgari fiyat zeytin kalite farkı aşikardır. O yüzden gerçekten kaliteli taptaze sağlam ürünlerden sadece daldaki ürünlerden bir zeytinyağı istiyorsak en az 3 liralık en ufak kalibre kalite zeytin kullanacağız. Soğuk sıkım yaptıracağız.Bu da 100 kg dan 15 litre yağ yapacak. 100 kg zeytin= 300 15 kg yağ 20 liradan =300 lira.. Nakliye? Sıkım ücreti? Yağ üretme zahmeti karşılığı kâr payı? Sıkım ücreti 100 kg için =35 lira, Nakliye =20-30 lira Litre başı kâr =5 lira Yani 300 lira zeytin+35 sıkım +25 nakliye=360 lira 24-25 lira silme sıfır kâr ile çıkan tablo.. Litre başı 5 lira kâr konsa 30 yapar. Hiç kâr koymayacaksa sıktırıp yağ elde etmesine gerek yok. Zaten kooperatif o fiyata zeytini alıyor. Asıl mantık yağ işinde de zaten bu. Sofralık alınmayan zeytinler ya kooperatife yağlık satılacaktır. Ya da sıktırılacaktır. Elbette o da yağdır. Ama benim tercihim bunu yemeklerde kullanmaktır. İlaç niyetine gerçekten kaliteli butik yağı ise özel kullanırım. Zeytinyağı dendi mi kaliteden yanayım.Ne güvenilir bilinen kişilerin de ne hile hurda ettiklerini gördüğümüzden,Bu kriterlere dikkat ederim. Eğer sofralık kalitedeyse zeytinler, Soğuk sıkımsa, Hemen sıkıldıysa, çuvala hiç girmediyse(kasayla nakliye edilmişse) Elle hasat edildiyse(vurmadan sıyırma yöntemi ile) Hasat öncesi 1-2 ay hiç ilaç atılmamışsa ya da organik tarım yapılmışsa,(kaolinle falan) Sıkıldıktan sonra hava almamış,plastiğe konmamışsa,ışık görmemişse ısı görmemişse yağ Ve bunlardan emin olabiliyorsanız alacağınız kişiden 30 dan aşağı veremez. Bunlardan birtakım feragatlarla birini,birkaçını yapmamak kaydıyla fiyat tabi düşer. Bazen de istisna olur. Yağ elinde çok fazladır.elinde kalmıştır.eş dost ayağına falan ticari bir şey düşünmeksizin tabi daha aşağı fiyata da verebilir.Ama kârsız olur.Ya da zararına olur. 20 liralık yağ insan için sağlıksızdır demiyorum. Ama zeytinyağı derin bir mevzu.Ve ben kaliteden bu mucize yağın şifa deva yönünden,zeytinyağından maksimum fayda elde etmekten yanayım. Bunları da yanlış anlamayın size cevap olsun,ben haklıyım demek gibi bir sebepten yazmıyorum. VATANDAŞ BUGÜNE KADAR ZEYTİNYAĞI DİYE SADECE BİR YAĞ YEDİ... BUNDAN SONRA BİLİNÇLENSİN BİLMEYEN OĞRENSİN ARAŞTIRSIN FORUMDA VE FORUM DIŞINDAN OKUYANLARDA FARKINDALIK OLSUN DİYE rakamsal izahlarla yazdım. Daha detayları da farklı kaynaklardan araştırarak bulabiliriz. Ayrıca zeytinyağında maalesef yağ denildi mi asit muhabbetinden başka bir kriter belirtilmiyor... İçeriğindeki Fenollerin, Antioksidanların, Likopenin Diğer faydalı bileşenlerin,maddelerin ORANI ne? Mesele farkındalığa vesile olmak...vesselam... |
Alıntı:
Yıllar boyu belirli sıkıntıları sürekli çekmek sizi zeytinden bile bezdirebilir. Eğer olmadı 1-2 yıl sonra satarım derseniz yatırım olur derseniz tabi sizin bileceğiniz iş. Bizim erdek bölgesinde zeytinlikler sürülmüyor hatta çapalanmıyor.İlla şart değil. Ama zeytinliğe bir hayat iksiri verirseniz tepkimesi harika olacaktır. 1-)Tam bu dönemlerde bir kereye mahsus olması kaydıyla ağaç başı 5 kg leonardit saçın(toz). 2 metre yarıçapa kadar 2-)ağaç başı kaliteli solucan gübresi uygulayın 3-4 kg.Nisan sonunda (1-1.5 m.yarı çapa kadar saçın ve öyle karıştırın çapalayın.) 3-)eğer bahçe traktörü girebilecekse bu şekilde ilaçlatırsınız. 4-)Hasat için traktör arkası silkme aparatları var 10-15 binlerde sanırım fiyatları(tam da emin değilim) 5-)her yıl orgamineral gübreleme ile yani kimyasal ve organik gübreleme ile düzgün budama bakım ile ortalamalarda 20-30 kg lar bulunabilir.Tabi yeri de görmek lazım. Ama yine de az olsun öz olsun düz olsun,kolay işçilik yapılacak düz yerlere bakın.. Tabi tercih sizin...Düzlükte 1 dönümü 40.000 e alırken dağ tepede 10.000 e alırsınız ..mesela... Acele etmeyip iyi düşünmek lazım...Sonra memnun olmayıp satmaya uğraşmak da olabilir...Neticede ZEYTİN,YAPILAN EMEĞE GÖRE KÂRI AZ OLAN BİR MEYVEDİR. Ama mübarek ve uğraşısı zevkli bir meyvedir.Zeytini bizzat çok severim. Yağını,ağacını,yaprağını... Ne amaçla alacağınız çok önemli... |
Sayın Feijoa yaptığınız hesabın yanlış olduğunu düşünüyorum, bu nedenle size katılmıyorum. Sofralık zeytin fiyatı ile zeytinyağının kıyaslanması yanlıştır. Şöyle ki, sofralık diye tabir ettiğimiz gemlik (trilye) zeytnin ortalama fiyatı bölgesel olarak değişmekle birlikte ilk başlarda 7-8 liraya satıldı, sonraları ise bu rakam 5-6 liraya kadar düştü ortalamaya vurduğumda.
Diğer taraftan yağlık diye tabir ettiğimiz edremit zeytin ortalama fiyatı 3-4 lira arasında oynadı. Trilyenin yağ kalitesi ile edremitin yağ kalitesi arasında fark olduğu söyleniyor, ayrıca yukarıda arkadaşların belirttiği gibi soğuk sıkım ne kadar +'si olan bir zeytinyağı olduğu tartışılır. Diğer taraftan normal sıkım kaç derecede yapılıyor, soğuk sıkım dediğiniz yağ kaç derecede yapılıyor? Bunları sorgulamak gerek. Taş baskı olsaydı o zaman lafım olmazdı. Ayrıca şunu da belirteyim, artık bölgemizde yağhanelerin neredeyse % 80-90 gibisi yeni teknolojik makinelerle çalışıyorlar ve hemen hemen hepsi de soğuk sıkım yapıyor. Ben size litresi 20 lirayı geçmeyecek şekilde istediğiniz asitte zeytinyağını istediğiniz miktarda bulurum. Zeytinyağının kalitesini sizin de belirttiğiniz gibi, bekleme süresi, dip zeytin vs vs etkiler. Zaten bunlar etkilediği için asit seviyesi sıfırın altında dizem yağ olarak adlandırılır. Kendi bahçemdeki sofralık zeytinlerimin ortalama satış fiyatı 5,50 liraydı bu sene. Çıkardığımız yağın asit oranı .8 ve .3 dizem'di. .8 dizdem olmasının sebebi farklı zeytinlerinin karışması ve birkaç gün beklemesiydi. .3 dizem gayet kaliteli bir yağ olduğunun göstergesidir ki sadece yağlık zeytniler kullanarak elde ettik ve hiç bekletmedik. Zeytinyağ fiyatını da çevremdeki arkadaşlarımın eleştirilerine rağmen, litre fiyatı 15 liradan sattım. .3 dizem yağımızı ise kendimize yemeklik olarak ayırdım. Bu kadar bilgiyi net olarak size sunabiliyorum, çünkü 6 yıldan beri sıfırdan oluşturmaya başladığımız bir zeytinliğimiz var. Zeytincilik yapacak arkadaşlara tavsiyem, traktör, ekipman vs yok ise hiç bu işlere girmeyi denemeyin. Her şey size ait olmalı ve işleri sizler yapmalı veya koordine etmelisiniz. Çünkü mazot, işçilik, bakım, budama gibi giderler üreticiyi çok zorluyor. Örnek verecek olursam sadece budama için bir kişiye vereceğeniz günlük en az 100 lira. Bunun yanında, sürme, çapalama, ilaçlama, toplama vs göz ardı etmemek gerek. Kalın sağlıcakla.... |
Bugün köyden dönerken 3 teneke yağ verdim kargoya..ben kargo dahil 5 litreyi 150 liraya satıyorum..kargodan çıkınca az ilerde bir tarım markette vitrin önünde dağ gibi yığılı zeytinyağı gördüm..natürel sızma 5 litre 65 lira etiket asmışlar..
Şimdi bunu görünce hadi gel bu ülkede bu kötü baltalayıcı rekabetle başa çık :( bizim köyden biri görse bu fiyatı bana neler demez ki :( Ben erken hasat yaptım..yağhane açılır açılmaz sıktırdım..patronuna sordum sıkım yaptırırken; yağı 20 den alıyoruz, demişti.. Keşke hiç yorulmadan toptan verseymişim :( |
Alıntı:
Ayrıca pırıl pırıl, hijyenik bi ortam.. Bence de kontinü sistem soğuk sıkım sayılır. |
Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum...Anlatmak istediğimi anlatabildiğime inanıyorum.Lütfen yazdıklarımı dikkatlice süzerek okuyunuz.Bulunduğum bölgede tane sayımına göre sofralık olarak en düşük kalibrede olanların 3.-3.5 liraya gittiğini bizzat biliyorum.Ben hesabı açık ve net yazdım.yağlık tabir edilen zeytini de bizzat anlattım.
Malumat gayet aşikâredir.istediğim asitte yağ bulmam mesele değil.İyi bakınız belirttiklerime;Fenoller,antioksidanlar,likopen ve diğer faydalı bileşenlerin durumu? Neyse... |
Ayrıca fabrikaların sıkımları kaç derecelerde yaptığını da sahibinden oğrendik.tabloyu da gayet net biliyoruz.Soğuk sıkım tartışılır diyorsunuz ya + sı ne kadar diye,ya da ben yanlış anladım.
YOKSA SOĞUK SIKIMIN +SI TARTIŞILMAYA AÇILMAYACAK KADAR SABİTTİR. gelelim fabrikaların sıkım derecelerine Genel 45-55 derece aralığı..sebep:%25-30 ları bulan yağ oranı... Soğuk sıkım dediğimizde 30-35 derece aralığı..çıkan yağ oranı;%15-16 .. (Gerçek soğuk sıkım27-28 derecedir taş baskıda elde edilir.ama kontinu sistemlerde hijyenik ve günümüzün en iyi sistemleridir.Fabrika sahibinin söylediği kazan yanması gerektiği için kazanı özellikle dışarıda olanlar da çabuk ısınmadığından 30-32 derecelere tekabül eder.) |
Sayın Feijoa, yukarıda mevcut 2322 numaralı mesajınızda " 18-25 lira aralığındaki yağlara yağ olarak bakmam " yazmışsınız. Aynı mesajda erken hasat ve soğuk sıkım sebebiyle verimin %13 düzeyinde olduğunu, normalde %30 verim olabileceğini yazmışsınız yani zeytini erken hasat etmeseydiniz ( taş baskıya verseniz bile ) en azından bir misli daha çok yağ alacaktınız bu da hammadde maliyetinizde bire bir azaltma yaratacaktı. Yani siz o durumda zeytinyağınızı 25 liraya hatta 20 liraya da verseniz ticaretiniz olacaktı.
Son yılların moda deyimidir erken hasat ve erken sıkım yağ. Bizim gibi geleneksel yaşayan kesimi etkilemez ama bu bir yöntemdir merak eden çok olacaktır dolayısıyla bir misli fiyata da razı olan her zaman bulunabilecektir ama benim komşumun 20 liraya verdiği halis zeytinyağını hesaplı diye ( ucuz demiyorum çünkü bu fiyata da almakta zorlanan çok insan var çevremde) kalitesiz yağdır diye nitelememek gerekir. |
Sayın hoşseda sadece mevzu erken hasat değil.Yağ kalitesiz demeyeyim ama kalitesi düşük diyeyim.
Hesabınız tabi doğru.aynı şeyi söylüyoruz. Lakin daha düz mantık şöyle sorayım; Erken hasat değil HASAT DÖNEMİ SOĞUK SIKIMda 30-32 derecede çıkan yağ=%15-16 Yine Hasat dönemi normal sıkımda (45 -50 derece ) çıkan yağ %25-27... Şimdi piyasadaki yağlar sıcak sıkımdır fiyat ortalaması 20 liradır.Ve yağlık zeytin kullanılır. Yağını %25 alıp 20 liraya veren niye soğuk sıkım yapıp %15 alsın neredeyse yarı yarıya alsın ve bunu aynı fiyata 20 liraya versin? Soğuk sıkım olmayan ve kalite zeytinden elde edilmeyen yağa yağ olarak bakmam dememin bir sürü nedenleri var.30 liralara gerçekten üstün kaliteli yağlar bulunabilir. Bazen sezonu epey geçer,adam zararına da verir ;aynı yağı 20-25 e de alabilirsiniz. Ama bu araştırıp denk getirmekle alakalı.Normal şartlarda olamaz. Çünkü işin bizzat içindeyiz. Bizim anlayışımızda bahsettiğim 5 kriter var.Yağ alacaksam bunları ararım; 1-)Erken hasat(ille de şart değil) 2-)Soğuk sıkım(olmazsa olmaz) 3-)kaliteli sıyırma hasat zeytinler(dip ve yaralı bereli karışımsız) 4-)Hemen bekletmeden kasalarla sevk ve sıkım. 5-)Mümkünse organik tarım ürünü ya da en azından sinek ilacı için organik kaolinli müdahale... Kendi prensiplerimiz bunlar...kendimiz bu şekilde yapmaya çalışıyoruz. Önceki mesajlarda da belirttiğim gibi şu an kendimize kadar var.artan 10-20 litreyi de eşe dosta maliyeti kurtaracak şekilde sattık.Vesselam.. |
Trilye(Gemlik) ağacından elde edilen yap mı yokda Edremit ağacından elde edilen yağ mı?
|
Ben köylüye, komşuma, arkadaşıma falan güvenemem. Zeytinyağı fabrikalarında yem çuvallarında günlerce beklemiş, küflenmiş, kurtlanmış vb. Bir sürü zeytin sıktıran ve kendisi yediği yağı gönül rahatlığı ile bize yedirecek olan insan da bizim insanımız.
Pahalı ucuz farketmez, imkanım oldukça bu işi kendim yapacağım. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b95d104a0b.jpg Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Sayın leobiz,
Maalesef durum aynen böyle, hatta yem çuvallarında getirmeleri aslında daha iyi. Çünkü gübre çuvallarandakilere göre daha az zararlılar |
Alıntı:
Yoksa bilgiler subjektif kalıyor. Ticari endüstriyel ambalajlara asit derecesi yanında bütün fayda değerleri yazılmalı ki tüketiciler neye ne kafar para ödediğini bilsin. Bu olana dek kendi yağımız en iyisidir veya damak tadımıza hitap eden yağ iyidir der dururuz, özelliklerinin değerlerini belirtmeden. |
Tariş Memecik natural yağda kampanya vardı Migroslarda bu hafta sonu. 2 litre teneke kutu 42 lira (64 liradan inmiş bu fiyata).
|
Alıntı:
|
Memecik zeytini Bafa-Milas-Bodrum yöresinde boldur. Daha çok dağlara doğru yayılıdır ağaçlar ve çok büyük yaşlı ağaçlardır. Mesela Kıyıkışlacık yolu üzerindeki dağlık köylerde zeytinin hası yetişir. Kır zeytini denir buraların zeytinine, köylülerinden bulabilirseniz dilme zeytin alın yemeğe doyamazsınız. Yağları da öyle tabii. Bu köylerde o ağaçlara ne ilaç atılır ne de kimyasal gübre. Bizim evimizin olduğu köy de asırlardır zeytinle geçinen köy. Ağaçlara ilaç atıldığını duymadım daha. Köylü kanaatkardır varsa ürün var yılı der, yoksa yok yılı der geçer...
Benim yazdığım zeytinyağı, üreten kurum tarafından ihraç edilen yağdır gönül rahatlığı ile yenebilir. Herkesin kendi bağından bahçesinden yağ alması mümkünmüdür ki kendi yağını yemek lazım diyelim. Veyahutta yarım litresi 35 liraya satılan süslü şişelerdeki yağlardan mı satın almak lazım iyi yağ yiyebilmek için. Kalite yağları takipteyim. Bugün 2 litresi 39 lira olan kalitece iyi bir yağ daha başlamış kampanyaya ama acele edilmezse ülkenin 1. kalite yağını satan kuruluş mutlaka yakında kampanya yapacaktır onu da yakalarsam hemen yazacağım buraya... |
Geçen yıl fidanlıktan yağ alamadım..Çanakkale pazarından köylü kadınlardan bir iki numune alıp denedik, pek içime sinmedi..
Daha sonra Carfur'da indirime denk geldik ve Tariş/Memecik zeytinyağını bir yıllık kullanım için topluca aldık.. TARİŞ'ten şaşmam..özel firmaların hiçbirine güvenmem..en süslü püslü şişelerdekiler de dahil.. |
2016 da 20.- liraya, 2017 de 16.- liraya ve bu sene 18.- liradan satıyoruz zeytinyağlarımızı. Bu rakamlar piyasa koşullarına göre değişiyor.
2 ton ile 5 ton arası yağımız çıkar, elle yaygıların üzerine toplayıp delikli kasalar ile naklederiz ve kendi köyümüzün içinde bulunan yağhanede sıktırırız. Genellik ile 0,4 dizem yağ elde ederiz. Geçen seneki yağımız altın sarısı rengindeyken, bu seneki yağımız acı yeşil renginde çıktı. Ağaçlarımız ne verir ise. Bizlerin bir üretici olarak buna müdahale etme şansımız yok. |
Merhabalar, aranıza yeni katıldım benimde Kemalpaşa, Bağyurdunda 24 dönüm zeytin bahçem var. Rahmetli babam kendi ekmişti 400 e yakın Gemlik tipi 20 yaşlarında ağaç mevcut. Bizim sıkıntımız zeytini satamamakta. Kalitesi yüksek en iyi kalibre zeytinleri bile satamıyoruz. Bu sene az vermesine rağmen 10 tona yakın zeytin aldık ama kalibresine bakılmaksızın hepsini tüccara 2 liradan vermek zorunda kaldık. Burada 1 **** 2 tüccar var onlarda hep aynı rakamları veriyor. Zeytinleri daha uygun şekilde değerlendirmek için tecrübeli zeytin dostlarının tavsiyelerine ihtiyacımız var. Bu sene uygun budama ve gübreleme sonrası 20 tona yakın ürün bekliyoruz. Kemalpaşa İzmir bölgesi için tecrübe ve önerilerinizi rica ediyorum.
|
Merhaba
Durumunuza üzüldüm, çıkan zeytinleri yağ çıkartarak değerlendirebilirsiniz,Bursa çıvarında olsa bahçeniz çok farlı şekilde değerlendirilebilirdi. |
Sezon da benim ile irtibata geçerseniz yardımcı olmaya çalışırım. Ekim-Ocak arası nerede ise siteye hiç giremiyorum, ancak yağmur yağar çalışamaz isek o da biraz gecikmeli oluyor. Ben şimdiden telefonumu vereyim arzu ederseniz o zaman beni ararsınız bilgileri paylaşırız. 0533-4803082
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Manisa Karaoğlanlıda fabrika bu yıl yağı 17-TL den aldı.
Manisa Muradiye fabrika 15,5-16-TL den aldı. Turgutlu ve Akhisar'da da benzer fiyatlara alım oldu. Seneye toplama ve nakliye giderlerini hesaba katarak yakın yağhanelere satmayı değerlendirin mutlaka. |
Arkadaşlar ,burhaniye de 3 dönüm içinde 35 büyük ağaç olan bir araziyi 90000 e hobi için almak istiyorum.Ağaçlar büyük ve güzel,Öyle para kazanmak gibi bir derdim yok,masrafınını çıkarsın yeter.Orta bir bakımla 35 ağacın yıllık geliri aşağı yukarı ne olur ?
Birde 3 dönüm için 90 000 fiyat nasıl? Burhaniye merkezde. |
35 ağaç boyutuna göre 500 kg ile 1 ton civarı ortalama bir bakımla urun verir...Profesyonel bakımla 1.5 ton civarı hatta büyük yapılı ağaçlar da 2 tona yakın urun verir.
Fiyat olarak 90.000 eğime konuma göre değerlendirilir. Onun için bir şey diyemeyiz |
Alıntı:
Birde benim amacım ağaçların bakımı ,gübresi,suyu ile uğraşıp toplama zamanı tüccara verip ,toplama ile uğraşmayıp tüccarın vereceği parayı almak.Duyduğum kadarı ile tüccarlar gelip size toplamak için bir fiyat veriyormuş,böyle bir uygulama var mı?Yoksa toplamayla da kendimiz mi uğraşmalıyız? Bu işe girmek için beni tek düşündüren , toplayıp,zeytini elden çıkarma olayı.. |
Alıntı:
Eğer bakımını kendiniz yapabileceksiniz toplama konusunda da birisiyle anlaşıp günlük yevmiye karşılığı toplatabilirsiniz. Toplanan zeytini de fabrikaya götürüp ister zeytin olarak ister zeytinyağı olarak satabilirsiniz bu konuda çok zorlanacağınızı düşünmüyorum. Çoğu fabrika alım yapıyor. |
Alıntı:
|
En aktif burası , aynı soruyu burada da sorayım,)..
tecrübeli arkadaşlar yardımcı olur umarım. Memecik cinsi olan bir bahçe aldım..bakımsız , bakımlarına başlayacağım inşallah.. Yalnız boş alan çok ; yine memecik mi diksem en iyisi olur ? Farklı bir cins , mesela su yeni yaygınlaşan bodur cinsi diksem birbirine zararı veya olumsuz etkisi olur mu? Çünkü bodur işçilik maliyeti ve verim bakımından cazip duruyor ? Bir sorum da , çok fazla delice var sahada, aşılatmak istesem maliyeti ne olur bana ? Ağaç başı mi ücret alır bu işi yapanlar yoksa günlük yevmiye gibi mi çalışırlar ? |
Zeytin yetistiriciligi
2 Eklenti(ler)
Bu sene bir hevesle zeytin ağacı dikim ben memurum yaşadığım yerde zeytin ağaçları gördüm bu nedenle bende diktim anlayacağınız zeytin yetiştiriciliği konusunda pek bilgim yok sizden yardım istediğim konu yeni dikilen fidanlarin üç kısımları açık yesil bu bir element eksikliğinmi yoksa yeni sürgün müdür cevaplarını için teşekkürler
|
Sayın Sinarit; zeytin fiyatı sezon da belirlenir. kasalara toplar iseniz kalibreye/sıradan yemeklik zeytin fiyatına göre satılır.Çuvala koyar iseniz yağlık zeytin fiyatına göre değerlendirilir. İsterseniz yağ çıkartıp yağ olarak satabilirsiniz.
Sayın alexnani; ayni cins zeytin dikmenizi/aşılatmanızı tavsiye ederim. Bodur zeytin çok sık dikimi olan çalı formun da küçük taneli bir cins. Büyük ağaçlar baskın çıkıp gelişmelerini engelliyebilirler. Aşılama ağaç başına yapılır, aşıları rüzgar yönünü göz önüne alarak o taraflara yaptırmanızı tavsiye ederim. Sayın kavlan; taze sürgün gibi gözüküyor. |
Herkese teşekkürler,bakalım arsa sahibinden ses çıkmadı,eğer teklifimi kabul ederse bu zeytin hobisine gireceğim.O zaman daha çok fikir alışverişi yaparız.
|
Alıntı:
Eger araziyi aldiysan hayirli olsun, Ama benim sana tavsiyem daglarda tepelerdeki zeytinliklerle ugrasma düz olan araziyi islemek , Hasat etmek daha kolaydir , Benim yaklasik 4000 yakin zeytinligim var yarisi hafif meyilli gerikalan tepe ama islemek okadar zorki hele yabanci otuyla mücadele etmek sadece el tirpaniyla yapabilirsin tiraktör isleyemez, hasada Zaman alir en yisi arazin düz olacak arazinin ve zeytinlrin arasinda kendimi kaybediyorum. sana bir denyo cikipta dagdaki zeytin aromasi daha iyi olur diye, Sakin , Skin böyle palavralara inanma , Zeytini hasat ettikten sonra yag cektirdigin Zaman sana kimse sormuyor hepsi ayni.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025